** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

16.03.2012., petak

Prirodni sokovi koji prijaju i liječe naš organizam



RAZNE VRSTE PRIRODNIH SOKOVA KOJI PRIJAJU I LECE NAS ORGANIZAM

– Po Normanu Walkeru

Dr Norman Walker (1866-1984) je dijetolog, tvorac sistema terapije sokovima
ili žive hrane. Ovaj veliki naučnik je živeo punih 118 godina što
predstavlja najveću potvrdu i dokaz korisnosti i ispravnosti njegovog
sistema. Isto tako, hiljade ljudi može da posvedoči da se izlečilo
zahvaljujući njegovim instrukcijama.
Sokovi imaju važan zadatak u našem organizmu: s jedne strane predstavljaju
građevinski materijal, jer organizam na najbrži i najstabilniji način
snabdevaju svim neophodnim aminokiselinama, mineralnim solima, enzimima,
vitaminima, prehranjuju krv, regenerišu tkivo. S druge strane, sokovi su
higijeničari celog organizma: čiste ga od otpada, toksičnih materija,
izbacuju štetne produkte.


SOK OD SPAROGA

Šparoge sadrže alkaloid poznat kao Asparagine u relativno velikoj dozi
(Alkaloidi su pronađeni u živućoj biljci, oni sadrže aktivni životni
princip biljke bez kojega ona ne može da raste ili opstane u životu). Oni
se sastoje od ugljika, vodika, dušika i kisika.
Kada se šparoge kuhaju ili konzerviraju tada se gubi vrijednost tog
alkaloida jer se vodik i kisik raspada, a prirodne soli koje nastaju
kombinacijom ovog alkaloida sa drugim elementima skoro gubi ili je njihova
vrijednost uništena. U obliku sirovog soka šparoga se pokazala veoma
efikasnom kada se koristi kao diuretik, posebno kada se kombinira sa sokom
od mrkve, jer se ponekada može pokazati jako neugodnim u odnosu na bubrege
ako bi se pio sam.
To je djelotvoran sok u slučaju bubrežnih poremećaja i u reguliranju općih
smetnji kod žlijezda. Za dijabetes i anemiju se pije sa drugim sokovima o
čemu piše na kraju ove knjige. Kako ovaj sok pomaže u razbijanju kristala
oksalne kiseline u bubrezima i cijelom sistemu mišića, on je dobar za
reumatizam, pleuritis i slično.
Reumatizam nastaje kao rezultat nepotpune probave mesa i mesnih proizvoda
koji u sebi sdrže preveliku količinu mokraćne kiseline. Kako ljudski
organizam ne može u potpunosti asimilirati tako zvane “potpune proteine”
kao što su meso i mesni proizvodi upijanje prevelike količine toga dovodi
do sve većeg nakupljanja mokračne kiseline u mišićima.
Neprekidno uzimanje mesa i njegovih proizvoda opterećuje rad bubrega i
drugih eliminativnih organa što dovodi do smanjenog odstranjivanja mokraćne
kiseline i stoga mišići upijaju veću količinu. Rezultat toga je bol poznat
kao reumatizam. Ovakvo stanje uzrokuje poremećaje sa prostatom. U tom
slučaju se dobro pokazao sok od mrkve, repe, krastavca i šparoge.
Norman Walker


SOK OD REPE – Sirovi sokovi

[image: repa1]

Ovo je jedan od najvrijednijih sokova koji pomaže izgradnju crvenih krvnih
zrnaca i općenito pomaže krv. On je posebno dobar za žene u kombinaciji sa
sokom od mrkve, a trebalo bi ga piti najmanje pola litre.
Količina u ovoj kombinaciji može varirati od 5-8 oz soka od repe, što znači
da je to od 90-240 mililitara, tu se koristi korjenje i nadzemni dijelovi,
to kombinirati u pola litre sa sokom od mrkve. Kada bi odjednom popili veću
količinu soka od repe, više od jedne vinske čaše to bi dovelo do reakcije
čišćenja što kod nekih osoba može dovesti do gađenja i vrtoglavice. Ovo
može biti uzrok pročišćavanja jetre te može biti neugodno.
Iz iskustva je pronađeno da je najbolje uzeti manje soka od repe, a više od
mrkve u početku dok se ne navikne na njegov koristan efekt čišćenja tada
postepeno povećavati količinu soka od repe. Oko 180-240 mililitara obično
dva puta dnevno se smatra dovoljnom količinom.
Za menstrualne poremećaje sok od repe se pokazao veoma korisnim, posebno
kada se je za vrijeme takvih perioda koristio u malim količinama, ne više
od jedne vinske čaše (oko 60-90 ml) dva ili tri puta dnevno. Za vrijeme
menopauze ovo se je pokazalo isto tako dobrom trajnom pomoći, boljom nego
što su to degenerativni efekti nastali od upotrebe sintetičkih lijekova i
hormona. Osim toga bilo koji lijek ili anorganski sintetički kemijski
proizvod nema ništa drugo do trenutnog djelovanja na ozdravljenje.
Onaj tko upotrebljava takve lijekove i sintetičke hormone može samo da pati
kada se tijelo i priroda udruže da bi pokušale izbaciti takav anorganski
materijal iz tijela. Bilo koji lijek koji nam garantira brzo ozdravljenje,
isto nam tako garantira da će nešto kasnije dovesti do možda još goreg
poremećaja.
Poslije svega što je rečeno priroda nas je opskrbila sa prirodnim načinom
na koji možemo steći otpornost. Priroda nas je podarila u manjem ili većem
stepenu i inteligencijom tako da bi uz pomoć nje mogli shvatiti svrhu našeg
traganja za znanjem. Ako koristimo našu inteligenciju to je Prirodi drago,
ako je ne koristimo ona čeka sa beskonačnim strpljenjem i samilošću,
pitajući se zašto se je njen ručni rad od nje odmetnuo da bi bio tako glup.
Iako repa ne sadrži mnogo željeza ona je bez sumnje odlična hrana koja
kvalitetno opskrbljuje crvena krvna zrnca. Najveća vrijednost sadržine
kemijskih elemenata u repi je što ona sadrži više od 50% natrija, a samo 5%
kalcija. Ovo je vrijedan omjer jer omogućava rastvaranje kalcija, posebno
kada se anorganski kalcij nataložio u organizmu i stvorio naslage u krvnim
žilama što dovodi do njihovog stanjivanja, kao što je to u slučaju
proširenih vena i otvrdnjavanja arterija ili kod zgrušavanja krvi
(tromboze) što dovodi do visokog krvnog pritiska i drugih oblika srčanih
poremećaja.
Uzrok tog taloženja je preveliko konzumiranje kuhane hrane. Sadržaj od 20%
kalija općenito zadovoljava potrebu za ishranom svih fizičkih funkcija
tijela, dok sadržaj od 8% klora služi kao odličan pročišćivać jetre,
bubrega i žuči kao što stimulira i aktivnost limfe kroz cijelo tijelo.
Kombinacija soka od mrkve i repe opskrbljuje tijelo u dobrom postotku sa
fosforom i sumporom kao i natrijem i drugim alkalnim elementima koji
zajedno sa visokim sadržajem vitamina A upotpunjava njenu visoku vrijednost
kao najbolji prirodni izgrađivač krvnih stanica, a posebno crvenih krvnih
zrnaca.



SOK OD MRKVE / SARGAREPE SA KOMBINACIJAMA

Sirovi sok od mrkve se može uzeti u velikim količinama ali to ovisi o
stanju osobe, a količina se kreće od tri do četiri litre. To mnogo pomaže u
normaliziranju cijelog sistema organizma. To je najbogatiji izvor vitamina
A koje tijelo može brzo asimilirati, a isto tako sadrži i ostale vitarnine
B, C, D, E, G i K. To pomaže apetit i probavu te poboljšava održavanje
strukture kostiju zubi.
Majke koje doje trebale bi piti mnogo sirovog soka od mrkve koji je
ispravno pripremljen, da bi poboljšale kvalitet svoga mlijeka, jer u nekim
situacijama dojenja to mlijeko neće osigurati dovoljno vitalne hrane. Za
vrijemne posljednjih mjeseci trudnoće dovoljno uzimanje sirovog soka od
mrkve smnanjuje mogućnost trovanja krvi prilikom porođaja.
Pola litre soka od mrkve dnevno ima veću konstruktivnu vrijednost za tijelo
nego 10 kilograma sintetičkih tableta kalcija, sirovi sok od mrkve je
Prirodni rastvarač za ulcerus i kancerozna stanja. On stvara otpornost na
infekcije i najdjelotvornije djeluje na nadbubrežne žlijezde. Pomaže u
spečavanju infekcija očiju i grla, kao i siflisa, krajnika i općenito
disajnog sistema isto tako zaštićuje nervni sistem te mu nema premca za
povećavanje vitalnosti i snage.
Ponekad su bolesti crijeva i jetre uzrokovane zbog nedostatka nekih
elemenata koje sadrži ispravno pripremljeni sirovi sok od mrkve. Ako je to
slučaj tada treba čistiti jetru da bi se materije koje smetaju rastvorile.
To se tako brzo rastvara i oslobađa da crijevni i urinarni trakt nisu
sposobni preuzeti brigu o tome, te to na potpuno prirodni način prelazi u
limfu kojom se odstranjuje putem pora na koži. Ovaj materijal ima
narančastu ili žutu boju (pigment), tako dok se to odstranjuje iz tijela to
može dovesti do promjene boje kože.
Kad god se dogodi takva promjena poslije pijenja soka od mrkve ili drugih
sokova to je pokazatelj da je jetra dobila ono što je i trebala jedno dobro
čišćenje. To NE znači da je sok od mrkve ili karotin počeo izlaziti kroz
kožu, jer će se to dogoditi i kod drugih sokova čak i ako sok filtriramo
tako da odstranimo sav pigment.
To je praktički nemoguće da pigment mrkve izađe kroz kožu, jer to znači da
bi od repe crveni pigment obojio tijelo u crveno ili klorofil zelenog
povrća obojio tijelo u zeleno. U svakom slučaju zar nije bolje imati kožu
kao satin, čak i da malo ide na boju mrkve nego da imamo blijedu boju lica
sa prištićima i mrljama i tako svima pokazivati nezdravo sanje našeg
tijela? Umjesto da nas pogodi izgled obojene kože koja će u svakom slučaju
nestati, mi moramo biti zahvalni što je prestalo ili je spriječeno
propadanje jetre korištenjem tih sokova.
To se može promijeniti i ako usporimo proces čišćenja mijenjajući ili
dodavajući druge sokove tom soku koji uzrokuje takvo brzo čišćenje.
Nedostatak odmora i sna, te prekovrerneni rad ponekad isto tako može
dovesti do promjene boje kože. Endokrine žlijezde‚ posebno nadbubrežne i
gonade trebaju hranu koje ima u sirovom soku od mrkve.
Ponekad se korištenjem soka od mrkve može pobijediti sterilitet (neplodnost
kod ljudi). Uzrok sterilnosti je neprekidno korištenje hrane u kojoj su
atomi i enzimi uništeni kuhanjem ili pasteriziranjem. Suha koža, dermatitis
i druge mrlje na koži nastaju zbog nedostatka nekih elemenata kojih ima u
soku od mrkve.
Ovo se isto tako odnosi i kod smetnji na očima kao što je to oftalmija,
konjuktivitis itd. Ako se ispravno iscjedi sok od svježe, čiste mrkve dobre
kvalitete tada je takav sok veoma bogat sa organskim alkaloi-dnim
elementima natrijem i kalijem. To isto tako sadrži i dosta kalcija,
magnezija i željeza, dok su vitalni elementi fosfor, surnpor, si¬likon i
klor u savršenoj ravnoteži sa ovim prije navedenim u svojoj akciji i
reakciji na ljudski sistem. Sirovi sok od mrkve se pokazao od velike
koristi u rastvaranju ulcera i tumora te se je potvrdio kao čudo stoljeća.
Tu treba ispravno pripremiti sok i iz ishrane u potpunosti izbaciti svaki
djelić koncentriranog škroba, šećera i brašna svake vrste. Pronađeno je da
je jedan od najpodmuklijih uzroka tumora i ulcera dugotrajna ogorčenost. I
sve dok ogorčenost potpuno ne nestane ona će uvijek dovoditi do neuspjeha i
kod najdjelotvornijih načina pomoći kod pacijenata.
Ponekad se nakon pijenja velike količine soka od mrkve može doživjeti kao
reakcija neki strah. Ovo je potpuno prirodno jer to pokazuje da je Priroda
otpočela sa čišćenjem cijelog tijela i da je taj sok najpotrebniji za tu
svrhu. Stvaranje zaključka da sokovi ne pomažu jeste samo nedostatak
znanja, jer sok od mrkve nije ništa drugo do veoma kvalitetna organ ska
voda i jedna vrsta hrane koju treba tijelo.
Dodavanje malo sirovog kozjeg mlijeka ili čistog sirovog skorupa (vrhnja)
mrkvinom soku može samo dati egzotični okus‚ te često može da odstrani
monotoniju kada se pojavi reakcija sumnje i nezadovoljstva, te se čovjek
može odreći uzimanja sokova. Ovdje treba navesti da je vrhnje masnoća dok
je mlijeko koncentrirana proteinska hrana.
U našem sistemu vrhnje prolazi kroz potpuno drugačiji probavni proces nego
mlijeko. Naravno da i vrhnje do nekog stepena stvara sluz ali nije u istoj
klasi škodljive hrane kao što je to mlijeko. Dobro je da se prisjetimo
jedne veoma dobre stvari, kada smo obuzeti umorom i tugom ili reakcijama u
našem tijelu to je onda činjenica da je naše debelo crijevo možda odgovorno
za nevolje i smetnje u našem tijelu-daleko više nego svi drugi uzroci
zajedno.
Iz iskustva vidimo da je za debelo crijevo potpuno nemoguće da normalno
vrši svoj zadatak kada netko pretežno ili u potpunosti živi na kuhanoj i
prerađenoj hrani. Sigurno možemo zaključiti da je veoma teško, skoro
nemoguće pronaći mnogo ljudi koji imaju savršena debela crijeva.
U ovom slučaju ako patimo od nezadovoljstva ili neke druge reakcije naš
prvi korak je da obavimo ako je moguće barem nekoliko klistiranja ili
čišćenja dok uzrok smetnji ne prođe. Za regeneraciju je najbolja hrana
svježi sirovi sok od mrkve i špinata formula omjer je dat na kraju knjige
(300 ml sok od mrkve i 180 ml soka od špinata).
Mnogi ljudi nemaju nikakvog znanja o debelom crijevu te ja smatram da je
potrebno da ga ovdje prikažem. Imajmo na umu da količina soka koja je
potrebna tijelu ovisi o njegovoj kvaliteti. Obično će nam trebati veća
količina ako je sok iscjeđen centrifugalnim djelovanjem da bi ostvarili
rezultate dobivene ka-da su sokovi napravljeni sa trituratorom i
hidrauličnorn presom.
Uvijek se sjetimo da su sokovi veoma fina hrana koju možemo dobiti i ako
nastavimo da ih uzimamo dokle god živimo da ćemo živjeti duže i zdravije.
Sok od mrkve je sastavljen od takve kombinacije elemenata koja hrani cijeli
sistem tijela, pomažući mu da normalizira njegovu težinu kao i kemijsku
ravnotežu. On posebno hrani optički sistem što se veoma efikasnim pokazalo
u praksi.
Ako se to stalno ponavlja tada sigurno postoji razlog da odbacimo sumnje i
shvatimo da u raju i na zemlji ima više stvari nego što to može da shvati
najobrazovaniji um. U liječenju ulcerusa i tumora svježi sirovi sok od
mrkve nije ništa manje djelotvoran.
Iscrpljena tkiva se osvećuju na podmukli način zbog izgladnjelosti i
neishranjenosti stanica putem ulcera i tumora, a stanice se mogu ponovo
ishraniti i dovesti do zdravijeg stanja obilnim korištenjem soka od mrkve
kao osnovnom potrebom u ishrani i pažljivo odabranoj i pripremljenoj
sirovoj ishrani.
Obični ljudi su često pogođeni i zastrašeni i na samu pomisao o toj
bolesti, a uzrok njihovom nastajanju i razvitku je stvarno jednostavno
razumjeti. Za vrijeme, a i poslije rata u Evropi je bilo milione mladih u
opustošenim i pogođenim regijama – djece bez kuće, bez krova, bez cilja
koja su lutala zemljom u izgladnjelom stanju, tada smo vidjeli da se
nacionalna i internacionalna slika ulcera razvila u čitavom svijetu i
pretvorila u tumor.
Dopuštajući da se nekontrolirano širi njihova aktivnost će prerasti u
kriminal i pustošenje kakvo ne može da zamisli ni najveća fantazija. Kada
bi se oni ispravno hranili i vježbali oni bi u prilično kratkom vremenu
postali dobri i korisni građani. Tako je to isto i sa ljudskim tijelom.
Zbog nedostatka živih atoma u hrani koju su ljudi jeli posebno za vrijeme
prijašnje i sadašnje generacije, izgladnjele stanice tijela zbog
nesposobnosti da ispravno i na djelotvoran način djeluju, figurativno
govoreći one postaju neorgnizirane i bune se. Kako te stanice nisu u
potpunosti mrtve one postaju pomaknute iz svog oslonca i lebde okolo sve
dok ne pronađu neki dio u ljudskom tijelu gdje se mogu zajedno grupirati.
Kada cijelo tijelo pati zbog manjka živih atoma tada ono gubi zaštitnu
otpornost. Mi ne smijemo zaključiti da ulcer i tumor nastaje samo zbog
fizičke nesavršenosti. Kao što smo upravo naveli ove‚ a i mnoge druge
bolesti isto tako mogu proizlaziti iz dugotrajne ogorčenosti u životu, od
stresa koji nastaje zbog stanja uma kao što je to ljubomora, strah, mržnja,
briga, frustracja i drugih negativnih i neshvatljivih zapreka.
Ipak nikada ne smijemo previdjeti činjenicu da neishranjenost – propust u
održavanju sistema u što je god moguće višem stanju vanjske i unutrašnje
čistoće – mentalne čistoće može isto tako biti faktor koji pridonosi
bolesti i propasti. Bazirano na pretpostavkama i rezultatima iskustava koja
su proizašla iz našeg istraživanja mi tvrdimo da traženje uzroka tumora ne
leži u fantastičnim spekulacijama i pomoću eksperimenata sa radijem koje ne
možemo kontrolirati, već prije u nedostatku života u atomima hrane koju
jedemo.
Na drugu stranu, istraživanje liječenja će nas inteligentno voditi prvom
principu Božanstvenosti (Čistoti), čišćenju tijela od otpadnih materija
tako da se ti otrovi ne suprostavljaju Prirodnom procesu Iscjeljivanja.
Istovremeno tijelo moramo opskrbiti sa obiljem najvitalnije žive hrane –
atoma koji su potrebni za regeneraciju stanica, a to će tkivima omogućiti
da kao prvo podignu otpornost protiv daljnjih degeneracijaa potom otpočeti
sa konstru-ktivnom regeneracijom.
Što god mi prije shvatimo da u ljudskom tijelu nema ni jednog organa koji
može da radi mehanički ili automatski bez povezanosti sa tijelom kao
cjelinom prije ćemo biti sposobni da kontroliramo funkcije našeg sistema.
Mi ne znamo koji oblik inteligencije posjeduju razni djelovi ljudskog
tijela niti na koji način oni djeluju, ali znamo da neki nasljeđeni oblik
inteligencije pokušava da zaštiti svaku žlijezdu, kost, živac, mišić u
našem tijelu, usprkos tome što svaki čovjek obično kroz nedostatak znanja
uništava sebe kroz hranu koju jede.
Istraživanje nastanka bilo koje bolesti će nas prvo odvesti konzerviranoj
hrani na policama trgovina brašnu, šećeru, slatkišima i umjetnim “mekim
pićima”. Mi smo ovdje istraživali proizvode koji sadrže mrtve atome i koje
moderna civilizacija pokušava da ponudi kao hranu za ishranu ljudskog
organizma.
Mi ne možemo istovremeno imati i život i smrt-vlada ne dozvoljava da se
proda bilo koja konzervirana hrana dok se ne uništi svaki djelić života u
toj hrani – inače bi se ona pokvarila. Nema toga kruha ili prerađene
žitarice koja će se jesti ako nije prošla kroz peći i tako toplinom nije
uništen svaki živi element koji se u tome nalazi.
“Obogaćujući” (sa vitaminima i drugim dodacima) takav kruh jeste samo
dodavanje još više materije u taj prerađeni proizvod. Analizirajući hranu
sa ovog gledišta, jasno je da bili mi ili ne u mogućnosti da živimo na
sirovoj hrani bilo zbog izbora, okoline ili situacije, korištenje obilja
različitog svježeg sirovog povrća i voća te njihovih sokova je veorna
važno. Imajmo na umu da su sokovi od povrća za izgradnju, a sokovi od voća
za pročišćavanje tijela.
Sokovi od povrća sadrže relativno veću količinu proteinskih elemenata, dok
sokovi od voća sadrže reltivno veći postotak elemenata ugljikohidrata.
Možda je za prosječnog čovjeka zanimljivo da vidi, da ljudi koji žive samo
na svježem sirovom povrću i voću, a koje je zastupljeno u različitoj i
dvoljnoj količini te kao dodatak tome koriste svježe sirove sokove da oni
ne mogu dobiti tumor.
U drugu ruku vjera u svježe sirove sokove i hranu koju su ispoljili mnogi
pojedinci koji su bili zahvaćeni tumorom jeste prvi pokazatelj da svježi
sirovi sok od mrkve ima veliku vrijednost u ovom pogledu. Za nas je ovo
neortodoksni pokazatelj ali veoma djelotvoran i jeftiniji za istraživanje.
Istraživanja u ovom pravcu su se već godinama pokazala uspješnim za one
koji su tražili i koristili pomoć Prirode, ali mogu biti veoma neugodna za
neke znanstvenike. No bez sumnje krajnje korisna za one kori su zahvaćeni
bolesnim stanjima tijela.
Mi smo pronašli, a nadamo se da će i svijet općenito uskoro uvidjeti da je
pročišćavanje tijela (koloničkim irigiranjem i klistiranjem) jedenjem
dovoljnih količina sirove hrane, kao i pijenjem dovoljnih količina raznih,
svježih sirovih sokove svakodnevno iz daljnjih osobnih iskustava pružiti
spoznaju što to znači u potpunosti biti zdrav.


SOK OD MRKVE / SARGAREPE, REPE I KRASTAVCA

[image: 20-1-132]

Žučni kamenac, bubrežni kamenac i pijesak u bubrezima, žuči i mjehuru jeste
prirodni rezultat nemogućnosti ljudskog tijela da iz sistema odstrani
nakupine anorganskog kalcija koji je nastao od konzumiranja koncentriranog
škroba i šećera.
Žučni mjehur je direktno povezan sa jetrom i krvotokom preko žučnog i
jetrenog kanala. Sva hrana koju jedemo “silazi dolje” u probavni trakt gdje
se elementi koje ona sadrži krvlju prenose u jetru na daljnju preradu i
odvajanje. Koncentrirani škrob ili proizvodi od brašna se ne mogu u
potpunosti iskoristiti za izgradnju i obnovu stanica i tkiva, posebno ako
je to bilo devitalizirano toplotom. Njeni sastavni elementi moraju obavezno
proći kroz jetru, a među tim elementima je kalcij.
Takve molekule škroba nisu topive u vodi. Za cijeli sistem tijela je
potreban kalcij, ali samo ona vrsta koja je topiva u vodi, a koja se može
dobiti SAMO iz voća i povrća i njihovih sokova kada se oni koriste u
sirovom i svježem stanju. Kao takvi oni prolaze kroz jetru i tu se potpuno
upijaju u procesu koji se događa sa djelovanjem žlijezda, stanica i tkiva.
Koncentrirani kalcij koji se nalazi u škrobu i sećeru, a koji je bio
izložen toplini nije topiv u vodi. Njegovo prisustvo u organizmu ima veoma
štetna svojstva te se kao strano tijelo putem limfe i krvotoka uvijek
pokušava izbaciti van tijela. Prvo pogodno tlo za to je žučni kanal kojim
to ide do žučnog mjehura. Sljedeće pogodno mjesto za sakupljanje je ono što
nazivamo mrtvim završetkom krvnih žila u stomaku što je uzrok tumorima ili
u anusu što stvara hemoroide. Takvi atomi anorganskog kalcija putujući
obično završavaju u bubrezima.

[image: repa]
Nekoliko atoma anorganskog kalcija u žuči ili bubrezima neće učiniti mnogo
štete, ali sa nastavljanjem korištenja kruha, ili prerađenih žitarica –
kolača i drugih proizvoda od brašna nakupine se kumulativno povećavaju što
dovodi do stvaranja pijeska ili kamenja u tim organima.
Iz duge prakse i iskustva je pronađeno da odstranjivanje tih nakupina ili
opterećenja uz pomoć kirurgije jeste nepotrebno i glupo osim možda u
krajnjim slučajevima. To je čak i onda sumnjivo ako se bolji rezultati mogu
postići uz pomoć Prirode Velikog Iscjelitelja inteligentnijim korištenjem
prirodnih načina.
Sok od jednog limuna stavimo u čašu tople vode i uzimamo nekoliko puta na
dan, a to nadopunimo sa uzimanjem sirovog soka od mrkve, repe i krastavca
tri ili četiri puta dnevno. Ovo je mnogima pomoglo da sa zadovoljstvom
dožive nestajanje i pijeska i kamenaca ponekad i za nekoliko dana ili
nekoliko sedmica.
Ovdje ćemo navesti samo jedan primjer iskustvo jednog četrdesetgodišnjaka
koji je bio veoma poznat u svijetu biznisa. Čovjek koji je uspješno vodio i
osnovao nekoliko velikih nacionalnih lanaca robnih kuća u ovoj zemlji i
Velikoj Britaniji. Više od dvadeset godina on je patio od akutnog bola,
kojeg su doktori dijagnozirali kao kamenac na žuči, a što su potvrdili sa
rendgenskim zrakama sa i bez iodoftelina uz pomoć kojeg su otkrili tu
smetnju. Samo je njegov strah i odbojnost prema operaciji ostavio njegov
žučni kamenac tamo gdje se i nalazio.
Nakon što je čuo o uspjesima Terapije sa Sirovim Sokovima i čitao jedno
prijašnje izdanje ove knjige on se prepustio u ruke onoga tko to poznaje iz
iskustva. Taj mu je rekao da ako želi relativno brzo da se izlječi uz pomoć
sokova da to može dovesti do strahovitih bolova i da će oni trajati
nekoliko minuta ili možda koji sat i više dok se kalcij bude izbacivao van
putem mokraće.
On je pio deset do dvanaest čaša vruće vode sa sokom od jednog limuna kroz
cijeli dan i oko jednu i po litru soka od mrkve, repe i krastavaca. Drugi
dan je imao strašne bolne grčeve svakih deset, petnaest minuta. Krajem
tjedna kada je došlo do krize on je oko pola sata ležao sklupčan na podu u
agoniji i tada je bol odjednom prestao i nakon toga je putem mokraće vani
izbacio kamen, a urin je izgledao kao blato. Te večeri je on bio potpuno
drugi čovjek.
Sljedeći dan je sa mnom autom otputovao iz New Yorka za Washington pa u
Kanadu osjećajući se 20 godina mlađim diveći se jednostavnosti Prirode. Ovo
nije jedini slučaj, to je tisuće ljudi isprobalo sa zahvalnošću prema
dobrobiti proistekle iz svježih sirovih sokova od povrća. Kombinacija soka
od mrkve, repe i krastavca je najbolja pomoć za pročišćavanje i
iscjeljivanje žuči, jetre, bubrega prostate i drugih seksualnih žlijezda.

[image:
krastavac-4-300x217]
Imajmo nešto na umu, a to je da kada jedemo meso tada je činjenica da se u
organizmu nakuplja prevelika količina mokraćne kiseline koja se očito ne
može potpuno eliminirati putem bubrega, i to uzrokuje neprestani pritisak
na te organe što djeluje na ostatak tijela. Ova kombinacija je od velike
koristi za pročišćavanje tijela.
Istovremeno dobro je da za neko vrijeme iz ishrane izbacimo koncentrirani
šećer i škrob, kao i meso da bi tijelu dali priliku da se ponovo vrati u
normalno stanje. Jednom kada se zdravo stanje tijela ponovno postigne tada
iz iskustva znamo da ako ga želimo ponovno devitalizirati onda se ponovno
moramo vratiti mrtvoj devitaliziranoj hrani. Uistinu je lijepo da ima tako
mnogo onih koji ne žele da se ponovno vrate na obično ili gore stanje
zdravlja. Oni su doživjeli da je vrijedno da se sačuva zdravlje, snaga,
energija i vitalnost žrtvujući odbacujući hranu koja je više ukusnija nego
hranjiva.
Ipak, hranjiva hrana jeste i može se učiniti ukusnijom jednostavnom metodom
samo da naučimo kako to učiniti. Za to prouči moju knjigu DIET SALAD
SUGGESTIONS.


SOK OD CELERA – SIROVI SOKOVI

Najveća vrijednost sirovog celera jeste njegov neobično visoki postotak
sadržine vitalnog organskog natrija. To posjeduje kemijsko svojstvo da
kalcij održava u rastopljenom obliku. Ovo je slučaj i sa ljudskim sistemom
kao što ćemo to prikazati.
Sirovi celer sadrži četiri puta više vitalno organskog natrija nego što
sadrži kalcija. Ova činjenica pokazuje koliko su sokovi vrijedni za ljude
koji su konzumirali koncentrirane šećere, škrob više ili manje cijeli
život. Kruh, keksi, kolači, žitne kaše, špageti, riža u stvari svaka hrana
koja sadrži brašno se može klasificirati kao koncentrirani škrob. Bijeli,
smeđi ili bilo koja druga vrsta šećera koja je bila napravljena ili
prerađena kao i svaki proizvod takve hrane (uključujući slatkiše, “meka
pića”‚ gazirana, komercijalni sladoledi itd.) isto tako spada u
koncentrirane ugljikohidrate.
Iskustvo nas uvijek uči da je takva hrana destruktivna i produženo
korištenje takve hrane dovodi do nepotpune ishrane koju slijedi alarmantan
broj bolesti. Mi smo pronašli da su takvi ugljikohidrati najpogubniji za
zdravlje u našoj “civiliziranoj” hrani. Ljudske probavne procese Priroda
nije namjenila za probavu te takozvane hrane za ishranu stanica i tkiva.
Rezultat njihovog korištenja je vidljiv sam po sebi, čak i prije nego li se
odraste po pogubnim posljedicama koje nastaju na ljudskom tijelu.
Ako u obzir uzmemo da je čovjek u pedesetim i šezdesetim godinama već
onemoćao i star tada to nije ništa drugo već napad i oskvrnjenje Prirode i
našeg Tvorca. To je sramota za nas da ne znamo i nismo ništa naučili iz
naših prošlih pogrešaka i da nismo shvatili prvi princip o regeneraciji
svoga tijela. To je potvrda da smo jedući hranu samo za svoj apetit sebe
doveli do groba.

[image: Celery_big]
Kao prvo kalcij je jedan od najvažnijih elemenata u našoj ishrani, ali to
mora biti vitalni organski kalcij. Kada kuhamo ili prerađujemo hranu koja
sadrži kalcij tada se kalcij automatski pretvara u anorganske atome što je
slučaj sa hranom koja sadrži ugljikohidrate koju smo već spomenuli. Kao
takvi oni nisu topivi u vodi i ne mogu ishranjivati stanice koje su
potrebne za obnavljanje našeg tijela. Nadalje enzimi se uništavaju na
temperaturi od 60 stupnjeva celzusijevih i atomi se pretvaraju u mrtvu
materiju.
Posljedica toga je da takva hrana začepljuje sistem dovodeći do artritisa,
dijabetesa, srčanih poremećaja, proširenih vena, hemoroida, žučnog i
bubrežnog kamenca itd. Bivajući bez života ove nakupine anorganskog kalcija
se kumulativno povećavaju ako ništa ne učinimo da bi ga odstranili iz
tijela.
U prisustvu anorganskog natrija i dakako uz pomoć drugih elemenata i
procesa koji su kasnije u ovoj knjizi opisani te nakupine se mogu
razmjestiti i održavati u tekućem stanju dok se ne odstrane iz organizma.
Ovi procesi će detaljno bi ti objašnjeni u poglavlju o artritisu u ovoj
knjizi.
Natrij ima veoma važnu ulogu u fiziološkim procesima tijela, jedna od
najvažnijih je da krv i limfu održava u tekućem stanju sprečavajući da ne
postane prerijetka. U tom pogledu je jedino natrij od koristi‚ ali samo
vitalni organski natrij koji se nalazi u svježem voću i nekim vrstama
povrća.


SOK OD KRASTAVCA – Sirovi sokovi

[image: ogurec_1]

Krastavac je dobar prirodni diuretik koji poboljšava izlučivanje urina. On
isto tako posjeduje i mnoge druge vrijednosti kao na primjer‚ potpomaže
rast kose zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, posebno kada se mješa
sa sokom od mrkve‚ zelene salate i špinata.
On sadrži više od 40% kalija, 10% natrija, 7,5% kalcija, 20% fosfora i 7%
klora. Dodatkom soka od krastavca rnrkvinom soku ima veoma povoljne efekte
na bolesti reumatizma koje nastaju zbog nagomilavanja mokraćne kiseline u
tijelu. Kada se toj kombinaciji doda malo soka od repe tada se ubrzava
proces ozdravljenja.
Visoki sadržaj kalija u krastavcu taj sok čini veoma korisnim kod visokog i
niskog krvnog pritiska. Isto tako pomaže i kod bolesti desni i zuba kao što
je slučaj kod pioreje. Našim noktima i našoj kosi je potrebna kombinacija
elemenata koja sadrži svježi sok od krastavca sto pomaže u sprečavanju
pucanja noktiju i opadanja kose.
Kod kožnih osipa raznih vrsta pomaže kombinacija sokova od krastavaca,
mrkve i zelene salate, kada se doda malo soka od alfalfe to u nekim
slučajevima ubrzava njihovo djelovanje.



SOK OD MASLACKA – Sirovi sokovi

[image: Cvijet_Maslacak]

Ovaj sok je najvredniji tonik. On je koristan da bi se sprečila
hiperkiselost i pomaže u normaliziranju alkalne ravnoteže u organizmu. On
sadrži visoki postotak kalija, kalcija i natrija i to je jedan od
najbogatijih izvora magnezija i željeza.
Magnezij je važan jer daje čvrstoću kosturu i sprečava omekšavanje kostiju.
Dovoljna količina organskog vitalnog magnezija i kalcija za vrijeme
trudnoće spečava gubitak ili degeneraciju zuba kod žena zbog porođaja, a
isto tako jača i očvrščava kosti djeteta. Vitalni organski magnezij u
ispravnoj kombinaciji sa kalcijem, željezom i sumporom je važan u
formiranju nekih sastojaka krvi.
Takav magnezij ima veliku vitalizirajuću moć i on je izgrađivač krvnih
stanica te posebno tkiva pluća i nervnog sistema. Vitalni organski magnezij
se može dobiti samo iz živih svježih biljaka i mora se upotrebljavati samo
iz živih svježih biljaka u svježem i sirovom stanju.
Taj vitalni magnezij ne smijemo zamjeniti za umjetno proizvedeni magnezij
jer on kao anorganski mineral suprotno djeluje od ispravno zdravih funkcija
tijela. Svi kemijski preparati magnezija bilo da su u obliku praha ili u
takozvanom mlječnom obliku dovode do taloženja anorganskih otpadnih
materija u organizmu.
Dok on kao što se tvrdi može dovesti do trenutnog rezultata, ti rezultati
su čisto prolaznog karaktera. Posljedice koje nastaju nakon taloženja takve
anorganske materije u tijelu u budućnosti može dovesti do manjih ili većih
poremećaja u tijelu. Mi želimo da sljedimo mudrace za koje važi princip da
je bolje biti siguran sada nego da poslije budemo bolesni i tužni.
Vitalni organski magnezij koji se dobiva iz sirovih sokova od povrća je
jedan hranjivi element od neprocjenjive vrijednosti za ljudski sistem.
Sirovi sok od maslačka se dobiva iz listova i korjena te se kombinira sa
sokom od mrkve i repinog soka koji se pravi od lišća, ovo pomaže kod
kičmenih i drugih koštanih bolesti kao što daje i čvrstoću zubima te
sprečava propadanje zubi i pioreju.


SOK OD ENDIVIJE / CIKORIJE – Sirovi sokovi

[image:
chicoree-frisee-de-ruffec-semences-graines-300x300]

Endivija je kovrdžasto povrće nalik na salatu, a poznata je i pod imenom
čikorija. Endivija je blisko povezana sa anisom i njihova kemijska sadržina
je manje ili više slična. Endivija pored toga sadrži i elemente koji su
neprestano potrebni nervnom sistemu.
Kada soku od endivije dodamo sokove od mrkve, celera i peršina tada
opskrbljujemo optički nerv i mišićni sistem sa potrebnim hranjivim tvarima
što dovodi do začuđujućih rezultata u ispravljanju očnih poremećaja. Pola
do jedne litre dnevno te kombinacije sokova dovodi do ispravljanja očnih
poremećaja za vrijeme od nekoliko mjeseci do te mjere da povratimo normalan
vid, i tako se oslobodimo upotrebe naočala.
Ovdje ću navesti primjer jedne žene iz zapadne Virdžinije. Katarakt joj je
u potpunosti oduzeo moć vida, tri godine je uzaludno pokušavala povratiti
vid. Nakon toga je čula da u Pitsburgu (U.S.) postoji efikasni triturator i
hidraulična presa za sirove sokove te se podvrgla terapiji sokovima. Ona se
je vjerno pridržavala uputstava za pročišćavanje tijela, koloničkih
ispiranja i klistiranja da bi na taj način iz tijela odstranila štetne
otpadne tvari koje su joj bile prepreka za ostvarenje njenog cilja.
Ona je jela samo sirovo voće i povrće, a odbacila je hranu koja sadrži
koncentrirani škrob i šećer, dnevno je pila pola litre kombinacije soka od
mrkve, celera, peršina i soka od endivije. Pola litre soka od mrkve pola
litre kombinacije soka od mrkve, celera, peršina i špinata. Pola litre
kombinacije soka od mrkve i špinata. (To znači oko dvije litre soka
dnevno). Ona je povratila vid za nešto manje od jedne godine tako da je uz
pomoć povećala mogla čitati novine!
Među zelenim povrćem endivija je jedan od bogatijih izvora vitamina.
Kombinacija sokova od mrkve, celera i endivije mnogo pomaže kod astme i
groznice ako smo iz ishrane izbacili ono što nam smeta. Prirodno je da nam
obično smeta mlijeko, koncentrirani škrob i šećer. U kombinaciji sa celerom
i peršinom endivija pomaže kod anemije i funkcionalnih srčanih smetnji,
kada ti poremećaji nisu uzrokovani zbog gasova u crijevima. On je isto tako
koristan kod stanja gdje je uključena slezena.
Skoro u svakoj kombinaciji sok od endivije poboljšava izlučivanje žuči te
je stoga dobar kod poremećaja jetre i mjehura.
(prim. prev. za popravljanje vida je dobro pročitati knjigu od H. Bates –
Bolji vid bez naočala – “Better sight without glasses” jer je to jedan
prirodan način koji dobro nadopunjava ovu terapiju sa sokovima te se
postižu bolji rezultati, a i shvataju se neke stvari o poremećajima vida)



SOK OD ANISA / KOMORSACA – Sirovi sokovi

Postoje dvije vrste anisa obični vrtni ili slatki anis koji se obično
koristi kao začin i drugi Florens anis koji je obično poznat pod imenom
Finoccio (izgovor finokio) koje mnogo koriste Talijani i druge latinske
rase.
Ovaj obični se klasificira kao biljka koja nije pogodna za dobivanje soka i
upotrebu, osim kada ga priprema ekspert koji poznaje bilje. Dok se od
raznih vrsta Florens anisa prave odlični sokovi ta biljka spada u porodicu
celera ali je njen sok slađi i aromatičniji nego sok od celera. Ustvari
ponekad ga zovu i anis celer ali se obično koristi talijansko ime Finoochio.
Sok od anisa je veoma vrijedan za izgrađivanje krvi i zbog toga ima veliku
korist kod menstrualnih poremećaja. Uspješno je bio upotrebljavan sam kao i
u kombinaciji sa sokom od mrkve i repe u tom pogledu.


SOK OD CESNJAKA / BELOG LUKA – Sirovi sokovi

[image: beli-luk_420x0]

Metaforički govoreći sam češnjak (bijeli luk) je dovoljno loš, ali sok od
češnjeka može dovesti do toga da nas ljudi izbjegavaju i proganjaju ako to
pijemo. Bez obzira na to on je veoma koristan ako možemo da prevaziđemo
socijalne poglede na miris češnjaka, kao i da izdržimo opću neugodu koja
pravi sporije ili brže čišćenje cijelog organizma.
Češnjak je bogat uljem slačice i u vezi sa sadržajem elemenata koji
počišćavaju on ima veoma koristan efekt na cijeli organizam. On stimulira
apetit i izlučivanje želučanih sokova te poboljšava peristaltiku (rad
crijeva) i izlučivanje urina.
Eterična ulja u soku od češnjaka su tako moćna i prodorna da pomažu u
rastvaranju nakupina služi u šupljinama sinusa, bronhijalnim prolazima i
plućima. Ta ulja pomažu izlučivanje otrova iz tijela putem pora na koži, i
bolje je da prihvatimo neugodan miris češnjaka nego da u nama i dalje leže
opasne nakupine otrova.
Sok od češnjaka se pokazao veoma korisnim u odstranjivanju crijevnih
parazita. Taj sok je odličan kod dizinterije kao i kod amebične
dizinterije. Paraziti i klice bez obzira bile to amebe ili neka druga vrsta
ne može preživjeti sve dok za njih nema hrane na kojoj žive.
Ako su eliminativni organi ispunjeni sa truležima otpadnih materija tada je
prirodno da će tu biti prisutni i paraziti, amebe i klice. Ako ima više
otpadnih materija tada će biti i više parazita. Ako svakodnevno povećavamo
te materije sa neprobavljivim mesom i drugom anorganskom hranom tada su te
klice i paraziti u svom elementu i mogu se razmnožavati i širiti. To je
dobro za klice ali ne i za žrtve.
Dakle sok od češnjaka mnogo pomaže u odstranjivanju tih stanja ali da bi
odstranili uzroke moramo ići dalje.

[image: garlic]

Crijevna ispiranja uz koloničke irigacije i čišćenja su se pokazali važnim
sve dok se otpadne materije u potpunosti ne odstrane iz tijela. Ishrana se
treba tako isplanirati od hrane koja će se u potpunosti upiti u organizam
uz što je moguće manje ostataka otpadnih tvari. To se uspješno postiže sa
dovoljnom količinom svježih sirovih sokova i dobro uravnoteženom sirovom
ishranom.
Kada se pravi sok od češnjaka onda je skoro nemoguće praviti ga na istoj
mašini na kojoj pravimo druge sokove. To je iz razloga što je sok od
češnjaka jakog mirisa pa taj miris i nekoliko dana kasnije poprimaju drugi
sokovi. Crveni luk je nešto blaži od bijelog luka, međutim njegov sok ima
vidljivog utjecaja na fizički organizam. On se slabije osjeća od češnjaka
pa je društveno i prihvatljiviji. Ono što smo rekli o češnjaku to isto važi
i za crveni luk.


SOK OD HRENA / RENA – Sirovi sokovi

[image: 60658576]

Sok od hrena se ne koristi jer je on u obliku fine kaše (sosa) isto tako
jak. Uzimanje jedne i po čajne žličice trituiranog hrena dovodi do
rastvaranja sluzi u šupljinama sinusa. Kada se ovo jednom pokuša sa kašom
od hrena tada ćemo shvatiti zbog čega ga nije potrebno koristiti u obliku
soka.
Kada se uzima svježe trituiran (samljeven) i kada se ta kaša ne preša (uz
dodatak limunovog soka odmah nakon trituiranja tako da dobije oblik sosa)
to se uzima dva puta dnevno između obroka po pola žličice i odlično pomaže
u rastvaranju i odstranjivanju sluzi iz sinusa i drugih djelova tijela bez
da oštećuje sluzne membrane.
On djeluje kao rastvarač i odstranjivač abnormalno velike količine sluzi u
ljudskom tijelu. Kada se koristi razborito, kao što je to već navedeno
pomješan samo sa limunovim sokom, tada nadražuje bubrege, žučne sluzne
membrane probavnog trakta.
Zbog svoje vrijednosti eteričnih ulja u rastvaranju sluzi sos od hrena je
isto tako dobar diuretik, a djelomično pomaže i kod vodene bolesti. Sos od
hrena mora biti svježe pripremljen i ne bi se smio koristiti ako je star
više od jednog tjedna. On se treba čuvati na hladnom u dobro zatvorenoj
boci iako se njegova moć pojačava ako mu dopusimo da se zagrije na sobnu
temperaturu kada ga upotrebljavamo. Treba ga dobro preliti limunovim sokom.

[image:
a8f61199397b1b295c6d9175dde7aa2c_header]
Kada se sos od hrena uzima po jednu i po žličicu ujutro i isto tako popodne
svaki dan, to ispočetka može dovesti do prevelikog suzenja očiju što ovisi
o tome koja količina sluzi je nakupljena u šupljinama sinusa i drugih
djelova tijela. Osim limunovim sokom sos od hrena se ne smije ničim drugim
razrjeđivati niti se poslije njegovog uzimanja smije piti ikakva tekućina
za nekoliko trenutaka.
Ovo se treba provoditi više tjedana ili mjeseci ako je potrebno sve dok se
sos od hrena ne bude mogao jesti bez ikakvih popratnih senzacija koje
proizlaze iz njegove upotrebe. To nam tada praktički pokazuje da smo u
potpunosti odstranili sluz. Ovo se pokazalo kao dobro prirodno sredstvo
koje pomaže u odstranjivanju UZROKA koji dovode do smetnji kod bilo kojeg
stanja nakupljanja sluzi u sinusima.
Kao pravilo zadovoljavajući rezultati se postižu kada je smjesa u omjeru
soka od dva do tri limuna i nešto malo više od jednog decilitra trituiranog
hrena. Tako dobivamo smjesu sličnu tečnom sosu. Pogledaj još u poglavlju o
soku od rotkvice.


Sok od zelene salate – Sirovi sokovi

Sok od zelene salate ima veoma važne vrijednosti za ljudsko tijelo. On
sadrži velike količine željeza i magnezija. Željezo je najaktivniji element
u tijelu i zbog toga se mora češće obnavljati nego drugi elementi.
Jetra i slezena su spremišta za željezo iz kojih se ono koristi za potrebe
u hitnim situacijama za brzo stvaranje crvenih krvnih zrnaca u slučaju
velikog gubitka krvi. Željezo se pohranjuje u jetru i za neke druge svrhe,
između ostalih za opskrbljivanje mineralnim elementima u bilo koji dio
tijela u hitnim slučajevima kao što je to kod hemoroida, kao i u slučaju
kada hrana koju jedemo ne sadrži potrebnu količinu ovog elementa u vitalno
organskom obliku.
Spremište željeza u slezeni djeluje kao baterija za pohranjivanje
elektriciteta gdje se krv može ponovo napuniti elektricitetom za vršenje
svoje prave funkcije. Magnezij u salati ima veoma vitalizirajuće moći
posebno nemišićna tkiva, mozak i nerve.
Vitalna organska sol od magnezija je izgrađivač stanica, posebno nervnog
sistema i plućnih tkiva. Ona isto tako održava normalno stanje tečnosti
krvi i drugih funkcija bez kojih bi bilo nemoguće pravilno funkcioniranje
metabolizma. Kako magnezijeve soli efikasno mogu djelovati samo uz
prisustvo dovoljne količine kalcija onda s tog gledišta kombinacija tih
elemenata u salati nju čini veoma vrijednom.
Kada se kombinira sa sokom od mrkve, obogaćuje i pojačava djelovanje soka
od salate zbog vitamina A koji se nalazi u mrkvi. Zbog vrijedne sadržine
natrija u mrkvi on pomaže održavanje kalcija u tekućem stanju sve dok ga
tijelo ne iskoristi.

[image:
1321822949941888570]
Salata sadrži više od 38% kalija, 15% kalcija, više od 5% željeza i oko 6%
magnezija. Salata sadrži nešto više od 9% fosfora koji je jedan važan dio
sadržine mozga, te nešto sumpora koji je jedan od djelova krvnog
hemoglobina, te djeluje kao nosilac oksidacije. Mnogi nervni poremećaji
pretežno nastaju zbog korištenje sumpora i fosfora u anorganskom obliku,
kao što su to razne žitne kaše i meso.
Zajedno sa silikonom kojeg salata sadrži nešto više od 8% sumpor i fosfor
su važni za ispravno održavanje i razvitak kože, tetiva i kose. Zbog
prevelikog korištenja ovih elemenata u anorganskom obliku u devitaliziranoj
hrani korjen kose ne dobiva ispravnu ishranu i to je jedan od razloga
opadanja kose.
Pijenjem dovoljne količine soka koji se sastoji od mrkve, zelene salate i
špinata dovodi do dobre ishranjenosti nerava i korjena kose, što znači da
to stimulira rast kose. Razni tonici za kosu u ovom pogledu nemaju nikakvu
korist osim što se prilikom njihova upotrebljavanja masira skalp glave i
tako poboljšava cirkulacija. Oni ne ishranjuju korjen kose i nerve već samo
stimuliraju njihovo djelovanje. Druga dobra kombinacija sokova za ovu svrhu
je mrkva, zeleni papar i svježi alfalfa sok.
Kada pravimo sok od zelene salate onda je dobro da koristimo zelenije
listove sa strane, a one iz sredine odbacimo. Vanjski listovi su bogatiji
sa klorofilom i drugim vitalno važnim elementima. Sok od salate mnogo
pomaže bolesnicima koji boluju od tuberkuloze. Zbog velikog sadržaja
željeza i drugih važnih elemenata sok od salate je dobro davati bebama što
doprinosi dobrim rezultatima bez obzira jesu li se bebe dojile ili su
hranjene iz bočice.


SOK OD ZELENE GORUSICE – Sirovi sokovi

[image: gorusica]

Sjeme gorušice je dobro dodati salatama. Visoka sadržina gorušičinog ulja
koje se nalazi u njenom soku može nadražvati probavni trakt i bubrege.
Sjeme gorušice sadrži visoki postotak oksalne kiseline, zbog toga se ne
smije nikada jesti kuhano.
Iako sam sok od zelene gorušice može uzrokovati neku neugodu ipak mala
količina u kombinaciji sa mrkvom, špinatom i sokom od repe se pokazalo
korisnim u rastvaranju hemoroida. Kao i potočarka tako i zelena gorušica
sadrži visoki postotak sumpora i fosfora te su njihova djelovanja na
organizam skoro slična.


SOK OD PAPAJE – Sirovi sokovi

[image: images (7)]

Iako je papaja voće, a ne povrće ovdje je vrijedno da se prikaže njena
značajna terapeutska vrijednost. Sve donedavno ovo voće nije bilo poznato
na sjeveru jer je to striktno tropsko voće. Posebna vrijednost je u
trituiranom i prešanom zelenom voću jer ono sadrži tvar poznatu kao papain
koji ima skoro iste probavne efekte kao i enzim pepsin u našem probavnom
traktu.
On isto tako sadrži fibrin tvar koju je teško pronaći osim u tijelima ljudi
i životinja. To je lako probavljivo u želučanim i gušteračnim sokovima i
posebno je vrijedno za koagulaciju (zgrušavanje) krvi bilo površinsko ili
unutarnje krvarenje.
Zelena papaja (nezrela) ima više papaina nego zrela jer se taj enzim
prilikom zrenja gubi. Sok od zelene papaje pomaže u rastvaranju crijevnih
poremećaja uključujući ulcer i ozbiljnije smetnje u začuđujuće kratkom
vremenu. Mi smo često stavljali zgnječenu kašu sa korom zelene papaje na
ozbiljne rane u obliku obloga, a sljedeći dan je ožiljak bio jedva vidljiv.
Jednom smo imali slučaj zgnječenog prsta na mašini i primjenom sličnih
obloga je zalječilo prst za dva ili tri dana. U obliku soka zelena i zrela
papaja služi kao neprevaziđeni lijek za skoro svaku povredu tijela. Priroda
nam je u ovom voću uistinu dala nezamjenjivu pomoć za unutrašnje i vanjske
povrede.



SOK OD PERSINA / PERSUNA – Sirovi sokovi

[image: persun-tex-1]

Peršin je ljekovita trava svježi sok od peršina je jedan od najmoćnijih
sokova te se zbog toga ne smije uzeti sam u većoj količini od 30-60
mililitara odjedanput. Zato se u većoj količini mora pomješati sa dovoljnom
količinom soka od mrkve i drugih sokova od povrća kao što je to celer,
zelena salata ili špinat i čak i onda mora biti manje zastupljen u toj
mješavini od drugih sokova.
Sirovi sok od peršina ima sposobnosti koje su važne za metabolizam kisika u
održavanju normalnog djelovanja nadbubrežne i štitaste žlijezde. Omjer
elemenata u peršinu je takav da potpomaže djelovanje krvnih žila, a posebno
arterija i kapilara u zdravom stanju. To je odlična hrana za genitourinarni
trakt, a i od velike je koristi kod kamena u bubregu i žuči, nefritisa,
bjelančevina u urinu i drugih bubrežnih smetnji.
Djelotvorno se koristi i kod vodene bolesti i prenadutosti. Isto je tako
djelotvoran i kod svakog poremećaja koji je povezan sa očima i očnim
nervnim sistemom. Katarakt, konjuktivitis, odvajanje rožnjače, slabe oči,
oftalmija u svim stadijima itd. je bilo efikasno liječeno pijenjem sirovog
soka od peršina pomješanog sa sokom od mrkve, celera i endivije.
Nikada nemoj piti veliku količinu samog soka od peršina jer njegova velika
koncentracija može dovesti do poremećaja nervnog sistema. Uzet sa drugim
sokovima u pravom omjeru, on je krajnje koristan. On se djelotvorno
upotrebljavao da pomogne pospješivanje menstrualnog izlučivanja, posebno
kada je pomješan sa sokovima od repe ili repe, mrkve i krastavaca. Grčevi
koji nastaju kao rezultat menstrulne neredovitosti su u potpunosti bili
odstranjeni i brzo ispravljeni redovnom upotrebom ovih sokova kada je iz
ishrane izbačen koncentrirani škrob i šećer.
Neki omjeri soka od peršina: Peršin 120 mililitara i mrkva 360ml. – Mrkva
210m1, celer 120ml. peršin 60ml. špinat 90ml. – Mrkva 270ml. celer 150ml.
peršin 60m1. – Celer 330ml. endivija 90 ml. peršin 60ml, itd.



SOK OD POTOCARKE – sirovi sokovi

[image: im]

Potočarka – nova hit namirnica

Uz *koprivu i čičoku ne zaostaje ni **potočarka*.

Potočarka je biljka koja raste u područjima s čistom vodom (u rekama,
potocima, izvorima), a pripada porodici *krstašica* kojoj takođe pripadaju
i kupus, brokula, cvjetača i *kelj pupčar*. Smatra se jednom od najstarijih
*vrsta zelenog povrća* poznatog čoveku, a tragovi o njenom korištenju sežu
u drevnu Perziju, Grčku i Rim. Poznati perzijski hroničar savetovao je
narodu da hrani decu potočarkom kako bi pospešio njihov rast. Preporučivala
se jos i za prehranu vojske.

U prvoj osnovanoj Hipokratovoj bolnici na otoku Kosu oko 400 godine pre
Hrista, potočarka se uzgajala na prirodnim izvorima, a koristila se za
*terapiju
hematoloških poremećaja*.

Danas nam je poznato da potočarka predstavlja izvrstan *izvor brojnih
vitamina i minerala* kao što su vitamini A, C, E, K te minerala kalcijuma,
kalija, mangana, cinka, magnezija i gvozdja kao i brojnih *fitohemikalija*,
prehrambenih vlakana te se smatra niskokaloričnom super-hranom. Odlična je
kao dodatak jelima, napravljena kao *salata*, u supama i sokovima.

Potočarka dugo godina nije bila prihvaćana i zovu ju *biljka kratkog
dana*– idealna za uzgoj zimi u plastenicima koje ne treba grejati. To
je jedina
biljka koja ne može rasti u zagađenim područjima i smatra se pouzdanim
indikatorom čiste prirode.

Ovaj sok je u veoma velikoj meri bogat sa sumporom koji predstavlja jednu
trećinu u sadržini sa drugim elementima i solima koji se nalaze u
potočarki. Skoro 45% od tih elemenata uključujući sumpor‚ fosfor i hlor
stvaraju kiselinu.
Kako je on veoma moćan crijevni čistač, ne smije se koristiti sam, već
uvijek u kombinaciji sa drugim sokovima, na primjer sa sokom od mrkve ili
celera. Alkalni elernenti su kalij više od 20%, kalcij oko 18%, natrij 8%,
magnezij 5% i željezo oko jedne četvrtine od postotka.
Kombinacija soka od mrkve i špinata zajedno sa sokovirna od zelene salate,
listovima repe i sokom od potočarke sadrži važne elemente koji su bitni za
normalnu regeneraciju krvi, a posebno za povećanje transmisije krvi u
krvožilnom sistemu. Ovo je odlična kombinacija za anemiju, niski krvni
pritisak te mršavost.

Kombinacija soka od mrkve, špinata listova repe i potočarke pomaže u
rastvaranju zgrušane krvi u hemoroidima ili druge nakupine te mnoge vrste
tumora. Jedna litra ove kombinacije dnevno pomaže da se u roku od šest
meseci ta stanja isprave, ako smo iz ishrane izbacili sve rafinirane
šećere‚ brašno i meso. Ako je pre ovoga vršena hirurška operacija tada će
za izlečenje trebati nešto duže vreme.
Sok od potočarke je odličan dodatak soku od mrkve, peršuna i krompira i u
toj kombinaciji pomaže žrtvama emfizema. Fosfor i hlor se pokazuju veoma
korisnim u toj kombinaciji.


SOK OD LISCA REPE – sirovi sokovi

[image: images (10)]

Nema tog povrća koje sadrži veći procent kalcija od soka od lišća repe.
Kalcij se nalazi u omjeru drugih minerala i soli više od polovice. To je
zbog toga veoma odlična hrana za djecu u razvoju i za svakoga kome
omekšavaju kosti u bilo kojem obliku uključujući i zube.
Kombinirajući sok od listova repe sa sokom od mrkve i maslačka mi dobivamo
jedan od najefektivnijih sokova za jačanje zubi i čitave koštane strukture
tijela. Veoma velika količina magnezija u maslačku zajedno sa kalcijem iz
listova repe i elementima u mrkvi koštanoj strukturi daje čvrstoću i snagu.
U listovima repe je prisutna i velika količina kalija, što djeluje kao jaki
alkalinizator posebno kada se kombinira sa sokom od mrkve i celera. On je
stoga odličan za smanjivanje hiperkiselosti. Listovi repe isto tako sadrže
mnogo natrija i željeza. Nedostatak kalcija je obično uzrokovan redovnim
pijenjem pasteriziranog kravljeg mlijeka.
Naravno da stalno korištenje koncentriranog škroba i šećera i njihovih
proizvoda isto tako dovodi do nedostatka kalcija iako ti proizvodi sadrže
veliku količinu kalcija, ali ta vrsta kalcija je anorganska kao i ona vrsta
koja se koristi za proizvodnju cementa.
Stanice i tkiva tijela ne mogu koristiti atome ove vrste anorganskog
kalcija u konstruktivne svrhe. Zbog toga krv to mora odstraniti van sistema
da to ne bi štetilo radu i operacijama koje vrši krv. Kao što mi
odstranjujemo mnoge stvari koje nam ometaju slobodu djelovanja, isto tako i
krv odstranjuje u krajnje djelove krvožilnog sistema te atome anorganskog
kalcija. Kao najpogodniji završetak gdje krv taloži te elemente je rektum i
postepenim taloženjem to se povećava dok ne postane neugodno, tada se to
naziva Hemoroidi.
Kako veliki broj ljudi u svojim svakodnevnim obrocima uzima devitaliziranu
anorgansku hranu prirodno je da veliki dio njih i oboljeva od hemoroida. Mi
ne znamo za ni jedan slučaj hemoroida kod odraslih koji su čitav život
izbjegavali tu anorgansku hranu. Sa druge strane mi smo vidjeli bezbroj
onih ljudi koji su ovu prirodnu pojavu pokušavali odstraniti i izlječiti
primjenom inekcija, električnom koagulacijom i operacijom bez trajnih
rezultata, jer su pokušali izlječiti samo ispoljavanje, a ne i uzrok
bolesti.
Ovdje ćemo navesti slučaj jednog pravnika. On je imao velike hemoroide koji
su bili bolni i koji su mu zadavali mnogo brige. Nije mogao hodati bez da
povremeno stane na neko sakriveno mjesto i vrati ih nazad na svoje mjesto.
Mjesecima je pio sokove bez da je to ikome rekao i nešto malo je izmjenio
svoju prehranu. Međutim, on je i dalje jeo meso‚ kruh i drugu
devitaliziranu i štetnu hranu te to nije imalo nikakvog efekta. Jednog dana
je rekao vlasniku bara da mu sokovi ništa nisu pomogli u otklanjanju
hemoroida. Ovaj mu je objasnio da striktno mora da se pridržava prirodne
ishrane, svježeg voća i povrća, te da svekodnevno pije jednu litru
kombinacije sokova od mrkve, špinata, repe i potočarke. Za nešto manje od
mjesec dana on se je vratio u bar nakon što je njegov doktor potvrdio da
njegovim hemoroidima nema ni traga te se pohvalio vlasniku koji ga je
ispravno savjetovao.
Ovo nije usamljeni slučaj. Ova kombinacija sokova i striktno pridržavanje
prirodne ishrane i prirodnih metoda je pomogla mnogobrojnim žrtvama koje su
bile zahvaćene hemoroidima.


SOK OD MAHUNA – sirovi sokovi

[image: images (11)]

Ovaj sok je posebno dobar za dijabetičare. Dijabetes je bolest koja nastaje
zbog prevelikog konzumiranja koncentriranog šećera i škroba i pogoršava se
konzumiranjem mesa. Potpuno je potvrđeno da hipodermičke inekcije inzulina
ne mogu pomoći u izlječenju ove bolesti. Ona isto tako može biti uzrokovana
nasljeđem zbog navike prevelikog korištenja koncentriranih ugljikohidrata.
Hranjenje anorganskim kuhanim brašnom i zrnjem, te pasteriziranim ili
kuhanim kravljim mlijekom kod djece je sigurno faktor koji pridonosi
razvitku dijabetesa, a eventualno i kod odraslih. Inzulin je supstanca koju
žlijezda guštereča izlučuje da bi tijelu omogućila ispravno iskorištavanje
prirodnih šećera (ne prerađenih) kao gorivo za energiju kojom se obavljaju
razne aktivnosti.
Kao što smo prije naveli tijelo konstruktivno može koristiti samo prirodni
vitalno organski šećer koji se u obilnoj količini nalazi u svježem sirovom
voću i povrću. Ono ne može koristiti škrob ni prerađeni šećer kao takav već
ga mora pretvoriti u “primarne” šećere.
Škrob je anorganski proizvod i šećeri koji su iz toga dobiveni jesu isto
tako anorganski. Anorganski elementi nemaju životodavnih enzima ni
vitalnosti. Gušterača onda radi prekovremeno da bi pretvorila te šećere
samo zato da bi zauzvrat primila beživotne atome, koji nemaju nikakvu
regenerativnu ili konstruktivnu vrijednost. Ovo rezultira u ono što se
naziva dijabetes (šećerna bolest).
Činjenica prevelikog akumuliranja masnog tkiva kod dijabetičara nastaje kao
posljedica lažnog stimuliranja anorganskim inzulinom, koji ne samo što ne
sagorjeva otpadne materije već pomaže u njihovom nakupljanju. Pronađeno je
da mahune i izdanci kupusa (Brussels sprouts) u obliku soka sadrže
elernente koji su potrebni za prirodni inzulin za funkcioniranje gušterače
i probavni sistem.
U slučajevima dijabetesa je potrebno u potpunosti izbaciti iz ishrane sve
koncentrirane šećere i škrobove bilo koje vrste, te piti sokove od
kombinacije mrkve, zelene salate, mahuna i kupusovih izdanaka oko jednu
litru dnevno, i pored toga pola litre kombinacije soka od mrkve i špinata
to je dalo odlične i zadovoljavajuće rezultate. Naravno da uz to treba
koristiti i klistiranje.



SOK OD SPINATA – sirovi sokovi

[image: spanac1]

Špinat je jedna od najvrijednijih hrana za probavni sistem, za eliminativni
dio (stomak, dvanaesnik i mala crijeva) i za debelo crijevo i to je bilo
već odavno potvrđeno. U sirovom špinatu priroda je opskrbila čovjeka sa
najfinijim organskim materijalom za pročišćavanje, obnavljanje i
izgrađivavanje probavnog trakta.
Kada se dnevno uzima pola litre pravilno pripremljenog soka od špinata to
dovodi do odstranjivanja konstipacije za nekoliko dana ili tjedana.
Korištenje purgativa za čišćenje crijevnog trakta se obično prakticira bez
znanja o tome što se tu događa. Svaki kemijski ili anorganski preparat,
laksativ ili purgativ djeluje kao iritant (nadraživač) koji stimulira
crijevne mišiće da taj iritant izbaci van.
Sa izbacivanjem tog iritanta se rnože izbaciti i nešto otpadnih nataloženih
tvari. U praksi je potvrđeno da uzimanje laksativa povlači naviku uzimanja
sve jačih i jačih iritanta. Rezultat toga nije izlječenje konstipacije već
kronično stanje neaktivnosti lokalnog tkiva, mišića i nerava. Sredstva koja
otvaraju stolicu su samo iritanti koji donekle odstranjuju nataložene
otpadne materije ali ne mogu ništa drugo prouzrokovati nego još veću
degeneraciju crijeva.
Nadalje, takva metoda pročišćavanja crijeva je samo trenutnog djelovanja i
ne opskrbljuje oslabljene mišiće, tkiva i nerve potrebnim materijalom za
izgrađivanje i obnovu. Korištenje slanih purgativa ima drugačiji efekt.
Kada slana rastopina prolazi kroz crijevni trakt ona iz limfnog sistema sa
sobom povlači veliku količinu limfe.
Na primjer, 30 mililitara Pluto vode iz tijela može izbaciti oko četiri
litre otpadnih materija i otrovnih tekućina putem limfnog sistema u
crijevima. To će obično biti puno prekiselo i ispunjeno otrovima iz tijela.
Sve dok se ta izbačena kiselina, otrovi i zatrovana limfa ne nadomjeste
organskom lužnatom otopinom kao što su to prirodni sirovi sokovi od voća
konačni rezultat će biti neizbježan nedostatak vode u tijelu.
Isto tako, ako se takav nadomjestak ili realkalizacija (obnavljanje lužine)
ne poduzme, tada će po prirodnom procesu koji se događa u tijelu doći do
toga da će otrovi koji ostaju u tijelu u crijevnom traktu ponovo biti
upijeni u limfni sistem, i tako ponovo pogoršati ono stanje koje je osoba
pokušala odstraniti.
U drugu ruku sirovi sok od špinata odlično pročišćava i pomaže ozdravljenje
ne samo crijeva već cijelog probavnog trakta. Špinat djeluje tako da prvo
popravlja važna oštećenja, to nije uvijek za nekoga vidljivo gdje se u
njegovom tijelu obavilja regeneracija. Rezultati se ne moraju zamjećivati
ponekada i tako dugo vrijeme kao što je to šest tjedana ili dva mjeseca
nakon svakodnevnog uzimanja soka od špinata.
Pronađeno je da se pražnjenje crijeva obavlja jednom dnevno iako normalno
zdravo stanje to zahtjeva dva ili tri pra žnjenja dnevno. Crijeva se mogu
ispirati i klistiranjem i čišćenjem ili jednim i drugim ako je to potrebno
svaki dan. Ovo je djelotvorno na duge staze. Druga vrijednost sirovog soka
od špinata jeste što on pomaže u sprečavanju pioreje kod zubiju. Ova bolest
je blagi oblik skorbuta i nastaje kao rezultat nedostatka elemenata u
tijelu, a koji se posebno nalaze u kombinaciji sokova od mrkve i špinata.
Krvarenje desni i vlaknasta degeneracija mesa oko zubiju je uobičajena
posljedica korištenja devitaliziranih žitarica, rafiniranog šećera i druge
nehranjive hrane. To nastaje i zbog nedostatka vitamina C.
Trajna pomoć za to stanje je korištenje sirovih sokova od povrća posebno
kombinacije soka od mrkve i špinata kao jedenje prirodne sirove hrane.
Drugi poremećaji u tijelu kao što su čir na dvanaesniku i drugi čirevi,
pogubna anemija, grčevi, degeneracija raznih živaca, nedostatak adrenalnih
i tiroidnih izlučevina‚ neuritis, artritis i gnojni čirevi, bolovi u
predjelu gonada, oticanje udova, sklonost ka hemoragiji, gubitak
vitalnosti, reumatski i drugi bolovi, oslabljeni rad srca, niski i visoki
krvni pritisak, očni poremećaji, glavobolje uključujući i one migrenskog
porjekla pretežno nastaju zbog kumulativne količine otpadnih materija u
donjim crijevima, te zbog nedostatka onih elemenata koje sadrži sirova
mrkva i špinat.
Najbrži i najefikasniji način da se tijelo opskrbi tim elementima i da ih
upije jeste svakodnevno pijenje najmanje pola litre svježih sirovih sokova
od povrća. Špinat, zelena salata i potočarka zajedno sa mrkvom i zelenim
paprom su među onim povrćem koje sadrži najbolju količinu vitamina C i E za
opskrbu tijela, a nedostatak potrebne količine vitamina u organizmu je
faktor koji pridonosi impotenciji i sterilitetu (neplodnosti) kod oba spola
kao i pobačaju.

[image:
supa-crema-de-spanac-02-640x428]

Mnogi oblici paralize su u vezi nedostatka vitamina E koji je odgovoran za
opće stanje i poremećeni metabolizam. Kada se govori o vrijednosti špinata
onda se to obično povezuje sa njegovom djelotvornošću kao laksativa. Uzrok
te djelotvornosti je sadržaj velike količine oksalne kiseline u tom povrću.
To je tako važan element koji je povezan sa aktivnošću crijeva da je tome
potrebno dati posebnu pažnju, i mi smo tome posvetili jedno cijelo
poglavlje.
Špinat se nikada ne smije jesti kuhan, sve dok to može dovesti do
nakupljanja kristala oksalne kiseline u našim bubrezima kojeg sljedi bol i
bubrežni poremećaji. Kada se špinat kuha ili konzervira tada atomi oksalne
kiseline postaju anorganski kao rezultat prevelike topline što može dovesti
do stvaranja kristala oksalne kiseline u bubrezima.



SOK OD KISELICE – sirovi sokovi

[image: rumex1]


Sok širokolisne francuske kiselice odlično pomaže u ispravljanju i
normaliziranju lijenih i začepljenih crijeva nakon što je bilo izvršeno
čišćenje koloničkim irigiranjem i klistiranjem od otpadnih materija.
Ovo povrće obiluje kalijevim oksalatom koji je koristan za tijelo samo u
sirovom obliku. To se ne smije nikada jesti kuhano. Ona sadrži veliki
postotak željeza, magnezija koji su neprekidno potrebni za krv i veliku
količinu elemenata koji pročišćavaju kao što su to sumpor, fosfor i silikon
koje koristi svaki dio tijela od glave pa do stopala.
Kombinacija ovih bogatih elemenata ovaj sok čini veoma korisnim za
ishranjivanje žlijezda.
Norman Walker
SOK OD RABARBARE – sirovi sokovi

[image:
b9234a96700b8dbf5e2ce974913b9f3b_content_large]

Rabarbara je možda od svih drugih faktora najodgovornija za bubrežne
poremećaje kod djece. Rabarbara ima veoma veliku koncentraciju oksalne
kiseline.
Kada se kuha ta kiselina se pretvara u anorganske kemikalije koje kada se
jedu dovode do taloženja oksalne kiseline u tijelu. Bezbrojni slučajevi
reumatizma i reumatske groznice se mogu pripisati neprobavljivosti kuhane
rabarbare. Nema boljeg primjera od ovog koji nam tako jasno može pokazati
kako jedenje neke hrane ili proizvoda koji imaju neke pojedinačne koristi
može biti tako razorno zbog nekih drugih elemenata koje sadrži.

[image: 60662105]
Zbog toga što se pretpostavlja da rabarbara ima laksativno djelovanje ona
se mnogo koristi za djecu i odrasle. Zbog svog laksativnog djelovanja koje
je naizgled trenutno ne poklanja se pažnja drugim posljedicama koje ona
može da stvori taloženje kristala oksalne kiseline u tijelu. Kako te
nakupine ne uzrokuju trenutne smetnje i kako su efekti podmukli i sporo se
ispoljavaju loše posljedice se rijetko pripisuju pravom uzroku, jedenju
rabarbare.
Od soka svježe rabarbare može biti neke koristi ako se koristi rijetko, i
samo u kombinaciji sa drugim sokovima kao što su to sokovi od mrkve,
celera, voća i njihovih kombinacija. Na taj način to može da pomoći
peristaltiku (bolji rad) crijeva.
Rabarbaru nikada nemoj zaslađivati sa šećerom već za to koristi med.


SOK OD ROTKVICE – sirovi sokovi

Ovaj sok se dobiva iz korjenja i lišća, ali se nikada ne smije uzeti sam
jer je veoma jak u svom djelovanju. U kombinaciji sa sokom od mrkve on
obnavlja i uravnotežuju sluzne membrane.
On je najdjelotvorniji kada se uzima oko jedan sat nakon uzimanja sosa od
hrena kao što je već opisano u poglavlju o hrenu, skoro jedna trećina
prirodnog sadržaja rotkvice je kalij te nešto više od jedne trećine natrij.
Sadržina željeza i magnezija je isto velika i zbog toga ona ima dobre
ozdravljujuće efekte za membrane. Obično je često nepotrebno kirurško
odstranjivanje sluzi koja se nakuplja u sinusima.
Dok se takvom operacijom odstranjuje nešto sluzi naknadne posljedice mogu
biti razorne. Sos od hrena se potvrdio kao trajni lijek. Sluz nastaje zbog
pijenja prevelike količine mlijeka, jedenja koncentriranog škroba, kruha i
žitarica: u prevelikoj količini.



SOK OD KROMPIRA – sirovi sokovi

[image: KROMPIR-1]

Sirovi krumpir sadrži jako probavljive prirodne šećere koji nakon kuhanja
prelaze u škrob. Oni koji boluju od veneričnih bolesti bi trebali iz
ishrane izbaciti krumpir. Kombinacija kuhanog krumpira i mesa pojačava
dejstvo otrova solanina (to je alkaloid koji se više nalazi u krumpiru sa
zelenom korom), koji ima svojstvo vezivanja za nerve koji kontroliraju
seksualne organe, ovo zajedno sa prisustvom kristala mokračne kiseline koja
nastaje kao rezultat neprobavljivosti mesa može dovesti do prevelike
nadraženosti tih organa.
Sok od sirovog krumpira se pokazao veoma djelotvornim za čišćenje kožnih
mrlja. To čišćenje nastaje zbog velikog sadržaja kalija, sumpora, fosfora i
klora u krumpiru. Ovi elementi imaju vrijednost samo kada je krumpir u
sirovom obliku, te se u takvom stanju sastoji od živih organskih atoma.
Kada se krumpir kuha ti se elementi pretvaraju u anorganske atome i kao
takvi oni su od male ili nikakve vrijednosti za konstruktivne svrhe.
Sirovi, svježi organsko uzgajani krumpiri su veome ukusni za jelo te ih
mnogi ljudi vole jesti jer je to odlična hrana.
Svježi, sirovi sok od krumpira se pokazao zdravim pročišćivaćem organizma i
veoma korisnim u kombinaciji sa sokom od mrkve. U kombinaciji sa sokom od
mrkve i celera on se pokazao dobrim za one koji pate od gastričnih, nervnih
i mišićnih poremećaja kao kod kostobolje i išijasa. U takvim slučajevima
pola litre te kombinacije uz dodatak pola litre kombinacije soka od mrkve,
repe i krastavca treba da se pije dnevno i to se obično pokazalo kao
odličan lijek za odstranjivanje tih poremećaje u iznenađujuće kratkom roku.
Uz to se treba iz ishrane u potpunosti izbaciti meso, perad i ribu.
Neke žrtve emfizema su bile potpomognute pijenjem kombinacije soka od
mrkve, peršina i sirovog soka od krumpira. SLATKI KRUMPIR botanički nije
povezan sa običnim krumpirom. On sadrži više ugljikohidrata u obliku
prirodnih šećera, više kalcija, natrija, silikona i klora. Dakle taj sok
ima veću vrijednost od soka od običnog krumpira.



SOK OD ZELENOG BIBERA / PAPRA – Sirovi sokovi

[image:
crni-bijeli-i-zeleni-papar]

Ovaj sok obiluje silikonom koji je potreban za nokte i kosu. On je isto
koristan za lojne žlijezde i suzni aparat. U kombinaciji sa mrkvinim sokom
u omjeru od jedne četvrtine do jedne polovine soka od zelenog papra, a
ostatak soka od mrkve (ovo važi za omjer od pola litre).
To odlično skida kožne mrlje, posebno ako se uz to vrši koloničko
irigiranje i klistiranje‚ da bi se tijelo oslobodilo otpadnih materija iz
crijeva i da bi pročišćavajući procesi u tijelu napredovali.
Za one koji imaju problema sa gasom i vjetrovima u crijevima i oni koji
pate od kolitisa, nadutosti ili crijevnih bolova takvi imaju velike koristi
od pijenja najmanje pola litre dnevno kombinacije ovog soka i mrkvinog
soka, te soka od špinata i mrkve pola litre.
Naravno, da se ovi sokovi ne trebaju piti odjednom. Ustvari trebalo bi ih
piti u razmaku od po jednu čašu svaka dva ili tri sata (između svakog od
njih) to daje bolje rezultate. Mi više volimo de se piju prije i između
obroka (ne uz obroke).



SOK OD DOMACEG UZGOJENOG PASTRNKA – Sirovi sokovi

[image: pastrnak]

Ovaj sok ima veoma malu sadržinu kalcija i još manju natrija, ali je zato
veoma bogat kalijem, fosforom, sumporom, silikonom i klorom. Zbog male
količine natrija i kalcija vrijednost ovog povrća nije ništa veća od drugih
vrsta gomolja, ali terapeutska vrijednost soka od lišća i korjena je veoma
velika na listi korisnih sokova.
Bogati sadržaj silikona i sumpora mnogo pomaže u ispravljanju stanja kod
pucanja noktiju. Elementi klor i fosfor su posebno dobri za pluća i
bronhijalni sistem, što ovaj sok čini veoma korisnim za žrtve plućnih
bolesti, tuberkuloze i upale te onih koji boluju od emfizema.
Velika količina kalija je odlična za mozak tako da je ovaj sok bio korišten
sa uspjehom kod mnogih mentalnih poremećaja.
UPOZORENJE: Ovo gore navedeno se odnosi samo na kultivirani – domaći
pastrnak. Divlje vrste pastrnka se ne smiju upotrebljavati za sokove jer
sadrže neke otrovne sastojke.



SIROVA JUHA OD KALIJUMA – Sirovi sokovi

[image:
977ecaaa322f5242db3d3c2afc763c87_view_l]

Postoji mnogo vrsta povrća koje je bogato kalijem najpoznatije je mrkva,
celer‚ peršin i špinat. Da bi u potpunosti dobili vrijednost elementa
kalija, to treba piti u sirovom nerazrjeđenom stanju, tako da bi ga tijelo
moglo asimilirati u prirodnom obliku.
Organski minerali i soli u ovoj kombinaciji sirovog kalija u juhi praktički
obuhvataju cijeli spektar onoga što je potrebno tijelu. Uistinu je bilo
potvrđeno da to smanjuje preveliku kiselost u tijelu. Što se tiče sa ove
točke gledišta možda nema ni jedne potpunije hrane za ljudski organizam.
Kada su bolesni u nemogućnosti da asimiliraju drugu hranu, tada je bilo
pronađeno da sirova juha od kalija odlično opskrbljuje tijelo sa potrebnim
hranjivim elementima koji bolesnike vraćaju u normalno stanje.
U slučaju onih koji se oporavljaju, sirova juha od kalija je od
neprocjenjive vrijednosti i zaista je začuđujuće da sve bolnice i
sanatoriji nisu prihvatile ovu hranu kao redovni dio svoje dnevne ishrane.
Nekim ljudima kalij nema lijep okus kao sok od mrkve ili neke druge
kombinacije. Mi moramo imati na umu da kada je tijelo izgladnjelo i vapi za
živim atomima u hrani koji su tako važni za regeneraciju stanica i tkiva u
tijelu da tada nije važan okus soka već ono što nam taj sok pomaže.

[image:
tomato_juice_web]
Kao što smo prije naveli u cijeloj farmakologiji nema tog lijeka koji će
tijelo opskrbiti sa živim atomima, vitaminima i hormonima važnim za
regeneraciju stanica i tkiva tijela. Takva hrana se najlakše asimilira u
tijelo kada se pije u svom svježem i sirovom stanju u obliku sokova. Kako
se atomi koje sadrže stanice i tkiva našeg organizma sastoje od mineralnih
i kemijskih elemenata, a žlijezde, organi i u stvari svaki dio tijela
predstavlja kombinaciju tih atoma u jednom određenom poretku, onda možemo
zaključiti da neke kombinacije kemijskih i mineralnih živih elemenata u
našoj hrani, a posebno u sokovima može ishranjivati odgovarajuće djelove
našeg tijela.

Norman Walker
Uzivajte u darovima prirode


-------------------

lp, boro


- 08:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (21)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!