Buffy i Angel fanfiction

petak, 27.10.2006.

Krletka

Image Hosted by ImageShack.us


Tek toliko da znate, promijenila sam neke stvari u Mojim favoritima, dodala neke likove u listu likova i parova, premjestila sezone u AtS-u i BtVS-u. Nedavno sam iznova pogledala obje serije pa sam u nekim stvarima promjenila mišljenje. Dodala sam još jedan predikat u 'Uvod' jer je preveliki razmak između PG-13 i R. Taj predikat inače postoji u fanficu. Nisam danas stigla otići na druge blogovre, pa ću vas posjetiti za koji dan.

Vrijeme radnje fica je iza ep. “Eternety” iz S1 AtS-a u kojoj glumica iz sapunice sazna da je Angel vampir i stavi mu drogu u piće. Zbog droge na površinu izađe Angelus i malo se poigra sa njom i Angelovim prijateljima. Nitko ne pogine, čak ni glumica (nažalost). Zaslužila je bar nešto slomljeno što drogira druge bez njihovog znanja. Bar ju je Angelus dobro isprepadao - da će joj staviti glavu na kolac itd. >:)

- champion - doslovno prevedeno je prvak, ali kad se to govori u smislu osobe koja brani čast ili nekoga ili se bori u nečije ime, naši su to preveli branitelj. To mi se baš ne sviđa (previše me asocira rat i vojsku), ali ne znam kako bi drukčije prevela pa sam ostavila. Samo da vam bude jasno da u orginalu prvaka i branitelja označava ista riječ


Kategorija: mračni fic, canon


Krletka
(The Cage)
by Cari Kinz


Crni kabriolet je jurio cestom nešto brže od dopuštene brzine. Puni mjesec ga je naizgled pratio i jurio uz njega. Angel je nesvijesno pritisnuo gas, pokušavajući umaknuti nebeskom progonitelju.

Prije tri noći je zamalo ubio dvoje svojih najbližih prijatelja. Nije to mogao samo tako zaboraviti. Ni oni nisu mogli samo tako zaboraviti. O, odlično su se pretvarali - Cordy je bila jednako sarkastična i cinična, Wesley se vratio u ured… Rekli su prikladna opravdanja: nije njegova krivnja, bio je drogiran. Nije mogao ništa učiniti. Sve je kao i nekad.

Samo što nije bilo. Nije mu promaknulo kako se Cordy malo odmakne od njega kada se previše približi. Ili kako mu Wesley ni jednom nije okrenuo leđa, čak se spotičući preko Cordy da ne izgubi Angela sa vida.

Uzdahnuo je, pogledao brzinomjer i malo digao nogu sa gasa. Noćas zaista nije bila dobra noć da ga zaustavi policija. Ne kao da je ikad bilo dobro vrijeme za to, ali imao je dogovoreno. Skrenuvši sa glavne ceste, krenuo je uz zemljanu cestu koja je krivudala uz brdo.

Kada je počela djelovati droga koju mu je dala Rebbeca, pokušao se održati na površini. Osjetio je kako djeluje… bilo je tako dobro. Ali dobro je loše i pokušao je to potisnuti.

Nije bilo koristi. Dio njega koji je držao tamu na uzdi, odlučio je sjesti i opustiti se. Malo odahnuti. Odmoriti se.

Demon se izašao poigrati i taj dio koji je bio Angel, taj dio koji je držao demona zatočenog je sve promatrao.

Angel je malo odmahnuo glavom. Nije više htio razmišljati o tome i osim toga, došao je na odredište.

Na kraju dugog prilaza je vidio obris vile na noćnom nebu. Velika, šipkana vrata su se otvorila kad se auto približio.

Izlazeći iz automobila Angel je primjetio da ga netko čeka na vrhu stepenica koje su vodile do masivnih, dvostrukih vrata od hrastovine.

“Ovuda gospodine,” rekao je čovjek i kad se okrenuo prema vratima i ona su se sama otvorila.

Predvorje je bilo mračno. Krugovi svjetla na mramornom podu su označavali put kojim je išao Angelov vodič. Koliko god se trudio Angel ni sa svojim vampirskim vidom nije mogao prodrijeti kroz tamu sa strane. Svi su mu se osjeti napeli - nije mu se sviđalo to mjesto.

“Gospodar će odmah doći,” rekao je Angelov pratitelj kad ga je uveo u sobu. “Molim vas, raskomodite se.” I sa tim je zatvorio vrata.

Prostorija je bila velika i tri zida su od poda do stropa prekrivale knjige. Četvrti zid je bio veliki prozor načinjen od nekoliko staklenih ploča i iznutra ga je prekrivala mreža velikih očica. Dominirao je miris kože i drva, ali bilo je tu još nešto. Kad je Angel ušao dublje u sobu vidio da je metalna mreža zapravo krletka i unutra je bio sokol. Ptica je dosad gledala kroz prozor, ali sada se okrenula i usredotočila svoj mirni pogled na njega.

Angel je oklijevao. Otkad je postao vampir, naučio je očekivati određene reakcije od životinja. Od uplašenog skrivanja do bezumnog nasilja. Ptica je bila zatvorena i mogla bi se ozlijediti ako tako reagira. Angel nije htio da se to dogodi.

Međutim, na njegovo iznenađenje, ptica je samo trepnula svojim zlatnim očima prema njemu i ponovo se okrenula prema prozoru.

Angel je čuo otvaranje vrata iza sebe. Okrenuo se i ugledao sredovječnog čovjeka kako ulazi u sobu. Ali izgled može varati i iako je bio čovjek, Angel je mogao namirisati magiju na njemu kao da je kolonjska voda.

- Vještac - pomislio je.

Čovjek ga je na trenutak pogledao bistrim, plavim očima. “Onda,” rekao je zatvarajući vrata za sobom. “Vi ste Angel. Moram priznati da nisam znao što očekivati.”

Angel nije znao što reći na to pa je nastavio šutjeti.

Čovjek je prošao uz njega i otišao ravno prema stolu. Zastao je da razmjeni pogled sa sokolom pa se opet okrenuo prema Angelu.

“Molim vas,” pokazao je prema jednoj od stolica ispred stola. “Raskomodite se, g. Angel. Ja sam Sarmatacus i vidim da ste već upoznali Aidana.”

Angelu je trebao trenutak da shvati da govori o ptici.

“Zovem se samo Angel,” rekao je dok se polako približavao stolici. Čuo je da većina ptica nema dobar osjet mirisa; možda ga još nije nanjušio. A kad se to dogodi…

“On zna što ste.” Sarmatacus je opušteno rekao slažući hrpu papira na sredini stola. Sjeo je, isprepleo duge prste pred sobom i pomno promatrao Angela. “Neće, kako ono kažu danas? A da… Neće ‘šiznuti’ zbog vas.”

Sokol je ponovo okrenuo svoju srebrno-sivu glavu i uperio pogled u njega.

“Cijenim vašu brigu,” rekao je Sarmatacus kad je Angel sjeo. “Očito imate iskustva sa tim kako životinje reagiraju na blizinu vampira.”

Angel je odvojio pogled od očiju ptice. “A vi očito imate iskustva sa čitanjem misli,” rekao je oštro. “Hoćete li mi reći što radim ovdje?”

Sarmatacus je zurio u njega na trenutak i Angel mu je uzvratio pogled. Iznenada je Sarmatacus koz nos ispustio zvuk sličan smijehu. “Čitanje misli! Baš!” naslonio se u svojoj stolici. “Mogu čitati misli, ali i bez toga sam vidio da ste zabrinuti da će se Aidan ozlijediti zbog vas.” Zastao je i promatrao Angela na trenutak. “Vrlo se brinute da ne povrijedite druge, zar ne?”

Angel se sa nelagodom pomakao na stolici. “Slušajte, moja prijateljica je imala viziju po kojoj moram doći ovdje. Nešto o prorocima.”

Sarmatacus je kimnuo. “Zapravo ste zbog proročice ovdje. Izgleda da se zanima za vašu dobrobit.”

Angel opet nije znao što reći na to. Pogled mu je ponovo skrenuo prema sokolu i primjetio je da se ptica okrenula na prečki i sada je bila sasvim okrenuta prema njemu.

Sarmatacus je ustao i prišao kavezu. “Aidan je nekad bio prvak u lovu. Njegov vlasnik je dobio pun ormar pehara preko njegove vještine u ubijanju.”

Aidan je nastavio netremice gledati Angela dok je vještac govorio.

“Krilata smrt. Brz i uvijek uspješan. Istinski majstor u umjetnosti umorstva.” Vještac je zastao i ispružio ruku kroz mrežu da pomiluje sokola po krilu. “Isto sam čuo i za Angelusa.”

Angel se trgao, ali nije skrenuo pogled sa sokola. “Životinje ne počinjavaju umorstva.”

“U prirodi? Ne.” Sarmatacus je nastavio milovati Aidanov vrat. Ptica je nastavila gledati Angela. “Ne, u prirodi uvijek postoji razlog za ubijanje. To se ne radi iz zlobe, bijesa ili pohlepe. Samo kad je nužno. Nikad nije… osobno.” Vještac je sjeo na rub stola i malo se nagnuo prema Angelu. “Umorstvo počinjavaju samo takozvani ‘viši oblici života’. Ljudi, demoni… bar oni koji misle.” Pokretom ruke je obuhvatio sebe i Angela. “Samo takva stvorenja mogu počiniti umorstvo. Samo mi smo zlobni i pohlepni. Samo mi zaista uživamo u tome. U pravilu. Ali kao što poslovica kaže, iznimka potvrđuje pravilo.”

Angel je shvatio da ne želi odvojiti pogled od ptice, ali se prisilio da Sarmatacusa pogleda u oči. “Što želite reći? Ova ptica je drukčija? Ovaj sokol ubija ljude?”

Sarmatacus je uzdahnuo i odmahnuo glavom. “Ne mladiću, promašio si smisao do kojeg sam htio doći. Zapravo si ga promašio, otišao preko brda, preko pustinje i nastavio ići.”

“Zašto mi onda ne objasnite?” Angel je gotovo zarežao. Pomislio je kako to postaje zamorno. Da ga taj čovjek samo zavlači i da bi trebao otići. Ali ipak bila je ta vizija… i ptica. Unatoč svemu, želio je čuti priču o ptici.

Sarmatacus se tiho nasmijao. “U redu. Aidan je bio prvak. Lovio je grlice i fazane, prepelice i zečeve. Radio je što god je gospodar tražio od njega. Slušao je svaku zapovjed i drugi sokolari su se divili njegovom gospodaru. Ali nisu znali koja je njegova tajna.”

“Magija?” Angel je pokušao pogoditi nasumice.

“Ne, ne. Nešto mnogo ljudskije od toga. Aidan je bio zlostavljan. Užasno zlostavljan. Od dana kad se izlegao iz jajeta. Njegov gospodar ga je oblikovao u oružje čiste mržnje. Kako nije mogao napasti gospodara, Aidan je iskaljivao bijes na plijenu. Ubijanje mu je postalo sve. Okus krvi njegova jedina radost. Jedino je želio ubijati. Postao je ubojica. Ubojica zečeva i glodavaca, ali svejedno ubojica.”

Ledeni žmarci su prošli kroz Angela. Prizori iz Angelusovih godina su mu bljeskali kroz um dok je gledao naizgled smirenog sokola koji mu je uzvraćao pogled.

“Onda je jednog dana Aidan bio ozlijeđen u lovu. Ne znam što se točno dogodilo, ali našao sam ga kako leži na zemlji, ozlijeđena krila, nesposoban da leti. Kad sam ga našao njegov ga je vlasnik udarao nogom i psovao. Spasio sam ga, odnio kući. Brinuo se za njega dok nije ozdravio.”

“I… postao vam je prijatelj?”

Sarmatacus se glasno nasmijao. “Ma kakvi! Više puta me pokušao ubiti! Nisam bio njegov gospodar pa me se nije trebao bojati i tako me mrzio. Samo je to poznavao - strah i mržnju.”

“Kažu da kad jednom okusiš umorstvo, to ostaje s tobom,” dodao je tiho. “Je li to istina?”

Angel je progutao. Sjetio se što se dogodilo prije tri noći. Kako je sjedio u svom tijelu sa netaknutom dušom i gledao kako Angelus igra smrtonosnu igru s njegovim prijateljima. Razmišljao je o nečemu što je odbijao priznati do sada: Svidjelo mu se. U tom mračnom dijelu uma kojeg ima svaki čovjek, ali njegov je još bio zatrovan dugogodišnjim sjećanjima i suživotom sa demonom. Zar nije jednom rekao Buffy - Ubijanje ne treba demonu u meni, nego čovjeku. To je bio njegov najveći strah - da će demon u njemu ovladati dušom zbog njegove slabosti.

“Da,” rekao je tiho. “Ostaje. Unatoč svemu, to je tu, iznutra.”

“Ah… I mislio sam.” Sarmatacus je zamšljeno kimnuo. “Angele, molim te hoćeš li se približiti prozoru?”

Angel je došao uz vještaca i kroz prozor pogledao uređen travnjak. Mjesec je bio visoko i sve je kupao u jasnom, bijelom svjetlu.

Sarmatacus je pokazao prema maloj kućici sastrane i Angel je shvatio da je to nastamba za ptice sa grlicama.

“Za mnoge moje čarolije su važne grlice, njihovo perje, ponekad krv,” objasnio je Sarmatacus. “Te grlice su vrlo posebne, način kako se postupa s njima, hranu koju jedu, sve je učinjeno da budu prikladne za ono što ih trebam. To su nježna bića; prema njima se mora biti vrlo pažljiv. Kad sam doveo Aidana ovdje nisam znao ništa o sokolovima, znao sam samo grlice. Pa sam se tako i ponašao prema njemu.”

“I pretvorili ste ga u grlicu.” Angel je čuo svoj beizražajni glas i shvatio da je razočaran što ponosan, lijepi sokol nije ono što se čini.

Ali Sarmatacus je odmahnuo glavom. “Ništa takvo.” Gledao je po drveću neko vrijeme. “Tamo,” konačno je rekao pokazujući prema jednom stablu. Angel je pogledao vrh stabla i ugledao sovu.

“Ta sova mi je godinama pravila štetu, uzimala grlice u snu. A kako su i sove magične, nisam je mogao ubiti. Čak i magija bi mogla imati loše posljedice. Ali sada imam nešto bolje.”

Vještac je pokazao prema sokolu. Angel je naglo shvatio da ptica uopće nije u kavezu, da je ispred njega samo staklo - i ne samo to - odmah ispred nje je nedostajala jedna staklena ploča i imao otvor prema vani.

Na Sarmatacusov pokret rukom, soko je raširio kila i iskočio kroz prozor sa tihom elegancijom. Poletio je iznad kaveza sa grlicama i krenuo ravno na sovu. Odletjela je sa Aidanom iza sebe.

“Aidan je sokol, Angele. Lijepo sam se ponašao prema njemu, ali nema te sile koja bi ga pretvorila u grlicu. Njegovi prirodni instinkti grabežljivca su bili izopačeni. Nije bila njegova krivnja, ali svejedno je bio čudovište. Sada je shvatio da postoji i drugi način i iz grabežljivca se pretvorio u zaštitnika. Ne mogu reći što sve još postoji u njemu. Napokon, nitko ne zna što je u drugom. Mogu ga suditi samo po djelima. Samo tako možemo suditi druge, a i jedino je to pošteno. Slažeš li se?”

Angel je šutio na trenutak. Dok je gledao, Aidan se vratio kroz otvor u staklu i sletio na svoju prečku. Ptica je nakratko pogledala Angela, a onda se okrenula da opet pazi na grlice.

“Slažem se,” konačno je rekao Angel.

“Odlično, odlično,” rekao je Sarmatacus potvrdivši glavom. Stavio je ruku na Angelovo rame i počeo ga voditi prema vratima. “A sada, sunce će uskoro izaći i imaš dug put pred sobom.”

Čim su se iza Angela zatvorila vrata, prostoriju je ispunilo bijelo svijetlo.

“Bio si dobar.” Proročica Viših Sila je rekla Sarmatacusu dok je gladila Aidanova leđa.

Sarmatacus je sa uzdahom sjeo na svoju stolicu. “Životinje imaju sreću što nemaju grižnju savjesti.” Malo je odmahnuo glavom. “Vampir sa dušom. Tko bi rekao? Ali jeste li sigurni? Činilo mi se da je još malo neraspoložen.”

“Um branitelja je mirniji, “ rekla je odsutno Proročica. “Samo je… zamišljen.”

Kraj

- 19:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Vječnost u eteru

Image Hosted by ImageShack.us


Mogući nepoznati pojmovi:

- ether after - naslov na egleskom je igra riječi na izraz ‘ever after’ koji je obično na kraju bajki - I živjeli su sretno do kraja života…/And they lived happily ever after… Kod nas su to još i preveli ‘jednom zauvijek’ za naslov modernog filma o pepeljugi sa Drew Barrymore.
eter - ima više značenja, ali za ovu priču je važno staro vjerovanje da je eter peti i najviši element nakon zraka, zemlje, vatre i vode; smatrali su da su od njega napravljena sva božanska bića i ‘viši’ oblici postojanja kao duša i slično

Kategorija: angst, canon


Vječnost u eteru
(Ether After)
by Rebecca Carefoot


Ukratko: Buffy iz prve sezone sreće Buffy iz pete sezone
Predikat: PG
Poricanje vlasništva: Nisu moje Buffy

Gospodar joj se rugao, njegov glas tih uz njeno uho. “Da nisi došla, ne bih mogao izaći.” Žrtvovala je svoj život, učinila što je morala, bila hrabra. Umrijet će. A da je pobjegla, da je odustala kao što je željela Gospodar bi ostao zatočen. Suza joj je sklizla niz obraz. Ali inače je bila potpuno nepomična. Nije se mogla micati kad je nagnuo glavu i ugrizao je za vrat. Bol. Užasna bol. Mogla je nejasno čuti kroz sivu maglu koja joj prekrila svijest kako uzvikuje da je slobodan. I onda se sve zamračilo.

Buffy je naglo otvorila oči i ugledala bijelo. Samo bijelo. Mahnula je rukom ispred očiju da se uvjeri da to nije neka blesava vrsta sljepila. Nije. To mjesto je samo bilo vrlo, vrlo bijelo. Okrenula je glavu i ustala. Polako se okrenula oko sebe, znatiželjno promatrajući oko sebe. Bijelo, bijelo, čekaj malo. Primjetila je nekoga kako malo dalje sjedi na podu. Razmislila je na trenutak pa slegla ramenima i krenula tamo. Ne kao da je imala što drugo za raditi.

Kleknula je uz djevojku i makla joj dugu kosu sa lica. Tada je uzmakla sa iznenađeno otvorenim ustima. Djevojka je otvorila oči pa ih suzila.

“Tko si ti?” upitala je Buffy.

“Zar ne vidiš?” odgovorila je djevojka. “Ja sam ti.” Pogledala je Buffyinu bijelu plesnu haljinu i sandale sa petama. “Samo kasnije.”

“Ha?” rekla je Buffy. Proučavala je djevojku. “Ako si ti ja i ja sam ja, kako možemo biti ovdje u isto vrijeme?”

“Valjda je vrijeme ovdje drukčije. Ako uopće postoji.”

“A ovo ovdje je…” potakla je Buffy.

“Čega se zadnje sjećaš?” upitala je starija Buffy.

Buffy je zadrhtala, malo se skupivši u sebe. “Gospodara,” rekla je tiho.

“Upravo tako,” rekla je druga djevojka. “Mislim da znaš gdje smo.”

“Ali to znači…” rekla je Buffy zbunjeno mršteći čelo. “Uh… kako samo umrla dvaput? Mislim, zato si i TI ovdje, zar ne?”

Druga djevojka je nešto zaustila pa zatvorila usta. “Mislim da je bolje da ne razgovaramo o tome. Prilično sam sigurna da ne bi trebala znati svoju budućnost.”

“Pa, zadnje proročanstvo sigurno nije baš pomoglo,” rekla je Buffy malo ljutito. “Tko to piše? Zašto ne mogu biti jasni? Datum, godina, vrijeme, ime i par normalnih uputa. Bilo bi puno manje problema.” Iznenada se namrštila i snažno lupila nogom u pod. “Kvragu! Gospodar je vani, a tamo su mi prijatelji. Trebala bi biti s njima. Trebala bih se boriti.” Zašrgutala je zubima. “Ovo je odvratno.”

Pogledala je stariju Buffy. “Što je s tobom? Zar nisi ljuta?”

“Uglavnom... sam samo umorna,” rekla je njena dvojnica. Buffy ju je pažljivije pogledala. Bila je dosta mršavija nego ona kao da se istrošila. Oči su joj bile bez živosti, iscrpljene. Imala je i podočnjake. Obrazi su joj bili blijedi, beskrvni. Ramena pognuta.

“Što ti se dogodilo?” izlanula je Buffy. “Izgledaš grozno.”

Djevojka joj je uputila polusmiješak. “Hvala,” uzdahnula je. “Mislila sam da smo se dogovorile, neću ti reći.”

“Ovo je nemoguće,” rekla je Buffy. “Kao, što sam postala.” Raširila je oči kad je shvatila što je rekla. “Bez uvrede ili nešto,” brzo je dodala. “Ali izgledaš tako…” Zaustavila se. “Nije važno.”

“Kako?” rekla je druga Buffy. “Užasno?”

“Mislila sam reći, izgledaš… poraženo,” odgovorila je Buffy. Iznenada je napravila grimasu. “Ali ja se ne bih trebala javljati. Vidi kakva se bila protiv Gospodara.” Povukla je nogu naprijed-natrag po podu. “Ne mogu vjerovati da sam onako glupo ušetala tamo. I zašto mi nitko nije rekao da me može hipnotizirati? Možda da sam znala. Bože. Koga ja zezam? Bio je totalno jači od mene.”

Starija Buffy je nagnula glavu na stranu. Onda se prvi put zaista nasmješila i odmahnula glavom. “Ma ne. Sasvim ćeš srediti tog gubitnika.”

Buffy se nacerila. “Stvarno to misliš?”

“Znam to.”

“Hej,” rekla je Buffy. “Mislila sam da si odlučila da mi nećeš govoriti što će se dogoditi u budućnosti.”

“Vjeruj mi,” rekla je druga Buffy. “Ne želiš znati što će se dogoditi.”

“Valjda imaš pravo,” rekla je Buffy, ponovo pogledavši svoje lice. Svoje lice poslije tko zna koliko bitaka. Nakon tko zna koliko žrtava i gubitaka. Njeno lice. Ali ne njeno lice. Njene oči, samo što su bile skoro prazne. Zadrhtala je i grlo joj se steglo. “Možda je bolje da sam umrla,” rekla je. “Mislim, ovo mjesto nije tako loše.” I sigurno nije tako loše kao to od čega su ti oči tako prazne, dodala je u sebi.

Druga Buffy je odmahnula glavom. “A-a. Ne pripadaš ovdje. Još imaš mnogo toga obaviti. Recimo razbiti Gospodara. A i znaš, spriječiti da ne dođe do kraja svijeta.”

Buffy se nasmiješila. “Jesi li sigurna da mogu? Mislim, pobijediti ga.”

Druga Buffy je pokazala bijele zube u širokom osmijehu. “Neće znati što ga je snašlo.”

Buffy je podigla pogled i nejasno začula muške glasove. “…ti ćeš morati…ne dišem.” Angel. Nasmiješila se i ugledala prepoznavanje u očima starije Buffy. Prepoznavanje, ljubav i… bol. Srce joj se iznenada sledilo, koža joj se naježila dok se ponovo pitala što će se dogoditi u budućnosti.

“Jedan. Dva.” Xander. Oživljavanje. Zadnji put je pogledala u svoje oči. “Ovo je… Dobro. Nemam pojma. Valjda ne pravi oproštaj.”

“Samo zasad,” rekla je druga Buffy. “Hej. Dobro ga ubij.”

Buffy je kimnula i na trenutak se sve zacrnilo. Tada su se otvorile Buffyine oči; ugledala je Xanderovo lice i uvukla zrak u svoja bolna pluća.

kraj

- 19:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čoko-Angel-lada

Image Hosted by ImageShack.us































Drugi po redu uopće fluff, malo 'odrasliji' od prošlog. Baš me nasmijao kad sam ga prvi put pročitala. Nemam link do priče, ali uglavnom Angel je postao čovjek uz pomoć neke čarolije, ali zadržao je dovoljno snage za...... ubijanje vampira i demona, naravno. Što ste mislili da ću reći? wink Vrijeme radnje otprilike 2. sezona Angela.

Čoko-Angel-lada
(Choco-Angel-Latte)
by Leni


Poricanje vlasništva: Hmm... skoro kao da su moji u ovoj priči
Vrijeme radnje: Ovo je zapravo fluffy fic gdje su svi sretni i autorica je tako duboko u poricanju da živi u piramidi (Vidi, tu je i mumija! Za ona nije NAJBOLJA cimerica? Tako je tiha! *grli mumiju* Oprosti, nisam još popila kavu.) Ali može biti i nastavak za Afterlife
Ukratko: Buffy se ne sviđaju neke navike tajnice njenog momka i odluči ih ispraviti
Predikat: PG-15 zbog velikih količina čokolade
Posveta: Za meghanreviews jer je imala loš ponedjeljak i obećala sam joj ukusnog Angela *miganje*
Komentari: Molim vas? Nisam pisala fluff mjesecima, trebam malo poticaja... ili bar 'Daj prestani i piši ono što ti dobro ide, do vraga!'



Buffy se probudila i shvatila da je već odavno svanulo. Mali smiješak joj se raširio na licu, ali ostala je nepomična da ga ne probudi.

Kad se sjetila protekle noći pospan smiješak je postao vragolast. Kvragu, ta mu čarolija uopće nije umanjila izdržljivost. I činilo joj se da bi za to više od svih koje je spasio treba zahvaljivati Višim Silama.

Buffy se ponovo široko nasmiješila, tko bi rekao da život može biti tako dobar?

I baš kad mu je htjela poljupcem poželjeti dobro jutro, vrata su se otvorila i uletjela je silueta u plavom...

«Hej.Angel.oprosti.što.ulazim.bez.kucanja.ali.moraš.potpisati.ovaj.ček.da.Wesley.može. konačno.kupiti.onaj.mač.koji.ti.se.toliko.sviđa.»

Buffy je trepnula.

I ponovo trepnula.

Ali Cordelia je i dalje bila ondje, sada otvarajući zastore sa glasnim trzajem. Zvuk i sunce koje mu je zasvjetlilo ravno u oči su Angela uspjeli trgnuti iz sna.

Cordelia je konačno primjetila Buffy koja je povlačila plahte da oboje pokrije. «O, Buffy.» Digla je obrvu. «Vidim da si odlučila prespavati.» Tada se usredotočila na plavušu i sporije izgovorila. «Nadam se da ste se zaštitili. Dijete ne bi bilo dobro ovako rano u poslu.»

Buffy je zinula. O, Cordelia joj je bila draga ili ju je bar naučila podnositi tijekom zadnjih tjedana. 'Ona je Angelova prijateljica' joj je postala mantra koju je ponavljala svaki put kad bi brineta zaradila ekstra bodove za 'dobit ćeš kolac bila vampir ili ne'. Ali što joj je dalo pravo da upada u Angelovu spavaću - ?

«Da, Cordy. Jesmo,» javio se potpuno smiren glas uz nju.

Sad više iživcirana nego prije, Buffy se zabuljila u svoju ljubav. Naravno, bio je potpuno nesvijestan njenog 'kad bi pogledi ubijali' pogleda. Osim toga ionako nije mogla biti ljuta na njega više od nekoliko sekundi... zar nije izgledao baš za pojesti sa razbarušenom kosom od spavanja i tim pospanim pogledom?

Brineta je polako kimnula na način koji je govorio 'Odobravam. Možete nastaviti.' Buffy se opet razbjesnila, kako se usuđuje!

«Onda, ček?»

Angel je duboko uzdahnuo. «Gdje je?»

Cordelia se nasmiješila i pružila mu papir i kemijsku. Angel je bez riječi potpisao i vratio joj ga. Pregledala ga je za svaki slučaj i izašla iz sobe.

«Bog, ali nemojte se previše zabavljati. Imamo posla jutros,» rekla je preko ramena.

- Bar je zatvorila vrata za sobom - pomislila je Buffy, pušeći se. «Je li uvijek ovako upada?» upitala je naglas.

Angel je kimnuo. «Svaki dan otkad sam joj rekao da joj vjerujem.» Okrenuo se prema njoj sa smiješkom. «Šta kažeš na to da 'se previše zabavljamo' za što je Cordy rekla da nemamo vremena?»

- Taj smiješak je opasan - pomislila je. I njegovi poljupci bi definitivno trebali biti nezakoniti, kako da cura razmišlja kad joj Angel tako izluđujuće polako prelazi preko usana. Njegova ponuda je bila privlačna jer će iritirati Cordeliu kad siđu sa izrazima 'mi smo najsretniji par na Zemlji'. Buffy je pouzdano znala da je Cordy ljubomorna na to. Ali s druge strane, to je i planirala prije nego ih je prekinula tajnica iz pakla.

Tada se Buffy sjetila što je nju iritiralo maloprije. «Čekaj,» promrmljala je u poljubac. Naravno, nije obraćao pažnju. «Čekaj,» glasnije je ponovila kad je našla odlučnost da prekine poljubac.

Angel ju je samo pogledao sa tako povrijeđenim i zbunjenim izrazom da bi ga najradije opet poljubila da mu to izbriše sa lica. Ali njena odlučnost je pobjedila zbog nekog neobjašnjivog čuda. «Govoriš mi da ona može ući u spavaću sobu mog momka kad god joj se prohtije i misliš da će ostati na tome?»

«Buffy, ne želim da se ti i Cordy svađate.»

«Onda joj kaži da se drži podalje.»

«Već sam joj rekao,» rekao je uzdahnuvši. «Ali znaš nju, ne shvaća što joj želiš reći dok je to ne pljusne u lice.»

Buffy se nacerila. Angel se nasmijao. «O ne. Ni u kojem slučaju!»

«Ali Angel, za što me optužuješ?» rekla je sa nedužnim izrazom. «Samo sam se sjetila nečega...»

Kada mu je objasnila svoju zamisao i Angel se nacerio. Na kraju joj je predložio da to proslave i nije se nimalo protivila.

Cordy ih je grdila što su zakasnili u ured, ali ništa im nije moglo izbrisati smiješak sa lica.

*****

Sljedeće jutro--

Vrata su se neočekivano otvorila i ušetala je Cordy, spremna da osvoji svijet i iživcira šefovu curu u jednom potezu.

«Zdravo.Angel.ponovo.oprosti.ali.Gunn.kaže-» Glasno je progutala. Buffy je samo digla obrve. «AAAAA!»

Vrata su se zatvorila i njene visoke potpetice su odjekivale niz hodnik prije nego se Buffy uspjela nasmješiti do kraja.

Wesley je digao pogled kad je začuo krik sa kata. Odmahnuo je glavom, Buffy bi zaista trebala pokušati biti malo tiša. Ipak je to radno mjesto.

Ali uskoro je shvatio da ne kriči Ubojica. Raširio je oči kad se Cordy trkom spustila niz stepenice kao da su joj vojske pakla za petama. Ogledao se za nekim oružjem za svaki slučaj. Na sreću činilo se da nema nikakve opasnosti pa je uhvatio histeričnu djevojku za ramena. «Cordy, što se dogodilo?»

Usmjerila je svoje izbezumljene oči prema njemu. «B-bila je čokolada. Svugdje. Samo-samo sam mu htjela reći da Gunn ne može doći danas - I bio.je.zavezan.i.Buffy.se.samo.smješila.i... I čokolada!»

Wesley se nasmješio. Sada je shvatio. Pa nije mogao reći da je nepošteno od para što se tako ponašaju, on sam je mnogo puta upozorio Cordy da im ne ometa privatnost. Bar ne tako često.

Odveo je brinetu u kuhinju i ponudio joj kavu i jedva se suzdržao od smijeha kad je prošaptala «Sladoled, molim? Više ne mogu vidjeti smeđe.»

****
U Angelovoj sobi su se istovremeno on i Buffy smijali do boli.

«Misliš da je sad naučila lekciju?» Buffy je istisnula suznih očiju, jednom rukom još uvijek držeći polupunu staklenku čokolade.

«Kako je izjurila vrišteći, mislim da jest.»

Njen izraz mu je jasno govorio da nešto smjera. «O, pa ne znam. Znaš Cordy, ona je otporna cura, oduvijek je bila. Možda se ipak vrati...»

Angel se nasmješio. «Možda,» rekao je, pokušavajući zvučati ozbiljno.

«Onda... što kažeš da nastavimo sa ovim? Samo da budemo sigurni da je shvatila, naravno.»

«Naravno,» rekao je i pomaknuo se pokušavajući osloboditi ruke.

Zaustavio ga je Buffyin upozoravajući pogled pun znatiželje i želje.

Napokon, ovo bi osim za tjeranje njegove tajnice iz sobe moglo imati i druge namjene.

Kraj

- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Excedo inferi (1. ep. : IV.)

Image Hosted by ImageShack.us

Ipak sam vam stavila dva dijela jer davno nisam bila na netu. Zamalo sam na sliku dodala i natpis 'Hej, sad je na mene red!' ali uspjela sam se suzdržati. :o) To ionako ne zvuči kao nešto što bi on rekao. Ako niste sad, shvatit ćete kad pročitate post. Znam da je i Angelova kosa trebala biti duža, ali draže mi je kad je kratka, a osim toga a) nemam pojma kako bi to izvela i b) u priči se spominje da će uskoro opet imati kratku kosu pa nije važno...


Mogući nepoznati pojmovi:

- predenje - pisci buffyverse fanfictiona vampire, a posebno Angela često uspoređuju sa velikim mačkama, najčešće panterom ponekad tigrom (a Philip je to još naglasio dajući Buffy mačje oči jer je pila krv vampira). Uz ostale slične osobine - režanje, zubi, žute oči, nečujno kretanje, eleganciju i čistoću (bar u Angelovom slučaju) vampirima su dodali još jednu 'mačju' osobinu - predenje. Kako najvažnijem vampiru u buffyversu u serijama nije ni dopušteno da bude potpuno sretan ili smiren nije ni čudo što se scenaristi nisu sjetili toga. Ali u fanfictionu Angel ima razloga presti :)
- Još dugi put prije počinka (eng. Miles to go before I sleep) - Angel tu citira stih iz pjesme . Stopping by woods on a snowy evening od Roberta Frosta


Predikat - PG-15



Excedo inferi
by Philip S.

1. ep. : Ponovo vidjeti svjetlo zvijezda


10. dio


«Trideset godina,» prošaptala je Willow.

«Plus/minus koju godinu,» rekla je Buffy, pokušavajući zvučati nonšalantno. «Bilo je teško pratiti vrijeme.»

«Dobro izgledaš za svoje godine,» rekao je Oz, polako vraćajući svoju uobičajenu hladnokrvnost.

«Angelova krv je usporila znakove starenja. Pretpostavljamo da starim oprilike godinu dana po desetljeću. Možda manje.»

Giles je skupio prazne čaše. «Ovo je zaista.... nevjerojatno.»

«Trideset godina,» ponovila je Willow. «Onda imaš... opa, imaš skoro pedeset, zar ne? Mislim... opa.»

Tišina je okružila okupljene prijatelje dok su pokušavali probaviti sve što su čuli. Giles je imao sklopljene oči i trljao je korijen nosa. Willow je stezala Ozov lakat sa pomiješanim izrazom zbunjenosti, čuda i tuge. Oz je ponovo imao svoje bezizražajno lice, ali oči su mu se vlažno sjajile.

Buffy i Angel su gledali svoje prijatelje i čekali.

«Onda nećeš se vraćati u školu?» Willow je upitala nakon nekog vremena.

Smjer njenih misli je potpuno iznenadio Buffy. «Pa ja... zapravo nisam razmišljala o školi već... dugo. Ne znam.»

«Trebat će ti leće,» Willow je odmah nastavila. «Ili... ili možda sunčane naočale. Ne, izgledalo bi čudno da stalno nosiš naočale. I moraš paziti kako se smješiš. Bez širokih osmjeha ili će vidjeti zube i...»

«Will, uspori!» rekla je Buffy, zabavljena rijekom riječi svoje prijateljice, iako je Willow upravo spomenula jednu od mnogih stvari o kojima još nije razmišljala. «Idemo korak po korak, može?»

«O, naravno! Oprosti.» Spustila je pogled, a onda se sjetila još nečega. «Znaju li svi? Mislim, trebali bismo nazvati Xandera. On...»

Riječi su joj presušile u grlu kad je vidjela izraz Buffyina lica nakon spominjanja njegovog imena, demonske oči koje su se suzile u bijesne, sjajne proreze. - Naravno!- pomislila je, želeći se lupiti po glavi. - Što sam mislila kako će reagirati nakon što je Xander učinio...-

«Buffy?»

«Znate li što mi je učinio?» upitala je Buffy gledajući u nju. Oči su joj bile hladne poput leda, jantar pun dubokog zamjeranja i dugo hranjene mržnje. «Kladim se da vam nikad nije rekao, zar ne? Što mi je rekao prije nego sam se išla boriti sa Angelusom.»

Willow je spustila pogled. «Rekao nam je, Buffy,» tiho je rekla. «Sve nam je rekao.»

«Znamo da ti nije rekao da će Willow ponovo pokušati izvesti proklestvo,» dodao je Giles.

Buffy je gledala svoje prijatelje. Prošlo je mnogo vremena od tog izdajstva, ali ljutnja koju je gotovo zaboravila se vratila sada kad je bila među ljudima za koje se sve to nedavno dogodilo.

«I što?» rekla je sa tonom punim sarkazma. «Rekao je žalim, glupa greška i to je bilo sve?»

«Nije bilo baš tako,» rekao je Giles, zvučeći umorno.

Willow je odmahnula glavom. S jedne strane je htjela braniti Xandera, objasniti da je donio glupu odluku, da je želio pomoći Buffy. S druge strane se sjetila svih ružnih riječi koje mu je izgovorila nakon što im je rekao. Kako ga je optužila da je ponovo učinio nešto samo iz ljubomore. Oduvijek se želio riješiti Angela i iskoristio je priliku.

I je li Xander ikad pokušao braniti?

«Nakon što si... otišla,» počela je Willow. «Xander nije bio isti. Krivio je sebe za ono što se dogodilo.»

«Ma da mi je znati zašto,» promrmljala je Buffy, očito nimalo zadivljena.

«Buffy, učinio je nešto vrlo glupo,» ponovo je pokušala Willow, «ali...»

«Ništa ali, Will!» Buffy je ustala i počela hodati dužinom prostorije. «Xander je to zatajio do mene zbog svoje sitničave ljubomore i zato sam...»

Zastala je i pogledala prema Angelu, progutavši. Bila je prisiljena probosti ga, poslati ga u pakao. Sve zbog tog glupog dečka.

«Ne znam bi li išta bilo drukčije da sam znala,» rekla je Buffy pokušavajući se smiriti. «Ali izgleda da nikad nećemo saznati, zar ne?»

Willow nije znala što reći na to. Buffy se opet spustila na kauč uz Angela i zatvorila oči.

«Ne želim razgovarati o Xanderu!» Izjavila je. «Ima i važnijih problema. Kao što je razgovor sa mojom mamom.»

Willow je razmjenila pogled sa Gilesom, bezglasno ga pitajući je li joj već rekao. Čuvar je uzdahnuo.

«Nisam razgovarao s njom od dana kad sam joj sve pokušao objasniti,» rekao je Giles. «Kao što sam ti rekao sinoć, ništa nije vjerovala.»

«Pa onda,» rekla je Buffy drhtavim glasom, «možda će povjerovati kad me vidi.»

Angel se zabrinuo kad je čuo bol u njenom glasu.

«Što mislite, što će reći?» Buffy je podigla pogled sa vrlo lažnim smiješkom na licu. «Izbacila me iz kuće, rekla mi je da se ne vraćam. Što će misliti kad se vratim i uz to izgledam kao čudovište?»

Suze su joj počele teći niz obraze i malo se zatresla. Znoj joj je izbio na čelu.

«Kladim se da će mi zalupiti vrata u lice i pobjeći vrišteći!» Buffy se histerično nasmijala, sada se primjetno tresući. «Mislit će da je njena curica želi pojesti.»

Angel je brzo reagirao na njen iznenadan izljev, čvrsto je zagrlivši uz sebe. «Bolje da izađete!» rekao je ostalima.

«Izađemo?» Willow se digla, šokirana Buffyinim ispadom. «Što se dogodilo? Zašto...»

«Prošlo je dosta vremena otkad je dobila moju krv,» Angel je odgovorio, gledajući ih preko Buffyine glave. «Moram...»

Nije završio rečenicu i nije morao. Giles je samo kimnuo ne izgledajući baš sretno, ali potjerao je ostale iz dnevnog boravka da Buffy i Angel imaju nešto privatnosti.

Čim su izašli, Angel je skinuo košulju koju mu je posudio Giles i okrenuo glavu, pritisnuvši Buffyinu glavu prema svom vratu.

«Pij, ljubavi!» šapnuo joj je, nježno maknuvši par pramenova koji su joj se zalijepili na čelo. «Pij!»

Buffy ga je čvrsto uhvatila za ramena malo se pridignuvši i zarinula mu očnjake u grlo. Angel je jedva osjećao bol, učinili su to već toliko puta. Njeno toplo tijelo priljubljeno uz njegovo, njene usne pripijene na njegovu kožu dok mu je pila iz vrata. Iz njenog grla se čulo tiho režanje, dijelovi demoni koje joj je bio prisiljen dati su reagirali na krv.

I on je osjetio glad jer je i za njega prošlo dosta vremena. Oklijevao je što je bilo čudno nakon toliko puta što je pio iz nje. Ali sad je bilo drukčije. Nisu više bili sami u paklu, u nasilnom svijetu u kojem su postojali samo oni i stalna opasnost. Ovdje su bili njeni prijatelji, njena obitelj, opet su u stvarnom svijetu.

- Mnogo toga će se morati promjeniti,- shvatio je u tom intimnom trenutku. Oni će se morati promjeniti. Sumnjao je da će moći opet postati onakvi kakvi su bili nekad. Morat će ovdje naći novo mjesto za sebe, neki način da se opet uklope u ovaj svijet koji su gotovo zaboravili.

Tijekom svog dugog, dugog puta nikad nisu zaboravili na svoj cilj. Povratak na Zemlju. Taj sveprožimajući cilj ih je definirao, davao im snagu da se probude svakog dana, davao im svrhu s kojom su se odupirali očaju. Koliko god to bilo budalasto, znao je da su oboje vjerovali da će sve ponovo biti u redu kad se jednog dana vrate. Sretan kraj.

A sada dok je njegova ljubav pila iz njega, a njegovo lice je poprimilo vampirski izgled i očnjacima je probio kožu njenog vrata da utaži svoju glad, znao je da njihovo putovanje nije završilo. Ni upola.

- Još dugi put prije počinka - mislio je Angel dok je pio. - Još dugi put. -
_____________________________________________________________________________________________________

11. dio

Sjetila se toga sasvim iznenada. Angelova krv je brzo počela djelovati, umirujući snažnu potrebu koju je imala za njom i simptome odvikavanja koji su se tako naglo pojavljivali. Ona i Angel su znali koliko često joj je potrebna njegova krv, ali nedavni događaji su im sasvim zbunili osjećaj za vrijeme.

Kad se oporavila od svog omanjeg šoka prvo što je pomislila je bilo:

- Uh, kako smrdim! -

To nije bilo problem u paklu. Iako je u nekim dijelovima pakla vode bilo u izbilju (zapravo toliko da je bila vrsta mučenja), korištenje vode za nešto drugo osim preživljavanja joj je postalo strano. I nije puno razmišljala o tome otkad se vratila.

A sada joj se pomisao o tuširanju pojavila u glavi i nije joj davala mira.

Angel je samo obavijestio Gilesa da im treba neko vrijeme da se oporave od svega. Kada je spomenuo tuširanje vidjela je olakšanje na Gilesovom licu. Morala se nasmješiti kad je pomislila kakav su nered vjerojatno učinili od njegovog gostinjskog kreveta kad su legli na njega sa svom prljavštinom devetog kruga na sebi.

Dvije minute kasnije su stajali pod vrućim tušem i Buffy je bila uvjerena da je u raju.

Angel po običaju nije ni pomislio na sebe nego je odmah krenuo prati nju. Što joj uopće nije smetalo. Brzo je nasapunao svoje velike dlanove šamponom i počeo ga utrljavati u njenu kosu.

Trebalo mu je nešto vremena da rasplete pletenicu u koju je uplela svoju dugu kosu, ali čim su plavi uvojci boje meda bili slobodni Angel je krenuo na posao. Bilo bi mnogo praktičnije da je Buffy ponekad skraćivala kosu tijekom putovanja, ali nekako nikad nije mogla. To je bila jedina taština koju je zadržala do kraja - trudila se održavati kosu što je bolje mogla. Angel je postao stručnjak za upletanje kose u zamršene uzorke. Sada je jednako uživao u temeljitom pranju njene kose iako je potrošio većinu šampona na to.

Kad je završio sa kosom nakon što je isprao zalihu pepela i prljavštine, ponovo je nasapunao ruke i počinjući sa vratom i ramenima počeo prelazi s njima po cijelom tijelu. Nježno ju je masirao dok se slojevi prljavštine nisu počeli otapati. Kako je išao prema dolje, obratio je posebnu pažnju na dijelove tijela za koje je znao da Buffy voli da ih dodiruje. Mala udubina ispod vrata, nježna koža među grudima, donji dio leđa. Noge su je zamalo izdale kad ju je počeo prati među njima. To je bilo jedno od mjesta koje je uspjela održavati više-manje čistim, ali to se ne bi reklo prema tome koliko je tu posvetio vremena.

Razočarano je uzdahnula kad je krenuo niže, prstima joj čvrsto masirajući bedra. Potapšao joj je nogu da je potakne da digne prvo jedno, pa drugo stopalo i svako je tako izmasirao da je mislila da će se onesvijestiti od opuštenosti.

Kad je Angel završio, koža joj se već poprilično smežurala od duge izloženosti vodom, ali nije dala da izađu ispod tuša dok se ona ne pobrine za njega. Pogotovo nakon onoga što mu je vidjela u očima čim se oporavila od svog šoka.

Ponovo je okrivljavao sebe. Vratili su se u Sunnydale prije pet minuta i opet se počeo okrivljavati. Odmahnula je glavom. Ne samo da je morao reći njenim prijateljima što joj je 'učinio' (i tako joj spasio život, ali uvijek je zaboravljao taj dio), nego im je zbog njena sloma još morao dati demostraciju uživo.

Buffy mu nikad nije ništa zamjerala i ako će mu to iznova morati dokazivati, neka. Iako se nadala da ga je odvikla od toga tijekom njihova putovanja. Zapravo i njega i sebe jer je i ona imala nekih problema jer je tehnički bila odgovorna što su oboje bili u paklu.

Pakao je bio iza njih i ovo je bila sasvim nova situacija. Samo se nadala da neće morati sve početi iznova.

Oprala ga je jednako postupno i temeljito kao i on nju, uživajući u predenju koje mu je pobjeglo nekoliko puta. Kad je završila, vidjeli su da su vjerojatno potrošili Gilesovu mjesečnu zalihu sredstava za tuširanje, ali to ih nije previše brinulo. Bili su smežurani, ali čisti, prvi put zaista čisti nakon tridesetak godina.

Zbog toga se Buffy osjećala odlično i nakratko sasvim zaboravila na bilo koje mračne misli.

*

Naravno, Giles nije imao četku. Prijašnja Buffy bi se vjerojatno našalila na njegov račun, glumeći čuđenje kako Giles sa svojom 'bujnom' kosom ne treba četku. Ali sada je samo bila zahvalna što ju je Willow imala uz sebe.

I još više zahvalna što je četka dospjela u Angelove ruke.

Zamotana u veliki, mekani ručnik, Buffy se sklupčala u fotelji Gilesove gostinjske sobe, a Angel joj je preko naslona raširio kosu i počeo provlačiti četku kroz nju. Ispočetka je bilo nekoliko bolnih mjesta zbog kojih se trznula tu i tamo. Bila je zahvalna što u paklu nije bilo buha i drugih parazita koji vole kosu. To je bilo jedno od rijetkih prednosti.

Angel je ubrzo uspio rasplesti čvorove i četkao joj je kosu dok nije počela sličiti finoj svili. Od njegovih pokreta Bufy je počela presti duboko u grlu. O da, gnjavaža oko održavanje kose svo to vrijeme se isplatila. Na trenutak se bojala da bi mogli izgubiti bliskost i povezanost koju su razvili tijekom godina putovanja. Sada se više nije bojala.

Dok joj je Angel češljao kosu pogledala je u zrcalo pred sobom. Osim vrlo čudnog prizora četke kako se naizgled sama od sebe kreće kroz njenu kosu, vidjela je ožiljak na svom vratu.

Angel je ispočetka uzimao krv iz njenog zapešća jer im je pijenje iz vrata bilo previše intimno nakon svega što su prošli. Za to im je trebalo vremena, mnogo sati razgovora dok se oboje nisu osjećali dovoljno opušteno. Od tog trenutka su postajali sve bliskiji. U svakom smislu.

Ožiljak nikad neće nestati i isto je vrijedilo i za Angelov ožiljak gdje ga je ugrizla već nebrojeno puta. Za Buffy je to bio znak da pripadaju jedno drugom, nešto što ih je povezivalo jednako kao i prstenje koje su još uvijek nosili. Sa smiješkom je pogledala svoj claddagh, malo potamnio i izgreban od godina u lošim uvjetima. Još uvijek nije bila sigurna zašto ga je stavila prije nego je otišla ubiti Angelusa. Niti Angel nije znao reći zašto demon svojeg nikad nije skinuo. Možda su oboje znali na neki način.

«Angele?» Sjetila se svojih ranijih misli.

«Hmm?»

«Nećeš se opet početi okrivljavati, zar ne?»

Šutio je dugu minutu i dalje joj provlačeći četku kroz kosu.

«Kad sam te vidio ovdje,» konačno je rekao, «Ponovo među prijateljima... prije zapravo nisam shvatio koliko sam te promjenio.»

«Oboje smo se mnogo promjenili,» rekla mu je. «Morali smo. To nije ni tvoja ni moja krivnja.» Trebalo joj je dugo vremena da povjeruje u drugi dio te izjave. «Oboje smo se snašli najbolje što smo mogli i sada smo se vratili kući, zajedno smo, a ostalo su samo detalji.»

Okrenula se da pogleda muškarca kojeg joj je zrcalo odbijalo pokazati.

«Trebat ćeš mi, Angele. Još uvijek ne znam što da kažem mami, kako riješiti ono sa Xanderom, da ne spominjem školu i sve ostalo što će se sigurno uskoro nagomilati. Trebat će mi tvoja snaga.»

Naslonio je obraz i zagrlili su se iznad naslona.

«Ti si moja snaga,» rekao je. «I sve što mogu dati je uvijek tvoje, kad god želiš.»

Buffy je sa olakšanjem ispustila zrak. Štogod se dogodilo, snaći će se. Sve dok je njen Angel uz nju.

*

112. dan

U drugom krugu su bili kažnjeni objesni i pohotni, oni koji su činili užasne stvari u ime svojih želja i potreba. Osvajači koji su započeli krvave ratove zbog sitničave ljubomore. Muškarci i žene koji su ubili one koje ih nisu željeli. Dante je napisao da su tu svi oni koji su dopustili da ih ljubav odnese iz života. Buffy je morala vjerovati da je pogriješio u tome. Inače bi mogla pomisliti da i ona tu pripada.

Pitala se što bi rekla Minosu, što bi joj rekao o njenim grijesima da je bila svijesna kad su bili pred njim.

Krajolik pred njima se sastojao uglavnom od stijenja i litica tako da se činilo kao da je neki div zgužvao i razbijao kamenje i zemlju pokušavajući napraviti što veći nered. Stalno su krivudali između ogromnog kamenja i Buffy je opet žalila što nema cipele.

Ona i Angel nisu mnogo razgovarali otkad su prije par tjedana ušli u taj krug. Ne samo zbog gromoglasnog zavijanja vjetra koji je nemilosrdno puhao. Neumoljiva sila je neprestano dizala sjene prokletnika i bacala ih u nazubljene gromade i litice, stalno iznova lomeći njihova tijela. Padali su na zemlju tek toliko da zacijele da bi ih vjetar ponovo podigao. Vrištali su, stalno su vrištali, ali većina se gubilo u vjetru. Buffy je bila zahvalna na tome.

Zbog neprestanog zavijanja pričanje je bilo gotovo nemoguće, ali Angel nije bio sklon razgovoru ni na par više-manje tihih mjesta koje su našli za spavanje. Izbjegavao ju je gledati, čak i kad je potreba za krvlju postajala tako jaka da se morao hraniti iz nje ili kad je ona morala uzimati njegovu krv. Potonje je još malo plašilo Buffy, pogotovo jer joj se ponekad činilo da osjeća kako strana krv radi u njoj, mjenja je, ali brzo se privikavala na to.

Ali znala je da se Angel ne privikava. Krivio se što joj je to učinio. Zahvaljajući njegovoj krvi ponovo je bila zdrava, možda i bolje nego što je bila prije. Sada je mogla bez straha od trovanja jesti rijetke male demone koje su uhvatili, mogla je disati otrovni zrak bez da uništi pluća. Njegova krv ju je spasila, dala joj snagu da izdrži putovanje i uz to održi Angela na životu sa svojom krvlju.

Ali to nije nimalo ublažavalo njegovu bol.

Nakon što je ignorirao sve njene pokušaje da započne razgovor, odlučila je da joj je dosta. Zaustavili su se da prenoće (simbolično govoreći jer se u drugom krugu nikad nije sasvim razdanjivalo) ispod velike iskrivljene stjene koja se nadvijala na njima. Zaklanjala ih je od vjetra i zaglušivala većinu vrištanja.

«Prestani se mrziti!» Buffy je bez upozorenja zavikala na Angela.

Digao je pogled, ali pogledao ju je samo par sekundi i onda opet spustio pogled bez riječi. Buffy nije dala da je opet ignorira i sjela je bliže njemu sve dok ga nije učinkovito zatočila između sebe i kamena. Uhvativši ga za bradu, prisilila ga je da je pogleda u oči.

«Ne mrzim te!» rekla mu je naglašeno. «Angele, nikad te ne bi mogla mrziti čak i da mi daš razlog za to.»

Zatvorio je oči. «Buffy, ja...»

«Spasio si mi život. To je sve. Istina, bila sam malo u nesvjesti pa me nisi mogao pitati slažem li se, ali pristala bi. Bila bih mrtva da mi nisi dao krv i ne želim misliti što bi se onda dogodilo sa mnom.»

Naglo je otvorio oči, iznenađen.

«O čemu govoriš? Buffy, kako možeš misliti... ako postoji nešto poput raja, onda bar ti od svih ljudi...»

«Stvarno?» prekinula ga je sa sjajnim očima. «Slušaj, znam da me vidiš kao neki uzor dobrote, ali pogledajmo činjenice, može? Nekoga koga volim sam svjesno poslala u pakao, doslovno.»

«Da spasiš svijet,» promrmljao je. «Od mene.»

«Od tvog demona, Angele! Sjećaš se što je rekao Minos? Nemaš za što biti kažnjen. Za ništa! Kad će ti to ući u tu tvrdu glavu?»

Prislonila mu je ruku na obraz, «Toliko te volim, Angele. Trebam te, ne zbog tvoje krvi, nego zato jer si to ti. Ne mogu uspjeti sama. Ne mogu podnijeti da se povlačiš od mene zbog ovoga.»

Zgrčio je usta i opet spustio glavu.

«Ne bi trebala prolaziti kroz ovo,» prošaptao je nesigurnog glasa. «Ne zbog mene. Trebala bi biti kući sa svojim prijateljima i obitelji, ne...»

«Izabrala sam doći ovdje s tobom, idiote!» zavikala je na njega. «Moj izbor, ne tvoj. Kad ćeš više prestati sa tim 'nisam vrijedan' sranjem? Ni to nije tvoj izbor. Moj je i izabrala sam.»

Naslonila se na njegova široka prsa, suzama vlažeći ostatke njegove svilene košulje.

«Kad ćeš više shvatiti da želim da budemo zajedno? Radije sam ovdje u paklu s tobom nego na Zemlji znajući... da sam te poslala...»

Nije mogla nastaviti. Zašto ne može shvatiti? Ništa nije njegova krivnja. Ona je digla proklestvo i oslobodila Angelusa na svoje prijatelje i obitelj. Ona ga nije mogla spriječiti da ubije Jenny i tko zna koliko nevinih jer je imao voljeno lice. Ona ga je probola mačem i poslala ga u pakao da spasi svijet pun ljudi koji joj svi zajedno nisu značili ni upola koliko on.

Sa oklijevanjem Angelove ruke su je polako zagrlile, držeći je dok su oboje plakali.

«Ako... ako me ne mrziš zbog onoga što sam učinio,» počeo je drhtavim glasom. «Onda, voljena, vjeruj mi da ne mrzim ni ja tebe. Bila si u nemogućoj situaciji i učinila si što si morala bez obzira koliko ti bilo teško. Nikad nisam bio tako ponosan na tebe.»

Nesigurno se nasmijala, ne videći ništa od suza. «Ponosan si što sam te probola?»

Bilo je toliko boli i ljutnje na sebe u tih nekoliko riječi. Angel ju je zagrlio malo čvršće i zagnjurio lice u njenu kosu želeći je zaštiti od svega što bi joj moglo nanijeti bol.

«Volim te, Buffy. I... bila si u pravu. Uspjet ćemo zajedno. Hoćemo.»

Nastavili su satima razgovarati, ogoljujući srce i dušu jedno drugom dok je vani urlao vjetar i kršio tijela griješnika o oštre stijene. Hladan kamen pod njima je bio mokar od njihovih suza, ali one su uskoro presušile.

Prije nego su išli spavati te noći, Buffy mu se približila i okrenula glavu, nudeći mu vrat. Sa očima konačno slobodnim od suza, prihvatio je njenu ponudu.



12. dio

Buffy se probudila ne sjećajući se kad je zaspala. Ali nije se brinula jer je osjećala poznatu prisutnost Angela uz sebe. Njegove ruke zagrijane od dodira njene kože su je grlile, prsa koja je koristila kao jastuk su se ravnomjerno dizala i spuštala od njegove navike disanja.

Nije se htjela dignuti.

Tada se sjetila da su opet išli spavati nakon što je Angel završio sa češljanjem njene kose. Čisti krevet im bio neodoljiv nakon što su nakon dugo vremena ponovo i sami bili čisti. Tek je onda shvatila da uopće nisu ni pomislili na Gilesa, Willow ili Oza. Razmišljanje o bilo kome osim jedno o drugom im je postalo strano.

Ugledala je sat na zidu. Trebalo joj je neko vrijeme da shvati što pokazuju kazaljke (odavno nije vidjela sat), ali uskoro je vidjela da su spavali samo nekoliko sati. Prošlo je podne, još uvijek je bio prvi dan otkad su se vratili.

Zar su se stvarno vratili sinoć? Činilo joj se da je prošlo više vremena.

Angel je još duboko spavao uz nju. Namješila se dok ga je gledala. Lice mu je bilo čisto, bez prašine i zemlje, njegova tamna kosa raširena iza njega, na licu je imao smiren smješak. Rekao joj je da će se prvom prilikom ići ošišati. Sada mu je smetala kosa jer mu je padala na lice otkad ju je oprao, a nije ju je imao namjeru vezivati kao što je nekad davno imao običaj. Bilo joj je malo žao zbog toga, naučila se da ima dužu kosu. Pustila ga je da spava. Dovoljno je često ostajao budan da pazi dok je ona spavala.

Kad se pažljivo izvukla iz njegovih ruku sa zadovoljstvom je otkrila da im je netko ostavio čistu odjeću. Kože koje su nosili u paklu ležale su ostavljene na podu na prljavoj hrpi zajedno sa njihovim oružjem. Gadila joj se pomisao da ih opet obuče.

Puno bolje su joj odgovarale traperice, bijela bluza i sandale. Sve je mirisalo čisto kao da je nedavno oprano. Mršteći se, pokušala se sjetiti je li to možda njena odjeća koju je ostavila u rezervi kod Gilesa ako joj bude trebala nakon nezgodne patrole. Nije bila sigurna. To joj se činilo kao nešto što bi prijašnja Buffy učinila, ali nije se mogla sjetiti.

Sliježući ramenima, Buffy je krenula u prizemlje.

*

Willow je sjedila na kauču sa laptopom u krilu, zadubljena u rad. Buffy se vratila. Buffy i Angel su se vratili. To joj se stalno ukrug vrtilo u glavi. Oboje su se vratili nakon što su trideset godina proveli u paklu.

Willow se djelomično osjećala odgovornom za to. Da je bar uspjela prvi put izvesti prokelstvo prije nego su ih napali vampiri. Ili možda... namrštila se na misao, da nije pokušala izvesti proklestvo drugi put, uspješno, onda bi Angelus, a ne Angel bio poslan u pakao. Buffy sigurno ne bi otišla s njim, zar ne?

Odmahnula je glavom. Prošlost je prošlost. Buffy je ovdje, vratila se i bilo je sigurno da će trebati pomoć da se ponovo uklopi u ovaj svijet.

Willow je pokušala racionalno pristupiti problemu. Dobro, Buffy je bila tamo trideset godina, ali tu je prošlo samo tri mjeseca i ona nije izgledala nimalo starije tako da to neće biti problem.

Sljedeći problem: policija ju je još tražila. Nisu je više sumnjičili za umorstvo, ali zahvaljujući gđi Summers su sada mislili da ju je otela neka motoristička banda. Valjda će to biti riješeno kad Buffy bude razgovarala sa mamom.

Sljedeći problem: Buffyin izgled. Trebat će posebno napravljene leće da sakrije oči. Očnjaci neće biti problem sve dok pazi da se ne smiješi previše široko. Willow nije znala ima li još, manje vidljivih promjena na njenoj prijateljici, ali o tom potom.

«Što radiš?»

Willow je skoro pala s kauča kad je netko progovorio uz nju, laptop joj je skliznuo sa krila. Samo se zbog munjevito brze ruke nije razbio na podu. Willow je digla pogled i vidjela da joj se smiješi Buffy.

- Malo preširoko - primjetila je. - Vide se očnjaci.-

«Oprosti!» brzo je rekla Buffy. «Nisam te htjela prepasti.»

«Ne, u redu je!» odmah ju je išla uvjeriti Willow. Morat će se prije ili kasnije priviknuti na promjenjen izgled svoje prijateljice. «Samo sam... mislila sam da ćete ti i Angel spavati cijeli dan kad je on... i ti... jesi li? Mislim, možeš li?»

Pokazala je prema danjem svjetlu koje je ulazilo kroz Gilesov prozor. Buffy ga je pogledala sa izrazom koji je bio mješavina čežnje i straha kao da se jednim dijelom želi sakriti od svjetla, a istovremeno želi izaći i sunčati se.

«Ne znam zapravo,» priznala je Buffy, nervozno trljajući ruke. «U paklu nije bilo sunca. I... Angel je rekao da ne možemo biti sigurni koliko daleko promjene mogu ići. Mislim, još imam odraz i sve, ali ne mogu ući u kuću bez poziva.»

Willow je kimnula, Giles joj je rekao za to.

«Hoćeš pokušati?» crvenokosa je upitala.

*

Minutu kasnije Willow je držala spremnu kantu punu vode za svaki slučaj dok se Buffy približavala suncu. Zastavši uz sam kvadrat sunčevog svjetla, polako je ispružila ruku dok joj sunce nije dodirnulo prste.

Osjećaj je bio... čudan. Nije se zapalila što je definitivno bilo dobro, ali nije bilo onako kako se sjećala. Znala je da je vrlo blijeda. I da nema vampirske krvi u njoj trideset godina bez sunca bi bilo sasvim dovoljno za to i znala je da će sigurno dobiti opekotine kad prvi put bude bila duže na suncu. Svejedno, osjećaj je bio čudan.

«Ne vidim dim. Ili vatru,» rekla je Willow još držeći kantu.

Buffy je zatvorila oči, koncetrirajući se na osjećaj. Bilo je kao da joj nešto točno ispod kože vrišti da se miče sa sunca, naglašavajući argument sa osjećajem da joj tisuće mravi vrve pod kožom, ali to je bilo sve. Bez gorenja, dima čak ni peckanja.

Izdahnula je u olakšanju i bez daljeg razmišljanja krenula prema vratima na otvoreno.

To je bila pogreška.

Koža joj možda nije bila osjetljiva na sunce, ali oči sigurno jesu. Svjetlo ju je napalo kao tisuću iglica odjednom. Okrenula se sa zvukom nelagode, rukama prekrivajući oči.

«Buffy, jesi li dobro?» Willow se brzo približila.

«Jesam, samo... tako je svjetlo. Previše svjetlo.»

Willow je mislila da nije posebno svijetao dan. Zapravo je bilo i malo naoblake, ali onda je pomislila da su Buffyine nove oči vjerojatno puno bolje prilagođene na potpuni mrak. Sjetivši se, Willow je izvadila iz džepa sunčane naočale koje je donijela za Buffy. Zapravo ih je donijela da joj služe za skrivanje očiju, ali izgleda da će imati višestruku namjenu.

Buffy je stavila naočale i ponovo je mogla vidjeti.

«Hvala Will, spasila si me!»

Dan je bio predivan. Bar dok je nosila tamne naočale.

*

Odlučila je čim je otkrila da po danu može ići vani. Mora ići vidjeti svoju majku. Odmah. Prije nego izgubi hrabrost. Velikim dijelom je htjela čekati sumrak da Angel može ići s njom, ali potisla je to. Voljela je Angela, voljela ga je više od ičega na svijetu, ali to je bio njen osobni demon, ne njegov. I Angel sigurno ne treba uvrede koje bi mu mogla reći njena majka.

Nerviralo ju je što je trebala Willowinu pomoć da nađe put od Gilesovog stana do svoje kuće. Trebala bi se sjećati puta. To je ipak njen dom, zar ne? Ili je bar bio dok joj majka nije rekla da se ne vraća. Nikad.

- Jesam li zaista spremna na ovo? -

Hodanje po suncu joj nije poboljšalo raspoloženje jer joj se osjećaj iritacije proširio po cijelom tijelu dok se nije počela kretati kroz sjene što je više moguće. Sumnjala je da će moći opet biti na suncu dovoljno dugo da provede dan plaži i slično. Demonskoj krvi u njoj se definitivno nije sviđala ta zamisao.

Svoje kuće se sjećala. Bila je ista, sunce se ljeskalo sa prozora, travnjak je izgledao svježe pokošen. Zastori su bili otvoreni i majčin auto je bio na prilazu.

Njena majka. Kući je. Nešto što se promjenilo su bila njena osjetila. Sada su bila oštrija i osim osjetljivosti na svjetlo mogla je osjetiti nečiji miris u kući.

Zapravo miris dvoje ljudi. Mogla je samo pretpostaviti da je jedan majčin jer se zadnji put srela s njom prije promjena, ali znala je čiji je drugi miris.

Što Giles radi u kući njene mame?

Buffy se približila kući. Nešto u njoj je odahnulo od olakšanja kad se makla sa sunca i ušla u sjenu velikog stabla preko kojeg se nekad penjala do prozora svoje sobe. Činilo joj se kao da je to bilo prije milion godina, a ne trideset.

«...eću više slušati vaše laži!» Zar je to njena mama? Taj glas tako pun gorčine i bijesa?

«Gđo Summers, molim vas.» To je bio Giles.

«Govorite mi te besmislene priče užasa o mojoj curici. Ne želim to čuti! Ne želim!»

«Joyce, vratila se!» Giles je iznenađujuće glasno prekinuo njenu tiradu. «Buffy se vratila.»

Tišina je ispunila dnevni boravak. Buffy nije mogla vidjeti majčino lice kroz prozor, bila je okrenuta leđima, ali vidjela je da drhti.

«Ne radite mi to,» rekla je je Joyce jedva šapatom. «Ne mogu podnijeti još laži.»

Buffy je bila pogođena kad je čula da njena majka zvuči tako ranjivo i ogorčeno. Bez obzira na ružne riječi koje su pale među njima, Buffy je veoma voljela svoju majku. Prošlo je mnogo vremena otkad ju je vidjela, ali još je sjećala njenog lica, njenog osmijeha.

Na dajući sebi priliku da se pokuša izvući iz ovoga, Buffy je krenula ravno prema vratima i pokucala. Glasovi iznutra su zamukli i čula je korake kako se približavaju vratima. Ključ se okrenuo u bravi.

Buffy je gotovo dahnula kad je vidjela svoju majku prvi put nakon trideset godina. Joyce Summers je izgledala kao da je ostarila desetljeće umjesto tri mjeseca koja su tu prošla. Lice joj je bilo blijedo, imala je podočnjake, kosa joj je bila neuredna.

Joyce nije potisla nagli uzdah.

«Buffy?» upitala je, zureći u nju raširenim očima.

«Ja sam, mama,» rekla je prisilivši se smiješak. «Mogu li ući?»


Kraj 1. epizode

- 18:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Excedo inferi (2. ep. : I.)

Image Hosted by ImageShack.us


Slika je djelo Philipa, stavila sam je sa njegovom dozvolom. Izgleda da on voli Matrix. Vidjet ćete na što mislim…


Excedo inferi
by Philip S.

2. ep. : Opet među živima


1. dio


Kad se Angel probudio prvo je shvatio da nema toplog tijela uz njega. Nije bilo umirujućeg, poznatog šuma krvi, uz kožu nije osjećao snažne otkucaje njenog srca.

Buffy! U trenu je bio potpuno budan, ogledavajući se po nepoznatoj sobi. A da, Gilesova gostinjska soba. Povukli su tu kad se Buffy slomila pred svojim prijateljima jer nije na vrijeme uzela njegovu krv i došlo je do simptoma odvikavanja. Otuširali su se i ponovo zaspali. Što nije bilo čudno s obzirom da je bila sredina dana. Mogao je namirisati sunce visoko na nebu.

Gdje je Buffy? Shvatio je da je u kući samo jedna osoba. Nekad poznati miris Willow mu je ispunio nosnice. Ona još bila ovdje, ali nitko drugi. Nema Gilesa. Nema Buffy.

Brzo navlačeći odjeću koju mu je ostavio Giles, traperice i bijelu majicu, Angel se spustio niz stepenice. Dnevni boravak je bio ispunjen suncem tjerajući ga da se oprezno kreće.

“Willow?”

Crvenokosa je provirila iz kuhinje sa šalicom čaja u ruci.

“O, Angel, zdravo! Napravila sam čaj. Želiš čaja? Giles nema ništa drugo za piti. Samo čaj. Nema kave. I…”

“Gdje je Buffy?” Angel je prekinuo njeno brbljanje nemajući strpljenja dok je mu je krv vrištala za polovicom koja je nedostajala. Desetljećima su bili zajedno bez stanke; na prstima jedne ruke je mogao nabrojati kad su bili razdvojeni i kratko vrijeme.

“Buffy? Ona, pa, napravili smo pokus, znaš? Buffy je rekla da ne zna može li ići na sunce kako u pakla nema sunca. Tako smo pokušali i ja sam imala kantu za svaki slučaj, ali nije joj trebala. Dobro je. Nije ju opeklo. Nije bilo dima.”

“I?” potakao je Angel, suzdržavajući se na silu da ne zgrabi Willow i istrese istinu iz nje.

“I… htjela je da ostanem ovdje da ti kažem kad se probudiš. Izašla je vani… Angele, otišla je vidjeti majku.”

Zatvorio je oči, opsujući ispod glasa. Zašto ga nije čekala? Bio bi uz nju. Za vrijeme puta su razgovarali o svemu i svačemu, upoznavajući se na način koji nisu nikog upoznali. Znao je koliko je te noći Buffy povrijedilo odbijanje njene majke.

Raspao joj se cijeli svijet. Giles otet, Kendra ubijena, a policija je sumnjičila Buffy, Willow u bolnici, Angelus se spremao uništiti svijet, Spike njen jedini saveznik. Uz sve to je morala majci reći istinu o sebi. Ako je ikad trebala potporu svoje majke to je bilo te noći. A Joyce joj ju nije dala. Umjesto toga se rastrojila i rekla Buffy da se nikad ne vraća.

Angel si nije mogao pomoći, a da se ne pita bi li bilo drukčije da Joyce to nije učinila. Buffy se činilo da je odbacuje cijeli svijet, odbija je. Nije sumnjao da je iz ljubavi s njim otišla u pakao, ali možda ne bi slušala svoje budalasto srce da je mislila da se ima gdje vratiti.

Ali kao i za Xanderove laži, nisu mogli znati. Nikad to neće znati.

“Hvala, Willow,” rekao je Angel gledajući osunčanu ulicu kroz prozor. Bio je tu zatočenik dok ne padne noć i koliko god mu to bilo mrsko, Buffy će morati sama proći kroz to kao što je i izabrala.

“Ovo će biti dugi dan,” uzdahnuo je Angel.

*

“Moram reći g. Jones, ne vidim razlog što smo ovo morali obaviti po danu.”

“G. Smith, razlog leži u strpljenju našeg poslodavca koji ga kako i sami znate nema puno ove godine.”

Dva vampira su skinuli velike pokrivače koji su ih štitili os sunca izvan vile. Ogledali su se istovremeno zaglađujući nabore na svojim poslovnim odjelima. Puno bolje im je odgovarao polumarak unutra nego svjetlo vani koje ih je tjerajlo da putuju i svom zamračen kombiju.

“G. Jones, ne vidim ništa što bi moglo biti povezano sa problemom koji zanima našeg poslodavca.”

“Možda ćete se predomislite kad spustite pogled.”

Po sredini dnevne sobe vile, na podu je bio veliko nagoreno mjesto kao da je tu netko danima držao upaljenu logorsku vatru. Tu su bile otisci dva para nogu u pepelu koji su vodili prvo prema vratima vrta, a onda natrag i prema ulaznim vratima.

“Izgleda da je netko bio ovdje prije nas.”

“Oštroumni zaključak kao i uvijek, g. Smith. Išao bi dalje i rekao da su to bili dvoje ljudi i možda ne-ljudi, koji su se pojavili iz toga što je napravilo ovo ružno nagoreno mjesto.”

“Moglo bi se zaključiti da je to nepoznanica koja toliko muči našeg poslodavca.”

“Moglo bi se, da.”

Čučnuvši, vampir je pozvao rukom g. Jonesa da duboko udahne i pokuša uhvatiti miris. Sada kad se koncentrirao postao je svijestan smrada koji je ispunjivao vilu i neobično odgovarao demonu u njemu. To je bio smrad smrti i truleža, vatre i ljudske patnje.

Ispod toga je bio miris vampira i… nečega drugoga. Ne vampira, ali ne ni sasvim čovjeka, a ni nekog demona za kojeg je g. Jones znao. Dva entiteta koji su naizgled došli odakle je došao smrad.

Otvorivši mobitel jednom rukom, izabrao je broj svog poslodavca.

“G. Jones ovdje. Da, na mjestu smo na koje ste na uputili. Čini se da ste bili u pravu biti zabrinuti. Naša prva procjena situacije je da se neka vrsta mističnog događaja zbila u ovoj vili. Dva etinteta su došli odnekud ovdje. Ne, nisu više ovdje. Prilično sam siguran da je jedan od njih vampir, ali bojim se da ne znam što je drugi.”

Kimnuo je nekoliko puta slušajući.

“Da, naravno. G. Smith i ja ćemo se potruditi da pronađemo te entitete i utvrdimo njihovu vrstu i podrijetlo. Obavještavat ćemo vas što otkrijemo.”

G. Jones je vratio mobitel u džep i ogledao se po vili. Po onome što je znao, to je bila vila vampira Angelusa, pradjeteta samog slavnog Gospodara Nesta. Ali njihov poslodavac ih je obavijestio da je Angelusa dokrajčila Ubojica koja je i sama poginula u borbi.

Pitao se ima to neke veze sa njihovim problemom.

“Bojim se da je miris previše slab da bi ga slijedili,” rekao je g. Smith. “Šteta što vampir i nepoznato stvorenje ostavljaju manje traga od ljudi.”

“Da, ali sada kada poznajemo miris, neće ih biti teško naći u gradu.”

“Kada padne noć, naravno.” G. Smith je dodao gledajući sunce koje ulazilo u vilu kroz visoke, uske prozore.

“Naravno.”

*

“Buffy?” upitala je Joyce, zureći u svoju kćer raširenim očima. Buffy je stajala ispred vrata na suncu.

“Ja sam mama,” rekla je a nesigurnim smiješkom. “Mogu li ući?”

Prošao je dugi trenutak u kojem ju je Joyce mogla samo gledati. Buffy je tu. Živa. Naizgled neozlijeđena. Nosila je tamne naočale. Možda skriva modricu na oku ili takvo nešto? Joyce je pomislila na mnogo groznih stvari ta tri vječna mjeseca. Tako mnogo toga se moglo dogoditi nevinoj, mladoj djevojci. Ali Buffy je ovdje. Vratila se.

Joyce se trgla iz svog šoka i brzo povukla Buffy u svoj zagrljaj i u kuću, imajući potrebu da je čvrsto grli i zalupi vratima iza njih tako da nitko ne može više povdrijediti njenu djevojčicu.

“Hvala bogu!” mrmljala je dok ju je grlila. “Hvala bogu!”

Buffy nije ništa rekla dok ju je majka čvrsto grlila, držeći je kao da je slamka spasa. Njen strah je nestao čim ju je Joyce povukla preko praga. Strah da je njena majka mislila ozbiljno ono što je rekla te davne, užasne noći. Ili ne baš tako davne za Joyce.

Ali to nije nimalo pomoglo njenim ostalim strahovima.

Nakon nekoliko dugih trenutaka Joyce ju je konačno pustila, držeći je na duljinu ruku od sebe.

“Vratila si se!” ponovila je. “Buffy, tako mi je žao. Nikad nisam smjela… ne znam što mi je bilo te noći, sve je bilo kao noćna mora. Ali vratila si se. Jedino je to važno.”

Buffy je skrenula spogled sa svoje majke na Gilesa koji je stajao uz vrata sa bespomoćnim izrazom lica.

Izgleda da se Joyce tek tada sjetila da je ondje i okrenula se prema njemu. “Sada možete ići, g. Gilese!” rekla je hladno. “Kao što vidite moja kćer se vratila živa i zdrava.”

Buffy je uzdahnula i odmakla se od majke.

“Buffy, što…”

“Zar ti to nije rekao, mama?” prekinula ju je. “Da sam se vratila?”

Joyce je izgledala vrlo zbunjeno, sa raširenim očima gledajući čas Gilesa, čas Buffy.

“Da, ali… Buffy ne možeš zamisliti kakve besmislice mi je govorio. Neke priče užasa o…”

“Ljudima koji ti eksplodiraju u prašinu ispred očiju?”

Joyce je ostala bez riječi, gledajući svoju kćer kao da joj je rekla da je svijet ravna ploča. Trepnula je, trepnula ponovo i onda odmahnula glavom.

“Ja… mislim da sam malo popila te noći. To… su gluposti, ne postoje…”

“Postoje,” Buffy ju je ponovo prekinula. “Vani postoje čudovišta, mama. Demoni, vampiri, stvorovi koji će pojesti malu djecu ako ih netko ne spriječi. Netko poput Ubojice vampira. Sve sam ti to rekla prije tri mjeseca.” U tvom vremenu, dodala je u sebi. “Vidjela si me kad sam kolcem probola vampira ispred naše kuće.”

Joyce je zatvorila oči, odmahujući glavom. Ponovo zaboravljeni Giles je mogao samo uzdahnuti kad je vidio da se ponovo pokušava omotati ostacima sretnog negiranja. Ona je vidjela, vidjela je svojim očima, ali poricala je da se to dogodilo. Nije imalo smisla u njenom svijetu i zato je to pokušala odbaciti. Što je postajalo sve teže.

“Buffy, možda bi trebala…”

“Pogledaj me, mama!” rekla je Buffy.

Joyce je polako digla glavu, gledajući kćer dok je skidala naočale. Naočale koje su skrivale promjene na njoj.

“Vjeruješ li mi sada?

Gledajući u Buffyine jantarne, demonske oči, Joyce je vrisnula.


2. dio

Dok je išla prema kući, Buffy se pokušala sjetiti što više o sobi koja je sada bila pred njom. Njena majka. Žena koja ju je rodila, koja ju je gotovo sama odgojila jer je njen otac uvijek bio previše zauzet poslom. Jedva se sjećala Hanka Summersa nakon toliko vremena, bio je samo mutno lice povezano sa imenom. A sa majkom je bilo drukčije. Sjećala se svoje majke.

Je li ta žena zaista ona?

Bez naočala Joyce je morala primjetiti promjene koje je prošla njena kćer. Njene oči nekad svijetlo zelene, sada su bilo zlatno-žute, sa zjenicama poput mačjih. Nisu izgledale ljudske, nimalo. Strane oči su bile na licu za kojeg je sad zapazila da se isto promjenilo. Izraženije lične kosti, nije više bilo tinejđerske punašnosti u obrazima. Ali jedva je primjetila ostale promjene, nije mogla odvratiti pogled od tih očiju.

Što se dogodilo njenoj curici?

Giles je promatrao, ne znajući da li da ostavi majku i kćer da to same riješe ili ne. Prema onome što je dosad vidio bio je siguran da je Buffy nasljedila bar jednu osobinu od majke. Tvrdoglavost. U svojim godinama otkad je postao Čuvar je više puta svjedočio ljudskom nevjerojatnom talentu da zaborave i ignoriraju čudno i natprirodno. Ali to ne znači da ga nije pogađalo kad je to vidio kod Ubojičine majke.

Mnogo puta je bio u iskušenju da uništi Joycin oklop negiranja kako god može, čak ako je bude trebao odvesti na groblje i ispred nje ubiti novog vampira. Ali s druge strane već se uspjela uvjeriti da nije vidjela ubijanje vampira.

Giles je ostao, povlačeći se u pozadinu, nadajući se da neće morati intervenirati. Najviše zato jer nije znao što da još kaže nakon tri mjeseca uzaludnih pokušaja da Buffyinu ulogu objasni njenoj majci. I nije bio siguran kako će Buffy reagirati. Njene drukčije oči su bile samo jedna od promjena i ta promjena ga je najmanje brinula.

Iako mu je bilo neugodno to misliti, nije bio siguran da je Joyce sada sigurna uz svoju kćer.

Buffy je gledala svoju majku i čekala. Bilo joj je teško kad je čula kako vrišti nakon što je vidjela njene oči, ali to je bila razumljiva reakcija. Buffy se sinoć prvi put vidjela u zrcalu. Znala je da su joj oči drukčije, Angel joj je rekao, ali nije ih dotad vidjela.

Bilo je to mali šok za nju, nije mogla zamjerati majci na vrištanju, zar ne?

Ali vrisak je bio kratak. Joyce je uzmakla korak pritisnuvši ruku na usta. Nešto je mrmljala, ali čak ni Buffyin oštri sluh nije mogao razabrati što. Vjerojatno nešto u smislu ‘Moj bože!’.

“Još neki komentar?” Buffy je konačno izgubila strpljenje i zakoračila naprijed.

“Što… Bože, što ti se dogodilo sa očima?” Joyce se priljubila leđima uz zid, zureći u kćer kao da je čudovište.

- Možda to jesam - pomislila je Buffy. - Možda sam baš to postala u njenim očima. -

“Promjenila sam se mama,” samo je rekla. “Tako ti je to kada putuješ kroz pakao.”

Vidjela je kako ju je Giles pogledao, tražeći da bude pažljivija, ali Buffy više nije imala strpljenja. Njihov povratak iz Pakla na Zemlju je trebao biti dio priče sa sretnim krajem. Uspjeli su proći kroz devet krugova vatre i proklestva, uspjeli ostati ostati živi protiv nemogućih izgleda. Nakon svega što su prošli, Buffy više nije imala strpljenja.

“Nisu samo oči, mama!” Buffy je široko otvorila usta i Joyce je dahnula kad je vidjela očnjake. “Mnogo više od toga. Znaš li koliko me nije bilo? Ovdje na Zemlji je prošlo tri mjeseca, ali tamo sam bila trideset godina. Trideset godina! Sada sam starija od tebe mama, jesi li iznenađena?”

“Buffy…” počeo je Giles.

“Rekla sam ti sve one noći, mama!” Buffy se nije mogla suzdržati od vikanja na majku. “O tome da sam Ubojica. O stvarima koje moram činiti da svijet doživi novi dan. A ti si me izbacila iz mog doma.”

“Nisam… nisam mogla vjerovati…”

“Nisi htjela vjerovati!” Buffy ju je ponovo prekinula. “Znaš, sve ovo vrijeme dok sam bila zatočena u onoj rupi mislila sam da ti je to jednostavno bilo previše odjednom. Da bi razumjela na kraju, da je to bilo previše toga za jednu noć. A pogodi što? Moja mama nije uspjela odbaciti samo ono što sam joj rekla, dovraga, ono što je vidjela vlastitim očima kao nekakvu besmislicu, ne! Čujem da je i nazvala policiju da nađu motorističku bandu koja me ‘otela’. Samo si se toga uspjela sjetiti mama? Nema vampira i čudovišta pa moraju biti nadrogirani motoristi?”

Joyce je odmahivala glavom, ne želeći vidjeti tog… tog stvora koji je izgledao poput njene kćeri. To ne može biti. To ne može biti njena kćer. Buffy je upadala u nevolje, ali bila je savršeno normalno dijete, dijete sa zelenim očima koje će odrasti u prelijepu ženu. Naći će muža koji će je voljeti, koji je neće ostaviti kad postane teško. Buffy će biti sretna žena, imati će sretan život.

To ne može biti Buffy. Jednostavno ne može.

Buffy ju je gledala i točno je znala što misli. Otkad su se doselile u Sunnydale njena majka je ignorirala čudne stvari koje su se događale. To je bila uobičajena bolest u ovom gradu koji je imao više crkava i groblja od dvostruko većih gradova. Ljudi su ignorirali čudovišta i čudake jer su htjeli sretan, normalan život u američkom gradiću.

Kada je Buffy postala Ubojica i saznala za stvorenja koja napadaju iz noći, činilo joj se da ju je netko isčupao iz njenog lijepog svijeta navijačica i robnih kuća i bacio je na vanzemaljski planet.

Sada se činilo da je ona vanzemaljac.

“Pogledaj me, mama!” zarežala je Buffy, ne dajući majci priliku da se izvuče. Kad je vidjela da je njena vlastita majka odbija pogledati, odbija povjerovati što govori bez obzira na dokaze… to ju je toliko boljela da joj se činilo da bi mogla umrijeti na mjestu. Zašto bi njenoj majci bilo lakše?

Kada je Joyce nije htjela podići pogled Buffy ju je uhvatila za bradu i prislila je da digne glavu.

“Pogledaj me!” ponovila je. “Ovo nije besmislica! Nije neka noćna mora! Nisi pijana, a ja nisam ružičasti slon! Ovo je stvarno! Ovo sam ja! Buffy Summers, tvoja kćer! I boga mi bar ćeš priznati da sam ovdje!”

Buffy je gledala u oči svoje majke i nije ondje vidjela prepoznavanje. Samo poricanje. Tada je osjetila da joj se oči pune suzama (demonskim suzama, pomislila je gorko) i okrenula je leđa. Omotavši ruke oko sebe, samo je željela da je Angel uz nju.

“Bilo bi ti draže da sam mrtva?” upitala je, ali tako tiho da ju majka nije čula.

Giles je htio učiniti nešto. Ovo nije bilo u redu. Nije bilo pošteno da Buffy mora ovako patiti nakon svega što je prošla. Nije bilo pošteno da Joyce Summers, majka tako posebne djevojke, pati od takvog potpunog negiranja stvarnosti. Nije sumnjao da Joyce voli svoju kćer, vidio je njenu iznimnu brigu i strah proteklih mjeseci.

Jedini problem je bio što se činilo da je Joyce više voljela zamišljenu kćerku nego stvarnu.

“Idem onda,” glasnije je rekla Buffy, ne okrečući se. “Zbogom, mama.” Izašla je kroz još uvijek otvorena vrata na sunce i nestala.

Duboko uzdahnuvši, Giles se okrenuo prema Joyce.

*

Buffy je prestala brojati njihove stanke za spavanje prije nego su došli do trećeg kruga pakla. Bila je sigurna da je pogriješila bar dva puta i činilo joj se sve besmislenije. Spavali su neredovito i nije znala jesu li 300 dana koje je izbrojala jedna godina ili dvije.

Preživjet će ili neće. Svejedno koliko dugo trajalo.

Angel joj je rekao da su u trećem krugu proždrljivi. Čuvao ih je Kerber, paklenski pas sa tri glave i u njihovom krugu je u vječnom pljusku padala kiša iz sivog neba. Buffy je u trenu bila promočena do kože i pomislila je kako se sad pakao vatre i sumpora ne čini tako loš. Pretpostavljala je da je to ispred njih.

Ali u tom trenutku je imala većih problema od onoga što bi ih moglo čekati od četvrtog do devetog kruga.

Otkad je postala Ubojica nikad nije vidjela čudovište poput Kerbera. Velik kao kuća, svaka glava mu je bila veća od nje i Angela zajedno sa zubima dužim od njenih ruku. Zvijer je stajala na ulazu u kanjon koji je vodio u treći krug i morali su nekako proći uz nju.

Uspjeli su. Angel mu je odvraćao pažnju dok se nije uspjela uvući u kanjon, a onda je ona bacala kamenje na njega odostraga dajući Angelu vremena da uđe. Kerber je potrčao za njom, svaki korak golemih šapa tresući zemlju dok su mu se crvene oči sjajile u polumraku, a slina se cjedila niz tri čudovišne čeljusti. Buffy je bila sigurna da nikad u životu nije trčala tako brzo.

Na kraju su mu uspjeli pobjeći kroz zasljepljujući pljusak, skrivajući se među kamenjem. Na nesreću uspjeli su i izgubiti jedno drugo u bijegu.

Angela nije bilo. Njen svijet je bio ograničen sa nekoliko metara koje je mogla vidjeti kroz pljusak i on nije bio ondje. Nije se usuđivala zazvati ga jer je čula režanje paklenskog psa u blizini.

- Angela nema - stalno je ponavljala u sebi kao mantru. Bili su tu najmanje godinu dana, vjerojatno i više i nikad nije bio dalje od nje od dužine ruke. On je bio jedino uporište u svijetu ludila, jedino u što je bila sigurna.

Morala ga je naći. Nema šanse da preživi ovo bez njega. Čak i kad bi mogla ignorirati potrebu za njegovom krvlju.

Mora naći Angela.

****

- 18:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj