Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica

srijeda, 10.10.2007.

Akcija "Solidarnost na djelu 2007."

Tradicionalna akcija Hrvatskog Crvenog križa ,35 po redu "Solidarnost na djelu" ove godine provodi se u Republici Hrvatskoj dana 11.10.2007. godine pod motom "Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija".
U akciji se prikupljaju novčani prilozi,odjeća,obuća, i prehrambeni proizvodi.
Rok za provedbu akcije za grad Viroviticu je do 11.10.2007. god., a za škole u Pitomači,Gradini,Špišić Bukovici,Gornjem Baziju i Suhopolju do 31.10.2007. godine.
I ove godine u akciji prikupljanja sudjeluju učenici osnovnih škola sa područja koje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica.

kriz


Sabirna akcija "Solidarnost na djelu" provodi se kao zajednička akcija svih društava Crvenog križa u Hrvatskoj od 1973. godine. Akcije prikupljanja različitih dobara za pomoć drugima organizirane su i ranijih godina ali pojedinačno u pojedinim društvima u različitim povodima.
Od 1973. godine do danas akcija se provodila u slijedu pa i tijekom godina Domovinskog rata.
Osnovna svrha akcije je bila i ostala prikupljanje materijalnih dobara koja se dijelom distribuiraju već tijekom akcije potrebitima a dijelom se odlažu u skladišta Crvenog križa kao zalihe za svaku iznenadnu potrebu.
Za prikupljeni novac u akciji uvijek se nabavlja određena unaprijed planirana roba, namirnice a nikad se ne dijeli "novac".
* Uz osnovnu svrhu prikupljanja dobara jednako važan cilj je razvijanje solidarnosti posebno među mladima od kojih se mnogi kroz ovu akciju i prvi put susreću s Crvenim križem. Danas u nekim društvima Crvenog križa akciju na primjeren način organiziraju već i u vrtićkoj dobi.
* Uključivanje što većeg broja građana, organa i institucija u akciju također je jedan od ciljeva jer oni svojim prilogom doprinose uspjehu akcije iako danas postoje i moderniji načini prikupljanja dobara i novca.
* Konačno jedan od ciljeva bio je u početku da Hrvatski Crveni križ provjeri sposobnost svojih društava da u kratkom vremenu provedu sabirnu akciju.
U godinama Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku prva humanitarna pomoć za zbrinjavanje velikog broja prognanih i izbjeglih bila je upravo iz ovakvih bezbroj akcija u kojima su prikupljena značajna materijalna dobra kojima se pomogalo velikom broju prognanih i izbjeglih.

Svi spomenuti ciljevi akcije bili su protkani od početka motom a to je "Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija".

- 09:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.