Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

AGNI

Agni - naša probavna vatra

agniPrema ayurvedi, ako želimo imati dobro zdravlje, naše doše i agni (probavna vatra) trebaju biti usklađeni.

Na sanskrtu, agni znači vatra. U vanjskom svijetu vatra je odgovorna za vrućinu i rast svih živih organizama.

U našem tijelu agni održava vitalnost, razvoj i snagu.

Agni probavlja hranu, hrani tkiva i odvaja otpadne tvari. Odgovoran je za dužinu života i zdravlje.

Upravo zbog toga, ayurveda posvećuje posebnu pažnju pravilnom funkcioniranju agnija u organizmu.

Slaba probava je uzrok većine bolesti


Ayurveda tvrdi da je slaba probava uzrok većine bolesti.

Slaba probava uzrokuje nakupljanje ame, odnosno toksina, u našem tijelu.

Probavnim procesom upravlja agni - probavna vatra.

Agni možemo shvatiti kao skup enzima i hormona koji upravljaju svim probavnim i metaboličkim funkcijama.

Ukratko, agni je unutarnja vatra koja pokreće sve biološke procese i transformira tvari iz jednog oblika u drugi.

Agni je u ayurvedi toliko važan da se prije početka bilo kakvog tretmana, neovisno o bolesti, utvrđuje njegovo stanje. Većina ayurvedskih preparata regulira upravo probavnu vatru.

Kada naš agni savršeno funkcionira i probavlja svu unesenu hranu, nastaje stanje zvano "samagni". U ovom stanju osoba puca od zdravlja i životne energije.

Trinaest vrsta agnija


U našem tijelu obitava trinaest vrsta agnija koji su odgovorni za probavu.

Jatharagni je odgovoran za kemijske procese koji se odvijaju u želucu i crijevnom traktu, probavljanje hrane i odvajanje hranjivih tvari od otpada.

Pet bhutagnija probavljaju pet elemenata (eter, zrak, vatra, zemlja, voda) na molekularnoj razini. Oni su oblik topline koja je uvijek prisutna u svim tkivima.

Sedam dhatagnija donose nutrijente u sva naša tkiva. Oni pomažu asimilaciji i transformaciji hranjivih sastojaka dobivenih od bhutagnija.

Tijekom procesa asimilacije, uz pomoć ovih probavnih vatri, stvara se otpadni materijal.

Kako dolazi do disbalansa agnija


Do disbalansa agnija može doći zbog:

* pretjeranog unosa ljute i masne hrane
* nepravilnog kombiniranja namirnica
* korištenja lijekova, posebno antibiotika
* crijevnih parazita
* pretjeranog unosa mliječnih proizvoda
* pušenja i konzumiranja alkohola
* trudnoće, predmenstrualnog perioda i menopauze
* neredovitih obroka i sna
* stresa, anksioznosti, loših obiteljskih odnosa...



Tri doše i agni


Na probavnu vatru djeluju i naše doše.

Višak vata doše stvara slabu, neredovitu probavu i uzrokuje plinove.

Višak pitta doše stvara situaciju poput one u pregrijanoj pećnici. Hrana prebrzo sagorijeva, osoba ima goreće senzacije, žedna je, povećana joj je želučana kiselina.

Višak kapha doše stvara slabu probavu. Kao rezultat toga, osjećamo se tromo, slabo, bespomoćno i bezvoljno, teško nam je na želucu ili patimo od zatvora.

Kako vratiti dobru probavu


Da bi poboljšali probavnu vatru...

* Redovito spavajte
* Jedite svaki dan u isto vrijeme
* Jedite umjereno, prožvačite svaki zalogaj
* Radije jedite više manjih obroka dnevno, nego par obilnih
* Izbjegavajte čitanje novina i gledanje televizije za vrijeme obroka
* Nakon jela ostanite sjediti u miru desetak minuta, tek onda nastavite s aktivnostima
* Nemojte piti za vrijeme obroka
* Tekućinu uzimajte otprilike sat vremena prije i sat vremena poslije obroka
* Voće jedite pola sata prije obroka ili između obroka
* Nemojte jesti krutu hranu nakon 18.00 sati
* Prije obroka umirite se, meditirajte ili u srcu blagoslovite hranu
* Jedite smireno, u ugodnoj atmosferi, bez žurbe
* Naučite se pravilno kombinirati namirnice
* Koristite začine koji poboljšavaju probavu
* Hranite se prema vašem tjelesnom tipu
* Redovito postite



Bez pravilnog funkcioniranja agnija ne možemo biti zdravi.

O agniju ovisi naša vitalnost, izgled, tjelesna temperatura, snaga i rad imunološkog sustava.

Kada probavna vatra dobro radi, svi toksini, bakterije i virusi u našem tijelu budu uništeni.

Snažan agni probavlja svu unesenu hranu, hrani naša tkiva i organe te eliminira štetne tvari - što osigurava zdravlje.




Podijelite ovaj članak!

-----------

lp, boro




Post je objavljen 05.06.2012. u 08:19 sati.