ponedjeljak, 20.10.2008.

Manu Chao

José-Manuel Thomas Arthur Chao rođen je u Parizu nakon što su njegovi roditelji, cijenjeni pisac Ramon Chao i majka Bilbao, prebjegli iz Španjolske bježeći pred Francovom diktaturom. Ljubav prema dobroj glazbi došla mu je prirodno, obzirom da je od ranog djetinjstva bio okružen umjetnicima i intelektualcima, pa već u tinejdžerskim danima, zaražen britanskim grupama The Clash i Dr. Feelgood s prijateljima osniva rockabilly - punk bend Les Hot Pants. Ipak, bend se nije uspio dugo održati na glazbenoj sceni kao takav, već je ubrzo prerastao u kultni Mano Negra, i kao takav godinama djelovao na svjetskoj glazbenoj sceni rušeći granice između kultura, dok se u konačnici, 1994. godine Manu Negra nije raspao.

Nakon razlaza, Chao se vraća u Ameriku u kojoj sljedećih nekoliko godina provodi svirajući, te uskoro izdaje album "Clandestino", koji danas zauzima počasno mjesto u zbirci svakog pravog glazbenog kolekcionara.

Pod utjecajem karipske glazbe sljedeće izdanje bilo mu je ˝Proxima Estacion: Esperanza˝, a godinu dana nakon objavio je i live izdanje ˝Radio Bemba Sound System˝. Malo poznat album ˝Siberie m'etait contee˝ na francuskom jeziku, posvećen Parizu, objavio je 2005. godine. ˝La Radiolina˝ je njegov prvi album objavljen internacionalno, nakon šest godina pauze sa hitom ˝Rainnin' Pradize˝.

Manu Chao je višestrani umjetnik, pjeva na engleskom, španjolskom, francuskom, portugalskom i arapskom jeziku, njegovi albumi pršte od energije, a urnebesni live nastupi jamče vrhunsku zabavu, u što se hrvatska publika mogla uvjeriti prije nekoliko godina. Prepletanjem raznih glazbenih stilova, stvarajući novu glazbenu formu koristeći bogatstvo kulturne raznolikosti svijeta Manu Chao i nedavni gost Splita, Sergent Garcia predstavljaju se kao originalne figure u suvremenom glazbenom svijetu.

- 20:40 - Komentari (10) - Isprintaj - #