< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

NASTUPI
10.11.12. - "Habana club" Green gold, Radnička cesta, 23 h
14.11.12. - šator, Trg bana Jelačića, 20.30 h
16.11.12. – Ex kinoteka, Kordunska 1, 20.30 h
17.11.12. - "Habana club" Green gold, Radnička cesta, 23 h

Članovi benda

Goran

Photobucket - Video and Image Hosting
091 / 567 98 39

Danko

Photobucket - Video and Image Hosting
098 / 380 069

Profesor

Profesor

Dani

Danielito

Saša

Photobucket - Video and Image Hosting



Naši dragi prijatelji, koji često zasviraju sa nama i na tome im velika hvala

Robi

Robi

Hrvoje Rupčić - Cacique

Photobucket - Video and Image Hosting

Zdravko Tabain - Barba

Photobucket - Video and Image Hosting

Mladen Ilić - Mlacka

Photobucket - Video and Image Hosting

Tomica Rukljić

Photobucket - Video and Image Hosting



Glazbenici koji su nastupali sa nama

Marijan Zagajšak

Photobucket - Video and Image Hosting

Spomenko Gazda

Photobucket - Video and Image Hosting

Igor Štimac

Photobucket - Video and Image Hosting

Nešto više i važnije

CAIMANI na internetu

Caimani na My space


HUMANITARNI KONCERT U "TVORNICI"

Tko je udruga SMA.T
SMA.T-ovci - blog
mama-mami o koncertu

LINKOVI PLESA I GLAZBE
Salsa klubovi i centri

Zagreb

PC Salsa
SalsaCroatia
CroSalsaFestival
LosMamberos
PK Elite
Salsazona
PC Ritam
Las Bailadoras de Salsoteca
Boogaloo - salsa
Havana club - Zagreb
Bailecubano
Fever

Pula
Art-dance Pula

Rijeka
Plesni centar Salsero - RI

Slovenija

Caliente- Ljubljana
Sabor cubano - SLO
Plesna škola "Rolly" - SLO
SalsaSlovenija


Budući naraštaji plesa

Plesni studio Pegaz

Kolege

Cubismo

Caimán Verde
29.04.2007., nedjelja
Ivica Račan

Ne znam zašto, no ovaj čovjek mi je bio drag.

Nisam član ni jedne stranke, jer ... ne osjećam se sposobnim tako trošiti vrijeme. Za to treba imati živaca. Promatram sve to sa strane, donosim neke svoje odluke u vrijeme kad je to potrebno, tj. kad su izbori.
Znači, nisam apolitičan, no nisam ni sklon pretjeranim razgovorima o politici.

Kod Račana me privukla jedna umjerenost, koliko me god, često, i iritirala.
„Opali više, čovječe ...“ je dosta često bilo prisutno kad sam slušao njegova izlaganja u dokolici ili nekim zanimljivim sučeljavanjima.
Koliko vidim po natpisima na internetu, mnogi su mu to spočitavali, no ... očito je znao i mlatnuti šakom po stolu, ali ... ne na, u ovoj zemlji, sveprisutan način i sveprisutnu retoriku (pa i oružje). Ne bi držao SDP na okupu da nije to znao.
Jer, kao i u ostalim strankama, „balkańerosa“ ima i u SDP-u, no unio je jedan „stil“ stranci koja je tu retoriku gadno gušila ili, barem, dobro prikrivala. Bio je jedan tihi gazda.
To se vidi od kada se povukao, a još će se više vidjeti sada, nakon njegove smrti – ja ne vidim lik (a nije ni čudo, kad sam tako „aktivan“ kako sam i napisao) koji bi nastavio taj njegov „trend“. Treba se nositi sa HDZ-om.
Onaj, tko zauzme njegovo mjesto, trebao bi imati njegov stil, no biti, ipak, odlučniji i više, ponekad, riskirati. Bojim se ... desiti će se čovjek stila „klin se klinom izbija“, koji će upotrijebiti „balkanski genetski kod“ ... a to nije više ono što bi trebalo biti.

Biti simbol 45-togodišnjeg jednoumlja i svega što je ono donjelo nije bilo lako.
I biti svjestan da te krive za baš sve. Pa i za djela koja su drugi činili u ime ondašnje Partije.
Uf, hvala, ali ne hvala. A tko priča o dobrom? Nitko.
Nažalost, ova je zemlja prepuna ljudi koji se „okreću kako vjetar puhne“.
Uvjerenja se mijenjaju preko noći. Sjetite se koliko je, dotadašnjih, uvjerenih komunista osvanulo u crkvama. A tek nakon rata? Promijeniti stranku preko noći, pa, nakon par mjeseci i ako je bolja ponuda, i nju promijeniti u neku treću stranku?
Nije jedina takva zemlja na ovom Planetu, no ... moja je i ja živim u njoj, a to mi se ne sviđa.

Zato mislim da je Račan bio ona protuteža da nam zemlja ne ode totalno u propast i protuteža koja je i njegove političke protivnike natjerala na gadne korekcije u stavovima htjeli oni to priznati ili ne.

Vjerujte mi, ne može me bilo tko potaknuti da pišem post o njemu na ovom blogu.
Kakvi su stavovi ostalih Caimanaca, ne znam, no, opet, vjerujem ... svi smo tu negdje.

Hasta siempre, amigo José.


- 11:32 - Komentari (15) - Isprintaj - #
28.04.2007., subota
Vjerojatno ste primijetili

Malo smo se zbrčkali sa nazivima casina.

Daklem, elem, ... ono što je najbitnije ... casino je u hotelu „Sheraton“ i to je ulaz iz Draškovićeve ulice.

Naravno, imamo pozivnice, pa ... tko je uz glazbu zainteresiran za malo „blekđekiranja“, „ruletiranja“, „ajncanja“, „pokeriranja“ i ostalih đakonija ... bienvenido.

Ali prije toga imamo jedno druženje 1.5.. Jedno fino druženje koje zaslužuje post i fotke.

Zato, budite malo strpljivi.


- 22:38 - Komentari (4) - Isprintaj - #
27.04.2007., petak
Otkazivanje nastupa - Phoenix

Na žalost, moram javiti ovu vijest.

Dakle, odkazuju se svi naši nastupi u hotelu "Phoenix" do daljnjega.
Razlozi su čisto poslovne naravi, pa ih ne bi ni navodio. Ono što je bitno je da se otkazuju.

Bude li ikakvih izmjena, štovano čitateljstvo :-)), biti ćete na vrijeme obaviješteni.


- 14:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #
Kako je bilo - Casino Royal

Ako se prvi mačić bacaju u vodu ... e ovaj neće tako završiti.

Ovo pišem zato što smo prvi put nastupali u casinu i zanimalo nas je kako će taj spoj kocke i live-nastupa završiti.
Netko je imao dobar nos – sigurno mi nismo prvi koji ovako nastupaju, no ... ima smisla.

Ja sam mislio da će naša svirka dekoncentrirati igrače – tako nekog jučer nismo sreli. Tko je igrao, igrao je, neki su igrali i cupkali, drugi su cupkali i škicali što se dešava po stolovima ...
Sve je, plus toga, bilo „podebljano“ koktelima starog majstora Carlosa, pokojom cigarom ...

Znači, prošao je taj spoj.
Imali smo, ipak, informaciju (doduše u jednom casinu u Švici) kako je to zasmetalo igrača ... ali taj player je kockao u svote nama neizgovorljive, pa je razumljivo. No dobro – za to postoji organizator koji je zadužen za rješavanje tih problema.
Ovo što smo sinoć vidjeli – pogodak je.

Fotke su, naravno, isključene - tamo nema fotkanja, pa ni za našu arhivu

Idemo dalje. :-)

- 10:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #
24.04.2007., utorak
Casino Royal - hotel Panorama

Pozivamo vas na jednu malo drugačiju večer uz našu svirku u hotelu Panorama, u Casino Royal.

Biti će super. Interesantno. Drugačije.

Sjetite se samo raznih filmova sa scenama iz nekog od casina ... ali ako idemo i dalje, pa čak i u povijest ove glazbe ... njena popularizacija se dešavala baš na takvim mjestima tamo, 30-tih godina.

Kako je sve zadnjih godina retro ... neka i ovo bude retro ove glazbe na ovakva mjesta ... a onda ponovni procvat kao „onih dana“.
Eeee, to bi bio glavni dobitak. :-)

Ono kako vam mi možemo pomoći je podijeliti vam pozivnice (ima ih dovoljno) koje vam osiguravaju ulaz, jedno piće, par zalogaja klope „pod 45“ i 100 Kn bon za igru. Javite se na ulazu, pokupite pozivnicu ... i vidimo se.

Od Organizatora smo čuli da ima dovoljno mjesta za sve – i igrače i plesače. Tko voli, neka hakla na aparatima (možda pokupi i neki dobitak), a ostali ... van a bailar.

Kako vidim na stranicama Casina, neće biti klisko. E sad ... pa zar je bitno gdje se i na čemu pleše? Bitno da je dobra atmosfera. A ne sumnjamo u to – nje na našim susretima nikad nije nedostajalo.

I kad neko dobije, a svi u glas CHEVEREKE.

Vidimo se.

I tko bude haklo ... sretno.

Evo plakat:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


- 19:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #
22.04.2007., nedjelja
Borba

Gledao sam Filipovićevu borbu danas, a neki dan jedan, meni, izvrstan film sa Hopkinsom („Instinkt“), pa sam sav neki u razmišljanjima.

Ni sam ne znam baš neku veliku konekciju, no ... možda i ima: borba.
Ovo danas je bila borba za prestiž, novac (???) ... i surovo (je, malo mi je više surovo kad je naš momak u pitanju, a malo manje kad se isto to dešavalo njegovim protivnicima – nije pošteno, znam, no ...).
U filmu je bila borba ... za obitelj, opstanak.

Jednom, tamo, krajem 80-tih, bio sam borac u jednom sportu (Budokai, ako netko zna kakav je to sport) ... i spadao sam u one koji su se trudili sa što manje snage (a što više protivnikove) pobijediti u borbama. I nisam bio loš.
No, te naše borbe (makar je bilo i sličnih ovima u kavezu) nisu bile ovako surove. Bio je to ... na neki način, šah. Nadmudrivanje. Igra. Sport.
OK, tu i tamo je bio pokoji poderan kimono, razbijen nos (kad tako bezobrazno viri), ali ... slučajno. Volio sam taj sport i žao mi je što sam prekinuo treniranje.
I u okviru te organizacije bilo je natjecanja u full-kontaktu.
Probao sam jednom ... reda radi ... i nisam se našao. Bilo mi je bez veze.
Imam osjećaj da me je tamo mogao složiti na pod i najslabiji od mojih protivnika u mom osnovnom sportu. Nikako nisam ... imao inspiraciju (niti sam znao kako da je proizvedem) za nokautom. Kad želim nokautirati, moram biti ljut zbog nečega. A zbog čega da se ljutim u jednom onakvom kavezu na nekog koga niti ne znam?

Kužim i Mirka i njegove porive za sportom kojim se bavi ... no, mene je više oduševila borba prikazana u filmu. Za opstanak.
I prikaz „otuđenja čovjeka“ od svoje prirode ... pa onda i strah od nje.

Znam da je ono film, no gluma Hopkinsa (i on je u „My favorites“-glumaca) me podsjetila na dosta dokumentaraca (koje obožavam) o životinjama i njihovim nagonima, logici koja vlada tamo, gdje nema civilizacije ... o divljini općenito.
E ta me borba impresionira.
Isto je brutalno, sa posljedicama i po život, no ... to mi ima smisla.
I logike.

Ovo u kavezu ... baš nikakve logike. Osim love.
Je, ovako zaradiš lovu pa si osigurao i porodicu i ... sve nešto, no ... ha, k vragu, onda sam se mogao prvo baciti na narodnjake, pobrati lovu, pa tek onda krenuti na cubanu?

Hvala, ali ne hvala.


- 01:40 - Komentari (6) - Isprintaj - #
20.04.2007., petak
Hotel "Phoenix"

Započinjemo svoje nastupe u latino-klubu hotela "Phoenix" i to kao redovite nastupe 2 puta mjesečno.

Dakle, datumi naših nastupa u "Phoenix"-u su: 28.4. (subota), 8.5. (utorak), 29.5. (utorak). Za dalje javim na vrijeme.

Kako je ... ponestalo živih nastupa u Gradu (što se ove vrste glazbe tiče, barem), treba podržati rađanje jednog novog Kluba gdje se svira i pleše ova glazba.

Zato vas pozivamo ... dođite.

Koliko znam, napravljen je poseban plesni podij, a stane oko 300-tinjak ljudi. Dakle, stvarno dovoljno mjesta da se naplešete do mile volje.

Mi ... pa znate sve o nama. :-)

Vidimo se.


- 23:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #
15.04.2007., nedjelja
FESTIVAL JEDNAKIH MOGUĆNOSTI

E pa nadamo se da će ove godine vrijeme poslužiti. :-)

Naime, prošle godine je curila kiša bez ikakve nade da stane ... i ne bijaše svirke. Na neki način ... ostali smo dužni makar je vrijeme bilo krivac.

Dečki i cure iz Društva tjelesnih invalida su to ove godine smislili na Trgu bana Jelačića, a datum bi bio 23.5. - srijeda (ziher), 20.00 sati (cirka-oko-tunegdje -> uvijek zna doći do pomaka za nešto minuta).

I humanitarno je, za njihovo Društvo, pa vas pozivamo u što većem broju. Oko pola sata salse na glavnom trgu.

No, nismo samo mi sudionici - na njihovim stranicama DTI naći ćete sve informacije i o njima i što će se sve dešavati od 22.-24.5.
Zato ... u to vrijeme špancir u centar Grada. :-)


- 21:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #
11.04.2007., srijeda
Fotke govore sve

Probam smisliti neki tekst, ali ne ide.
Nisu riječi suvišne, nego ... teško je opisati susret frendova u ovakvoj prirodi. Sve zvuči previše suhoparno.

Ovdje dođosmo

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Makar Bruno spada u najtraženije kuhare Grada ...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

... majstor za delicije, uz Spoka, je bio Zlatko.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Evo - pa ti budi na dijeti.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

A ovi pogledi ...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

... su promatrali ovakav sinhroni rad zuba. Koji dan UN - dijete? Ma zaboraviiiii.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nakon onakve klope, ovo je neminovnost - trava je ipak bila prevlažna.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

A malenome ...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

... je bilo ipak interesantnije ovo:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

I eto. Zeleno. Verde.

Samo, sljedeći dan smo mi to sve potrošili.

A sa tih radnih akcija fotki nema. To je ipak prestrašno za javnost. No, sve smo sredili ... i, onda, 2 Andola i tuš.

Većina, dok je netko morao i na svirku - ijaoo, da mi je i to bilo čuti. :-))


- 11:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #
06.04.2007., petak
Pasija

Hm, puno sam više očekivao od tog filma. Razočaran sam
Nekako ... Gibson mi je pojam za nešto dobro u Hollywoodu i uvijek mi se dopadao taj glumac. Mislio sam da će, nakon tolikih priprema (preko 10 godina - lažu oni, lažem ja) napraviti nešto i kao režiser.

Sve se svelo na beskrajne scene mučenja koje ... nemaju veze sa logikom. Ne bih baš opisivao ... tko je gledao, gledao je (nisu me osupnule scene, nego to nije misao koju želim opisati) ... no te nelogičnosti su još više umanjile nedostatak fabule.

Naime, popodnevna emisija "IZGUBLJENA KRISTOVA GROBNICA" mi je, nekako, bila kao uvod, a film je trebao sve to začiniti.
Ispao je ... promašaj.

Ti su dani Krista toliko puta opisani u raznim verzijama. Biblija krije puno podataka, nova istraživanja isto.
O izgubljenoj Kristovoj grobnici se zna od 80-tih godina, a tek sad, nakon skoro 30 godina, stvari izlaze na vidjelo. Sve je transparentno, može se pronaći. Tim više što postoji puno kontradiktornosti između same Biblije i današnjeg katolicizma ... i gdje je i u šta potrošeno 10 godina istraživanja za snimanje suvremenog filma o, kako najava kaže, " ... posljednjih 12 sati Kristova života."?
I 30 miliona USD? Za što? Za scenu bičevanja sa kukama od centimetar ... a tragovi su slični kao kad klinac dobije vrbovim prutom (jedna od nelogičnosti) ... i ostale scene gdje mu ni pancirka ni kaciga od kevlara ne bi pomogla?

Netko bi rekao "Pa što si očekivao od hollywoodskog produkta, pa makar ga režirao Gibson?"
A ima li neka druga, gledljiva produkcija o toj temi?

Nisu samo ovi blagdanski dani povod mojim razmišljanjima o katolicizmu, vjeri, Kristovom učenju. Ove sve emisije su samo naišle "u pravo vrijeme" kad sam sa sobom malo analiziram zašto me hvata jeza kad se sjetim bilo kakvog kontakta sa Crkvom. A nekad sam bio ministrant. I to dobar, što je bilo teško kod mog tadašnjeg župnika.

Sad bi i mene, vjerojatno, onaj mamlaz zgađao s jajima ko onog jadnika u kavezu.
Ni njih dvojica mi nisu jasni.
"Kaveznjak" je mogao smisliti bolji način za svoje plemenite ideje, a ne kužim ni čime je isprovocirao "jajana" i dirnuo u njegova vjerska uvjerenja? Gledao snimke vijesti par puta i ne kužim.

Zašto jeza na kontakt sa Crkovom? Zato što to više nije "ono" gdje sam samovoljno prišao, gdje sam sve zakone Božije učio na jedan drugačiji način, makar sam ih čuo i od svojih roditelja, u njihovoj interpretaciji. Bio je to jedan drugi svijet koji je smirivao (unatoč "psinama" koje smo izvodili sa "šprihericama"). Bio je to svijet koji me učio toleranciji.
A to sad više nije tako. Sad me sve podsjeća na neka prošla stoljeća i "male inkvizicije".
I žao mi je zbog toga.
Toliko je toga novog uvedeno u vjerskim regulama, neka čudna pravila koja te, samo ako ih se pridržavaš, "proglašavaju" vjernikom. A ako se ne držiš toga ... kako se to onda zove? Nevjernik?
Bez ljutnje, Crkava za vrijeme komunizma je bila ... Crkva. Danas je "državna institucija".
Nekad je sama bila pod represijama i protjerivana, a danas sama vrši represiju. Gdje, u Kristovom učenju, postoji represija? Isti je primjer kao i mnogi drugi gdje je žrtva, odjednom, postala agresor. Kažeš li nešto sa čime se ne slažeš, nema dijaloga nego kazna.
Još malo pa očekujem posebne dokumente (a ne samo usmeno izjašnjavanje) koji dokazuju jesi li katolik ili ne. Ne djela, nego dokument.

Mene moj župnik nije tako učio, tamo, 70-tih.
Bio je strog, ali kad je trebalo biti strog (priča sa šprihericama i sl. dječije budalaštine). No, bilo je zanimljivo i poučno slušati njegove jednostavne propovjedi. To me i dovelo u Crkvu - misao, učenje, a ne institucija.
I davalo se za Crkvu jer si htio, a ne jer moraš.
Danas ne možeš pokopati nekog svog ako nije zapisan kao "dobrovoljni" darovatelj za Crkvu.
Imam puno takvih primjera. Vlastitih - ne pišem napamet.

Ne zamjerite mi na ovakvom postu - takvi su dani.

I nastojim se držati naučenog, mada ne uspjevam u tome uvijek.

Ovo su moja razmišljanja.
Nikad se među Caimanima nisu poveli ovakvi razgovori ... jer, nekako, nisu. Ne zbog neslaganja, nego zato jer su nam teme kud i kamo "zemaljskije".

A mene ovo muči i zanima jel to samo mene muči ili ima još koga.

Volio sam ono "dođi, ispričat ću ti nešto". Ne volim današnje "moraš".
A danas bi mi trebala ta duhovna smirenja više nego tada, kad sam bio klinac. Ali odbija me ta ... ne znam riječ koja bi obuhvatila sve nazive.
Pa sa Svevišnjim komuniciram sam, doma.

Nadam se da nisam nekoga uvrijedio u ove blagdane - nije mi to bila namjera. Ovo su moje misli i moja vjera.
Naučila me ... ondašnja Crkva.

I, unatoč ovakvom postu, iskreno želim, kao i svi Caimani, sretan Uskrs svima.
Provedite ove blagdane u miru i slozi, sa najbližima i vama najdražima ako ih ikako možete skupiti sve na jednu hrpu u isti dan.
A onda nastavite tako i nakon blagdana sa svim ljudima dobre volje.

Mir i sloga.

Bez babaroga. :-)


- 23:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #
05.04.2007., četvrtak
I tko kaže da se samo kod nas donose blentavi propisi

Uveden porez na roštiljanje

Stanovnici belgijske pokrajine Valonije, prema odluci njihove vlade, plaćat će porez na roštiljanje. Tako će, od lipnja ove godine, obitelji koje se žele počastiti finim obrokom s roštilja, za svaku poduzetu akciju morati izdvojiti 20 eura.

Prema podacima stručnjaka, tijekom roštiljanja se oslobodi oko 100 grama CO2, najodgovornijeg za globalno zagrijavanje.
Dosljednost u provođenju ove odluke valonska vlada će osigurati helikopterskim nadzorom. Naime, helikopteri će biti opremljeni termalnim senzorima koji će, zbog svoje osjetljivosti na toplinu, lako uočiti potencijalne prekršitelje.
Ovu pomalo čudnu odluku, valonska vlada je donijela u sklopu pokušaja uvođenja kontrole nad emisijom CO2.
Hoće li se zbog nje manje roštiljati te pritom smanjiti emisiju štetnih plinova u atmosferu, tek ćemo vidjeti.


A ja se čudim što naši naplaćuju 30Kn za parkiranje na granici radi ATA-karneta. :-)

Valjda ovo neće vidjeti netko "dušebrižan" kod nas.
To što po cesti krstare auti iza kojih sve vene od dima ... to nema veze. A ziher sam da i u toj pokrajni, Valoniji, ima gadnih onečistaća. No, po kome je najlakše? Po narodu. Kao i uvijek.

Daklem, lijepi moji gurmani, nadajte se ... da ćemo (po našem starom običaju) prihvatiti i te neke odredbe Zapada ... i polako štedite.
Možda bude, kod nas, i retrogradnog plaćanja. A onda nema više vanjskog duga - sve ćemo riješiti roštiljanjem. :-))

Izvor:

Dnevnik.hr


- 12:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #
03.04.2007., utorak
Kako ja to radim – grah ... sa svačim

Kako se bliži dan formiranja službene stranice „Caimána“, ... red je da vas priučim na ovakve :-) postiće koji nemaju veze sa glazbom.

Ja sam danas doma kuharica i „višak – eliminator“ svega što se u frižideru, kao takvo, može naći i iskoristiti.

Grah je kao hrenovka, a, još više, kao „lovačka“ (ili ti ga jägerwurst) – svašta se tamo može staviti. Dobro začini i sve prolazi. Dapače ... daje onaj jedan ... „štih“ koji se teško postiže ... ako namirnica nije „pri kraju roka trajanja“. :-))))
Zato je JNA grah (sjećate ga se, generacijo) bio najbolji grah na svijetu.
Da ne bi zbog začina!!! Brus, ... „rok trajanja“ je čarobna riječ.
A mlatio sam ga, u sezoni 83/84 ... nemilice ... kad sam bio na „straži“ (uvijek je straža dobivala najbolju klopu – onda znate kakva je bila za ostale ... koji nisu imali status „ćate“ i sl. SMB – kuglice na 1000 načina sa ... netko bi to i nazvao rižom, no ... za to je već trebalo imati maštu). GINA (Generalna Inspekcija Narodne Armije) nam je donosila i bolju klopu i cvijeće na stol ... ako je bila u vrijeme ručka. I, kao za inat, dolazila oko doručka ... ili nije ni dolazila. ' bo im ..., ali lišće smo čistili „kao da dolaze“.

No dobro – dosta sa prošlosti. Zavirimo u „moj lonac“ danaske. :-))

Luk crveni glavica što sitnije isjeckan, isto takva glavica bijelog luka (u narodu znanog „češnjak“), šaka kožica od špeka skupljena "tijekom vremena" (ali tamo gdje još ima slanine) i pršuta (ako nema u vlastitom frižideru, ima u susjedovom), 2 šnite sušene šunke (poluslavonske, no miriše na dim i slano je ... pa nek bude „poluslavonska“), konzerva „smeđeg graha“ skup sa njegovom vodicom (grehota je to baciti), chili-papričica, biber, goveđa kocka „made by Podravka“, jedna odstajala mrkva sitno kosana. Fine (sad bez zeke – dobro osušene, no ne i presušene) kobasice (ja koristio kobase „Romić – Zagreb“) 1 par na kolutiće, sušeni peršin „Kotany“, „Vegeta“ jušna žlica, crvena paprika za boju, 1 dcl bijelog vina, Worchester-sos, green-tabasco ... i onda ne treba lovor, kao redoviti dodatak.

Dinstaj luk, pa malo kasnije dodaj češnjak i špek i šunku, Worchester, green-tabasco, papriku, chili, biber, goveđu kocku ... i podljevaj vodu. Kad se to sve „usosi“, dodaj kožice i vode (da se ima u čemu kuhati) ... i neka krčka. Dotle podlij ... grlo čime već ... piši mailove, javljaj se na telefon, čitaj internet-zanimljivosti ... jer to je idealno vrijeme da sve to obaviš, a da se sastojci skuhaju kako treba. E ... sad dodaj mrkvicu i kobasicu, opet podlij vode. Ah da ... podlijevati „vodicom“ iz konzerve dok je ima, a tek onda „Janu“ iz vodovoda. Naravno, peršin ... i sve što ste pripremili ... a zaboravili turiti u grah.

Sve se to krčka „po procjeni dužine“ – probati žlicom (bolje nego prstom) jel „šmeka“ ili ipak nešto nedostaje ... i nek se i dalje krčka – kožice su „lakmus-papir“. Kad su one „skoro pa ... “, dodati grah (konzerva – on je već kuhan. Samo treba dati „šmek“ zbog kojeg se ovo jelo i zove „Grah“).
Kad provrije, zadnje ide jušna žlica „pobrašnjavanja“, da to, ipak, bude gušće (mic po mic – da se ne pretjera ... da se, onda, ne mora „čupati“ dodavajući vodu, pa opet brašno i tako do vrha lonca od 20 litara).

Tjesto kuhati posebno. Za svaku sigurnost, pitati ukućane „ ... što bi voljeli – pužiće, šarafiće, školjkice“ ... i onda turiti bilo kakvo tjesto (ma da ne bi – još i muzičku želju, možda).

I udri.

Joj, kak je dobro.

Samo ... drugima nije dobro ... što je meni dobro. Ali ... proljeće je i prozori su ... odškrinuti. :-))

Ima li netko tko želi kod mene na ručak? :-))))


- 14:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>