Google objavio snimku tajne nuklearne baze

07 ožujak 2009



Čelnici britanske vojske umalo su doživjeli slom živaca kada se na Google Earthu pojavila visokokvalitetna satelitska snimka njihove super tajne nuklearne baze koja bi, vjeruju, mogla pomoći teroristima.

Objekt, koji se nalazi u Faslaneu na rijeci Clyde u Škotskoj, dom je britanske protunuklearne postrojbe. U prijašnjim verzijama Google Eartha to je područje zajedno s britanskim bazama u Iraku, na zahtjev britanske vlade, bilo zamućeno do neraspoznatljivosti.

Međutim, bunker i baze kao i ostale važne vojne institucije poput sjedišta tajne službe MI6 u Londonu, britanskog Centra za nuklearnu krizu te baze specijalne postrojbe SAS, sada su otkrivene i njihovim detaljnim snimkama ima pristup svatko s internet vezom.

Britanski tabloid The Sun, koji je prvi objavio vijest oko sukoba vlade i Googla, navodi izjave vojnih stručnjaka koji tvrde kako snimke omogućuju teroristima planiranje preciznih napada na postrojenja koristeći bacače mina ili raketa.

- Udar na naša nuklearna postrojenja izazvao bi neviđenu katastrofu. Nakon objave snimaka teroristi su dobili informaciju gdje gađati kako napravili najveću štetu - izjavio je anonimni vojni stručnjak za The Sun.

Na satelitskoj snimci Google Eartha vide se dvije podmornice klase Vanguard ('Izvidnica'), a otkrivene su i točne zemljopisne koordinate tajnog bunkera. Najnovija slika potakla je nove priče o potrebi cenzuriranja snimaka vojnih objekata.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane objasnio je kako je nemoguće kontrolirati baš sve internet stranice koje svojim korisnicima pružaju pregled detaljnih satelitskih snimaka.

- Ukoliko netko želi napasti jednu od naših vojnih lokacija, potrebne podatke može pronaći na internetu i mi protiv toga ništa ne možemo - objasnio je glasnogovornik.

U međuvremenu, u Google ističu kako su poslali obavijest britanskoj vladi, no nisu dobili nikakav odgovor.

Izvještaji o teroristima koji koriste Google Earth danas su gotovo svakodnevni. Hamasovi militanti u Gazi kao i teroristi koji su napali Mumbai dokazano su koristili satelitske snimke pronađene na internetu za planiranje svojih napada.

Upravo iz tog razloga, Visoki sud u Mumbaiju naredio je zamućivanje osjetljivih lokacija navodeći kako 'Google Earth pomaže teroristima u izvršenju njihovih ubojitih misija'.

John Hanke, odgovorni urednik Google Eartha i Google Mapsa, odgovorio je u siječnju na sve optužbe ističući kako 'bi teroristi izvršili svoje napade i bez snimaka'.

- Sumnjam da smo 'jezičac na vagi' u korist terorista. No, moramo biti svjesni činjenice kako će iskoristiti sve dostupne alate za provedbu svog plana - zaključio je Hanke.

jutarnji.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.