srijeda, 15.03.2006.

Google pred sudom

Kao što znamo, danas su predstavnici (odvjetnici) Google-a te odvjetnici Ministarstva pravosuđa SAD odgovarali na pitanja (ne koristim riječ svjedočili, jer o čemu bi mogli svjedočiti? :)) sudca koji treba odlučiti da li će Google morati predati zatražene podatke (o pojmovima koje su pretraživali njihovi korisnici) ili će, u skladu s zahtjevom Googleove uprave, odlučiti da je to zadiranje u privatnost korisnika i odbaciti zahtjev Ministarstva pravosuđa. Po mom mišljenju radi se o zanimljivoj temi, s jedne strane nemam ništa protiv da bude zabilježen IP (znači osobni podaci) onog tko je u Google upisao pojam poput "child fuck photos", jer iako to nije zakonom zabranjeno (traženje tih fotografija), posjedovanje istih jest, a takve osobe su (blago rečeno) potencijalni prekršitelji zakona i ne bih želio da mi se mota oko djeteta koje se igra u školskom dvorištu. S druge strane, moguća predaja cijele arhive omogućava US vlastima da naprave detaljne dosje-e svih svojih građana (makar sumnjam da ih već nemaju), a ne vidim razlog zašto bi netko vodio evidenciju o pojmovima koje ja tražim, zakon ne kršim niti imam namjeru, a ipak sam, tj. svi mi, ciljevi nečije istrage. Ok, osobno i nije da me uznemirava, ako netko ima žarku namjeru pratiti poteze moje malenkosti i pisati dosje mog rada i djela, hebe me se, njegov problem :), ali očito ima velik broj ljudi koji se žustro protive tome da budu nadgledani.

Sudac je dao "odlučno možda" izjavu, odnosno rekao je da će zatražiti od Google-a da preda dio sakupljenih podataka, ali da se protivi narušavanju privatnosti korisnika. Hm?

Ono što znamo je da su investitori reagirali pozitivno te je cijena dionice Googlea (GOOG) skočila za 4.2%, odnosno 14.10 američkih dolara, te se na Nasdaq Stock Marketu zatvorila s $351.16.

UPDATE:

Judge to Order Google to Turn Over Records
Yahoo - Associated Press -- A federal judge said Tuesday he intends to order Google Inc. to turn over some of its Internet records to the U.S. Justice Department, but expressed reservations about requiring the company to divulge some of its most sensitive data -- the actual requests that people enter into its popular search engine. (6.43pm ET)

US cuts demand for Google data, judge is favorable
SAN JOSE, California (Reuters) - The U.S. Justice Department on Tuesday sharply cut its demand for Google Inc. customer data and a U.S. judge signaled he intended to require the search company to hand over some records, potentially opening the door to compromise in a test case for Web privacy. (7.15pm ET)

Ako me znanje engleskog ne vara, Associated Press, a prenosi Yahoo Finance, piše; "Sudac će narediti Googleu da preda zabilješke", dok Reuters ima drukčiju percepciju i čašu vidi polu-punom te kaže "Američko Ministarstvo pravosuđa odustalo od traženja podataka, sudac zadovoljan". Istina, Ministarstvo pravosuđa je značajno smanjilo svoje zahtjeve, ali nije odustalo od zahtjeva za ispisom (random indexiranim web stranicama te search terminom i IP-em korisnika koji je taj termin tražio), već je smanjilo broj traženih korisnika i termina na 50,000 web siteova i 5000 korisnika, navedenih po radnom principu. Od toga će 10,000 web siteova i 1000 korisnika biti obuhvaćeno u promatranju kretanja nedopuštenih fotografija (child porn) po mreži. Iako vlada (U.S. Justice Department) kaže da time neće biti narušena privatnost korisnika Googleove tražilice, korisnici, a i sama uprava Googlea se ne slaže s tim. Sljedeće ročište, odnosno suđenje je zakazano za 23. listopad '06.

- 00:10 - komentar (12) - tisak - #