Venera ponovno dobila titulu NLO-a

10 ožujak 2009

ZADAR - Više mještana priobalnog Sv. Petra kraj Zadra vidjelo je u nedjelju uvečer iza 21 sat čudnu svjetleću točku na nebu, a mještanka Kata Colić je pokušala i snimiti.

- Ta svjetlost je krenula u smjeru otoka Ugljana i postajala sve veća te je mijenjala boje. Sve skupa je trajalo oko desetak minuta, a onda je odjednom nestala - rekao je jedan mještanin Sv. Petra koji je svjetlost također pokušao snimiti, ali kada bi je pokušao fokusirati, ona bi „bježala“.

Korado Korlević, voditelj poznate Zvjezdarnice Višnjan, nije mogao komentirati događaj jer nije vidio snimke, ali nam je pojasnio kako je zaista veliki raspon mogućnosti što je zaista snimljeno te da kod zumiranja objekata amaterskim kamerama i aparatima svako i najmanje pomicanje znači „bježanje“ svjetlećeg objekta u kadru.

- Vidio sam snimke koje su doista loše da je teško pobliže reći o čemu se radi. Isključujem mogućnost da je riječ o Veneri, jer je u to doba ona već iza horizonta i ne vidi se. A i svjetlost je bila prejaka za Veneru. Onaj tko je snimao i nastojao fokusirati svjetlost svakako je morao imati čvrsti oslonac, što ovdje nije bio slučaj, pa je svjetlosna kugla „skakala“ po kadru.

Pretpostavljamo da je do spominjane promjene boja došlo radi velike vlage u zraku, a vlažnost je bila čak 85 posto. Zbog toga se vidio i onaj oblak „dima“ pod svjetlećim objektom.

Međutim, kad isključimo sve ono što ta svjjetleća točka nije, još uvijek ostaju nebrojene mogućnosti što ustavri jest. Svjetlost se vidjela iz pravca Vele straže na Dugom otoku, pa je moguće da je vojska imala neke vježbe, da je riječ o meteo balonima i slično.

Osim toga ne možemo sa snimke odrediti visinu te svjetlosne kugle, pa i to otežava analizu - objasnio je Ivo Dijan, tajnik Astronomsko astronautičkog društva Zadar koji je u sličnim situacijama „viđenja“ neidentificiranih letećih ili lebdećih objekata redovito zasut pozivima građana.

S druge strane, Dijan smatra kako mjesta pretjeranom uzbuđenju nema jer da nije riječ ni o posjetu vanzemaljaca iz drugih galaktika. Predug bi im bio put do našeg planeta da bi se u njegovoj orbiti zadržali tek desetak minuta.

jutarnji.hr


Dok se meni čini da je netko napravio preloši fejk.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.