** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

05.06.2012., utorak

AGNI

Agni - naša probavna vatra

agniPrema ayurvedi, ako želimo imati dobro zdravlje, naše doše i agni (probavna vatra) trebaju biti usklađeni.

Na sanskrtu, agni znači vatra. U vanjskom svijetu vatra je odgovorna za vrućinu i rast svih živih organizama.

U našem tijelu agni održava vitalnost, razvoj i snagu.

Agni probavlja hranu, hrani tkiva i odvaja otpadne tvari. Odgovoran je za dužinu života i zdravlje.

Upravo zbog toga, ayurveda posvećuje posebnu pažnju pravilnom funkcioniranju agnija u organizmu.

Slaba probava je uzrok većine bolesti


Ayurveda tvrdi da je slaba probava uzrok većine bolesti.

Slaba probava uzrokuje nakupljanje ame, odnosno toksina, u našem tijelu.

Probavnim procesom upravlja agni - probavna vatra.

Agni možemo shvatiti kao skup enzima i hormona koji upravljaju svim probavnim i metaboličkim funkcijama.

Ukratko, agni je unutarnja vatra koja pokreće sve biološke procese i transformira tvari iz jednog oblika u drugi.

Agni je u ayurvedi toliko važan da se prije početka bilo kakvog tretmana, neovisno o bolesti, utvrđuje njegovo stanje. Većina ayurvedskih preparata regulira upravo probavnu vatru.

Kada naš agni savršeno funkcionira i probavlja svu unesenu hranu, nastaje stanje zvano "samagni". U ovom stanju osoba puca od zdravlja i životne energije.

Trinaest vrsta agnija


U našem tijelu obitava trinaest vrsta agnija koji su odgovorni za probavu.

Jatharagni je odgovoran za kemijske procese koji se odvijaju u želucu i crijevnom traktu, probavljanje hrane i odvajanje hranjivih tvari od otpada.

Pet bhutagnija probavljaju pet elemenata (eter, zrak, vatra, zemlja, voda) na molekularnoj razini. Oni su oblik topline koja je uvijek prisutna u svim tkivima.

Sedam dhatagnija donose nutrijente u sva naša tkiva. Oni pomažu asimilaciji i transformaciji hranjivih sastojaka dobivenih od bhutagnija.

Tijekom procesa asimilacije, uz pomoć ovih probavnih vatri, stvara se otpadni materijal.

Kako dolazi do disbalansa agnija


Do disbalansa agnija može doći zbog:

* pretjeranog unosa ljute i masne hrane
* nepravilnog kombiniranja namirnica
* korištenja lijekova, posebno antibiotika
* crijevnih parazita
* pretjeranog unosa mliječnih proizvoda
* pušenja i konzumiranja alkohola
* trudnoće, predmenstrualnog perioda i menopauze
* neredovitih obroka i sna
* stresa, anksioznosti, loših obiteljskih odnosa...



Tri doše i agni


Na probavnu vatru djeluju i naše doše.

Višak vata doše stvara slabu, neredovitu probavu i uzrokuje plinove.

Višak pitta doše stvara situaciju poput one u pregrijanoj pećnici. Hrana prebrzo sagorijeva, osoba ima goreće senzacije, žedna je, povećana joj je želučana kiselina.

Višak kapha doše stvara slabu probavu. Kao rezultat toga, osjećamo se tromo, slabo, bespomoćno i bezvoljno, teško nam je na želucu ili patimo od zatvora.

Kako vratiti dobru probavu


Da bi poboljšali probavnu vatru...

* Redovito spavajte
* Jedite svaki dan u isto vrijeme
* Jedite umjereno, prožvačite svaki zalogaj
* Radije jedite više manjih obroka dnevno, nego par obilnih
* Izbjegavajte čitanje novina i gledanje televizije za vrijeme obroka
* Nakon jela ostanite sjediti u miru desetak minuta, tek onda nastavite s aktivnostima
* Nemojte piti za vrijeme obroka
* Tekućinu uzimajte otprilike sat vremena prije i sat vremena poslije obroka
* Voće jedite pola sata prije obroka ili između obroka
* Nemojte jesti krutu hranu nakon 18.00 sati
* Prije obroka umirite se, meditirajte ili u srcu blagoslovite hranu
* Jedite smireno, u ugodnoj atmosferi, bez žurbe
* Naučite se pravilno kombinirati namirnice
* Koristite začine koji poboljšavaju probavu
* Hranite se prema vašem tjelesnom tipu
* Redovito postite



Bez pravilnog funkcioniranja agnija ne možemo biti zdravi.

O agniju ovisi naša vitalnost, izgled, tjelesna temperatura, snaga i rad imunološkog sustava.

Kada probavna vatra dobro radi, svi toksini, bakterije i virusi u našem tijelu budu uništeni.

Snažan agni probavlja svu unesenu hranu, hrani naša tkiva i organe te eliminira štetne tvari - što osigurava zdravlje.




Podijelite ovaj članak!

-----------

lp, boro



- 08:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2012 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (21)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!