utorak, 09.09.2014.
Evo kako kušati čokoladu!
Za kušanje čokolade najbolje je izabrati
nekoliko čokolada koje imaju zajedničku poveznicu. Ja ih obično izaberem pet, a rijetko više od 7. Poveznica im je da su primjerice tamne ili da imaju isti postotak kakaa.
Zanimljivo je i probati, npr.
čokolade različitih proizvođača, ali istog izvora kakao zrna (Madagaskar, Venezuela, Vijetnam...). Izaberite bilo koji parametar. To kušanju daje određenu strukturu i nešto s čim ih međusobno možete uspoređivati.
Pokraj sebe imajte
čašu vode kako biste isprali usta nakon svakog komadića čokolade kojeg kušate. U pravilu, nakon što probate jednu čokoladu, trebalo bi je ispljunuti, isprati usta i probati sljedeću. Budući da ja nisam profesionalni kušač, ja svaku svoju čokoladu pojedem :)
>>
INFOGRAFIKA: Kušanje čokolade
Kada se pred vama nađe izbor čokolada koje ćete kušati, čaša vode, papir i olovka kojom ćete zapisivati dojmove, uzmite jednu od ponuđenih pločica i dobro je pogledajte sa svih strana - kakvog je oblika, boje, ima li na sebi ukrasa, je li glatka, koliko se proizvođač potrudio oko njezina izgleda?
Približite je uhu i razlomite je. Trebali biste čuti oštar, čist lomljiv zvuk. Taj zvuk znači da je čokolada dobro temperirana, valjano skladištena i obećavajuće kvalitete.
Potom čokoladu
pomirišite. Ako je kvalitetna, miris kakaa dolazit će do izražaja. Ukoliko kvaliteta izostaje, čokolada će mirisati po šećeru i mastima (ili vosku i lijepilu, mirisi kojeg imaju Hershey čokolade).
Komadić čokolade sada možete staviti na jezik. Ali, ne grizite nego pustite da se
rastapa u ustima kako biste osvijestili okuse koji se u njoj nalaze. Koji god okus dođe do izražaja - zapište (npr. zemljani, cvjetni, drvenkasti...)
Ako čokolade kušate u društvu, što je preporučljiva opcija,
raspravljajte o dojmovima zajedno kako prolazite faze kušanja. I ne zaboravite davati ocjene kako biste na kraju lakše zaključili koja vam se čokolada nakon podrobne analize najviše sviđa!
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: seriouseats.com / Canadian Foodie
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Oznake: čokolada, kušanje čokolade, Kako kušati čokoladu
09.09.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 08.09.2014.
INFOGRAFIKA: Kušanje čokolade
Kušanje čokolade novi je gastro trend, a sve što za to trebate je čokolada, papir, olovka i malo vode. U najboljem slučaju okružite se i dragim ljudima koji će čokoladu kušati s vama, a potom razgovarati o tome što se krije iza šarenog omota dragog nam prozvoda,
Više o kušanju čokolade čitajte na blogu u danima koji slijede.
>>
INFOGRAFIKA: Najbolje čokolade koje sam probala ovog ljeta!
Oznake: kušanje čokolade, čokolada
08.09.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#