Prirodni sokovi koji prijaju i liječe naš organizam
RAZNE VRSTE PRIRODNIH SOKOVA KOJI PRIJAJU I LECE NAS ORGANIZAM – Po Normanu Walkeru Dr Norman Walker (1866-1984) je dijetolog, tvorac sistema terapije sokovima ili žive hrane. Ovaj veliki naučnik je živeo punih 118 godina što predstavlja najveću potvrdu i dokaz korisnosti i ispravnosti njegovog sistema. Isto tako, hiljade ljudi može da posvedoči da se izlečilo zahvaljujući njegovim instrukcijama. Sokovi imaju važan zadatak u našem organizmu: s jedne strane predstavljaju građevinski materijal, jer organizam na najbrži i najstabilniji način snabdevaju svim neophodnim aminokiselinama, mineralnim solima, enzimima, vitaminima, prehranjuju krv, regenerišu tkivo. S druge strane, sokovi su higijeničari celog organizma: čiste ga od otpada, toksičnih materija, izbacuju štetne produkte. SOK OD SPAROGA Šparoge sadrže alkaloid poznat kao Asparagine u relativno velikoj dozi (Alkaloidi su pronađeni u živućoj biljci, oni sadrže aktivni životni princip biljke bez kojega ona ne može da raste ili opstane u životu). Oni se sastoje od ugljika, vodika, dušika i kisika. Kada se šparoge kuhaju ili konzerviraju tada se gubi vrijednost tog alkaloida jer se vodik i kisik raspada, a prirodne soli koje nastaju kombinacijom ovog alkaloida sa drugim elementima skoro gubi ili je njihova vrijednost uništena. U obliku sirovog soka šparoga se pokazala veoma efikasnom kada se koristi kao diuretik, posebno kada se kombinira sa sokom od mrkve, jer se ponekada može pokazati jako neugodnim u odnosu na bubrege ako bi se pio sam. To je djelotvoran sok u slučaju bubrežnih poremećaja i u reguliranju općih smetnji kod žlijezda. Za dijabetes i anemiju se pije sa drugim sokovima o čemu piše na kraju ove knjige. Kako ovaj sok pomaže u razbijanju kristala oksalne kiseline u bubrezima i cijelom sistemu mišića, on je dobar za reumatizam, pleuritis i slično. Reumatizam nastaje kao rezultat nepotpune probave mesa i mesnih proizvoda koji u sebi sdrže preveliku količinu mokraćne kiseline. Kako ljudski organizam ne može u potpunosti asimilirati tako zvane “potpune proteine” kao što su meso i mesni proizvodi upijanje prevelike količine toga dovodi do sve većeg nakupljanja mokračne kiseline u mišićima. Neprekidno uzimanje mesa i njegovih proizvoda opterećuje rad bubrega i drugih eliminativnih organa što dovodi do smanjenog odstranjivanja mokraćne kiseline i stoga mišići upijaju veću količinu. Rezultat toga je bol poznat kao reumatizam. Ovakvo stanje uzrokuje poremećaje sa prostatom. U tom slučaju se dobro pokazao sok od mrkve, repe, krastavca i šparoge. Norman Walker SOK OD REPE – Sirovi sokovi [image: repa1] Ovo je jedan od najvrijednijih sokova koji pomaže izgradnju crvenih krvnih zrnaca i općenito pomaže krv. On je posebno dobar za žene u kombinaciji sa sokom od mrkve, a trebalo bi ga piti najmanje pola litre. Količina u ovoj kombinaciji može varirati od 5-8 oz soka od repe, što znači da je to od 90-240 mililitara, tu se koristi korjenje i nadzemni dijelovi, to kombinirati u pola litre sa sokom od mrkve. Kada bi odjednom popili veću količinu soka od repe, više od jedne vinske čaše to bi dovelo do reakcije čišćenja što kod nekih osoba može dovesti do gađenja i vrtoglavice. Ovo može biti uzrok pročišćavanja jetre te može biti neugodno. Iz iskustva je pronađeno da je najbolje uzeti manje soka od repe, a više od mrkve u početku dok se ne navikne na njegov koristan efekt čišćenja tada postepeno povećavati količinu soka od repe. Oko 180-240 mililitara obično dva puta dnevno se smatra dovoljnom količinom. Za menstrualne poremećaje sok od repe se pokazao veoma korisnim, posebno kada se je za vrijeme takvih perioda koristio u malim količinama, ne više od jedne vinske čaše (oko 60-90 ml) dva ili tri puta dnevno. Za vrijeme menopauze ovo se je pokazalo isto tako dobrom trajnom pomoći, boljom nego što su to degenerativni efekti nastali od upotrebe sintetičkih lijekova i hormona. Osim toga bilo koji lijek ili anorganski sintetički kemijski proizvod nema ništa drugo do trenutnog djelovanja na ozdravljenje. Onaj tko upotrebljava takve lijekove i sintetičke hormone može samo da pati kada se tijelo i priroda udruže da bi pokušale izbaciti takav anorganski materijal iz tijela. Bilo koji lijek koji nam garantira brzo ozdravljenje, isto nam tako garantira da će nešto kasnije dovesti do možda još goreg poremećaja. Poslije svega što je rečeno priroda nas je opskrbila sa prirodnim načinom na koji možemo steći otpornost. Priroda nas je podarila u manjem ili većem stepenu i inteligencijom tako da bi uz pomoć nje mogli shvatiti svrhu našeg traganja za znanjem. Ako koristimo našu inteligenciju to je Prirodi drago, ako je ne koristimo ona čeka sa beskonačnim strpljenjem i samilošću, pitajući se zašto se je njen ručni rad od nje odmetnuo da bi bio tako glup. Iako repa ne sadrži mnogo željeza ona je bez sumnje odlična hrana koja kvalitetno opskrbljuje crvena krvna zrnca. Najveća vrijednost sadržine kemijskih elemenata u repi je što ona sadrži više od 50% natrija, a samo 5% kalcija. Ovo je vrijedan omjer jer omogućava rastvaranje kalcija, posebno kada se anorganski kalcij nataložio u organizmu i stvorio naslage u krvnim žilama što dovodi do njihovog stanjivanja, kao što je to u slučaju proširenih vena i otvrdnjavanja arterija ili kod zgrušavanja krvi (tromboze) što dovodi do visokog krvnog pritiska i drugih oblika srčanih poremećaja. Uzrok tog taloženja je preveliko konzumiranje kuhane hrane. Sadržaj od 20% kalija općenito zadovoljava potrebu za ishranom svih fizičkih funkcija tijela, dok sadržaj od 8% klora služi kao odličan pročišćivać jetre, bubrega i žuči kao što stimulira i aktivnost limfe kroz cijelo tijelo. Kombinacija soka od mrkve i repe opskrbljuje tijelo u dobrom postotku sa fosforom i sumporom kao i natrijem i drugim alkalnim elementima koji zajedno sa visokim sadržajem vitamina A upotpunjava njenu visoku vrijednost kao najbolji prirodni izgrađivač krvnih stanica, a posebno crvenih krvnih zrnaca. SOK OD MRKVE / SARGAREPE SA KOMBINACIJAMA Sirovi sok od mrkve se može uzeti u velikim količinama ali to ovisi o stanju osobe, a količina se kreće od tri do četiri litre. To mnogo pomaže u normaliziranju cijelog sistema organizma. To je najbogatiji izvor vitamina A koje tijelo može brzo asimilirati, a isto tako sadrži i ostale vitarnine B, C, D, E, G i K. To pomaže apetit i probavu te poboljšava održavanje strukture kostiju zubi. Majke koje doje trebale bi piti mnogo sirovog soka od mrkve koji je ispravno pripremljen, da bi poboljšale kvalitet svoga mlijeka, jer u nekim situacijama dojenja to mlijeko neće osigurati dovoljno vitalne hrane. Za vrijemne posljednjih mjeseci trudnoće dovoljno uzimanje sirovog soka od mrkve smnanjuje mogućnost trovanja krvi prilikom porođaja. Pola litre soka od mrkve dnevno ima veću konstruktivnu vrijednost za tijelo nego 10 kilograma sintetičkih tableta kalcija, sirovi sok od mrkve je Prirodni rastvarač za ulcerus i kancerozna stanja. On stvara otpornost na infekcije i najdjelotvornije djeluje na nadbubrežne žlijezde. Pomaže u spečavanju infekcija očiju i grla, kao i siflisa, krajnika i općenito disajnog sistema isto tako zaštićuje nervni sistem te mu nema premca za povećavanje vitalnosti i snage. Ponekad su bolesti crijeva i jetre uzrokovane zbog nedostatka nekih elemenata koje sadrži ispravno pripremljeni sirovi sok od mrkve. Ako je to slučaj tada treba čistiti jetru da bi se materije koje smetaju rastvorile. To se tako brzo rastvara i oslobađa da crijevni i urinarni trakt nisu sposobni preuzeti brigu o tome, te to na potpuno prirodni način prelazi u limfu kojom se odstranjuje putem pora na koži. Ovaj materijal ima narančastu ili žutu boju (pigment), tako dok se to odstranjuje iz tijela to može dovesti do promjene boje kože. Kad god se dogodi takva promjena poslije pijenja soka od mrkve ili drugih sokova to je pokazatelj da je jetra dobila ono što je i trebala jedno dobro čišćenje. To NE znači da je sok od mrkve ili karotin počeo izlaziti kroz kožu, jer će se to dogoditi i kod drugih sokova čak i ako sok filtriramo tako da odstranimo sav pigment. To je praktički nemoguće da pigment mrkve izađe kroz kožu, jer to znači da bi od repe crveni pigment obojio tijelo u crveno ili klorofil zelenog povrća obojio tijelo u zeleno. U svakom slučaju zar nije bolje imati kožu kao satin, čak i da malo ide na boju mrkve nego da imamo blijedu boju lica sa prištićima i mrljama i tako svima pokazivati nezdravo sanje našeg tijela? Umjesto da nas pogodi izgled obojene kože koja će u svakom slučaju nestati, mi moramo biti zahvalni što je prestalo ili je spriječeno propadanje jetre korištenjem tih sokova. To se može promijeniti i ako usporimo proces čišćenja mijenjajući ili dodavajući druge sokove tom soku koji uzrokuje takvo brzo čišćenje. Nedostatak odmora i sna, te prekovrerneni rad ponekad isto tako može dovesti do promjene boje kože. Endokrine žlijezde‚ posebno nadbubrežne i gonade trebaju hranu koje ima u sirovom soku od mrkve. Ponekad se korištenjem soka od mrkve može pobijediti sterilitet (neplodnost kod ljudi). Uzrok sterilnosti je neprekidno korištenje hrane u kojoj su atomi i enzimi uništeni kuhanjem ili pasteriziranjem. Suha koža, dermatitis i druge mrlje na koži nastaju zbog nedostatka nekih elemenata kojih ima u soku od mrkve. Ovo se isto tako odnosi i kod smetnji na očima kao što je to oftalmija, konjuktivitis itd. Ako se ispravno iscjedi sok od svježe, čiste mrkve dobre kvalitete tada je takav sok veoma bogat sa organskim alkaloi-dnim elementima natrijem i kalijem. To isto tako sadrži i dosta kalcija, magnezija i željeza, dok su vitalni elementi fosfor, surnpor, si¬likon i klor u savršenoj ravnoteži sa ovim prije navedenim u svojoj akciji i reakciji na ljudski sistem. Sirovi sok od mrkve se pokazao od velike koristi u rastvaranju ulcera i tumora te se je potvrdio kao čudo stoljeća. Tu treba ispravno pripremiti sok i iz ishrane u potpunosti izbaciti svaki djelić koncentriranog škroba, šećera i brašna svake vrste. Pronađeno je da je jedan od najpodmuklijih uzroka tumora i ulcera dugotrajna ogorčenost. I sve dok ogorčenost potpuno ne nestane ona će uvijek dovoditi do neuspjeha i kod najdjelotvornijih načina pomoći kod pacijenata. Ponekad se nakon pijenja velike količine soka od mrkve može doživjeti kao reakcija neki strah. Ovo je potpuno prirodno jer to pokazuje da je Priroda otpočela sa čišćenjem cijelog tijela i da je taj sok najpotrebniji za tu svrhu. Stvaranje zaključka da sokovi ne pomažu jeste samo nedostatak znanja, jer sok od mrkve nije ništa drugo do veoma kvalitetna organ ska voda i jedna vrsta hrane koju treba tijelo. Dodavanje malo sirovog kozjeg mlijeka ili čistog sirovog skorupa (vrhnja) mrkvinom soku može samo dati egzotični okus‚ te često može da odstrani monotoniju kada se pojavi reakcija sumnje i nezadovoljstva, te se čovjek može odreći uzimanja sokova. Ovdje treba navesti da je vrhnje masnoća dok je mlijeko koncentrirana proteinska hrana. U našem sistemu vrhnje prolazi kroz potpuno drugačiji probavni proces nego mlijeko. Naravno da i vrhnje do nekog stepena stvara sluz ali nije u istoj klasi škodljive hrane kao što je to mlijeko. Dobro je da se prisjetimo jedne veoma dobre stvari, kada smo obuzeti umorom i tugom ili reakcijama u našem tijelu to je onda činjenica da je naše debelo crijevo možda odgovorno za nevolje i smetnje u našem tijelu-daleko više nego svi drugi uzroci zajedno. Iz iskustva vidimo da je za debelo crijevo potpuno nemoguće da normalno vrši svoj zadatak kada netko pretežno ili u potpunosti živi na kuhanoj i prerađenoj hrani. Sigurno možemo zaključiti da je veoma teško, skoro nemoguće pronaći mnogo ljudi koji imaju savršena debela crijeva. U ovom slučaju ako patimo od nezadovoljstva ili neke druge reakcije naš prvi korak je da obavimo ako je moguće barem nekoliko klistiranja ili čišćenja dok uzrok smetnji ne prođe. Za regeneraciju je najbolja hrana svježi sirovi sok od mrkve i špinata formula omjer je dat na kraju knjige (300 ml sok od mrkve i 180 ml soka od špinata). Mnogi ljudi nemaju nikakvog znanja o debelom crijevu te ja smatram da je potrebno da ga ovdje prikažem. Imajmo na umu da količina soka koja je potrebna tijelu ovisi o njegovoj kvaliteti. Obično će nam trebati veća količina ako je sok iscjeđen centrifugalnim djelovanjem da bi ostvarili rezultate dobivene ka-da su sokovi napravljeni sa trituratorom i hidrauličnorn presom. Uvijek se sjetimo da su sokovi veoma fina hrana koju možemo dobiti i ako nastavimo da ih uzimamo dokle god živimo da ćemo živjeti duže i zdravije. Sok od mrkve je sastavljen od takve kombinacije elemenata koja hrani cijeli sistem tijela, pomažući mu da normalizira njegovu težinu kao i kemijsku ravnotežu. On posebno hrani optički sistem što se veoma efikasnim pokazalo u praksi. Ako se to stalno ponavlja tada sigurno postoji razlog da odbacimo sumnje i shvatimo da u raju i na zemlji ima više stvari nego što to može da shvati najobrazovaniji um. U liječenju ulcerusa i tumora svježi sirovi sok od mrkve nije ništa manje djelotvoran. Iscrpljena tkiva se osvećuju na podmukli način zbog izgladnjelosti i neishranjenosti stanica putem ulcera i tumora, a stanice se mogu ponovo ishraniti i dovesti do zdravijeg stanja obilnim korištenjem soka od mrkve kao osnovnom potrebom u ishrani i pažljivo odabranoj i pripremljenoj sirovoj ishrani. Obični ljudi su često pogođeni i zastrašeni i na samu pomisao o toj bolesti, a uzrok njihovom nastajanju i razvitku je stvarno jednostavno razumjeti. Za vrijeme, a i poslije rata u Evropi je bilo milione mladih u opustošenim i pogođenim regijama – djece bez kuće, bez krova, bez cilja koja su lutala zemljom u izgladnjelom stanju, tada smo vidjeli da se nacionalna i internacionalna slika ulcera razvila u čitavom svijetu i pretvorila u tumor. Dopuštajući da se nekontrolirano širi njihova aktivnost će prerasti u kriminal i pustošenje kakvo ne može da zamisli ni najveća fantazija. Kada bi se oni ispravno hranili i vježbali oni bi u prilično kratkom vremenu postali dobri i korisni građani. Tako je to isto i sa ljudskim tijelom. Zbog nedostatka živih atoma u hrani koju su ljudi jeli posebno za vrijeme prijašnje i sadašnje generacije, izgladnjele stanice tijela zbog nesposobnosti da ispravno i na djelotvoran način djeluju, figurativno govoreći one postaju neorgnizirane i bune se. Kako te stanice nisu u potpunosti mrtve one postaju pomaknute iz svog oslonca i lebde okolo sve dok ne pronađu neki dio u ljudskom tijelu gdje se mogu zajedno grupirati. Kada cijelo tijelo pati zbog manjka živih atoma tada ono gubi zaštitnu otpornost. Mi ne smijemo zaključiti da ulcer i tumor nastaje samo zbog fizičke nesavršenosti. Kao što smo upravo naveli ove‚ a i mnoge druge bolesti isto tako mogu proizlaziti iz dugotrajne ogorčenosti u životu, od stresa koji nastaje zbog stanja uma kao što je to ljubomora, strah, mržnja, briga, frustracja i drugih negativnih i neshvatljivih zapreka. Ipak nikada ne smijemo previdjeti činjenicu da neishranjenost – propust u održavanju sistema u što je god moguće višem stanju vanjske i unutrašnje čistoće – mentalne čistoće može isto tako biti faktor koji pridonosi bolesti i propasti. Bazirano na pretpostavkama i rezultatima iskustava koja su proizašla iz našeg istraživanja mi tvrdimo da traženje uzroka tumora ne leži u fantastičnim spekulacijama i pomoću eksperimenata sa radijem koje ne možemo kontrolirati, već prije u nedostatku života u atomima hrane koju jedemo. Na drugu stranu, istraživanje liječenja će nas inteligentno voditi prvom principu Božanstvenosti (Čistoti), čišćenju tijela od otpadnih materija tako da se ti otrovi ne suprostavljaju Prirodnom procesu Iscjeljivanja. Istovremeno tijelo moramo opskrbiti sa obiljem najvitalnije žive hrane – atoma koji su potrebni za regeneraciju stanica, a to će tkivima omogućiti da kao prvo podignu otpornost protiv daljnjih degeneracijaa potom otpočeti sa konstru-ktivnom regeneracijom. Što god mi prije shvatimo da u ljudskom tijelu nema ni jednog organa koji može da radi mehanički ili automatski bez povezanosti sa tijelom kao cjelinom prije ćemo biti sposobni da kontroliramo funkcije našeg sistema. Mi ne znamo koji oblik inteligencije posjeduju razni djelovi ljudskog tijela niti na koji način oni djeluju, ali znamo da neki nasljeđeni oblik inteligencije pokušava da zaštiti svaku žlijezdu, kost, živac, mišić u našem tijelu, usprkos tome što svaki čovjek obično kroz nedostatak znanja uništava sebe kroz hranu koju jede. Istraživanje nastanka bilo koje bolesti će nas prvo odvesti konzerviranoj hrani na policama trgovina brašnu, šećeru, slatkišima i umjetnim “mekim pićima”. Mi smo ovdje istraživali proizvode koji sadrže mrtve atome i koje moderna civilizacija pokušava da ponudi kao hranu za ishranu ljudskog organizma. Mi ne možemo istovremeno imati i život i smrt-vlada ne dozvoljava da se proda bilo koja konzervirana hrana dok se ne uništi svaki djelić života u toj hrani – inače bi se ona pokvarila. Nema toga kruha ili prerađene žitarice koja će se jesti ako nije prošla kroz peći i tako toplinom nije uništen svaki živi element koji se u tome nalazi. “Obogaćujući” (sa vitaminima i drugim dodacima) takav kruh jeste samo dodavanje još više materije u taj prerađeni proizvod. Analizirajući hranu sa ovog gledišta, jasno je da bili mi ili ne u mogućnosti da živimo na sirovoj hrani bilo zbog izbora, okoline ili situacije, korištenje obilja različitog svježeg sirovog povrća i voća te njihovih sokova je veorna važno. Imajmo na umu da su sokovi od povrća za izgradnju, a sokovi od voća za pročišćavanje tijela. Sokovi od povrća sadrže relativno veću količinu proteinskih elemenata, dok sokovi od voća sadrže reltivno veći postotak elemenata ugljikohidrata. Možda je za prosječnog čovjeka zanimljivo da vidi, da ljudi koji žive samo na svježem sirovom povrću i voću, a koje je zastupljeno u različitoj i dvoljnoj količini te kao dodatak tome koriste svježe sirove sokove da oni ne mogu dobiti tumor. U drugu ruku vjera u svježe sirove sokove i hranu koju su ispoljili mnogi pojedinci koji su bili zahvaćeni tumorom jeste prvi pokazatelj da svježi sirovi sok od mrkve ima veliku vrijednost u ovom pogledu. Za nas je ovo neortodoksni pokazatelj ali veoma djelotvoran i jeftiniji za istraživanje. Istraživanja u ovom pravcu su se već godinama pokazala uspješnim za one koji su tražili i koristili pomoć Prirode, ali mogu biti veoma neugodna za neke znanstvenike. No bez sumnje krajnje korisna za one kori su zahvaćeni bolesnim stanjima tijela. Mi smo pronašli, a nadamo se da će i svijet općenito uskoro uvidjeti da je pročišćavanje tijela (koloničkim irigiranjem i klistiranjem) jedenjem dovoljnih količina sirove hrane, kao i pijenjem dovoljnih količina raznih, svježih sirovih sokove svakodnevno iz daljnjih osobnih iskustava pružiti spoznaju što to znači u potpunosti biti zdrav. SOK OD MRKVE / SARGAREPE, REPE I KRASTAVCA [image: 20-1-132] Žučni kamenac, bubrežni kamenac i pijesak u bubrezima, žuči i mjehuru jeste prirodni rezultat nemogućnosti ljudskog tijela da iz sistema odstrani nakupine anorganskog kalcija koji je nastao od konzumiranja koncentriranog škroba i šećera. Žučni mjehur je direktno povezan sa jetrom i krvotokom preko žučnog i jetrenog kanala. Sva hrana koju jedemo “silazi dolje” u probavni trakt gdje se elementi koje ona sadrži krvlju prenose u jetru na daljnju preradu i odvajanje. Koncentrirani škrob ili proizvodi od brašna se ne mogu u potpunosti iskoristiti za izgradnju i obnovu stanica i tkiva, posebno ako je to bilo devitalizirano toplotom. Njeni sastavni elementi moraju obavezno proći kroz jetru, a među tim elementima je kalcij. Takve molekule škroba nisu topive u vodi. Za cijeli sistem tijela je potreban kalcij, ali samo ona vrsta koja je topiva u vodi, a koja se može dobiti SAMO iz voća i povrća i njihovih sokova kada se oni koriste u sirovom i svježem stanju. Kao takvi oni prolaze kroz jetru i tu se potpuno upijaju u procesu koji se događa sa djelovanjem žlijezda, stanica i tkiva. Koncentrirani kalcij koji se nalazi u škrobu i sećeru, a koji je bio izložen toplini nije topiv u vodi. Njegovo prisustvo u organizmu ima veoma štetna svojstva te se kao strano tijelo putem limfe i krvotoka uvijek pokušava izbaciti van tijela. Prvo pogodno tlo za to je žučni kanal kojim to ide do žučnog mjehura. Sljedeće pogodno mjesto za sakupljanje je ono što nazivamo mrtvim završetkom krvnih žila u stomaku što je uzrok tumorima ili u anusu što stvara hemoroide. Takvi atomi anorganskog kalcija putujući obično završavaju u bubrezima. [image: repa] Nekoliko atoma anorganskog kalcija u žuči ili bubrezima neće učiniti mnogo štete, ali sa nastavljanjem korištenja kruha, ili prerađenih žitarica – kolača i drugih proizvoda od brašna nakupine se kumulativno povećavaju što dovodi do stvaranja pijeska ili kamenja u tim organima. Iz duge prakse i iskustva je pronađeno da odstranjivanje tih nakupina ili opterećenja uz pomoć kirurgije jeste nepotrebno i glupo osim možda u krajnjim slučajevima. To je čak i onda sumnjivo ako se bolji rezultati mogu postići uz pomoć Prirode Velikog Iscjelitelja inteligentnijim korištenjem prirodnih načina. Sok od jednog limuna stavimo u čašu tople vode i uzimamo nekoliko puta na dan, a to nadopunimo sa uzimanjem sirovog soka od mrkve, repe i krastavca tri ili četiri puta dnevno. Ovo je mnogima pomoglo da sa zadovoljstvom dožive nestajanje i pijeska i kamenaca ponekad i za nekoliko dana ili nekoliko sedmica. Ovdje ćemo navesti samo jedan primjer iskustvo jednog četrdesetgodišnjaka koji je bio veoma poznat u svijetu biznisa. Čovjek koji je uspješno vodio i osnovao nekoliko velikih nacionalnih lanaca robnih kuća u ovoj zemlji i Velikoj Britaniji. Više od dvadeset godina on je patio od akutnog bola, kojeg su doktori dijagnozirali kao kamenac na žuči, a što su potvrdili sa rendgenskim zrakama sa i bez iodoftelina uz pomoć kojeg su otkrili tu smetnju. Samo je njegov strah i odbojnost prema operaciji ostavio njegov žučni kamenac tamo gdje se i nalazio. Nakon što je čuo o uspjesima Terapije sa Sirovim Sokovima i čitao jedno prijašnje izdanje ove knjige on se prepustio u ruke onoga tko to poznaje iz iskustva. Taj mu je rekao da ako želi relativno brzo da se izlječi uz pomoć sokova da to može dovesti do strahovitih bolova i da će oni trajati nekoliko minuta ili možda koji sat i više dok se kalcij bude izbacivao van putem mokraće. On je pio deset do dvanaest čaša vruće vode sa sokom od jednog limuna kroz cijeli dan i oko jednu i po litru soka od mrkve, repe i krastavaca. Drugi dan je imao strašne bolne grčeve svakih deset, petnaest minuta. Krajem tjedna kada je došlo do krize on je oko pola sata ležao sklupčan na podu u agoniji i tada je bol odjednom prestao i nakon toga je putem mokraće vani izbacio kamen, a urin je izgledao kao blato. Te večeri je on bio potpuno drugi čovjek. Sljedeći dan je sa mnom autom otputovao iz New Yorka za Washington pa u Kanadu osjećajući se 20 godina mlađim diveći se jednostavnosti Prirode. Ovo nije jedini slučaj, to je tisuće ljudi isprobalo sa zahvalnošću prema dobrobiti proistekle iz svježih sirovih sokova od povrća. Kombinacija soka od mrkve, repe i krastavca je najbolja pomoć za pročišćavanje i iscjeljivanje žuči, jetre, bubrega prostate i drugih seksualnih žlijezda. [image: krastavac-4-300x217] Imajmo nešto na umu, a to je da kada jedemo meso tada je činjenica da se u organizmu nakuplja prevelika količina mokraćne kiseline koja se očito ne može potpuno eliminirati putem bubrega, i to uzrokuje neprestani pritisak na te organe što djeluje na ostatak tijela. Ova kombinacija je od velike koristi za pročišćavanje tijela. Istovremeno dobro je da za neko vrijeme iz ishrane izbacimo koncentrirani šećer i škrob, kao i meso da bi tijelu dali priliku da se ponovo vrati u normalno stanje. Jednom kada se zdravo stanje tijela ponovno postigne tada iz iskustva znamo da ako ga želimo ponovno devitalizirati onda se ponovno moramo vratiti mrtvoj devitaliziranoj hrani. Uistinu je lijepo da ima tako mnogo onih koji ne žele da se ponovno vrate na obično ili gore stanje zdravlja. Oni su doživjeli da je vrijedno da se sačuva zdravlje, snaga, energija i vitalnost žrtvujući odbacujući hranu koja je više ukusnija nego hranjiva. Ipak, hranjiva hrana jeste i može se učiniti ukusnijom jednostavnom metodom samo da naučimo kako to učiniti. Za to prouči moju knjigu DIET SALAD SUGGESTIONS. SOK OD CELERA – SIROVI SOKOVI Najveća vrijednost sirovog celera jeste njegov neobično visoki postotak sadržine vitalnog organskog natrija. To posjeduje kemijsko svojstvo da kalcij održava u rastopljenom obliku. Ovo je slučaj i sa ljudskim sistemom kao što ćemo to prikazati. Sirovi celer sadrži četiri puta više vitalno organskog natrija nego što sadrži kalcija. Ova činjenica pokazuje koliko su sokovi vrijedni za ljude koji su konzumirali koncentrirane šećere, škrob više ili manje cijeli život. Kruh, keksi, kolači, žitne kaše, špageti, riža u stvari svaka hrana koja sadrži brašno se može klasificirati kao koncentrirani škrob. Bijeli, smeđi ili bilo koja druga vrsta šećera koja je bila napravljena ili prerađena kao i svaki proizvod takve hrane (uključujući slatkiše, “meka pića”‚ gazirana, komercijalni sladoledi itd.) isto tako spada u koncentrirane ugljikohidrate. Iskustvo nas uvijek uči da je takva hrana destruktivna i produženo korištenje takve hrane dovodi do nepotpune ishrane koju slijedi alarmantan broj bolesti. Mi smo pronašli da su takvi ugljikohidrati najpogubniji za zdravlje u našoj “civiliziranoj” hrani. Ljudske probavne procese Priroda nije namjenila za probavu te takozvane hrane za ishranu stanica i tkiva. Rezultat njihovog korištenja je vidljiv sam po sebi, čak i prije nego li se odraste po pogubnim posljedicama koje nastaju na ljudskom tijelu. Ako u obzir uzmemo da je čovjek u pedesetim i šezdesetim godinama već onemoćao i star tada to nije ništa drugo već napad i oskvrnjenje Prirode i našeg Tvorca. To je sramota za nas da ne znamo i nismo ništa naučili iz naših prošlih pogrešaka i da nismo shvatili prvi princip o regeneraciji svoga tijela. To je potvrda da smo jedući hranu samo za svoj apetit sebe doveli do groba. [image: Celery_big] Kao prvo kalcij je jedan od najvažnijih elemenata u našoj ishrani, ali to mora biti vitalni organski kalcij. Kada kuhamo ili prerađujemo hranu koja sadrži kalcij tada se kalcij automatski pretvara u anorganske atome što je slučaj sa hranom koja sadrži ugljikohidrate koju smo već spomenuli. Kao takvi oni nisu topivi u vodi i ne mogu ishranjivati stanice koje su potrebne za obnavljanje našeg tijela. Nadalje enzimi se uništavaju na temperaturi od 60 stupnjeva celzusijevih i atomi se pretvaraju u mrtvu materiju. Posljedica toga je da takva hrana začepljuje sistem dovodeći do artritisa, dijabetesa, srčanih poremećaja, proširenih vena, hemoroida, žučnog i bubrežnog kamenca itd. Bivajući bez života ove nakupine anorganskog kalcija se kumulativno povećavaju ako ništa ne učinimo da bi ga odstranili iz tijela. U prisustvu anorganskog natrija i dakako uz pomoć drugih elemenata i procesa koji su kasnije u ovoj knjizi opisani te nakupine se mogu razmjestiti i održavati u tekućem stanju dok se ne odstrane iz organizma. Ovi procesi će detaljno bi ti objašnjeni u poglavlju o artritisu u ovoj knjizi. Natrij ima veoma važnu ulogu u fiziološkim procesima tijela, jedna od najvažnijih je da krv i limfu održava u tekućem stanju sprečavajući da ne postane prerijetka. U tom pogledu je jedino natrij od koristi‚ ali samo vitalni organski natrij koji se nalazi u svježem voću i nekim vrstama povrća. SOK OD KRASTAVCA – Sirovi sokovi [image: ogurec_1] Krastavac je dobar prirodni diuretik koji poboljšava izlučivanje urina. On isto tako posjeduje i mnoge druge vrijednosti kao na primjer‚ potpomaže rast kose zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, posebno kada se mješa sa sokom od mrkve‚ zelene salate i špinata. On sadrži više od 40% kalija, 10% natrija, 7,5% kalcija, 20% fosfora i 7% klora. Dodatkom soka od krastavca rnrkvinom soku ima veoma povoljne efekte na bolesti reumatizma koje nastaju zbog nagomilavanja mokraćne kiseline u tijelu. Kada se toj kombinaciji doda malo soka od repe tada se ubrzava proces ozdravljenja. Visoki sadržaj kalija u krastavcu taj sok čini veoma korisnim kod visokog i niskog krvnog pritiska. Isto tako pomaže i kod bolesti desni i zuba kao što je slučaj kod pioreje. Našim noktima i našoj kosi je potrebna kombinacija elemenata koja sadrži svježi sok od krastavca sto pomaže u sprečavanju pucanja noktiju i opadanja kose. Kod kožnih osipa raznih vrsta pomaže kombinacija sokova od krastavaca, mrkve i zelene salate, kada se doda malo soka od alfalfe to u nekim slučajevima ubrzava njihovo djelovanje. SOK OD MASLACKA – Sirovi sokovi [image: Cvijet_Maslacak] Ovaj sok je najvredniji tonik. On je koristan da bi se sprečila hiperkiselost i pomaže u normaliziranju alkalne ravnoteže u organizmu. On sadrži visoki postotak kalija, kalcija i natrija i to je jedan od najbogatijih izvora magnezija i željeza. Magnezij je važan jer daje čvrstoću kosturu i sprečava omekšavanje kostiju. Dovoljna količina organskog vitalnog magnezija i kalcija za vrijeme trudnoće spečava gubitak ili degeneraciju zuba kod žena zbog porođaja, a isto tako jača i očvrščava kosti djeteta. Vitalni organski magnezij u ispravnoj kombinaciji sa kalcijem, željezom i sumporom je važan u formiranju nekih sastojaka krvi. Takav magnezij ima veliku vitalizirajuću moć i on je izgrađivač krvnih stanica te posebno tkiva pluća i nervnog sistema. Vitalni organski magnezij se može dobiti samo iz živih svježih biljaka i mora se upotrebljavati samo iz živih svježih biljaka u svježem i sirovom stanju. Taj vitalni magnezij ne smijemo zamjeniti za umjetno proizvedeni magnezij jer on kao anorganski mineral suprotno djeluje od ispravno zdravih funkcija tijela. Svi kemijski preparati magnezija bilo da su u obliku praha ili u takozvanom mlječnom obliku dovode do taloženja anorganskih otpadnih materija u organizmu. Dok on kao što se tvrdi može dovesti do trenutnog rezultata, ti rezultati su čisto prolaznog karaktera. Posljedice koje nastaju nakon taloženja takve anorganske materije u tijelu u budućnosti može dovesti do manjih ili većih poremećaja u tijelu. Mi želimo da sljedimo mudrace za koje važi princip da je bolje biti siguran sada nego da poslije budemo bolesni i tužni. Vitalni organski magnezij koji se dobiva iz sirovih sokova od povrća je jedan hranjivi element od neprocjenjive vrijednosti za ljudski sistem. Sirovi sok od maslačka se dobiva iz listova i korjena te se kombinira sa sokom od mrkve i repinog soka koji se pravi od lišća, ovo pomaže kod kičmenih i drugih koštanih bolesti kao što daje i čvrstoću zubima te sprečava propadanje zubi i pioreju. SOK OD ENDIVIJE / CIKORIJE – Sirovi sokovi [image: chicoree-frisee-de-ruffec-semences-graines-300x300] Endivija je kovrdžasto povrće nalik na salatu, a poznata je i pod imenom čikorija. Endivija je blisko povezana sa anisom i njihova kemijska sadržina je manje ili više slična. Endivija pored toga sadrži i elemente koji su neprestano potrebni nervnom sistemu. Kada soku od endivije dodamo sokove od mrkve, celera i peršina tada opskrbljujemo optički nerv i mišićni sistem sa potrebnim hranjivim tvarima što dovodi do začuđujućih rezultata u ispravljanju očnih poremećaja. Pola do jedne litre dnevno te kombinacije sokova dovodi do ispravljanja očnih poremećaja za vrijeme od nekoliko mjeseci do te mjere da povratimo normalan vid, i tako se oslobodimo upotrebe naočala. Ovdje ću navesti primjer jedne žene iz zapadne Virdžinije. Katarakt joj je u potpunosti oduzeo moć vida, tri godine je uzaludno pokušavala povratiti vid. Nakon toga je čula da u Pitsburgu (U.S.) postoji efikasni triturator i hidraulična presa za sirove sokove te se podvrgla terapiji sokovima. Ona se je vjerno pridržavala uputstava za pročišćavanje tijela, koloničkih ispiranja i klistiranja da bi na taj način iz tijela odstranila štetne otpadne tvari koje su joj bile prepreka za ostvarenje njenog cilja. Ona je jela samo sirovo voće i povrće, a odbacila je hranu koja sadrži koncentrirani škrob i šećer, dnevno je pila pola litre kombinacije soka od mrkve, celera, peršina i soka od endivije. Pola litre soka od mrkve pola litre kombinacije soka od mrkve, celera, peršina i špinata. Pola litre kombinacije soka od mrkve i špinata. (To znači oko dvije litre soka dnevno). Ona je povratila vid za nešto manje od jedne godine tako da je uz pomoć povećala mogla čitati novine! Među zelenim povrćem endivija je jedan od bogatijih izvora vitamina. Kombinacija sokova od mrkve, celera i endivije mnogo pomaže kod astme i groznice ako smo iz ishrane izbacili ono što nam smeta. Prirodno je da nam obično smeta mlijeko, koncentrirani škrob i šećer. U kombinaciji sa celerom i peršinom endivija pomaže kod anemije i funkcionalnih srčanih smetnji, kada ti poremećaji nisu uzrokovani zbog gasova u crijevima. On je isto tako koristan kod stanja gdje je uključena slezena. Skoro u svakoj kombinaciji sok od endivije poboljšava izlučivanje žuči te je stoga dobar kod poremećaja jetre i mjehura. (prim. prev. za popravljanje vida je dobro pročitati knjigu od H. Bates – Bolji vid bez naočala – “Better sight without glasses” jer je to jedan prirodan način koji dobro nadopunjava ovu terapiju sa sokovima te se postižu bolji rezultati, a i shvataju se neke stvari o poremećajima vida) SOK OD ANISA / KOMORSACA – Sirovi sokovi Postoje dvije vrste anisa obični vrtni ili slatki anis koji se obično koristi kao začin i drugi Florens anis koji je obično poznat pod imenom Finoccio (izgovor finokio) koje mnogo koriste Talijani i druge latinske rase. Ovaj obični se klasificira kao biljka koja nije pogodna za dobivanje soka i upotrebu, osim kada ga priprema ekspert koji poznaje bilje. Dok se od raznih vrsta Florens anisa prave odlični sokovi ta biljka spada u porodicu celera ali je njen sok slađi i aromatičniji nego sok od celera. Ustvari ponekad ga zovu i anis celer ali se obično koristi talijansko ime Finoochio. Sok od anisa je veoma vrijedan za izgrađivanje krvi i zbog toga ima veliku korist kod menstrualnih poremećaja. Uspješno je bio upotrebljavan sam kao i u kombinaciji sa sokom od mrkve i repe u tom pogledu. SOK OD CESNJAKA / BELOG LUKA – Sirovi sokovi [image: beli-luk_420x0] Metaforički govoreći sam češnjak (bijeli luk) je dovoljno loš, ali sok od češnjeka može dovesti do toga da nas ljudi izbjegavaju i proganjaju ako to pijemo. Bez obzira na to on je veoma koristan ako možemo da prevaziđemo socijalne poglede na miris češnjaka, kao i da izdržimo opću neugodu koja pravi sporije ili brže čišćenje cijelog organizma. Češnjak je bogat uljem slačice i u vezi sa sadržajem elemenata koji počišćavaju on ima veoma koristan efekt na cijeli organizam. On stimulira apetit i izlučivanje želučanih sokova te poboljšava peristaltiku (rad crijeva) i izlučivanje urina. Eterična ulja u soku od češnjaka su tako moćna i prodorna da pomažu u rastvaranju nakupina služi u šupljinama sinusa, bronhijalnim prolazima i plućima. Ta ulja pomažu izlučivanje otrova iz tijela putem pora na koži, i bolje je da prihvatimo neugodan miris češnjaka nego da u nama i dalje leže opasne nakupine otrova. Sok od češnjaka se pokazao veoma korisnim u odstranjivanju crijevnih parazita. Taj sok je odličan kod dizinterije kao i kod amebične dizinterije. Paraziti i klice bez obzira bile to amebe ili neka druga vrsta ne može preživjeti sve dok za njih nema hrane na kojoj žive. Ako su eliminativni organi ispunjeni sa truležima otpadnih materija tada je prirodno da će tu biti prisutni i paraziti, amebe i klice. Ako ima više otpadnih materija tada će biti i više parazita. Ako svakodnevno povećavamo te materije sa neprobavljivim mesom i drugom anorganskom hranom tada su te klice i paraziti u svom elementu i mogu se razmnožavati i širiti. To je dobro za klice ali ne i za žrtve. Dakle sok od češnjaka mnogo pomaže u odstranjivanju tih stanja ali da bi odstranili uzroke moramo ići dalje. [image: garlic] Crijevna ispiranja uz koloničke irigacije i čišćenja su se pokazali važnim sve dok se otpadne materije u potpunosti ne odstrane iz tijela. Ishrana se treba tako isplanirati od hrane koja će se u potpunosti upiti u organizam uz što je moguće manje ostataka otpadnih tvari. To se uspješno postiže sa dovoljnom količinom svježih sirovih sokova i dobro uravnoteženom sirovom ishranom. Kada se pravi sok od češnjaka onda je skoro nemoguće praviti ga na istoj mašini na kojoj pravimo druge sokove. To je iz razloga što je sok od češnjaka jakog mirisa pa taj miris i nekoliko dana kasnije poprimaju drugi sokovi. Crveni luk je nešto blaži od bijelog luka, međutim njegov sok ima vidljivog utjecaja na fizički organizam. On se slabije osjeća od češnjaka pa je društveno i prihvatljiviji. Ono što smo rekli o češnjaku to isto važi i za crveni luk. SOK OD HRENA / RENA – Sirovi sokovi [image: 60658576] Sok od hrena se ne koristi jer je on u obliku fine kaše (sosa) isto tako jak. Uzimanje jedne i po čajne žličice trituiranog hrena dovodi do rastvaranja sluzi u šupljinama sinusa. Kada se ovo jednom pokuša sa kašom od hrena tada ćemo shvatiti zbog čega ga nije potrebno koristiti u obliku soka. Kada se uzima svježe trituiran (samljeven) i kada se ta kaša ne preša (uz dodatak limunovog soka odmah nakon trituiranja tako da dobije oblik sosa) to se uzima dva puta dnevno između obroka po pola žličice i odlično pomaže u rastvaranju i odstranjivanju sluzi iz sinusa i drugih djelova tijela bez da oštećuje sluzne membrane. On djeluje kao rastvarač i odstranjivač abnormalno velike količine sluzi u ljudskom tijelu. Kada se koristi razborito, kao što je to već navedeno pomješan samo sa limunovim sokom, tada nadražuje bubrege, žučne sluzne membrane probavnog trakta. Zbog svoje vrijednosti eteričnih ulja u rastvaranju sluzi sos od hrena je isto tako dobar diuretik, a djelomično pomaže i kod vodene bolesti. Sos od hrena mora biti svježe pripremljen i ne bi se smio koristiti ako je star više od jednog tjedna. On se treba čuvati na hladnom u dobro zatvorenoj boci iako se njegova moć pojačava ako mu dopusimo da se zagrije na sobnu temperaturu kada ga upotrebljavamo. Treba ga dobro preliti limunovim sokom. [image: a8f61199397b1b295c6d9175dde7aa2c_header] Kada se sos od hrena uzima po jednu i po žličicu ujutro i isto tako popodne svaki dan, to ispočetka može dovesti do prevelikog suzenja očiju što ovisi o tome koja količina sluzi je nakupljena u šupljinama sinusa i drugih djelova tijela. Osim limunovim sokom sos od hrena se ne smije ničim drugim razrjeđivati niti se poslije njegovog uzimanja smije piti ikakva tekućina za nekoliko trenutaka. Ovo se treba provoditi više tjedana ili mjeseci ako je potrebno sve dok se sos od hrena ne bude mogao jesti bez ikakvih popratnih senzacija koje proizlaze iz njegove upotrebe. To nam tada praktički pokazuje da smo u potpunosti odstranili sluz. Ovo se pokazalo kao dobro prirodno sredstvo koje pomaže u odstranjivanju UZROKA koji dovode do smetnji kod bilo kojeg stanja nakupljanja sluzi u sinusima. Kao pravilo zadovoljavajući rezultati se postižu kada je smjesa u omjeru soka od dva do tri limuna i nešto malo više od jednog decilitra trituiranog hrena. Tako dobivamo smjesu sličnu tečnom sosu. Pogledaj još u poglavlju o soku od rotkvice. Sok od zelene salate – Sirovi sokovi Sok od zelene salate ima veoma važne vrijednosti za ljudsko tijelo. On sadrži velike količine željeza i magnezija. Željezo je najaktivniji element u tijelu i zbog toga se mora češće obnavljati nego drugi elementi. Jetra i slezena su spremišta za željezo iz kojih se ono koristi za potrebe u hitnim situacijama za brzo stvaranje crvenih krvnih zrnaca u slučaju velikog gubitka krvi. Željezo se pohranjuje u jetru i za neke druge svrhe, između ostalih za opskrbljivanje mineralnim elementima u bilo koji dio tijela u hitnim slučajevima kao što je to kod hemoroida, kao i u slučaju kada hrana koju jedemo ne sadrži potrebnu količinu ovog elementa u vitalno organskom obliku. Spremište željeza u slezeni djeluje kao baterija za pohranjivanje elektriciteta gdje se krv može ponovo napuniti elektricitetom za vršenje svoje prave funkcije. Magnezij u salati ima veoma vitalizirajuće moći posebno nemišićna tkiva, mozak i nerve. Vitalna organska sol od magnezija je izgrađivač stanica, posebno nervnog sistema i plućnih tkiva. Ona isto tako održava normalno stanje tečnosti krvi i drugih funkcija bez kojih bi bilo nemoguće pravilno funkcioniranje metabolizma. Kako magnezijeve soli efikasno mogu djelovati samo uz prisustvo dovoljne količine kalcija onda s tog gledišta kombinacija tih elemenata u salati nju čini veoma vrijednom. Kada se kombinira sa sokom od mrkve, obogaćuje i pojačava djelovanje soka od salate zbog vitamina A koji se nalazi u mrkvi. Zbog vrijedne sadržine natrija u mrkvi on pomaže održavanje kalcija u tekućem stanju sve dok ga tijelo ne iskoristi. [image: 1321822949941888570] Salata sadrži više od 38% kalija, 15% kalcija, više od 5% željeza i oko 6% magnezija. Salata sadrži nešto više od 9% fosfora koji je jedan važan dio sadržine mozga, te nešto sumpora koji je jedan od djelova krvnog hemoglobina, te djeluje kao nosilac oksidacije. Mnogi nervni poremećaji pretežno nastaju zbog korištenje sumpora i fosfora u anorganskom obliku, kao što su to razne žitne kaše i meso. Zajedno sa silikonom kojeg salata sadrži nešto više od 8% sumpor i fosfor su važni za ispravno održavanje i razvitak kože, tetiva i kose. Zbog prevelikog korištenja ovih elemenata u anorganskom obliku u devitaliziranoj hrani korjen kose ne dobiva ispravnu ishranu i to je jedan od razloga opadanja kose. Pijenjem dovoljne količine soka koji se sastoji od mrkve, zelene salate i špinata dovodi do dobre ishranjenosti nerava i korjena kose, što znači da to stimulira rast kose. Razni tonici za kosu u ovom pogledu nemaju nikakvu korist osim što se prilikom njihova upotrebljavanja masira skalp glave i tako poboljšava cirkulacija. Oni ne ishranjuju korjen kose i nerve već samo stimuliraju njihovo djelovanje. Druga dobra kombinacija sokova za ovu svrhu je mrkva, zeleni papar i svježi alfalfa sok. Kada pravimo sok od zelene salate onda je dobro da koristimo zelenije listove sa strane, a one iz sredine odbacimo. Vanjski listovi su bogatiji sa klorofilom i drugim vitalno važnim elementima. Sok od salate mnogo pomaže bolesnicima koji boluju od tuberkuloze. Zbog velikog sadržaja željeza i drugih važnih elemenata sok od salate je dobro davati bebama što doprinosi dobrim rezultatima bez obzira jesu li se bebe dojile ili su hranjene iz bočice. SOK OD ZELENE GORUSICE – Sirovi sokovi [image: gorusica] Sjeme gorušice je dobro dodati salatama. Visoka sadržina gorušičinog ulja koje se nalazi u njenom soku može nadražvati probavni trakt i bubrege. Sjeme gorušice sadrži visoki postotak oksalne kiseline, zbog toga se ne smije nikada jesti kuhano. Iako sam sok od zelene gorušice može uzrokovati neku neugodu ipak mala količina u kombinaciji sa mrkvom, špinatom i sokom od repe se pokazalo korisnim u rastvaranju hemoroida. Kao i potočarka tako i zelena gorušica sadrži visoki postotak sumpora i fosfora te su njihova djelovanja na organizam skoro slična. SOK OD PAPAJE – Sirovi sokovi [image: images (7)] Iako je papaja voće, a ne povrće ovdje je vrijedno da se prikaže njena značajna terapeutska vrijednost. Sve donedavno ovo voće nije bilo poznato na sjeveru jer je to striktno tropsko voće. Posebna vrijednost je u trituiranom i prešanom zelenom voću jer ono sadrži tvar poznatu kao papain koji ima skoro iste probavne efekte kao i enzim pepsin u našem probavnom traktu. On isto tako sadrži fibrin tvar koju je teško pronaći osim u tijelima ljudi i životinja. To je lako probavljivo u želučanim i gušteračnim sokovima i posebno je vrijedno za koagulaciju (zgrušavanje) krvi bilo površinsko ili unutarnje krvarenje. Zelena papaja (nezrela) ima više papaina nego zrela jer se taj enzim prilikom zrenja gubi. Sok od zelene papaje pomaže u rastvaranju crijevnih poremećaja uključujući ulcer i ozbiljnije smetnje u začuđujuće kratkom vremenu. Mi smo često stavljali zgnječenu kašu sa korom zelene papaje na ozbiljne rane u obliku obloga, a sljedeći dan je ožiljak bio jedva vidljiv. Jednom smo imali slučaj zgnječenog prsta na mašini i primjenom sličnih obloga je zalječilo prst za dva ili tri dana. U obliku soka zelena i zrela papaja služi kao neprevaziđeni lijek za skoro svaku povredu tijela. Priroda nam je u ovom voću uistinu dala nezamjenjivu pomoć za unutrašnje i vanjske povrede. SOK OD PERSINA / PERSUNA – Sirovi sokovi [image: persun-tex-1] Peršin je ljekovita trava svježi sok od peršina je jedan od najmoćnijih sokova te se zbog toga ne smije uzeti sam u većoj količini od 30-60 mililitara odjedanput. Zato se u većoj količini mora pomješati sa dovoljnom količinom soka od mrkve i drugih sokova od povrća kao što je to celer, zelena salata ili špinat i čak i onda mora biti manje zastupljen u toj mješavini od drugih sokova. Sirovi sok od peršina ima sposobnosti koje su važne za metabolizam kisika u održavanju normalnog djelovanja nadbubrežne i štitaste žlijezde. Omjer elemenata u peršinu je takav da potpomaže djelovanje krvnih žila, a posebno arterija i kapilara u zdravom stanju. To je odlična hrana za genitourinarni trakt, a i od velike je koristi kod kamena u bubregu i žuči, nefritisa, bjelančevina u urinu i drugih bubrežnih smetnji. Djelotvorno se koristi i kod vodene bolesti i prenadutosti. Isto je tako djelotvoran i kod svakog poremećaja koji je povezan sa očima i očnim nervnim sistemom. Katarakt, konjuktivitis, odvajanje rožnjače, slabe oči, oftalmija u svim stadijima itd. je bilo efikasno liječeno pijenjem sirovog soka od peršina pomješanog sa sokom od mrkve, celera i endivije. Nikada nemoj piti veliku količinu samog soka od peršina jer njegova velika koncentracija može dovesti do poremećaja nervnog sistema. Uzet sa drugim sokovima u pravom omjeru, on je krajnje koristan. On se djelotvorno upotrebljavao da pomogne pospješivanje menstrualnog izlučivanja, posebno kada je pomješan sa sokovima od repe ili repe, mrkve i krastavaca. Grčevi koji nastaju kao rezultat menstrulne neredovitosti su u potpunosti bili odstranjeni i brzo ispravljeni redovnom upotrebom ovih sokova kada je iz ishrane izbačen koncentrirani škrob i šećer. Neki omjeri soka od peršina: Peršin 120 mililitara i mrkva 360ml. – Mrkva 210m1, celer 120ml. peršin 60ml. špinat 90ml. – Mrkva 270ml. celer 150ml. peršin 60m1. – Celer 330ml. endivija 90 ml. peršin 60ml, itd. SOK OD POTOCARKE – sirovi sokovi [image: im] Potočarka – nova hit namirnica Uz *koprivu i čičoku ne zaostaje ni **potočarka*. Potočarka je biljka koja raste u područjima s čistom vodom (u rekama, potocima, izvorima), a pripada porodici *krstašica* kojoj takođe pripadaju i kupus, brokula, cvjetača i *kelj pupčar*. Smatra se jednom od najstarijih *vrsta zelenog povrća* poznatog čoveku, a tragovi o njenom korištenju sežu u drevnu Perziju, Grčku i Rim. Poznati perzijski hroničar savetovao je narodu da hrani decu potočarkom kako bi pospešio njihov rast. Preporučivala se jos i za prehranu vojske. U prvoj osnovanoj Hipokratovoj bolnici na otoku Kosu oko 400 godine pre Hrista, potočarka se uzgajala na prirodnim izvorima, a koristila se za *terapiju hematoloških poremećaja*. Danas nam je poznato da potočarka predstavlja izvrstan *izvor brojnih vitamina i minerala* kao što su vitamini A, C, E, K te minerala kalcijuma, kalija, mangana, cinka, magnezija i gvozdja kao i brojnih *fitohemikalija*, prehrambenih vlakana te se smatra niskokaloričnom super-hranom. Odlična je kao dodatak jelima, napravljena kao *salata*, u supama i sokovima. Potočarka dugo godina nije bila prihvaćana i zovu ju *biljka kratkog dana*– idealna za uzgoj zimi u plastenicima koje ne treba grejati. To je jedina biljka koja ne može rasti u zagađenim područjima i smatra se pouzdanim indikatorom čiste prirode. Ovaj sok je u veoma velikoj meri bogat sa sumporom koji predstavlja jednu trećinu u sadržini sa drugim elementima i solima koji se nalaze u potočarki. Skoro 45% od tih elemenata uključujući sumpor‚ fosfor i hlor stvaraju kiselinu. Kako je on veoma moćan crijevni čistač, ne smije se koristiti sam, već uvijek u kombinaciji sa drugim sokovima, na primjer sa sokom od mrkve ili celera. Alkalni elernenti su kalij više od 20%, kalcij oko 18%, natrij 8%, magnezij 5% i željezo oko jedne četvrtine od postotka. Kombinacija soka od mrkve i špinata zajedno sa sokovirna od zelene salate, listovima repe i sokom od potočarke sadrži važne elemente koji su bitni za normalnu regeneraciju krvi, a posebno za povećanje transmisije krvi u krvožilnom sistemu. Ovo je odlična kombinacija za anemiju, niski krvni pritisak te mršavost. Kombinacija soka od mrkve, špinata listova repe i potočarke pomaže u rastvaranju zgrušane krvi u hemoroidima ili druge nakupine te mnoge vrste tumora. Jedna litra ove kombinacije dnevno pomaže da se u roku od šest meseci ta stanja isprave, ako smo iz ishrane izbacili sve rafinirane šećere‚ brašno i meso. Ako je pre ovoga vršena hirurška operacija tada će za izlečenje trebati nešto duže vreme. Sok od potočarke je odličan dodatak soku od mrkve, peršuna i krompira i u toj kombinaciji pomaže žrtvama emfizema. Fosfor i hlor se pokazuju veoma korisnim u toj kombinaciji. SOK OD LISCA REPE – sirovi sokovi [image: images (10)] Nema tog povrća koje sadrži veći procent kalcija od soka od lišća repe. Kalcij se nalazi u omjeru drugih minerala i soli više od polovice. To je zbog toga veoma odlična hrana za djecu u razvoju i za svakoga kome omekšavaju kosti u bilo kojem obliku uključujući i zube. Kombinirajući sok od listova repe sa sokom od mrkve i maslačka mi dobivamo jedan od najefektivnijih sokova za jačanje zubi i čitave koštane strukture tijela. Veoma velika količina magnezija u maslačku zajedno sa kalcijem iz listova repe i elementima u mrkvi koštanoj strukturi daje čvrstoću i snagu. U listovima repe je prisutna i velika količina kalija, što djeluje kao jaki alkalinizator posebno kada se kombinira sa sokom od mrkve i celera. On je stoga odličan za smanjivanje hiperkiselosti. Listovi repe isto tako sadrže mnogo natrija i željeza. Nedostatak kalcija je obično uzrokovan redovnim pijenjem pasteriziranog kravljeg mlijeka. Naravno da stalno korištenje koncentriranog škroba i šećera i njihovih proizvoda isto tako dovodi do nedostatka kalcija iako ti proizvodi sadrže veliku količinu kalcija, ali ta vrsta kalcija je anorganska kao i ona vrsta koja se koristi za proizvodnju cementa. Stanice i tkiva tijela ne mogu koristiti atome ove vrste anorganskog kalcija u konstruktivne svrhe. Zbog toga krv to mora odstraniti van sistema da to ne bi štetilo radu i operacijama koje vrši krv. Kao što mi odstranjujemo mnoge stvari koje nam ometaju slobodu djelovanja, isto tako i krv odstranjuje u krajnje djelove krvožilnog sistema te atome anorganskog kalcija. Kao najpogodniji završetak gdje krv taloži te elemente je rektum i postepenim taloženjem to se povećava dok ne postane neugodno, tada se to naziva Hemoroidi. Kako veliki broj ljudi u svojim svakodnevnim obrocima uzima devitaliziranu anorgansku hranu prirodno je da veliki dio njih i oboljeva od hemoroida. Mi ne znamo za ni jedan slučaj hemoroida kod odraslih koji su čitav život izbjegavali tu anorgansku hranu. Sa druge strane mi smo vidjeli bezbroj onih ljudi koji su ovu prirodnu pojavu pokušavali odstraniti i izlječiti primjenom inekcija, električnom koagulacijom i operacijom bez trajnih rezultata, jer su pokušali izlječiti samo ispoljavanje, a ne i uzrok bolesti. Ovdje ćemo navesti slučaj jednog pravnika. On je imao velike hemoroide koji su bili bolni i koji su mu zadavali mnogo brige. Nije mogao hodati bez da povremeno stane na neko sakriveno mjesto i vrati ih nazad na svoje mjesto. Mjesecima je pio sokove bez da je to ikome rekao i nešto malo je izmjenio svoju prehranu. Međutim, on je i dalje jeo meso‚ kruh i drugu devitaliziranu i štetnu hranu te to nije imalo nikakvog efekta. Jednog dana je rekao vlasniku bara da mu sokovi ništa nisu pomogli u otklanjanju hemoroida. Ovaj mu je objasnio da striktno mora da se pridržava prirodne ishrane, svježeg voća i povrća, te da svekodnevno pije jednu litru kombinacije sokova od mrkve, špinata, repe i potočarke. Za nešto manje od mjesec dana on se je vratio u bar nakon što je njegov doktor potvrdio da njegovim hemoroidima nema ni traga te se pohvalio vlasniku koji ga je ispravno savjetovao. Ovo nije usamljeni slučaj. Ova kombinacija sokova i striktno pridržavanje prirodne ishrane i prirodnih metoda je pomogla mnogobrojnim žrtvama koje su bile zahvaćene hemoroidima. SOK OD MAHUNA – sirovi sokovi [image: images (11)] Ovaj sok je posebno dobar za dijabetičare. Dijabetes je bolest koja nastaje zbog prevelikog konzumiranja koncentriranog šećera i škroba i pogoršava se konzumiranjem mesa. Potpuno je potvrđeno da hipodermičke inekcije inzulina ne mogu pomoći u izlječenju ove bolesti. Ona isto tako može biti uzrokovana nasljeđem zbog navike prevelikog korištenja koncentriranih ugljikohidrata. Hranjenje anorganskim kuhanim brašnom i zrnjem, te pasteriziranim ili kuhanim kravljim mlijekom kod djece je sigurno faktor koji pridonosi razvitku dijabetesa, a eventualno i kod odraslih. Inzulin je supstanca koju žlijezda guštereča izlučuje da bi tijelu omogućila ispravno iskorištavanje prirodnih šećera (ne prerađenih) kao gorivo za energiju kojom se obavljaju razne aktivnosti. Kao što smo prije naveli tijelo konstruktivno može koristiti samo prirodni vitalno organski šećer koji se u obilnoj količini nalazi u svježem sirovom voću i povrću. Ono ne može koristiti škrob ni prerađeni šećer kao takav već ga mora pretvoriti u “primarne” šećere. Škrob je anorganski proizvod i šećeri koji su iz toga dobiveni jesu isto tako anorganski. Anorganski elementi nemaju životodavnih enzima ni vitalnosti. Gušterača onda radi prekovremeno da bi pretvorila te šećere samo zato da bi zauzvrat primila beživotne atome, koji nemaju nikakvu regenerativnu ili konstruktivnu vrijednost. Ovo rezultira u ono što se naziva dijabetes (šećerna bolest). Činjenica prevelikog akumuliranja masnog tkiva kod dijabetičara nastaje kao posljedica lažnog stimuliranja anorganskim inzulinom, koji ne samo što ne sagorjeva otpadne materije već pomaže u njihovom nakupljanju. Pronađeno je da mahune i izdanci kupusa (Brussels sprouts) u obliku soka sadrže elernente koji su potrebni za prirodni inzulin za funkcioniranje gušterače i probavni sistem. U slučajevima dijabetesa je potrebno u potpunosti izbaciti iz ishrane sve koncentrirane šećere i škrobove bilo koje vrste, te piti sokove od kombinacije mrkve, zelene salate, mahuna i kupusovih izdanaka oko jednu litru dnevno, i pored toga pola litre kombinacije soka od mrkve i špinata to je dalo odlične i zadovoljavajuće rezultate. Naravno da uz to treba koristiti i klistiranje. SOK OD SPINATA – sirovi sokovi [image: spanac1] Špinat je jedna od najvrijednijih hrana za probavni sistem, za eliminativni dio (stomak, dvanaesnik i mala crijeva) i za debelo crijevo i to je bilo već odavno potvrđeno. U sirovom špinatu priroda je opskrbila čovjeka sa najfinijim organskim materijalom za pročišćavanje, obnavljanje i izgrađivavanje probavnog trakta. Kada se dnevno uzima pola litre pravilno pripremljenog soka od špinata to dovodi do odstranjivanja konstipacije za nekoliko dana ili tjedana. Korištenje purgativa za čišćenje crijevnog trakta se obično prakticira bez znanja o tome što se tu događa. Svaki kemijski ili anorganski preparat, laksativ ili purgativ djeluje kao iritant (nadraživač) koji stimulira crijevne mišiće da taj iritant izbaci van. Sa izbacivanjem tog iritanta se rnože izbaciti i nešto otpadnih nataloženih tvari. U praksi je potvrđeno da uzimanje laksativa povlači naviku uzimanja sve jačih i jačih iritanta. Rezultat toga nije izlječenje konstipacije već kronično stanje neaktivnosti lokalnog tkiva, mišića i nerava. Sredstva koja otvaraju stolicu su samo iritanti koji donekle odstranjuju nataložene otpadne materije ali ne mogu ništa drugo prouzrokovati nego još veću degeneraciju crijeva. Nadalje, takva metoda pročišćavanja crijeva je samo trenutnog djelovanja i ne opskrbljuje oslabljene mišiće, tkiva i nerve potrebnim materijalom za izgrađivanje i obnovu. Korištenje slanih purgativa ima drugačiji efekt. Kada slana rastopina prolazi kroz crijevni trakt ona iz limfnog sistema sa sobom povlači veliku količinu limfe. Na primjer, 30 mililitara Pluto vode iz tijela može izbaciti oko četiri litre otpadnih materija i otrovnih tekućina putem limfnog sistema u crijevima. To će obično biti puno prekiselo i ispunjeno otrovima iz tijela. Sve dok se ta izbačena kiselina, otrovi i zatrovana limfa ne nadomjeste organskom lužnatom otopinom kao što su to prirodni sirovi sokovi od voća konačni rezultat će biti neizbježan nedostatak vode u tijelu. Isto tako, ako se takav nadomjestak ili realkalizacija (obnavljanje lužine) ne poduzme, tada će po prirodnom procesu koji se događa u tijelu doći do toga da će otrovi koji ostaju u tijelu u crijevnom traktu ponovo biti upijeni u limfni sistem, i tako ponovo pogoršati ono stanje koje je osoba pokušala odstraniti. U drugu ruku sirovi sok od špinata odlično pročišćava i pomaže ozdravljenje ne samo crijeva već cijelog probavnog trakta. Špinat djeluje tako da prvo popravlja važna oštećenja, to nije uvijek za nekoga vidljivo gdje se u njegovom tijelu obavilja regeneracija. Rezultati se ne moraju zamjećivati ponekada i tako dugo vrijeme kao što je to šest tjedana ili dva mjeseca nakon svakodnevnog uzimanja soka od špinata. Pronađeno je da se pražnjenje crijeva obavlja jednom dnevno iako normalno zdravo stanje to zahtjeva dva ili tri pra žnjenja dnevno. Crijeva se mogu ispirati i klistiranjem i čišćenjem ili jednim i drugim ako je to potrebno svaki dan. Ovo je djelotvorno na duge staze. Druga vrijednost sirovog soka od špinata jeste što on pomaže u sprečavanju pioreje kod zubiju. Ova bolest je blagi oblik skorbuta i nastaje kao rezultat nedostatka elemenata u tijelu, a koji se posebno nalaze u kombinaciji sokova od mrkve i špinata. Krvarenje desni i vlaknasta degeneracija mesa oko zubiju je uobičajena posljedica korištenja devitaliziranih žitarica, rafiniranog šećera i druge nehranjive hrane. To nastaje i zbog nedostatka vitamina C. Trajna pomoć za to stanje je korištenje sirovih sokova od povrća posebno kombinacije soka od mrkve i špinata kao jedenje prirodne sirove hrane. Drugi poremećaji u tijelu kao što su čir na dvanaesniku i drugi čirevi, pogubna anemija, grčevi, degeneracija raznih živaca, nedostatak adrenalnih i tiroidnih izlučevina‚ neuritis, artritis i gnojni čirevi, bolovi u predjelu gonada, oticanje udova, sklonost ka hemoragiji, gubitak vitalnosti, reumatski i drugi bolovi, oslabljeni rad srca, niski i visoki krvni pritisak, očni poremećaji, glavobolje uključujući i one migrenskog porjekla pretežno nastaju zbog kumulativne količine otpadnih materija u donjim crijevima, te zbog nedostatka onih elemenata koje sadrži sirova mrkva i špinat. Najbrži i najefikasniji način da se tijelo opskrbi tim elementima i da ih upije jeste svakodnevno pijenje najmanje pola litre svježih sirovih sokova od povrća. Špinat, zelena salata i potočarka zajedno sa mrkvom i zelenim paprom su među onim povrćem koje sadrži najbolju količinu vitamina C i E za opskrbu tijela, a nedostatak potrebne količine vitamina u organizmu je faktor koji pridonosi impotenciji i sterilitetu (neplodnosti) kod oba spola kao i pobačaju. [image: supa-crema-de-spanac-02-640x428] Mnogi oblici paralize su u vezi nedostatka vitamina E koji je odgovoran za opće stanje i poremećeni metabolizam. Kada se govori o vrijednosti špinata onda se to obično povezuje sa njegovom djelotvornošću kao laksativa. Uzrok te djelotvornosti je sadržaj velike količine oksalne kiseline u tom povrću. To je tako važan element koji je povezan sa aktivnošću crijeva da je tome potrebno dati posebnu pažnju, i mi smo tome posvetili jedno cijelo poglavlje. Špinat se nikada ne smije jesti kuhan, sve dok to može dovesti do nakupljanja kristala oksalne kiseline u našim bubrezima kojeg sljedi bol i bubrežni poremećaji. Kada se špinat kuha ili konzervira tada atomi oksalne kiseline postaju anorganski kao rezultat prevelike topline što može dovesti do stvaranja kristala oksalne kiseline u bubrezima. SOK OD KISELICE – sirovi sokovi [image: rumex1] Sok širokolisne francuske kiselice odlično pomaže u ispravljanju i normaliziranju lijenih i začepljenih crijeva nakon što je bilo izvršeno čišćenje koloničkim irigiranjem i klistiranjem od otpadnih materija. Ovo povrće obiluje kalijevim oksalatom koji je koristan za tijelo samo u sirovom obliku. To se ne smije nikada jesti kuhano. Ona sadrži veliki postotak željeza, magnezija koji su neprekidno potrebni za krv i veliku količinu elemenata koji pročišćavaju kao što su to sumpor, fosfor i silikon koje koristi svaki dio tijela od glave pa do stopala. Kombinacija ovih bogatih elemenata ovaj sok čini veoma korisnim za ishranjivanje žlijezda. Norman Walker SOK OD RABARBARE – sirovi sokovi [image: b9234a96700b8dbf5e2ce974913b9f3b_content_large] Rabarbara je možda od svih drugih faktora najodgovornija za bubrežne poremećaje kod djece. Rabarbara ima veoma veliku koncentraciju oksalne kiseline. Kada se kuha ta kiselina se pretvara u anorganske kemikalije koje kada se jedu dovode do taloženja oksalne kiseline u tijelu. Bezbrojni slučajevi reumatizma i reumatske groznice se mogu pripisati neprobavljivosti kuhane rabarbare. Nema boljeg primjera od ovog koji nam tako jasno može pokazati kako jedenje neke hrane ili proizvoda koji imaju neke pojedinačne koristi može biti tako razorno zbog nekih drugih elemenata koje sadrži. [image: 60662105] Zbog toga što se pretpostavlja da rabarbara ima laksativno djelovanje ona se mnogo koristi za djecu i odrasle. Zbog svog laksativnog djelovanja koje je naizgled trenutno ne poklanja se pažnja drugim posljedicama koje ona može da stvori taloženje kristala oksalne kiseline u tijelu. Kako te nakupine ne uzrokuju trenutne smetnje i kako su efekti podmukli i sporo se ispoljavaju loše posljedice se rijetko pripisuju pravom uzroku, jedenju rabarbare. Od soka svježe rabarbare može biti neke koristi ako se koristi rijetko, i samo u kombinaciji sa drugim sokovima kao što su to sokovi od mrkve, celera, voća i njihovih kombinacija. Na taj način to može da pomoći peristaltiku (bolji rad) crijeva. Rabarbaru nikada nemoj zaslađivati sa šećerom već za to koristi med. SOK OD ROTKVICE – sirovi sokovi Ovaj sok se dobiva iz korjenja i lišća, ali se nikada ne smije uzeti sam jer je veoma jak u svom djelovanju. U kombinaciji sa sokom od mrkve on obnavlja i uravnotežuju sluzne membrane. On je najdjelotvorniji kada se uzima oko jedan sat nakon uzimanja sosa od hrena kao što je već opisano u poglavlju o hrenu, skoro jedna trećina prirodnog sadržaja rotkvice je kalij te nešto više od jedne trećine natrij. Sadržina željeza i magnezija je isto velika i zbog toga ona ima dobre ozdravljujuće efekte za membrane. Obično je često nepotrebno kirurško odstranjivanje sluzi koja se nakuplja u sinusima. Dok se takvom operacijom odstranjuje nešto sluzi naknadne posljedice mogu biti razorne. Sos od hrena se potvrdio kao trajni lijek. Sluz nastaje zbog pijenja prevelike količine mlijeka, jedenja koncentriranog škroba, kruha i žitarica: u prevelikoj količini. SOK OD KROMPIRA – sirovi sokovi [image: KROMPIR-1] Sirovi krumpir sadrži jako probavljive prirodne šećere koji nakon kuhanja prelaze u škrob. Oni koji boluju od veneričnih bolesti bi trebali iz ishrane izbaciti krumpir. Kombinacija kuhanog krumpira i mesa pojačava dejstvo otrova solanina (to je alkaloid koji se više nalazi u krumpiru sa zelenom korom), koji ima svojstvo vezivanja za nerve koji kontroliraju seksualne organe, ovo zajedno sa prisustvom kristala mokračne kiseline koja nastaje kao rezultat neprobavljivosti mesa može dovesti do prevelike nadraženosti tih organa. Sok od sirovog krumpira se pokazao veoma djelotvornim za čišćenje kožnih mrlja. To čišćenje nastaje zbog velikog sadržaja kalija, sumpora, fosfora i klora u krumpiru. Ovi elementi imaju vrijednost samo kada je krumpir u sirovom obliku, te se u takvom stanju sastoji od živih organskih atoma. Kada se krumpir kuha ti se elementi pretvaraju u anorganske atome i kao takvi oni su od male ili nikakve vrijednosti za konstruktivne svrhe. Sirovi, svježi organsko uzgajani krumpiri su veome ukusni za jelo te ih mnogi ljudi vole jesti jer je to odlična hrana. Svježi, sirovi sok od krumpira se pokazao zdravim pročišćivaćem organizma i veoma korisnim u kombinaciji sa sokom od mrkve. U kombinaciji sa sokom od mrkve i celera on se pokazao dobrim za one koji pate od gastričnih, nervnih i mišićnih poremećaja kao kod kostobolje i išijasa. U takvim slučajevima pola litre te kombinacije uz dodatak pola litre kombinacije soka od mrkve, repe i krastavca treba da se pije dnevno i to se obično pokazalo kao odličan lijek za odstranjivanje tih poremećaje u iznenađujuće kratkom roku. Uz to se treba iz ishrane u potpunosti izbaciti meso, perad i ribu. Neke žrtve emfizema su bile potpomognute pijenjem kombinacije soka od mrkve, peršina i sirovog soka od krumpira. SLATKI KRUMPIR botanički nije povezan sa običnim krumpirom. On sadrži više ugljikohidrata u obliku prirodnih šećera, više kalcija, natrija, silikona i klora. Dakle taj sok ima veću vrijednost od soka od običnog krumpira. SOK OD ZELENOG BIBERA / PAPRA – Sirovi sokovi [image: crni-bijeli-i-zeleni-papar] Ovaj sok obiluje silikonom koji je potreban za nokte i kosu. On je isto koristan za lojne žlijezde i suzni aparat. U kombinaciji sa mrkvinim sokom u omjeru od jedne četvrtine do jedne polovine soka od zelenog papra, a ostatak soka od mrkve (ovo važi za omjer od pola litre). To odlično skida kožne mrlje, posebno ako se uz to vrši koloničko irigiranje i klistiranje‚ da bi se tijelo oslobodilo otpadnih materija iz crijeva i da bi pročišćavajući procesi u tijelu napredovali. Za one koji imaju problema sa gasom i vjetrovima u crijevima i oni koji pate od kolitisa, nadutosti ili crijevnih bolova takvi imaju velike koristi od pijenja najmanje pola litre dnevno kombinacije ovog soka i mrkvinog soka, te soka od špinata i mrkve pola litre. Naravno, da se ovi sokovi ne trebaju piti odjednom. Ustvari trebalo bi ih piti u razmaku od po jednu čašu svaka dva ili tri sata (između svakog od njih) to daje bolje rezultate. Mi više volimo de se piju prije i između obroka (ne uz obroke). SOK OD DOMACEG UZGOJENOG PASTRNKA – Sirovi sokovi [image: pastrnak] Ovaj sok ima veoma malu sadržinu kalcija i još manju natrija, ali je zato veoma bogat kalijem, fosforom, sumporom, silikonom i klorom. Zbog male količine natrija i kalcija vrijednost ovog povrća nije ništa veća od drugih vrsta gomolja, ali terapeutska vrijednost soka od lišća i korjena je veoma velika na listi korisnih sokova. Bogati sadržaj silikona i sumpora mnogo pomaže u ispravljanju stanja kod pucanja noktiju. Elementi klor i fosfor su posebno dobri za pluća i bronhijalni sistem, što ovaj sok čini veoma korisnim za žrtve plućnih bolesti, tuberkuloze i upale te onih koji boluju od emfizema. Velika količina kalija je odlična za mozak tako da je ovaj sok bio korišten sa uspjehom kod mnogih mentalnih poremećaja. UPOZORENJE: Ovo gore navedeno se odnosi samo na kultivirani – domaći pastrnak. Divlje vrste pastrnka se ne smiju upotrebljavati za sokove jer sadrže neke otrovne sastojke. SIROVA JUHA OD KALIJUMA – Sirovi sokovi [image: 977ecaaa322f5242db3d3c2afc763c87_view_l] Postoji mnogo vrsta povrća koje je bogato kalijem najpoznatije je mrkva, celer‚ peršin i špinat. Da bi u potpunosti dobili vrijednost elementa kalija, to treba piti u sirovom nerazrjeđenom stanju, tako da bi ga tijelo moglo asimilirati u prirodnom obliku. Organski minerali i soli u ovoj kombinaciji sirovog kalija u juhi praktički obuhvataju cijeli spektar onoga što je potrebno tijelu. Uistinu je bilo potvrđeno da to smanjuje preveliku kiselost u tijelu. Što se tiče sa ove točke gledišta možda nema ni jedne potpunije hrane za ljudski organizam. Kada su bolesni u nemogućnosti da asimiliraju drugu hranu, tada je bilo pronađeno da sirova juha od kalija odlično opskrbljuje tijelo sa potrebnim hranjivim elementima koji bolesnike vraćaju u normalno stanje. U slučaju onih koji se oporavljaju, sirova juha od kalija je od neprocjenjive vrijednosti i zaista je začuđujuće da sve bolnice i sanatoriji nisu prihvatile ovu hranu kao redovni dio svoje dnevne ishrane. Nekim ljudima kalij nema lijep okus kao sok od mrkve ili neke druge kombinacije. Mi moramo imati na umu da kada je tijelo izgladnjelo i vapi za živim atomima u hrani koji su tako važni za regeneraciju stanica i tkiva u tijelu da tada nije važan okus soka već ono što nam taj sok pomaže. [image: tomato_juice_web] Kao što smo prije naveli u cijeloj farmakologiji nema tog lijeka koji će tijelo opskrbiti sa živim atomima, vitaminima i hormonima važnim za regeneraciju stanica i tkiva tijela. Takva hrana se najlakše asimilira u tijelo kada se pije u svom svježem i sirovom stanju u obliku sokova. Kako se atomi koje sadrže stanice i tkiva našeg organizma sastoje od mineralnih i kemijskih elemenata, a žlijezde, organi i u stvari svaki dio tijela predstavlja kombinaciju tih atoma u jednom određenom poretku, onda možemo zaključiti da neke kombinacije kemijskih i mineralnih živih elemenata u našoj hrani, a posebno u sokovima može ishranjivati odgovarajuće djelove našeg tijela. Norman Walker Uzivajte u darovima prirode ------------------- lp, boro |
< | ožujak, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv