Buffy i Angel fanfiction

utorak, 13.06.2006.

Carpe diem

Image Hosted by ImageShack.us


































Ova priča je dobra analiza lika. Inače naslov je zapravo Buffyina životna filozofija koju je rekla Willow u prvoj epizodi serije "Iskoristi trenutak jer sutra možeš umrijeti". Sljedeći put ću vam staviti prijedloge za novu dugu priču.

- carpe diem - lat. iskoristi dan

- riječi između zvijezdica su naglašene


Carpe diem
by Ames



Ponekad se pita ima li smisla. Radi li stvarno razliku ili je vrijeme da prepusti drugoj Ubojici da se okuša u obrani svijeta. Zamjeniti svoj života za svijet nije pošteno i boli je što je njen osjećaj za ispravno tjera da to čini. To nije nešto o čemu je razgovarala s nekim. Činjenice su činjenice i ona je neizbježno na položaju Imanja Sudbine.

To je ionako nešto sa čim se odavno pomirila. Život Ubojice je blistav i kratak, praskalica među visokim svijećama.

_____________________________________________________

Koliko apokalipsa? Četiri? Sedam? Koliko spašavanja? Adam i Gradonačelnik, Gospodar, Angelus i Spike i Drusilla – koliko sprašenih vampira, ubijenih demona, spriječenih katastrofa? Koliko slomljenih prstiju, naciklih rebara? Koliko puta je Xander ozlijedio ruku ili Giles glavu? Koliko svega zadnjih pet godina?

Nekad je to pratila. Stavljala je zareze u svoju škrinju uz zid iza koje je ležala bojna sjekira. Svakog tjedna nove oznake. Detaljni zapisi u njenom dnevniku (“Brian Hurley mi se namiješio na biologiji. Jučer na patroli sam sredila tri vampira – što je sve skupa devetoro ovaj tjedan. Pitam se hoće li se Angel pojaviti noćas?”) Novac koji joj otac slao za ušteđevinu za njenu budućnost je potrošen na zamjenjivanje odjeće koju je uništavala svaku noć – ionako neće imati budućnost. Odjeća je imala svoj odvojen skup zareza.

Ali nakon nekog vremena je prestala. Postalo je više depresivno nego ispirativno. X broj je ubijen, koliko će ih još biti? I koliko joj je ostalo da se bori sa njima?

____________________________________________________

Na najcrnje dane zamišlja svoj pogreb. Nikad smrt, samo događaje iza nje. Njena mama plače, Willow je izbezumljena od tuge, možda se tata pojavi. Ili bar pošalje pismo sućuti. Muški će biti snažni i stoički, čuvat će suze za kasnije. Svi će nositi crno i na kovčegu će joj biti ukusni aražman cvijeća. Crkveno zvono će odzvoniti i svi će otići tiho i sa suzama. Kad padne noć doći će Angel da oda počast, možda će i malo plakati. Ako bude sreće, neće biti šanse da su je pretvorili – nije ni sigurna mogu li se Ubojice pretvoriti u vampire, ali ne želi pitati. Ako postoji opasnost od toga, Giles će se pobrinuti za to i kovčeg će biti simboličan.

Zamišljanje pogreba je ne uznemirava.

Oplakivat će je i kad dođe nova Ubojica, naravno da će joj pomoći. Možda će je njena majka primiti k sebi – dom za udomljavanje Ubojica. Sunydaleski paket sa bivšim Čuvarom, dvije vještice, bivšom demonicom i potporom civila.

Razmišljanje o njenoj zamjeni je ne uznemirava.

I to je uznemirava.

__________________________________________


Anya je neki dan dobacila jedan od svojih tipičnih komentara “u svojih 12 000 kao demonica” i Buffy je bila iznenađena zbog iznenadne provale ljubomore i bijesa koji ju je ispunio. Trebao joj je svaki komadić samokotrole da ne vrisne, da ne posegne i pljeskom Anyi začepi usta, da ne udara šakama i krikne da bi ona bila oduševljena da doživi *trideset i tri* i kako se Anya usuđuje hvalisati da je živjela stoljećima!

Izgleda da je uspjela. Nitko nije primjetio napetost u njenim ramenima, nitko se nije zapitao zašto je naglo trebala na zahod iako se u kupaonici samo umila hladnom vodom i zurila u zrcalo.

______________________________________________

Lov je zavodljiv, okružuje je zrak sa mirisom trave i zemlje, drveće šapuće. Ona to radi bolje od ikoga drugoga i zna to. Prvi put je najbolja u nečemu i najbolja u svom području. Po noći kad se nečujno kreće kroz groblja ili tiho hoda kroz kanalizaciju, njena osjetila su natprirodno oštra, gotovo vibriraju od napetosti. Čini joj se kao da svaki list u padu i svaki crv u zemlji razgovaraju s njom, govore joj “idi tamo, idi tamo, zlo je tamo, spasi nas, spasi svijet.” I ona to voli, uživa u snazi svog tijela, u brzini svog napada. Vampiri se skrivaju od nje jer znaju kako izgleda i šire priče o Ubojici koja je drukčija od svih prije nje, o protivnici koja ne samo da praši vampire – koja ubija sa mračnom radosti.

I to je tajna koju samo ona zna. Umakne nakon “patrole” (koja nema veze sa pravom patrolom jer su s njom prijatelji i vedro tračaju) i zamjenjuje svijet snova za stvarnost Lova, Borbe, Smrti.

_______________________________________________

Lijepa je, sitna i plavuša. Njena odjeća je moderna i kosa joj je uvijek savršena. Boja nokte na nogama svaku drugu noć, maže ruke blagim losionima i svaki tjedan ide na manikuru. Pažljivo bira detalje uz svoju odjeću, uvijek traži profinjeno ili zanimljivo – tamno narančasta torbica, srebne naušnice. Ima probušene uši, zubi su joj bijeli, oči sjajne i osmijeh širok. Tijelo joj je u formi, jako ali ne i premišićavo. Duhovita je, dobra u krevetu i voljena od svoje majke i prijatelja.

Ponekad je to sve što ima da je podsjeti na njen drugi život. Danja Buffy i Noćna Buffy. Buffy Summers, popularna studentica i Buffy Summers, ukleta Ubojica vampira.

________________________________________________

Ali sada je ljeto, sa dužim danima i mirnijim Ždrijelom pakla. Časti sebe lijenim jutrima, silazeći dolje da doručkuje palačinke sa majkom. Kasnije će možda otići sa Willow i Tarom na kapučino i kino. Jučer je ubila vampira koji je baš namjeravao ručati prodavača u samoposlugi. Noć prije su ona i Giles uništili jazbinu nekog demona čije ime je čak i on jedva izgovarao. Xanderov rođendan je došao i prošao, uz veliku zabavu u Bronzu i plesom “sa svim njegovim curama”.

I misli da možda ipak još nije vrijeme za mirovinu. Možda, ako je to sve što će imati, trebala bi to uzeti i boriti se za to. Možda se radilo o hvatanju svakog trenutka i ne puštanju, o ljubavi za prijatelje i obitelj i čuvanju svijeta sigurnim još jednu noć.

Možda je to dovoljno.


Kraj

- 12:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj