Priče o čokoladi!

utorak, 09.09.2014.

Evo kako kušati čokoladu!



Za kušanje čokolade najbolje je izabrati nekoliko čokolada koje imaju zajedničku poveznicu. Ja ih obično izaberem pet, a rijetko više od 7. Poveznica im je da su primjerice tamne ili da imaju isti postotak kakaa.

Zanimljivo je i probati, npr. čokolade različitih proizvođača, ali istog izvora kakao zrna (Madagaskar, Venezuela, Vijetnam...). Izaberite bilo koji parametar. To kušanju daje određenu strukturu i nešto s čim ih međusobno možete uspoređivati.

Pokraj sebe imajte čašu vode kako biste isprali usta nakon svakog komadića čokolade kojeg kušate. U pravilu, nakon što probate jednu čokoladu, trebalo bi je ispljunuti, isprati usta i probati sljedeću. Budući da ja nisam profesionalni kušač, ja svaku svoju čokoladu pojedem :)

>> INFOGRAFIKA: Kušanje čokolade

Kada se pred vama nađe izbor čokolada koje ćete kušati, čaša vode, papir i olovka kojom ćete zapisivati dojmove, uzmite jednu od ponuđenih pločica i dobro je pogledajte sa svih strana - kakvog je oblika, boje, ima li na sebi ukrasa, je li glatka, koliko se proizvođač potrudio oko njezina izgleda?

Približite je uhu i razlomite je. Trebali biste čuti oštar, čist lomljiv zvuk. Taj zvuk znači da je čokolada dobro temperirana, valjano skladištena i obećavajuće kvalitete.

Potom čokoladu pomirišite. Ako je kvalitetna, miris kakaa dolazit će do izražaja. Ukoliko kvaliteta izostaje, čokolada će mirisati po šećeru i mastima (ili vosku i lijepilu, mirisi kojeg imaju Hershey čokolade).

Komadić čokolade sada možete staviti na jezik. Ali, ne grizite nego pustite da se rastapa u ustima kako biste osvijestili okuse koji se u njoj nalaze. Koji god okus dođe do izražaja - zapište (npr. zemljani, cvjetni, drvenkasti...)

Ako čokolade kušate u društvu, što je preporučljiva opcija, raspravljajte o dojmovima zajedno kako prolazite faze kušanja. I ne zaboravite davati ocjene kako biste na kraju lakše zaključili koja vam se čokolada nakon podrobne analize najviše sviđa!



*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: seriouseats.com / Canadian Foodie


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, kušanje čokolade, Kako kušati čokoladu

09.09.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!