Cranberrie - under construction

15.10.2006., nedjelja

200 postova

Eto. Moj dvjestoti post.
Tko bi rekao da ću i ja doći do te brojke.
Kao i mnogi počela sam pisati za sebe, a i dalje pišem za sebe.
To je to - kraj teme.
Sad mi možete čestitati ako baš želite. party

Danas sam vani od podneva i tek sam malo prije ušla u kuću.
Dan je zaista bio predivan i bilo je šteta provesti ga u zatvorenom prostoru.
Bila bi sretnija da sam ga mogla s nekim posebnim provesti negdje u šetnji, ali ni ovako nije bilo loše.
Slavili smo naime mamin rođendan koji je bio dok su još bili na moru.
Tata je pekao roštilj koji smo papali sa pomfrijem i salatom, nakon čega su uslijedile moje fantastične kremšnite.
Ako želite same doma raditi kremšnite, recept ću vam napisati na kraju posta.
Sunce je bilo tako jako da sam se u jednom trenu skinula u kratke rukave.
Naravno da sam već za 15 minuta oblačila duge, ali fakat je dobar filing 15.10. ležat na ležaljci u vrtu i skuhavat se. Pa makar samo na 15 minuta.
Nakon par rundi razgovora i tak, šogi je krenuo peć kestene, a nakon toga kukuruz.
I tak, to smo sve potamanili i sad je već stvarno hladno i noć je i kao idemo u kuću.

Sinoć sam bila kod V. na babinjaku.
Dakle, što su sve tri žene spremne isklepetat nakon boce vina - zaista ne želite znat. Cerečile smo se kao da imamo 15 godina i suze su nam išle i i tak, bilo je baš jako zabavno.
A vino je bilo super - Toljanićevo Misno vino.
Da, da, znam što mislite ali nije tako - vino je poludesertno, dakle slatkasto, dakle pravo žensko. Znam ja što paše za koju priliku i za koje osobe.

A sad kremšnite:

1 l mlijeka
8 jaja
2 želatine u vrečici
2 vanili šećera
6 žlica šećera (vrhom pune)
4 žlice gustina

Žumanjke umutite sa šećerom, dodate razmućenu želatinu i gustin.
Želatinu umutite sa par žlica vode i ostavite na par sekundi, ne smije se previše zgusnut ali mora postati kompaktna. Ako vam bude pregusto da ne možete miksati, dodate par žlica mlijeka, uglavnom smjesa mora biti kao puding prije nego ćete ga zakuhat.

Zakuhate mlijeko (u velikoj posudi, jer poslije tu dolazi i snijeg pa je velikog volumena) i tu smijesu zakuhate kao puding. Za to vrijeme stavite miksati bjelanjce koji moraju biti full čvrsti. Ja imam onaj mikser koji sam miksa pa mi je zgodno jer dok ja ovo radim, on sam radi snijeg. Ako nemate takav mikser prvo napravite snijeg jer poslije nećete stić.
Uglavnom, ovo se kuha par minuta uz stalno mješanje da ne šprica okolo.
Nakon početnog zgušnjavanja neće se nešto specijalno zgusnut, tako da se nemojte oslanjati na to.
Maknite sa vatre i kuhačom umješajte snijeg dok ne dobijete jednoličnu masu, i nakon toga još minutu prokuhajte sve skupa.
Ja volim raditi sa korama od lisnatog tijesta, iako nije loša ideja ni dolje staviti neki lagani biskivt pa gore šlag i preljev od čokolade, ali meni je ipak draže dolje kora, pa gore šlag pa kora, kao klasične kremšnite.
Eh da, još jedna napomena vezano uz količinu.
Ova količina je dostatna za neku dublju manju tepsiju.
Ja za onu klasičnu dubouku (duguljastu) radim duplu smjesu.
Ako nemate dovoljno veliku posudu, nije problem, prvo skuhajte jednu i uspite u tepsiju, pa onda skuhate drugu i uspete preko prve i samo ih malo izmješate kuhačom.
Kremšnite su garantirano kao iz slastičarne i ne sjednu i nisu mekane.
Dobar tek!
I - na fotki je moja kremšnita thumbup
- 19:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi