Buffy i Angel fanfiction

utorak, 13.06.2006.

Carpe diem

Image Hosted by ImageShack.us


































Ova priča je dobra analiza lika. Inače naslov je zapravo Buffyina životna filozofija koju je rekla Willow u prvoj epizodi serije "Iskoristi trenutak jer sutra možeš umrijeti". Sljedeći put ću vam staviti prijedloge za novu dugu priču.

- carpe diem - lat. iskoristi dan

- riječi između zvijezdica su naglašene


Carpe diem
by Ames



Ponekad se pita ima li smisla. Radi li stvarno razliku ili je vrijeme da prepusti drugoj Ubojici da se okuša u obrani svijeta. Zamjeniti svoj života za svijet nije pošteno i boli je što je njen osjećaj za ispravno tjera da to čini. To nije nešto o čemu je razgovarala s nekim. Činjenice su činjenice i ona je neizbježno na položaju Imanja Sudbine.

To je ionako nešto sa čim se odavno pomirila. Život Ubojice je blistav i kratak, praskalica među visokim svijećama.

_____________________________________________________

Koliko apokalipsa? Četiri? Sedam? Koliko spašavanja? Adam i Gradonačelnik, Gospodar, Angelus i Spike i Drusilla – koliko sprašenih vampira, ubijenih demona, spriječenih katastrofa? Koliko slomljenih prstiju, naciklih rebara? Koliko puta je Xander ozlijedio ruku ili Giles glavu? Koliko svega zadnjih pet godina?

Nekad je to pratila. Stavljala je zareze u svoju škrinju uz zid iza koje je ležala bojna sjekira. Svakog tjedna nove oznake. Detaljni zapisi u njenom dnevniku (“Brian Hurley mi se namiješio na biologiji. Jučer na patroli sam sredila tri vampira – što je sve skupa devetoro ovaj tjedan. Pitam se hoće li se Angel pojaviti noćas?”) Novac koji joj otac slao za ušteđevinu za njenu budućnost je potrošen na zamjenjivanje odjeće koju je uništavala svaku noć – ionako neće imati budućnost. Odjeća je imala svoj odvojen skup zareza.

Ali nakon nekog vremena je prestala. Postalo je više depresivno nego ispirativno. X broj je ubijen, koliko će ih još biti? I koliko joj je ostalo da se bori sa njima?

____________________________________________________

Na najcrnje dane zamišlja svoj pogreb. Nikad smrt, samo događaje iza nje. Njena mama plače, Willow je izbezumljena od tuge, možda se tata pojavi. Ili bar pošalje pismo sućuti. Muški će biti snažni i stoički, čuvat će suze za kasnije. Svi će nositi crno i na kovčegu će joj biti ukusni aražman cvijeća. Crkveno zvono će odzvoniti i svi će otići tiho i sa suzama. Kad padne noć doći će Angel da oda počast, možda će i malo plakati. Ako bude sreće, neće biti šanse da su je pretvorili – nije ni sigurna mogu li se Ubojice pretvoriti u vampire, ali ne želi pitati. Ako postoji opasnost od toga, Giles će se pobrinuti za to i kovčeg će biti simboličan.

Zamišljanje pogreba je ne uznemirava.

Oplakivat će je i kad dođe nova Ubojica, naravno da će joj pomoći. Možda će je njena majka primiti k sebi – dom za udomljavanje Ubojica. Sunydaleski paket sa bivšim Čuvarom, dvije vještice, bivšom demonicom i potporom civila.

Razmišljanje o njenoj zamjeni je ne uznemirava.

I to je uznemirava.

__________________________________________


Anya je neki dan dobacila jedan od svojih tipičnih komentara “u svojih 12 000 kao demonica” i Buffy je bila iznenađena zbog iznenadne provale ljubomore i bijesa koji ju je ispunio. Trebao joj je svaki komadić samokotrole da ne vrisne, da ne posegne i pljeskom Anyi začepi usta, da ne udara šakama i krikne da bi ona bila oduševljena da doživi *trideset i tri* i kako se Anya usuđuje hvalisati da je živjela stoljećima!

Izgleda da je uspjela. Nitko nije primjetio napetost u njenim ramenima, nitko se nije zapitao zašto je naglo trebala na zahod iako se u kupaonici samo umila hladnom vodom i zurila u zrcalo.

______________________________________________

Lov je zavodljiv, okružuje je zrak sa mirisom trave i zemlje, drveće šapuće. Ona to radi bolje od ikoga drugoga i zna to. Prvi put je najbolja u nečemu i najbolja u svom području. Po noći kad se nečujno kreće kroz groblja ili tiho hoda kroz kanalizaciju, njena osjetila su natprirodno oštra, gotovo vibriraju od napetosti. Čini joj se kao da svaki list u padu i svaki crv u zemlji razgovaraju s njom, govore joj “idi tamo, idi tamo, zlo je tamo, spasi nas, spasi svijet.” I ona to voli, uživa u snazi svog tijela, u brzini svog napada. Vampiri se skrivaju od nje jer znaju kako izgleda i šire priče o Ubojici koja je drukčija od svih prije nje, o protivnici koja ne samo da praši vampire – koja ubija sa mračnom radosti.

I to je tajna koju samo ona zna. Umakne nakon “patrole” (koja nema veze sa pravom patrolom jer su s njom prijatelji i vedro tračaju) i zamjenjuje svijet snova za stvarnost Lova, Borbe, Smrti.

_______________________________________________

Lijepa je, sitna i plavuša. Njena odjeća je moderna i kosa joj je uvijek savršena. Boja nokte na nogama svaku drugu noć, maže ruke blagim losionima i svaki tjedan ide na manikuru. Pažljivo bira detalje uz svoju odjeću, uvijek traži profinjeno ili zanimljivo – tamno narančasta torbica, srebne naušnice. Ima probušene uši, zubi su joj bijeli, oči sjajne i osmijeh širok. Tijelo joj je u formi, jako ali ne i premišićavo. Duhovita je, dobra u krevetu i voljena od svoje majke i prijatelja.

Ponekad je to sve što ima da je podsjeti na njen drugi život. Danja Buffy i Noćna Buffy. Buffy Summers, popularna studentica i Buffy Summers, ukleta Ubojica vampira.

________________________________________________

Ali sada je ljeto, sa dužim danima i mirnijim Ždrijelom pakla. Časti sebe lijenim jutrima, silazeći dolje da doručkuje palačinke sa majkom. Kasnije će možda otići sa Willow i Tarom na kapučino i kino. Jučer je ubila vampira koji je baš namjeravao ručati prodavača u samoposlugi. Noć prije su ona i Giles uništili jazbinu nekog demona čije ime je čak i on jedva izgovarao. Xanderov rođendan je došao i prošao, uz veliku zabavu u Bronzu i plesom “sa svim njegovim curama”.

I misli da možda ipak još nije vrijeme za mirovinu. Možda, ako je to sve što će imati, trebala bi to uzeti i boriti se za to. Možda se radilo o hvatanju svakog trenutka i ne puštanju, o ljubavi za prijatelje i obitelj i čuvanju svijeta sigurnim još jednu noć.

Možda je to dovoljno.


Kraj

- 12:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Projekt 314 Ubojica vampira (Indentiteti II.)

Image Hosted by ImageShack.us

Ova slika gore je moja prva malo složenija manipulacija - kako Angel i Giles vide sebe...shvatit ćete kada pročitate poglavlje. Usput sada mogu reći bez da spojlam piču -jedan od razloga što mi se sviđa ova priča je jer je ideja za androida Adama potekla od T-1000 iz Terminatora koji mi je zaista najdraži lik u trilogiji (iako mu je Terminatrix jako blizu). A to je najviše zato jer iako je bio opasan i zanimljiv negativac nije bio nabildan kao Shwarchnenegerov terminator. Prvo nije mi bilo jasno što robotska snaga ima veze sa divovskim mišićima, a drugo jer više volim likove koji imaju skrivenu snagu, nego oni koji se razmeću. Zanimljivije mi je kad neki lik u odjelu ili haljinici sredi nekoga nego kad pola filma/serije dižu utege i onda trgaju majice da se vide mišići i slično. Buffy definitivno spada u ovu prvu vrstu likova i to je jedan od razloga što mi je draga.Nemojte me krivo shvatiti, sve to ne znači da ne volim vidjeti Angela bez majice tu i tamo ili stalno. wink

Mogući nepoznati pojam:

matrica (martix) - znam da vjerojatno znate što to informatički znači , ako zbog ničeg drugog onda zbog jednog filma (nikad nećete pogoditi kojega:) Ali možda niste znali za ovu definiciju matrice (ja dosad nisam) - to je zatvoreni prostor u kojem se nešto razvija ili iz čega potječe. Riječ potječe od latinske riječi za maternicu



Projekt 314 Ubojica vampira
(The Slayer 314 Project)
by Philip S.



INDENTITETI


4. dio

«Colleen, moraš mi pomoći sa ovime!» prošaptala je Anne.

*S obzirom da ću inače umrijeti, zar zaista sumnjaš hoću li pomoći?* rekla je vještica.

«Tara i Willow će raditi na čaroliji izvana,» rekla je Anne. «Našla sam detalje magije u svojoj bazi podataka o čarolijama. Trebaju li još nešto znati?»

Anne je osjetila kad je Collen došla do spomenute magije, izvlačeći je iz Adamove bogato opskrbljene arhive magičnih informacija. U teoriji bi android trebao biti sam sposoban izvoditi razne vrste magije, koristeći podatke iz svoje baze podataka. Ali Anne nije baš jedva čekala iskušati tu teoriju. Jedino magično iskustvo koje je imala je bilo njeno vlastito stvaranje, a to nije baš pošlo po planu.

«Mislim da možemo izvesti ovo,» rekla je Willow gledajući magiju koju im je napisala Anne. Pogledala je Taru. «Možemo li?»

«Pa, valjda možemo,» samo je rekla Tara, izgledajući kao da želi da je proguta zemlja.

*Hoćeš li mi nakratko posuditi svoj glas?* rekla je Colleen.

Anne nije htjela pokazati ljudima oko sebe da su još neke stvari pošle po zlu sa pokusom 314. Kao recimo činjenicu da njihova izgubljena prijateljica ne dijeli tijelo samo sa umjetnom inteligencijom prozvanom Anne, nego i sa 112 umova koji su asimilarani u androida.

S druge strane, saznat će prije ili kasnije. Najkasnije kad Angel i Giles budu putovali u unutrašnjosti spomenutog androida. Otkrit će da je prilično gužva.

«Trebate znati još neke detalje za magiju,» Anne je rekla Willow i Tari. «Pripremite se da vidite nešto čudno, može?»

Prije nego je itko mogao pitati, Anne je downloadirala Colleeninu osobnu matricu u program za hitne slučajeve. Svi prisutni su se trgnuli kad se na trenutak zamutio Buffyin izgled koji je nosila Anne, crte lica se mreškajući kao voda pod naletom vjetra. Kad je ponovo podigla pogled, oči su joj bile druge boje i usta i lične kosti su bile nekako drukčije. Kao da je drugo lice nalijepljeno preko Buffyinog.

«Slušajte, vještice!» rekla je Colleen sa glasom koji nije nimalo sličio Buffyinom. «Ovo morate učiniti!»

Willow i Tara su slušale dok im je adroid koji je izgledao kao Buffy, ali opet sada i drukčije od nje, objašnjavao detalje magije za koju ni jedna nije prije čula. Willow se oporavila na vrijeme da sve zapiše cijelo vrijeme začuđeno raširenih očiju.

«To je to!» rekla je Colleen. «O, i Tara! Malo se uspravi, u redu? Mogu osjetiti da si prilično moćna pa se prestani skrivati iza kose i kreni na posao!»

Trenutak kasnije Buffyno lice se vratilo bez traga drugog lica na sebi. Svi su buljili u nju.

«Zar nisi rekla da Tara nije baš moćna?» prošaptala je Anne.

*Razlog više da joj podignem samopouzdanje.* Odgovorila je Colleen, nekako uspjevajući izvesti mentalnu verziju smiješka.

«Dobro, što je to bilo?» upitao je Xander.

«Colleen Wing,» rekla je Anne. «Ona je vještica koja je bila uključena u pokus 314. Pa, ukratko, ona je asimilirana kad je sve pošlo po zlu.»

«Onda, ona je kao Buffy?» upitala je Willow.

«Ne baš. Ona je sekundarna osobnost. Android je trebao asimilirati kopije ljudskih umova da poboljša svoje sposobnosti. Prvotno to ne bi imalo nikakve posljedice na one od kojih je kopirao um.»

«Isisavanje mozga bez nuspojava! Odlično!» poklopio je Xander.

«Anne,» rekao je Angel sjednuvši do nje. «Je li Colleen jedina dodatna osobnost unutra?»

-Kako mu je to uspjevalo?- pitala se Anne. Odmahnula je glavom. To mora biti ona neobjašnjiva sposobnost koju zovu intuicija. Pitala se hoće li ona to ikad naučiti.

«Nije,» priznala je. «Collen nije jedina.»

«Koliko ih još ima?» upitao je Giles. «Koliko ljudi je zatočeno unutra?»

Anne je uzdahnula. «Svi koji su bili u Inicijativi u vrijeme pokusa. Sve skupa 112 ljudi.»

Zapanjena tišina je ispunila sobu nakon njene izjave, čak je i Angel malo raširio oči.

«112 ljudi?» ponovio je.

«Da. I svi će umrijeti ako ne uvjerimo Buffy da živi.»

UPOZORENJE: MATRICA PRIMARNE OSOBNOSTI SE RASPADA. PROCJENA VREMENA DO POTPUNOG RASPADA MATRICE: 01:27:53. HITNO POTREBNA VANJSKA POMOĆ.

«Nemamo mnogo vremena,» rekla je Anne, osjećajući ledene trnce kako joj prolaze kožom. Još nešto za što nije bila programirana. Ovo je postajalo smiješno.

«Pripremite magiju!» Angel je rekao Willow i Tari koje su odmah krenule na posao, plavuša sa malo više samopuzdanja nego prije ako ju je Anne ispravno pročitala.

«Jesi li spreman, Gilese?» Angel je pogledao Čuvara.

«Koliko mogu biti.»

Angel je brzim pokretom odgurnuo Gilesov trosjed uz zid i dvije vještice su nacrtale krug na podu dnevne sobe. Anne je dozvolila Colleen da gleda kroz njene oči da može provjeriti rade li sve kako treba.

«Spremne smo,» konačno je rekla Willow. «Valjda.»

Angel joj se ohrabrujuće osmjehnuo i sjeo unutar kruga. Giles je sjeo uz njega. Nasuprot njih je sjela Anne.

«Ok, sad moram stvoriti vezu među nama,» objasnila je Anne. «Molim vas, nemojte šiznuti!»

Zatvorila je oči i bez upozorenja njene ruke su počele mijenjati oblik. Ono što je izgledalo kao ljudska koža se pretvorilo u grimizni metal, tada se ponovo promjenilo u prijašnji oblik dok su prsti rasli sve duži i duži, granajući se poput pipaka. Anne je posegnula prema Angelu i Gilesu, polako ih omotavši u paukovu mrežu grimiznih niti. Čula je zaprepaštene uzdahe izvan kruga, ali ni jedan od muškaraca ispred nje nisu uzmakli kad ih je dosegla.

«Odvratno!» čula je kako je Cordelia rekla i gotovo se nasmiješila na to.

«O, to nije ništa!» javila se Anya veselo. «Trebali biste vidjeti Clonacktske demone kad se pare. Stvarno je... »

«Trebamo tišinu. Molim te!» Willow je prekinula još jednu Anyinu fascinatnu priču na čemu joj je Anne bila zahvalna. Sjećala se tj. Buffy se sjećala i previše Anyinih priča koje nije htjela čuti.

Živi metal Adama 1 je tekao kroz krug, povezujući Angela i Gilesa sa Anne. Već je mogla osjetiti snagu njihovih umova, sijali su pred njom poput krijesova. Sada je mogla lako aktivirati asimilaciju i učiniti njihove osobnosti dijelom sebe. U teoriji im to uopće ne bi štetilo.

Ali Anne nije to mislila napraviti. 112 umova, ne ubrajajući njen i Buffy su bili dovoljni za samo jedno tijelo.

«Pripremite se!» Anne ih je upozorila kad su Willow i Tara počele izgovarati čaroliju. «Kad budete unutra moglo bi vam biti jako... dezorijentirajuće. Sve što budete vidjeli je interpretacija vašeg uma za stvari koje nemaju oblik. Uključujući i vaš izgled.»

Linija kruga se počela blago sjajiti, svjetlo se odražavajući na metalnim nitima koje su povezivali troje unutar kruga. Angel i Giles su zatvorili oči, a Buffyno lice se počelo mutiti i nestajati. Energija je pulsirala u zraku kad se android vratio u svoj prvotni bezlični izgled, aseksualna lutka od crvenog kroma.

Sa zvučnim praskom magija se zatvorila. Willow i Tara su se naslonile unatrag, znoj im tekući niz čela. Krug je obasjavao prigušenim crvenilom troje unutar sebe. Sjedili su zatvorenih očiju dok je grimizna mreža između njih pulsirala poput ljudskih arterija.

*

Angel i Giles su imali kratki osjećaj propadanja u duboki, mračni ponor, jurili su kroz zrak nevjerojatnom brzinom, a onda su iznenada lebdjeli u nečemu što je izgledalo kao ogromna pećina ili kupola, skoro kao katedrala.

«Angel?» Giles pogledao prema svojem sudrugu i zaprepašteno dahnuo.

Vampir je izgledao kao užasno čudovište, vampirskog lica, njegovo tijelo okruženo tamnim sjenama. Ruke su mu bile zamrljane krvlju, stalna značajka na njemu.

- Zar Angel ovako vidi sebe?- pitao se Giles. - Zar je to jedini odraz koji mu je ostao nakon 250 godina bez zrcala.- Sjetio se nečeg drugog. -Ili ga i ja tako vidim?- Svaki put kad bi vidio Angela nije si mogao pomoći, a da se ne sjeti Jenny. Racionalno je znao da Angel nije imao ništa sa njenim umorstvom, ali ipak...

Sam Giles nije izgledao puno drukčije nego u stvarnom svijetu. Možda malo mlađe jer se nije osjećao staro. Pitao se što govori o njegovom psihološkom stanju kad je tu izgledao sasvim isto sve do odjela od tvida.

Treća prisutnost je dolebdjela do njih, djevojka koja je izgledala kao Buffy osim što joj je koža bila grimizna.

«Dobrodošli u moju glavu,» rekla je Anne.
_____________________________________________________________________________________

5. dio

Matrica primarnog uma Adama 1 im je izgledala kao mračna, zabranjena utvrda čvrsto zatvorenih ulaza bez i jednog osvjetljenog prozora. Giles i strašno čudovište koje je bio Angel su stajali ispred nje, pokušavajući smisliti što dalje.

«Moramo nekako privući njenu pažnju,» rekla im je Anne. «Morate je istrgnuti iz autodestruktivnog kruga u koji se zatvorila.»

«A kako da to učinimo?» upitao je Giles. «I sama si rekla da ne odgovara na nikakve poruke izvana. Nisam kompjuterski stručnjak, ali koliko znam komunikacija mora ići u oba smijera.»

Angel nije ništa rekao, samo je prišao (ili dolebdio, to je tu bilo isto) rubu utvrde. Posegnuo je jednom rukom, prstiju zakrivljenih poput pandža i zamrljanom krvlju koju je Angel uvijek tu vidio i dodirnuo granitni zid.

«Buffy?»

Giles je vidio kako se počeo mreškati zid kojeg je Angel dodirnuo. Čuvar je često bio potajno zabavljen smiješnim imenom svoje štićenice, ali nije zvučalo smiješno kad bi ga izgovorio Angel. Iz njegovih usta je zvučalo kao milovanje, kao nježni dodir.

Angelov izgled se počeo mjenjati kako je zid nestajao ispred njega. Vampirsko lice je nestalo, sjene koje su ga okruživale su izgorjele pod zrakama sunca. Potpuno ljudski Angel se okrenuo da pogleda Gilesa i Anne.

«Izgleda da smo našli ulaz.»

«Što...?» počeo je Giles.

«Stojimo na rubu matrice Buffyine osobnosti,» objasnila je Anne. «Kad uđemo unutra, ulazimo u njen svijet, sve je oblikovano njenom percepcijom. Uključujući i naš izgled.»

- Znači ona tako vidi Angela - pomislio je Giles. – Kao lijepog čovjeka koji stoji u svjetlu. - Pitao se kako Buffy može tako lako vidjeti kroz njegovu mračnu stranu. Bog zna da je Giles smatrao Angela dobrom osobom, saveznikom, ponekad čak i prijateljem, ali tu je uvijek bilo bolno sjećanje nalaženja Jenny u svom krevetu, sa očima koje zure u ništa, Angelusov dar Buffyinom Čuvaru.

Činilo se da Buffy ne vidi tamu. To je nekako posramilo Gilesa.

«Idemo!» rekao je Angel, okrenuvši se da uđe u tvrđavu. Giles i Anne su ga slijedili dok su 112 sjena šuteći gledali za njima želeći im sreću.

*

Unutar zidova svijet se promijenio. Da Giles nije znao gdje su, zakleo bi se da sve tu stvarno, a ne nekakva kompjuterska virtualna stvarnost. Hodali su preko jednog od mnogih Sunnydaleskih groblja i Giles je mogao osjetiti mekoću trave pod nogama.

«Ušli smo!» izjavila je sretno Anne. «Sada samo moramo naći Buffy.»

«Mislio sam...» počeo Giles pa zastao kad nigdje nije mogao vidjeti Anne.

«Oprosti zbog toga!» Annein glas se javio do njega. «Bojim se da me Buffy zna samo kao bestjelesni glas, pa...»

«Ah, da. Mislim da razumijem.» Giles je odmahnuo glavom. Ovo je svakako postajalo vrlo čudno putovanje. «Kao što sam htio reći, mislio sam da je sve ovo Buffy. Kako da...»

«Pogledajte!» rekao je Angel pokazujući rukom.

Giles se okrenuo na vrijeme da vidi figuru kako malo dalje trči između nadgrobnih ploča. Silueta iza koje se vijorila duga plava kosa, poput traga iza zvijezde repatice.

«Buffy?» zazvao je Giles, krenuvši prema njoj.

«Samo sjećanje,» čuo je Annein glas. Plavokosa djevojka ispred njega je zastala kad se pred njom pojavio vampir i uslijedila je žestoka borba koja je naglo završila kad je demona kolcem probola kroz srce.

«Buffyina sjećanja,» promrmljao je Angel. «Ako misli da nije Buffy, zašto ponavlja ta sjećanja?»

«Pa... nisam sigurna,» priznala je Anne.

Tada se prizor oko njih promjenio i brzo ga je zamjenila još jedna bitka. Još vampira, lov kroz groblja. Mnogi demoni su se pojavljivali jedan za drugim. Još borbe, poznata lica neprijatelja i prijatelja.

Buffyna borba sa Gospodarom i njena smrt. Okrutno zadirkivanje Angelusa koji skoro uopće nije sličio Angelu u tom svijetu snova. Faith i Gradonačelnik, Spike i Drusilla. Sudac, Acathla, Luke, Darla, g. Trick, toliko neprijatelja su je okruživali. Na kraju su je sa svih strana okružili četvoro Inicijativinh vojnika pogađajući je munjevitim nabojima struje.

«Što ona radi?» Angel je upitao Anne.

«Ne znam, u redu? Ne znam.»

Buffy se borila sa svim svojim neprijateljima odjednom, svi su se udruživali protiv nje. Ne samo njeni neprijatelji, nego i prijatelji, njeni voljeni. Giles je ugledao sebe među napadačima, kako viče grozne optužbe Buffy, govori joj da nije njegova Ubojica, da je laž, lutka, samo jeftina kopija.

Svi su kričali na nju.

«Razdire sama sebe,» užasnuto je prošaptala Anne.

Buffyna figura je počela gorjeti i cijelo groblje je planulo oko njih. Vidjeli su kako joj se koža guli sa tijela otkrivajući grimizan čelik ispod. I dalje su je napadali njeni neprijatelji i prijatelji, ranjavajući je riječima i šakama, ruganjem i pandžama.

«Moramo otići tamo!» rekao je Angel i ne čekajući odgovor, potrčao je prema bitki.

«Anne?» upitao je Giles.

«Znam koliko i ti, Gilese. Nemam pojma što bi trebali učiniti.»

«Onda ćemo improvizirati.» I Giles je potrčao prema gužvi gdje Angel već odbacivao demone i čudovišta od Buffy kao da su krpene lutke.

Giles se počeo boriti protiv izopačene verzije Willow koja je vrištala uvrede Buffy čak i kad ju je otrgnuo od Ubojice. Izgledalo je da ih neprijatelji uopće ne primjećuju, samo su pokušavali proći kraj njih da dođu do Buffy. Gilesu se u rukama iznenada pojavila bojna sjekira i nije razmišljao kako nego ju je spremno upotrijebio.

Angel se borio kao opsjednut, odbacujući protivnike sa snagom koju nije posjedovao u stvarnom svijetu. – Opet Buffyina percepcija njega? – pitao se Giles. Njegova Ubojica je uvijek bila tako snažna, tako nezavisna. Ali možda je čak i netko poput nje želio blizu nekog snažnog poput sebe, nekog da se ponekad brine za nju za promjenu.

Do dana kad je otišao, Angel je bio taj. I možda ga je još vidjela u toj ulozi.

Nakon naizgled vječnosti borbe, čudovišta i demoni su nestali i ostali su samo dva umorna ratnika i netko tko je izgledao kao mješavina Buffy i Adama. Klečala je u travi.

«Buffy?» upitao je Angel, spustivši se na koljena do nje.

Figura se pomakla, podigla lice koje je napola bilo ljudsko, napola grimizan krom. Ljudsko oko je bilo puno suza.

«Buffy je mrtva,» prošaptala je. «Buffy je mrtva.»

* * * *

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Projekt 314 Ubojica vampira (Indentiteti III.)

Image Hosted by ImageShack.us

Još jedna slika za priču - također kako se likovi vide, a ne doslovno kakvi su u stvarnom svijeto. Svjetlo bi trebalo biti sunce - u kojem god smislu želite


Projekt 314 Ubojica vampira
(The Slayer 314 Project)
by Philip S.


INDENTITETI


6. dio

«Nisi mrtva!» rekao je nježno Angel. «Ovdje si.»

«Ja nisam Buffy!» Odgovorila je figura do njega, suza joj je potekla niz ljudski obraz, grimizna polovica lica nepomična i bezizražajna. «Ja sam samo nekakva kopija. Nisam Buffy.»

«U krivu si.»

«Jesam li?» viknula je skočivši na noge. «Pogledaj me, Angele! Pogledaj što sam! Napravili su me u svom labu kao nekakvo čudovište dr. Frankensteina. Ukrala sam živote od više od sto ljudi, uključujući i tvoju Buffy! Nisam ni živa!»

Kako će je Angel uvjeriti da je stvarna, da je osoba koja je mislila da jest kad ni on sam nije bio siguran? Prije dva tjedna, kad se prvi put vratio u Sunnydale nakon što je raznesen Inicijativin laboratorij, rekao bi da laže svatkom tko bi mu rekao da to nije Buffy. Bio joj blizu, pazio je na nju dok se oporavljala.

Ništa nije primjetio. Naravno, mislio je da joj se nešto dogodilo u laboratoriju, nešto što se nije mogla ili željela sjetiti. Ali nije pomislio da se dogodilo nešto kao ono što je otkrio.

Ovo nije bila Buffy. Bar što se tiče tijela. A ostalo... nije znao. Jednostavno nije znao.

«Buffy!» I Giles je došao uz nju, rukom je blago dodirnuvši po ramenu.

«Ne zovi me tako!» Otrgla se od njegovog dodira. «Nisam Buffy!»

Anne ih je gledala, svedena na bestjelesni glas koji je bila za Buffy ili što god je ostalo od Buffy u figuri ispred njih. Rekla im je istinu. Na sve načine određeno psihologijom ovo je zaista bila Buffy. Ali je li zbog toga bila Buffy ili samo kopija? Je li osoba skup karakternih osobina? Skup sjećanja i...

Sjećanja.

«To je to!» uzviknula je na što su je pogledali troje ispred nje. Ili bolje rečeno, pogledali su mjesto odakle je dolazio njen glas.

«Što... ?» počeo je Angel.

«Sjećanja!» viknula je Anne. «Zar ne shvaćaš?»

Svijet se promijenio oko njih, Anne uprežući svu svoju snagu volje da izvuče sjećanje iz Buffynog uma tako da se manifestira oko njih. Sjećanje koje je prije vidjela jer je to bilo jedno od najdražih i najsretnijih Buffyinih uspomena. Sjećanje za koje je Anne tek sada shvatila da ne bi trebalo postojati.

Bili su u polumračnom stanu i Angel je odmah prepoznao svoj stan. Svjetlo je bilo prigušeno i jedini zvuk je bio smijeh iz spavaće sobe. Angel naglo shvatio koji je to dan.

«Volim hranu!» rekao je netko u spavaćoj sobi.

«Gdje smo?» upitala je zbunjeno Buffy. «Sjećam... sjećam se ovog mjesta, ali... kad sam bila ovdje? Ne sjećam se da sam prije bila ovdje, ali... ali bila sam.»

Angelu je trebalo nekoliko sekundi, ali konačno je shvatio zašto im je Anne to pokazivala. Razumio je i osmijeh mu su se počeo širiti na licu.

«Pogledaj ovo, Buffy!» pozvao ju je pokazajući prema spavaćoj sobi.

Približila mu se, već zaustivši protest što je zove Buffy, ali ništa nije izgovorila kad je pogledala u sobu.

Buffy i Angel, sjede na krevetu. Buffy obučena samo u jednu od Angelovih velikih majica, Angel sasvim gol. Dok su gledali, par se strastveno poljubio što je uzrokovalo da sladoled kapne na Angelova prsa sa žlice koju je držao.

«Ljudska koordinacija nije baš najbolja.» Našalio se, krenuvši da obriše sladoled, na što ga je Buffy zaustavila i polizala mu ga sa prsiju.

Giles se okrenuo sa nelagodom, ali Buffy je fascinirano gledala.

«Ja...sjećam se ovoga, ali... kako je moguće... nismo nikad... proklestvo.»

«Tog dana nije bilo proklestva,» rekao joj je Angel. «Mohrina krv me pretvorila u čovjeka i proveli smo dan zajedno u mom stanu. To je bilo na Dan zahvalnosti, prije samo nekoliko mjeseci.»

Buffy se okrenula prema njemu i Angel je vidio da je grimiz nestao sa njena lica. Ponovo je izgledala potpuno ljudski, njene oči pune zbunjenosti.

«Ne razumijem, Angele. Sjećam se tog dana, ali... ali sada nisi čovjek. Kako može...»

Nije završila kad se soba ponovo promjenila. Buffy i Angel su nestali sa kreveta, sada su stajali blizu kuhinje. Angel je izgledao kao da je prošao rat, sa modricama i iscrpljen, ali Buffy je izgledala kao da je na rubu sloma, očiju crvenih od suza.

«Nema dovoljno vremena!» jecala je, čvrsto ga grleći.

«Ti... vratio si to,» Buffy je prošaptala gledajući kako se ona i Angel grle na dan koji nije postojao.

«Nikad neću zaboraviti!» Buffy iz prošlosti je ponavljala kao litaniju. «Nikad neću zaboraviti!»

Sat na zidu je odzvonio devet i sjećanje je završilo. Okružila ih je tama.

«Ne razumijem,» rekla je Buffy.

«Proroci su za mene vratili dan. Rekli su da ćeš umrijeti ako se ne budem mogao boriti uz tebe, pa sam tražio da mi uzmu život. Kad to nisu mogli učiniti ponudili su mi da vrate vrijeme. Dan će početi iz početka i nitko osim mene se neće sjećati što se dogodilo. Zaustavio sam Mohru prije nego se njegova krv pomiješala sa mojom i nisam postao čovjek.»

Samo je gledala u njega, očiju punih suza.

«Ti... dao si svoj život za mene,» prošaptala je.

«Jesam, Buffy. Za tebe. Tebe koja si ovdje. Ispred mene.»

«Ne. Ja... ja nisam...»

«Dan se nije dogodio,Buffy.» Prekinuo ju je. «Proroci su vratili vrijeme tako ga se nikako nisi mogla sjećati.»

Približio joj se, položivši joj ruku na obraz, ruka koja je bila topla i ljudska u tom svijetu snova kao što je bilo na izgubljeni dan.

«Osim ako ne nosiš ta sjećanja u duši. U duši koja je još uvijek ovdje. Ovdje gdje pripada.»

Podigla je drhtavu ruku da dotakne njegovu. Bilo je toliko straha u njenim očima, toliko zbunjenosti da je Angel htio učiniti bilo što da se osjeća bolje. Drugom rukom je posegnula prema njemu i prislonila dlan na njegova prsa gdje su se bar na ovom mjestu mogli osjetiti ravnomjerni udarci srca. Taj dodir je bio dovoljan da vrati sva sjećanja, da vrati cijeli dan koji joj je dosad bio izgubljen.

Vrijeme je vraćeno. Nikako nije mogla nositi sjećanja toga dana u mozgu, gdje su ga Inicijativini senzori mogli naći i kopirati. Nikakva Buffyina kopija, ma koliko sofisticirana, nije mogla imati ta sjećanja.

Što je ostavljalo samo jedan zaključak.

«Stvarna... stvarna sam?» prošaptala je. «Ja sam... Buffy?»

«Jesi!»

Svijet oko njih se urušio bez upozorenja. Giles koji je malo dalje šuteći promatrao što se događa, naglo je vraćen u svoje tijelo, srušivši se na leđa jer je nestala grimizna mreža koja ih je držala.

«Gilese!»

Drugi su odmah bili oko njega, svi govoreći u isto vrijeme, pitajući što se dogodilo.

Giles je digao glavu sa poda i nasmiješio se.

U sredini kruga je klečio Angel sa Buffy ponovo potpuno ljudskog izgleda u zagrljaju.

«Nisam zaboravila!» mrmljala je između jecaja. «Nisam zaboravila!»

«Znam.» Angel ju je grlio dok je plakala, sa suzama i u svojim očima. «Znam, voljena.»

Svi su ih promatrali, ali oni su bili potpuno nesvijesni svega oko sebe. Giles se polako uspravio na noge.

«Vjerujem da je naš poduhvat bio potpuno uspješan,» sretno je rekao ostalima.

«Odlično!» dramatično je uzdahnuo Xander. «Buffy se vratila prije pet sekunda i već plazi po smrtku.»

«Prestani, Xandere!» istovremeno su rekli Giles i Willow smiješeći se.
__________________________________________________________________________________


7. dio

«Mrzim ovo,» Buffy je promrmljala kad su prekinuli zagrljaj i podigla je glavu da Angela pogleda u oči.

«Znam, voljena, ali... »

«Znam, znam. Oboje trebamo vremena.»

Bio je sumrak, otprilike tjedan dana nakon njihovog malog putovanja po Buffyinom umu. Angel se spremao da se vrati u L.A.

«Mobitel je uvijek uz mene ma koliko ga mrzio,» rekao je Buffy, prelazeći prstima po njenom obrazu. «Ako ti išta treba ili ako samo želiš razgovarati, nazovi me!»

«Hoću.»

Proveli su mnogo sati razgovarajući. Razgovarajući o sebi, o Buffyinoj novoj situaciji, o tome što to znači za njih.

Od 112 umova koji su bili u njoj, ne uključujući nju i Anne, većine nije više bilo. Iako ih je pomisao na smrt zbog Buffyine samodestrukcije plašila, nisu bili baš ni sretni sa tim poluživotom. Tako da se većina njih obrisala, odlučivši da krenu dalje u kakav god zagrobni život koji ih je čekao, pa su unutra bili prisutni još samo ona, Anne i šestoro njih koji još nisu bili spremni na odlazak.

Među onima koji su otišli je bio Riley. Buffy je razgovarala s njim prije nego je otišao, pokušavajući shvatiti zašto ju je onako izdao. Kad je čula njegove misli, kad je saznala što mu je prolazilo kroz glavu u to vrijeme, nije bila sigurna je li spremna oprostiti, ali nije ga mogla ni mrziti. Tako kad se izbrisao, oprostila se od njega pitajući se kamo idu svi ti umovi.

Jedna od onih koji su zasad ostali je nažalost bila Maggy Walsh. Buffy je bila u iskušenju da je sama izbriše. Kao primarna osobnost Adama 1 je mogla to učiniti. Možda će to i učiniti, ali trenutačno je bila zauzeta važnijim stvarima.

Kao što je rastanak nje i Angela.

Dogovorili su se da ovaj put neće biti za stalno. Ali Angel je izgradio život u Los Angelesu i nije ga mogao samo tako ostaviti. I Buffy je morala priznati da mu je vrijeme razdvojenosti od nje pomoglo da se razvije. Stalna sjena krivnje koja je uvijek zamračivala njegovo zgodno lice je još uvijek bila prisutna, ali činilo se da je lakša nego prije.

Što se tiče Ždrijela pakla, Faith je prihvatila svoju ulogu jedne i jedine Ubojice, do te granice da je prihvatila Rose McNamaru za svoju Čuvaricu. Koliko je Buffy mogla vidjeti zadnjih nekoliko dana dobro će raditi zajedno. Rose je bila žena puna bezgraničnog strpljenja i sa dovoljno humora ispod svoje ukočene Engleske vanjštine da se složi sa bivšom odmetnutom Ubojicom.

Tako je Buffy u teoriji bila slobodna da radi što želi.

Prvi poriv joj je bio da sa Angelom otiđe u Los Angeles. On se sigurno ne bi bunio. Nakon svega što je proživio onih par tjedana, misleći da je mrtva, pa je nalazeći da bi se opet bojao da je više nema, bio je vrlo siguran da neće moći biti razdvojen od nje bilo koje duže vrijeme.

Većina njegovih argumenata za odlazak više nisu vrijedili. Buffy više nije bila čovjek, tako da normalan život, što god to bilo za Ubojicu, više nije bio problem. Anne je potvrdila da neće stariti, ali će to moći lažirati kad bude bolje ovladala Adamom 1. I nikad neće moći imati djece.

Naravno, tu je još bilo proklestvo, ali kad je vidjela njihovo ganutljivo ponovno sjedinjenje, Willow je obećala da će dati sve od sebe da nađe nešto što će to riješiti. Tara, Willowina nova prijateljica je obećala da će i ona pomoći tako da je to bilo samo pitanje vremena.

Vrijeme koje će Buffy trebati da se navikne na novo stanje. Bez obzira koliko se htjela odmah vratiti Angelu, znala je da prvo mora shvatiti sebe. Ona je Buffy, to je znala. Iznutra je još bila ona djevojka koja je oduvijek bila. Ipak, sve drugo je morala otkriti.

«Već mi nedostaješ,» rekla je Angelu, stežući mu ruku.

«Ovo je samo na neko vrijeme,» rekao joj je. «Dođi u L.A. kad budeš spremna. Ili me nazovi i ja ću doći ovdje.»

«Znam.»

Podijelili su još jedan zadnji, naizgled beskrajan poljubac tijekom kojeg se svijet oko njih činio posve nevažan i onda su se razdvojili. Angel je ušao u svoj crni kabriolet, mahnuo i otišao.

*I meni nedostaje,* rekla je Anne.

«Nego što,» Buffy se čeznutljivo nasmiješila. «Napravljena si po meni, sjećaš se? Kako da ti ne nedostaje?»

*Mislim da bi mi se sviđao i bez tvojih sjećanja i osjećaja. Mljac je.*

To je nasmijalo Buffy. Skoro se sasvim navikla da ima Anne u sebi non-stop. Ispalo je da UI odlična prijateljica i to nije imalo puno veze s tim da su imale zapravo isti um. Bez obzira na njihove mnoge sličnosti Anne je bila svoja osoba i žustro je izmišljala svoje dosjetke i mušice, zapravo prolazeći kroz digitalni ekvivalent puberteta u roku par tjedana. Ona je na kraju krajeva bila samo tri tjedna stara.

*Jesi li što razmišljala o koledžu?* Anne je promjenila temu.

Sunnydaleski koledž se zatvorio zbog eksplozije doma Lowell i studenti su dobili uranjene proljetne praznike. Ipak predavanja će se nastaviti za tjedan dana i Buffy još uvijek nije znala hoće li se vratiti.

«Što me mogu uopće naučiti?» pitala je Anne dok je išla prema groblju koje je odabrala za noćašnju patrolu. Sa ili bez Faith, Sunnydale je imao dovoljno groblja da obje imaju posla, a da ne smetaju jedna drugoj. «Mislim, imam unutra svo znanje Maggie Walsh da ne spominjem sve što su znala ostala 111 uma.»

*Možda, ali imati podatke u bazi podataka nije isto kao sam naučiti.*

«Sad i ti zvučiš kao profesorica. Ja sigurno nikad ne zvučim tako… Ne zvučim, zar ne?»

*Bez brige, samo kad se radi o ubijanju demona. Imaš još cijeli tjedan za razmišljanje, nemoj se žuriti.*

Neko vrijeme je u njenoj glavi vladala tišina, ali onda je Anne opet progovorila.

*Hej Buffy!*

«Da?»

*Baš sam našla odgođenu poruku koju ti je ostavila Colleen Wing.*

Colleen Wing, mag koja je bila uključena projekt 314 je također odlučila otići u nepoznato. Buffy je bila malo tužna zbog toga jer se činilo da je prilično draga osoba. Naravno ako bi zanemarila činjenicu da je sudjelovala u pokusu 314.

«Što kaže?»

*Kaže... oh!*

«Što je? Nešto loše?»

*Ne bih rekla.* Buffy se mogla zakleti da se Anne ceri.

«Što je onda?»

*Ok, ide ovako: Stvarno, zašto bi željela da po proklestvu tvog dragog petljaju amaterske vještice kao što su one dvije djevojke kad imaš najkompletniju bazu podataka o čarolijama nadohvat ruke. Samo pogledaj u folder koji sam nazvala... ciganska magija.*

Buffy je gotovo posrnula.

«Misliš...?»

*Hoćeš li nazvati Angela malo prije nego si planirala?* upitala je zaigrano Anne.

«Čekaj da razmislim o tome par sekunda.»

Lokalni vampiri su osjetili prilično olakšanje kad su vidjeli Ubojicu kako juri od groblja koliko je noge nose. Sada kad bi mogli još izbjeći onu drugu, tamnokosu Ubojicu sve će biti u r -

«Obožavam biti Ubojica!» kriknula je Faith.

Ili neće.


Kraj


- 02:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj