Catwoman's Agenda

27.08.2009., četvrtak

Jyotish - svjetlo života

Zamisao o tome što će nam se u životu događati, oduvijek nas je privlačila. Što će nam se desiti ? Što nas čeka ? Kakva nam je sudbina ? Ovo su vječna pitanja i tema našeg čestog interesa. No, kako definirati "sudbinu" ? Da li je doista sve već unaprijed određeno, a mi semo tek pasoivni promatrači ? Postoji li način, da uz svu određenost, ipak našto i promijenimo?

U okviru cjeline znanja, kojeg je u znanstvenim okvirima još davnih 50-tih godina prošlog stoljeća, obnovio Maharishi Mahesh Yogi, indijski fizičar i znanstvenik, pronaći ćemo i granu pod nazivom – jyotish. Radi se zapravo o vedskoj primjeni matematike u odnosu na međuodnose planeta koji su vladali nad nebom točno u trenutku rođenja neke osobe na tom mjestu – jedinstvenom i vrlo preciznom sustavu predviđanja prošlih, sadašnjih i budućih događaja.

Jyotish nudi izvorne i vrlo zanimljve odgovore na uvodna pitanja. Naime, uz apsolutnu slobodu, prisutna je i apsolutna određenost. Kako je to moguće ? Naoko dvije sasvim suprotne stvari.

Međutim, zamislimo slijedeću situaciju: stojimo u zračnoj luci i imamo priliku otputovati na bilo koju stranu svijeta, u bilo koji grad. Naš izbor i sloboda su neograničeni. No, jednom kad odaberemo neki od gradova, sasvim je sigurno da ćemo u njemu i završiti naše putovanje. Dakle - stopostotna sloboda, ali i stopostotna određenost.

( Napominjem bitnu poveznicu s tekstom Zašto su nam životne okolnosti baš takve ? )

Slično je i u životu. Imamo ( gotovo ) neograničenu slobodu izbora djelovanja, no jednom kad odaberemo, sasvim je sigurno da ćemo podnosti rezultate tih djelovanja.

Ovo načelo ugrađeno je u tradicije svih kultura i svih nacija širom svijeta. Prepoznajemo ga u uzrečici: "Kako siješ, tako ćeš i žeti. " No, susrećemo ga i u znanstvenim okvirima u obličju zakona akcije i reakcije, vječnog i univerzalnog zakona koji vlada u cijelom svemiru.

Kakve smo akcije činili, kakvi nas trendovi očekuju u budćnosti, te kako otkloniti one loše utjecaje, a naglasti one dobre, područje je djelovanje vedske astrologije, tj. jyotisha.



Jyotish u okviru cjeline


Jyotish je važna i dragocjena disciplina vedske znanosti. Veda je znanje, svukupnost čistog znanja. Dakle, vedska znanost je znanost o ukupnosti znanja, o cjelni života. Netko će se možda zapitati, da li je uopće moguće spoznati svo znanje ? Odgovor je : ne i da ! Ne, jer idući vanjskim opažajnim putem prikupljanja znanja, posve jasno, nemoguće je prikupiti sva znanja i mudrost ovog svijeta. No, početni stih veda govori kako je svo znanje strukturirano u našoj svijesti. Dakle, svo znanje je već tu, u nama, u našoj svijesti. Ono što mi moramo učiniti je - otvoriti našu pozornost tom neograničenom polju svijesti.

Suvremena znanost u svom vječitom traganju za objektivnom istinom polako otkriva kako ovaj svijet baš i nije tako materijalan kako se na prvi pogled čini. Fizika, bolje rečeno - kvantna fizika nalazi jedan zajednički temelj za sve ono što vidimo oko sebe, za čitav pojavni svijet i naziva ga jedinstvenim poljem svih zakona prirode. To polje osnov je svih prirodnih sila, materije i svih njihovih odnosa i međudjelovanja. Ono je izvor sve energije, te je istodobno i polje beskonačne korelacije, što znači da je apsolutno sve sa svime u nekoj uzročno- poslijedičnoj vezi.

Ova saznanja bila su prisutna i u drevnoj vedskoj civilizaciji. Mudraci tih vremena spoznali su jedan zajednički temelj sveg postojanja, no njihova terminologija bila je malo drugačija. Spoznali su da to zajedničko osnovno polje nije ništa drugo do polje neograničene svijesti, koja je osnovni gradivni elelment svake razine postojanja. Prema tome, svijest je primarna, dok je materija - koja je izraz tog osnovnog polja svijestim - sekundarna. Ne nevažna, ali sekundarna ! Suvremeni bi fizičari rekli : " Svaka razina kreacije, svaka energetska razina, samo je je različiti stupanj pobuđenosti ( vibracije ) tog osnovnog jedinstvenog polje svih zakona prirode.

I tako - objektivna znanost i drevna subjektivna mudrost nikada nisu bile bliže. Tragajući za objektivnim, suvremnena znanost dolazi do izrazito subjektivnog područja i otkriva kako krajnja zbilja ne ovisi samo o objektu, onome što promatramo, već i o subjektu, o nome tko promatra, i o njegovoj razini svijesti.

A svijest i razvoj svijesti glavno je područje djelovanja Maharishijeve vedske znanosti, dok je jedina njezina tema usklađenje sa zakonima prirode, s Naravnim zakonom, jer to je jedini način stvaranja mira, sreće i blagostanja za svakog pojedinca i svaku naciju. U tu svrhu koriste se određene tehnologije i tehnike, kao npr.
transcendentalna meditacija ( TM) – tehnika koja omogućuje bolje iskorištenje mentalnih mogućnosti čovjeka i duhovni razvoj, poboljšava zdravlje, potiče bolje međuljudske odnose i pridonosi stvarnju mira u svijetu. Tu je i TM – siddhi program, intenzivniji i još učinkovitiji od TM, a prakticira se u tzv. skladotvornim skupinama.

Za orijentaciju u vremenu i prostoru koristi se tehnologija zasnovana na vedskoj matematici, veska astrologija ili Mahrishijev jyotish. Milijuni ljudi širom svijeta, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, koriste ova znanja za svoju dobrobit, svojih obitelji, a neki čak i svojih nacija.



Temelji jyotisha


Prevedeno sa sanskrta, drevnog izvornog jezika veda, jotish znači svjetlo, a to značenje obično povezujemo s očima i vidom. Gdje ima svjetla možemo vidjeti, a gdje ga nema - ne vidimo i sudaramo se s preprekama. Jotish je svjetlo života, svjetlo koje omogućuje da stazom života ne krivudamo sporednim puteljcima, već da najkraćim putem kročimo prema cilju.

Neke od osnova na koja se zasniva jyotish već su iznesene. Beskonačna korelacija: sve je sa svime u međusobnom utjecaju. Vedski su mudraci spoznali te utjecaje. Istodobno, spoznali su da čovjek i njegova fiziologija, njegovo grubo tijelo, nije samo objekt izoliran u vremenu i prostoru. Naprotiv, čovjek je svemir u malom, s milijunima impulsa i odnosa povezan s cijelim svemirom. No, ako cijeli svemir djeluje na nas, nije li tada logičan i utjecaj nama bliskih planeta ? Naravno- oni su nam najbliže i zato je njihov utjecaj najveći.

Nadalje, jedinstveno polje sa stajališta suvremene fizike, odnosno polje neograničene svijesti, prema vedskoj znanosti, je neočitovano, ali je izvor svega očitovanog, cijele kreacije. Sam postupak očitovanja zbiva se u preciznom redoslijedu, korak po korak, prema prirodnim zakonima, te ako znamo redoslijed i u nekoj točki uđemo u njega, lako je utvrditi ono što je prethodilao, ali i ono što slijedi. Veličina vedskih mudraca bila je u tome što su uočili taj slijed, te što su taj beskonačni broj međusobnih utjecaja sustavno i prepoznatljivo oblikovali u proces koji svatko može prepoznati i naučiti.

Prema jyotishu - svako živo biće, svaki entitet jednoznačno su određeni trenutkom i mjestom rođenja, odnosno nastanka. To znači da su svi podaci o njemu prisutni su na mjestu rođenja u trentuku rođenja. U novije vrijeme suvremena znanost dolazi na slična stajališta. Kvantni bi fizičari rekli: "Dajte nam vrijeme i mjesto nastanka nekog fotona, i odredit ćemo njegovu prošlost i njegovu budućnosti."



Savjetovanja


Praktična saznanja o planetnim utjecajima koji su prisutni, ili će biti pristuni u našem životu, dostupni su kroz osobno savjetovanje sa stručnjakom. Da bi se moglo započeti sa svjetovanjem, potrebno je znati ili pribaviti podatke koji su neophodni za njegov tijek. O točnosti oviih podatka ovisi i točnost predviđanja, te ovdje nema mjesta nikakvim improvizacijama. Dakle, za normalan tijek savjetovanja potreno je pribaviti:
1. podatak o točnom mjestu rođenja
2. podatak o točnom vremenu rođenja ( dan, mjesec, godina, točan sat i minuta )

Kod situacija gdje nije precizno poznato vrijeme rođenja radi se provjera i korekcija vremena putem 5 ili 10 ( ovisno o pretpostavljenom odstupanju od otprilike procijenjenog vremena ) važnih događaja što su se desili u životu.To mogu biti rođenje mlađih braće ili sestara, rođenje djece, vječanje, smrt nekoga u obitelji, bolesti i bolnička liječenja, početak ili zavrešetak obrazovanja, prometne ili neke druge nezgode, otvaranje tvrtke ili neko drugo poslovno poduzimanje, putovanja, preseljenja ...itd. Važno je napomenuti da je postupak provjere vremena izuzetno precizan, moguća odstupanja mjere se u sekundama.



Natalna karta


Na temelju navednih podataka izrađuje se precizna slika položaja planeta na nebeskom svodu u trenutku rođenja, glednao s mjesta rođenja. Već prema datoj situaciji, planeti su smješteni u 12 kuća, koje pokrivaju sva područja života:

1. kuća – govori o urođenoj naravi, o tjelesnoj koostituciji
2. kuća – financijska situacija, obitelj, govor, pokretna imovina
3. kuća – odnos s braćom i sestrama, odvažnost, vitalnost,
4. kuća – majka i odnos s njom, nekretnine, samopouzdanje,
5. kuća – znanje, obrazovanje, inteligencija, umne sklonosti,
6. kuća – moguće bolesti, rivali, neprijatelji,
7. kuća - bračni partner, brak, putovanja, želje, poslovni odnosi
8. kuća – dužina života, moguće slabosti, nasljedstvo, nesreće
9. kuća – duhovni život, sudbina, sreća, religija,
10. kuća – zanimanje, akcije, otac, čast, status, položaj
11. kuća – prihodi, mogući dobici, izvor prihoda, napredak
12. kuća - troškovi, život u inozemstvu, prosvjetljenje



Muhurta


Maharishijev jyotish nudi i niz posebnih i vrlo korisnih usluga. Muhurta je grana Maharishijevog yotisha koja se bavi odabirom najpovoljnijeg trenutka za određeno djelovanje ili poduhvat. Svi znamo onu izreku :"Dobar početk i pola posla je obavljeno." Prirodni zakoni mogu podržavati naše djeltnosti, ali nas u tome mogu i sprječavati. Sve ovisi o trenutku započinjanja neke djelatnosti. Tako npr. posao započet u pravom trenutku može donijeti više dobiti, vječanje koje se obavi u pravom trenutku čini brak skladniji i sretniji, kako duhovni, tako i materijalni, itd.



Usporedna analiza


Usporedna analiza ( kompatibilnost ) najčešće se izvodi za parntere neposredno prije stupanja u brak ili za poslovone partnere. Na temelju natalnih karti oba parntera moguće je uočiti u kojoj mjeri će prirodni zakoni podržavati buduću bračnu zajendicu, ili partnerstvo u poslu. Na taj je način moguće povećati sklad i izbjeći mnoštvo problema. Nekada, u doba veske civilizacije, bilo je gotovo nemoguće zamisliti brak bez prethodne analize. Izvodi se usporednim praćenjem 36 parametara ( točaka ). Ako postoji podudarnost u pola od njih, brak će se smatrati prosječnim, od 18 do 30 boljim, a podudarnost u 30 do 36 točaka govori da će buduća zajednica biti vrlo dobra. Ova spoznaja u potpunosti omogućuje ispunjenje svih ideala bračnog i obiteljskog života.



Osobna iskustva


Evo nekih mojih konkretnih iskustava, vezanih za funkcioniranje astrologije kao prave znanosti, jasno ne one trivijalne novinske, ili prevarantske, tipa: nov@ / RTL .

( Usput, takve "prezentacije" tog "znanja", ne samo da pelješe novac naivnih, već i sustavno, namjerno narušavaju kredibilitet ove stare, dobrim dijelom potisnute i omalovažene vrhunske znanosti, koja čovjeku itkekako može pomoći kada se sam prestane snalaziti u teškim životim okolnostima i koja bi mu, kao takva, iznimno mogla pomoći na putu duhovnog oslobođenja, što umišljenim "vlasnicima svijeta", naravno, najviše smeta. )

Osobno sam dva puta bila na konzultacijama kod majstora jyotish astrologije.

Prva konzultacija bila iz znatiželje. Dobila sam opis osobnosti, poslova koje mi "leže", te popis "evidentiranih" bolesti. Onako - ležerno, kao malo usput i o tome. To je bilo prije 15 godina. Opis osobnosti i sposobnosti čovjek doista može shvatiti vrlo subjetkivno i to nikada nisam uzimala za referencu. Ali bolesti, ljudi moji .... sve u tančine ... samo što je onda mudra astrologinja ( a svi kvalitetni stručnjaci tog profila moraju biti takvi, tj. procijeniti što kome i koliko reći, na koji način, da ga se nipošto ne "ubije u pojam", već pomogne dobrim savjetom i stimulira da napreduje ispravnim smjerom ) to izrekla tako nonšalantno i kao krajnje nebitno, kao - neka se i to kaže, reda radi... tako da ja cijelo vrijeme uopće nisam niti pomislila kako bih mogla imati nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema ....

... dok nije došao period "vladavine" jednog planeta u trajanju od 19 godina, koji označava vrlo teško razdoblje života. Početkom tog razdoblja krenule su sitne zdravstvene tegobice, koje su se vremenom razvijale u sve drastičnije forme, od kojih neke više ni na koji način nisam mogla ukloniti ... isprobala sam bezbroj standardnih i nestandardnih metoda ... neke sam uspjela riješiti standardno, neke nestandardno, a neke baš nikako i nikako ...

... i onda odoh opet na konzultacije da vidim što mi je to s kućom zdravlja, te odmah pitam jyotish pandita ( tada je u Hrvatskoj gostovao stručnjak iz Indije ) koliko mi je planeta u kući bolesti ? Tri, veli on. Ok, sve jasno ... jer prosječan čovjek statistički ima jednu ili niti jednu takvu planetu ( točnije : 0.75 % planta u kući bolesti ), a ta neizlječiva bolest indicirana mi je na dva mjesta u natalnoj karti - dakle: slikaj se ...možeš se krpati, ali ne i izliječiti. Ok.

Te informacije potpuno su me smirile. Vidjela sam zašto je tako kako jest i prestala se opterećivati takvim svojim stanjem. Jednostavno - neke stvari doista jesu neizbježne, ali ne zato što je da bi nas netko time mučio, ili nam je to neka "nemušta kazna" - već sredstvo evolucije, iako ne baš ugodno - naprotiv. Ali ta iskustva bolesnih stanja razvila su u meni neke nove osobine, za koje znam da mi ne bi tako brzo usadila niti jedna tehnika razvoja svijesti. Te tehnike šire obzore, da se lakše i prodornije sagleda i prevlada problematika svog ili nekog šireg stanja, ali - ponekad je doista potreban i osoban, intenzivan doživljaj nekog problema, da bi se otvorila neka nova vrata percepcije. I u tom smislu, ma kako to čudno zvučalo, ja sam svojim bolestima doista vrlo, vrlo zahvalna, sve zahvalnija ... iako itekako povremeno znam živčaniti zbog njih. Taj spomenuti planet - vladar ovog mog trenutnog 19-godišnjeg razdoblja - opisan je kao vrlo strog, oštar učitelj, koji traži strašnu disciplinu..

Bilo je tu još zanimljivih "prorečenih" detalja - npr. da ćemo imati svoju kuću, makar tada nije bilo nikakvih mogućnosti, niti naznaka za to ... da ću dobiti naslijedstvo ( otkud bi znao neki Indijac da sam kći jedinica ? ) ... a da mi je dharma ( ono što trebam raditi "za dušu" ) brinuti o bespomoćnima ... Nekoliko godina "stvorila se" kuća ( država je suprugu HRVI dala stambeni kredit, majci vratila novac blokiran u "Gluminoj" banci ), a onda su stali stizati i bespomoćni, koje je trebao zbrinjavati - odbačeni kućni ljubimci ( mačke ).

Stoga preporučujem svima koji razmatraju ideju odlaska astrologu, da idu osobi s izvrsnim i provjerenim preporukama ( tako sam ja postupila u oba slučaja ), te ako doista imaju neke probleme koji ih toliko zbunjuju, da im je situacija nevjerojatno neobjašnjiva.

Ako je je kome motiv isključivo znatiželja, to isto nije loše ( zašto ne provjetiti neke stvari, pa kasnije imati dobru referencu ? ) - ali isto tako treba posjetiti velikog mahera i mudraca, koji će procijeniti optimalan pristup osobi i situaciji, da mu te konzultacije doista budu od maksimalne koristi kao pozitivna stimulacija i podrška u napredovanju.

Naime, jyotish panditi ( stručnjaci vedske astrologije, koji od djetinjstva uz očeve proučavaju ovo drevno znanje ) moralno su obavezni tajiti istinu, koja bi interesentu mogla praviti više štete nego koristi. Oni o tome odlučuju na temelju situacije u natalnoj karti i svoje intuicije. Svima kažu da će dugo živjeti, koliko sam uočila u razgovoru s prijateljima i prijateljicama koji su takođe bili na istim konzultacijama. Baš svima. Normalno - čemu koga blokirati besmislenim strahom od smrti ?

A i taj trenutak smrti nije jednoznačno definiran, već je je moguć u 3 momenta, ovisno kako se osoba trenutno ponaša u svom sadašnjem životu ... dakle, nama jesu zadane okolnosti - vidovnjaci i ljudi s očuvanim sjećanjem iz perioda dok su bili klinički mrtvi tvrde da mi sami u "raju" biramo te životne okolnosti, kao sredstva za evoluciju... nije to nikakava "kazna", niti "karma", već vlasiti hrabar odabir iskustva - tj. zadali smo si ih sami, ali već trenutim ponašanjem mi utječemo i kontroliramo svoju vrlo blisku, ovoživotnu budućnost, te ako se pokaže da smo "skužili lekcije" ili da barem imamo volje učiti, shvaćati, otvarati se, unaprijeđivati ... - onda nam Život daje vrijeme da to radimo. No, ukoliko netko tvrdoglavo odbija daljnji napredak u ovom tjelesnom životu, Život ga vraća u fazu prisjećanja što je on ono htio ( tzv. smrt ), pa ulaskom u novu tjelesnu formu ima bolje šanse realizirati svoj napredak. Tako da je smrt za čovjeka osobno uvijek optimalna šansa za bolju evoluciju, jedino je onima koji ga time gube iz svoje fizičke sfere života to zaista strašan i drastičan gubitak, jer još uvijek općenito raspolažemo s premalo saznanja o tome što se događa nakon definitivnog odlaska iz materijalnog tijela.

Napomenula sam da je iznimno važno povjeriti savjetovanje maksimalno pouzdanoj i provjerenoj osobi ( kao i operaciju na mozgu vrhunskom kirurgu ), jer postoje ljudi koji se time bave vrlo neodgovorno i nesavjesno ( kao što je, nažalost, slučaj i s drugim profesijama ), više zbog novaca, nego dobrobiti drugih, te zbog takvih "stručnjaka" ova iznimno dragocjena znanost biva proglašavana nekompetentnom i obmanjujućom.



Nadopuna teksta - komentar blogerice @ Greentea, izvrsno upućene u temu, te blogerice @ Neris - koja slikovito tumači savršeno shvaćenu bit i smisao astrološke konzultacije


" Postojao je jedan trenutak kad sam osjećala silnu želju za proučavanjem i savladavanjem jotisha, pa sam čak i nabavila i do pola temeljito proučila Kezeleovu knjigu kojom se u njegovoj duhovnoj akademiji služe kao udžbenikom za početnike u tom studiju. no, ipak sam ja u Osijeku. Sve je to meni predaleko za pohađanje, nažalost. Ali, vjerojatno s razlogom.

Jyotish ne smatram načinom predviđanja događaja koji su unaprijed zadani, već otkrivanja mogućnosti i vjerojatnosti....na kraju samo o nama ovisi što ćemo zaista učinit, a što ne. U tome i jeste ljepota cijele priče. Jyotish ili bilo koji drugi horoskop predvidjet će prilično ili čak vrlo točno događanja u nečijem životu, i to će biti to točnije što je ta osoba na nižem stupnju svjesnosti....duhovno uzdizanje i osvješćivanje, razvoj svjiesti, svjesnosti...to je ono što nas karmički oslobađa u našem djelovanju koje tada prestaje biti podložno inače nezaobilaznom zakonu karme koji i omogućuje predviđanje...

Ovo je nešto što sam čak i ja u svojem malom životu imala priliku osjetiti. Nakon godina u kojima sam primjetila da je čak i ovaj obični trivijalni horoskop po novinama vrlo često odgovarao onome što mi se dešavalao u životu, naišao je period kad sam bila "katapultirana" u neka druga i drugačija stanja svijesti s nizom spoznaja i uvida, bljeskova duhovnih spoznaja i otvaranja mogućnosti za napredak u tom pravcu gotovo na svakom koraku...i odjednom je horoskop postao nešto što se više i nije baš toliko odnosilo na mene i sve manje je pogađao što je veća bila moja stvarna sloboda da biram. Jer ona, usprkos što ti kažeš da je svi imamo, nije baš svakome samo tako jednostavno na raspolaganju. Treba je postati svjestan. A, to je duhovni skok i to veliki. Ljudi pričaju o slobodi stalno, stalno..ali, ne razumiju. Naravno da uzrečica koja je u stvari zakon: kako siješ-tako žanješ vrijedi, jer je to karma na djelu, ali čovjek se može osloboditi svoje karme
Rastom svijesti. Duhovnim rastom. To podrazumjeva da više jednostavo nećeš htjeti sijati tako da žetva prisjedne bilo tebi, bilo nekom drugom. Uviđat ćeš unaprijed poslijedice i ne činiti više djela koja rezultiraju lošim posljedicama.

Tvrdim da porast svjesnosti u čovjeku poništava njegovu karmu, jer su to obrnuto proporcionalne veličine u matematici života.
Stekla sam dojam da su znanja vedskih rišija bila neuporedivo dublja, sveobuhvatnija i mudrija od bilo čega što naša suvremena nauka zna. Naravno, ona je u odnosu na Vede vrlo mlada i treba joj oprostiti, a meni je vrlo drago da postoji očito približavanje materijalistički orijentirane nauke i duhovnog, neopipljivog i vječnog. Mislim da je jasno uočljivo da je taj spoj neminovan, jer inače će nauka zaglaviti i stagnirati. Nemoguće je dovijeka negirati jedinstvo svega, samo zato jer to jedinstvo nije dokazivo u nekom labosu. S obzirom da je već i naučno naslutivo da je u nama i našoj svijesti zaista sadržano sve znanje o svemu u nama i oko nas , baš kako su to rišiji i sami znali i naveliko iskorištavali, meni je logično da su za ovo približavanje znanosti i duhovnosti velikim dijelom zaslužne psihologija i psihijatrija kao nauke. Logično - fizika i njezine grane to isto dokazuju na drugačiji način.

Ovo unutranje traganje za znanjem kroz sadržaje naše svijesti u kojoj je sve ... to je tema o kojoj sam htjela nešto napisati iz svojega iskustva, ali si me na neki način preduhitrila....to je proces prisjećanja. Buđenja. Jer, ja znam da su sve istine i sva znanja u meni....tebi...treba se sjetiti. Na kraju krajeva, mi smo dio vječne jednote koja je sve, pa kako bi onda i moglo biti drugačije...jer, kako na nebu - tako i na zemlji ... nismo li slika i prilika tvorca?
U vezi činjenice da je potrebno precizno vrijeme rođenja za dobru jyotish prognozu....ja naravno nemam pojma o satu i minutama svojega rođenja, no čula sam da iskusni praktičari yjotisha mogu taj podatak očitati iz akashe. " ( Greentea )



" Jyotish, o njemu sam prvi put čula iz knjiga Adriana Predraga Kezelea, i shvatila sam ga kao ... savjetnika, putokaz unutar naših okolnosti, koji možemo a i ne moramo koristiti.

No koji nam u slučajevima velike neodlučnosti, ili želje za što boljim djelovanjem prema nečemu može biti iznimno koristan,

Osobno me ne zanima budućnost, jer nekako mislim da je jedino stvarno ovo što sada imamo, ove okolnosti, ove mogućnosti, koje su miješavina "predodređenosti" i našeg djelovanja, našeg pogleda kroz perspektivu koju smo opet odabrali.

Sve mi je to tako isprepleteno, jedna suprotnost s drugom, i tako sve u nedogled, kao da je naša osobnost i naša životna okolnosti jedan ogromni gordijski čvor, a jyotish taj čvor može malo razriješiti, savjetovati, promotriti teksturu, boju, i predložiti nešto najprikladnije za izvlačenje pokoje niti." ( Neris )




- 15:36 - Mijau / frrr / khhh ... (42) - tac-trac - hop!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Srpanj 2016 (1)
Srpanj 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (2)
Listopad 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (6)

Opis bloga

Linkovi