Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica

utorak, 27.02.2018.

Zaštitite zdravlje od velikih hladnoća


U zimsko doba česte su prognoze o prodoru hladnog zraka diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Izuzetno hladno vrijeme povećava smrtnost i predstavlja rizik po zdravlje ljudi, a posebno kod osjetljivih skupina (starije osobe, kronični bolesnici, beskućnici, terenski radnici). Izloženost niskim temperaturama u unutarnjem ili vanjskom prostoru može djelovati na pojavu blagih simptoma, ali i po život opasnih zdravstvenih stanja. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u radnoj skupini Ministarstva zdravstva koja je izradila upute i preporuke kojih se stanovništvo treba pridržavati – Zaštita zdravlja od velikih hladnoća – preporuke za javnost.

Navedenim preporukama želi se upozoriti na poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite zdravlja, a njihov cjelovit popis dostupan je u nastavku teksta:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih putova). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: hitnu medicinsku službu – 194 ili Centar za žurne službe – 112.

Informacije i upozorenja o valovima hladnoće, potražite na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

PRVA POMOĆ KOD OZLJEDA ZBOG HLADNOĆE I POTHLAĐIVANJA:

Smirujte i ohrabrujte ozlijeđenu i pothlađenu osobu.

Postavite osobu u udoban ležeći položaj u zagrijanom prostoru.

Skinite s osobe hladnu, zaleđenu ili mokru odjeću, obuću i nakit.

Ako se komad odjeće zalijepio za kožu, nemojte ga trgati, već obrežite škarama.

Pothlađenu osobu postepeno utopljavajte slojevitim omatanjem (odjeća, deka) i postepenim zagrijavanjem, prvo trup, a zatim udove. Pothlađenu osobu nikad nemojte izlagati direktnom izvoru topline.

Smrznuti dio tijela nemojte trljati snijegom, niti navlačiti čarape ni rukavice.

Nemojte stavljati nikakve pripravke (prašak, mast) na smrzotinu.

Smrzotinu pokrijte sterilnom gazom i lagano premotajte zavojem bez stezanja.

Smrzotine na rukama ili nogama imobilizirajte i postavite u povišeni položaj. Ako osoba ima smrznuto stopalo, nemojte joj dozvoliti da hoda.

Pokrijte osobu toplim prekrivačem (deka, kaput) ili metaliziranom folijom (zlatna strana je vanjska).

Dajte osobi topli kalorični bezalkoholni napitak (čaj, juha, čokolada).

Pozovite hitnu medicinsku službu ili osobu odvedite liječniku.

Ostanite uz osobu i pratite životne znakove (stanje svijest i disanje).

- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.