** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

08.03.2005., utorak

MOJ SUSRET SA PATULJKOM - Borivoj Bukva




Topao lipanj 1994. i guzva u autobusu na putu do sta- na, nakon napornog posla, ucinile su svoje. Doma sam dosao umoran i legao u krevet sobice, u kojoj spava moja kci Natasa. Nikoga u stanu nije bilo, supruga Vesna i Natasa bile su u Malinskoj kod Vesninih roditelja.

U tamnoj polumracnoj sobi sa spustenim zaluzinama i zatvorenim prozorom, koji donekle prigusuje prometnu buku Adamiceve ulice, u samom centru Rijeke, na stolu nasuprot kreveta, naslonjena na zid, stajala je Natasina lutka. Lutka visine 47 cm. u Norveskoj nacionalnoj nosnji, Natasa je dobila od tetka pomorca, koji je plovio brodom po Skandinaviji, gdje je lutku i kupio.

"Stoji lutka/naslonjena na zid-/u tami sobe."

Moje spavanje nije dugo trajalo. Nakon desetak minuta, iz hodnika zazvonio je telefon. Ja sam otvorio oci i okrenuo se u pravcu vrata i stola s namjerom da se dignem sa kreveta. Tog trenutka, a to nije trajalo duze od 2 - 3 sec, ugledao sam lutku u zagrljaju patuljka sa njene desne strane. Patuljak je lijevom rukom zagrlio lutku i ljubio je. Nesto visi od lutke, mozda zbog crvene kapice, u kosulji sa manzetama i kratkim hlacama, promatrao me je! Na moje cudjenje upuceno njemu, uz susret pogleda, iznenadilo je mene i njega!?

Promatrao sam patuljka, a on je promatrao mene!? U dva koraka u skoku, nasao sam se nad stolom i prva pomisao bila je - uhvatiti patuljka!? Krenuo sam rasirenih ruku prema patuljku. On se naglo okrenuo lijevo u smjeru kazaljke na satu, i tako rasplinjujuci se, nestajao, nanize silazeci niz stepenice po nekoj spirali. Lutka se nije pomicala, ostala je na mjestu gdje je i prije stajala.

U vrelini dana, zrak je plesao. U hladu polumracne so-be, pojavio se patuljak i cijela moja osobnost slavila je susret. Dah se dizao, dah se spustao, krv je tekla venama, srce je kucalo - i sve se dogodilo samo od sebe. A on nije nista cinio! Promatrao me je,uzviseno, samouvjereno, znalacki, a onda je nestao.

"Lutkica u/zagrljaju patuljka-/ljube se!"

Okrenuo sam se, uletio u hodnik i podigao slusalicu, na kojem nikoga nije bilo. Potom sam sjeo na krevet, gledao u lutku i razmisljao o prozivljenim trenucima, nesvakidasnjim, nemogucim i malo kome razumljivim. Film se odmotavao i sve se jako brzo odvijalo, ko na traci, dogadjaj za dogadjajem, razumljivo, lijepo i poucno. Telefon me probudio i obavjestio o znacajnim trenucima koji se odigravaju u sobi, u kojoj sam spavao.

Sutradan u Gradskoj Knjiznici, nakon vise pokusaja da dobijem Tolkinovu knjigu " Gospodar prstenova ", sto mi nije polazilo za rukom, na stolu je bilo pet novih knjiga, tek zavedenih, koju sam procitao u tjedan da-na. Nakon procitane knjige, pristupio sam dalje pisa-nju "Rijeckih metamorfoza", nakon krize pisanja, koja je trajala jedno dva mjeseca.

Sad je napokon sve bilo jasno, problem se sam od sebe razrijesio, znao sam sto i kako pisati, kuda treba da-lje nastaviti sa pisanjem. Vizija patuljka i njegovo ukazanje, bila je poruka upucena meni, da sve sto sam do tada stvorio i napisao, sasvim je u redu. Trebam hrabro krenuti i nastaviti dalje. Vrata su bila otvorena, barijere ne postoje, put je slobodan, ti pisi, stvaraj, slobodan si, samo dalje nastavi... Imas trasiran put i sve sto ti treba na tom putu.

Moju viziju susreta sa patuljkom, rijecima ispricati, nisam se usudio dugo vremena. Na predavanju Marka Pogacnika u Modernoj Galeriji u Rijeci, u ozujku 1996. On je pricao o njegovim susretima sa patuljcima, i to me je ponukalo da sam poceo pricati, prvo prijateljima, sto su oni prihvatili kao moguce. Zatim Mirjani Gracan na Ezoteriki Croatiki 1996. u Opatiji, nasto je ona odgovorila : "Ti jesi patuljak!". Ja sam se tada nasmijao, ali grohoti smijeh je popratio izjavu prijatelja Nenota, kad je on momentalno odgovorio : "Ti si Kralj patuljaka!"

Moje kikotanje trajalo je duze, i trebalo je vremena da zaustavim smijeh.Na njegovo insistiranje da napisem ovaj dozivljaj, ja to i cinim i njemu ga poklanjam.

U Kastavskom kraju, u sumi Luzina prema Sparoznoj pecini, penjuci se na Risnjak ili spustajuci prema Crnom Lugu, na Hahlicu u Paklenom, od Obruca preko Platka do Snjeznika, na Medvedjku, ili uz more "Rajskom cestom", od Malinske do Njivica, imam osjecaj da sam okruzen patuljcima. Vise ne putujem u drustvu, putujem uglavnom sam, jer je mogucnost susreta s tim prekrasnim bicima veca. I nemate se cega bojati, nista vam se nece lose desiti.

Vi ste okruzeni zivotom i bicima koja vas stite, prate i cuvaju od mogucih nedaca. Sve je u savrsenoj funkciji, sva priroda kilometrima unaokolo - sve plese, puno zivota. Tada ne ulazite nikakav napor u svoju tisinu, mirno hodajte, meditirajte, oslusnite zvukove, koji vas okruzuju. Ne pokusavajte apsolutno nista. I sve sto ce vam se dogoditi, dogodit ce se samo od sebe. Postali ste Jedno sa prirodom, Vi ste dio te prirode.

Mladen Sokol na jednom mjestu konstatira :" Sto ako je ova bajka istinita, a ja nisam u njoj? " I tako zivot me uci i pokazuje mi da je bajka, bajka, samo dotad, dok se ne ostvari u zivotu. Gore napisano je istinita prica, dozivljaj, ili dozivljena vizija, kako god zelite da je nazovem, sto se meni desilo u lipnju mjesecu 1994.

Za zivot se moze reci da je tajna. Tajna je nesto, sto mozete postati. Vi mozete biti jedno sa tajnom - stopljeni. Tada se javlja istinska ekstaza, i blazenstvo -tada vam se desava ono vrhunsko - najuzvisenija radost. Duhovnost uzima zivot kao tajnu svih tajni. Pred misterijem smo krajnje bespomocni, ne mozemo nista s njim uciniti.

I gdje god pronadjete odredjenu tajnu, meditirajte o njoj. Postignite to, stopite se s tajnom, rastvorite se, i dajte nagovjestaj dubokog rastapanja svoga bica u tajanstvenom i cudesnom. I tako kaze Radzinis Oso: "Ako mozete da zivite zivot, kao da vas uopce nema, kao da ne postojite, onda znajte da ste na tom putu... , Sto vas je manje, sve cete vise i vise biti bozanstveni i blazeni."

***
U Rijeci, 15.10.2004. Borivoj Bukva.

Prethodni komentari:
----------------------

Anita
Site Admin

Poslano: Thu Dec 16, 2004 9:37 am
----------------------------------

Borivoje, ovo je bilo predivno. Ja sam jedno vrijeme bila u kontaktu sa covjekom koji na Cresu vidja patuljke tj malike.
_________________
The talking oak
To the ancient spoke.
But any tree
Will talk to me.
~Mary Carolyn Davies~
---------------------

www.lunin.net/forum/ - 17 Dec 2004 ob 08:46
---------------------
Nedavno u Rijeci na prosirenom sastanku Upravnog odbo-
ra "Virtualne Slobodne Drzave Rijeka" bilo nas je pri-
sutno, interesantno!?,sad mogu konstatirati ni manje ni vise, nas sedmoro i koje li simbolike, jos nam je trebala samo Snjeguljica!?
Pitali su me za Patuljka, i nakon ispricanog dozivlja-
ja javi se jos jedan i isprica nam dogadjaj koji se
zbio jednoj njegovoj prijateljici. Jedne noci iz nje-
nog vrta nestala su dva patuljka. Patuljci su bili te-
ski preko 50 kg. i nema teorije da se zavuce bilo tko
u taj vrt. Kamo su nestali patuljci, ostat ce zagonet-
ka?

Ovo ljeto '04 posjetio sam dolinu Tamar i sa prijate-
ljima u vise navrata prelazili granicu Slovenije, Austrije i Italije, obilazeci jezera, planinske klance i
udoline. Primjetio sam patuljke po vrtovima, uz ograde
ili zidove kuca, serijski radjene i namjenjene proda-
ji, a to se nebi trebalo ciniti. Patuljke je potrebno
ostaviti na miru i ne zadirati u njihov nacin zivota i sve ono vezano uz njih. Danas se organiziraju udruge
za zastitu patuljaka od zloupotrebe, jedna od takvih
je u Nizozemskoj/Holandiji, nedavno sam cuo.

L.P. Boro

------------------------------------------
Wed Dec 22. 2004. 0b 11:55 pm
Potnik/Azoetia - www.anita.f2o.org/forum
------------------------------------------
Registriran od: 10 Nov 2004
Postovi: 11
Lokacija: Northern Ireland, Great Britain
Postano: Wed Dec 22, 2004 11:55 pm Naslov:
-----
Moj prapra nono iz Komize je imao macica tzv. patuljka koji mu je pomagao pri ribarenju na Svetcu da pronaV2ibe. I ja u to vjerujem.
_________________
ULLER/ STRIBOR

----------------------------------
slipknot-maGGoT - http://www.galaksija.com
Mjesto: Vrbas,SCG,Zemlja,3.denzitet...
Upisano: Utorak Jan 18, 2005 6:44 am

Uh sto mrzim takve patuljke je inace koji su napaljeni na lutke u minicima! Cuo sam da ih ima puno u Irskoj.Probaj sledeci put da popricas s njim.Ako je on stvaran onda je i lutka ziva.Probaj da popricas sa njom.Koristi se telepatijom(Nije tesko ako se malo potrudis!).Ja imam 12 godina i koristim se telepatijom i ostalim mogucnostima koje covek ima.Koliko godina imas,uopste nije bitno,samo treba da se potrudis.Ako ne znas kako da koristis telepatiju reci pa cu ti ostaviti link...
_________________
I've wished for this ,I've bitched at that ,
I left behind this little fact :
"You cannot kill what you did not create!"
-------------------------------------------------
jedna malena Ana koja se uci haiku pisati, ovo mi je
pismo odaslala sa svoji haiku:


kamen mudraca

s rijekom se ljubi

vilinski pogled



evo me*

zaboravila sam vam reći da vas pozdravlja moja seka. Kad ste bili kod Sanje,ja sam je obavjestila da gleda i odmah mi je rekla da ste vi patuljak iz neke lijepe šume.morala sam vam to prenjeti,jer svaki put me pita za vas.Ona je baš posebna djevojka i ja je beskrajno volim.

počela sam živiti haiku i tako sam vesela ))))))))))))))))))))))) zbog toga....

kome sve da pošaljem svoje haiku,nisam baš razumjela,još sam mala?

puno toplih pozdrava iz hladnog zagreba...

hi hi hi, ana
---------------------------------------
u zadnjem broju SVJETLOST, magazin za duhovnost sije-
canj/veljaca, 2005. br.38. tema broja na str.16,17,18,
je clanak CAROBNE SUME TRAMUNTANE, kojeg je napisao
TREZEBOR PIEKUTOWSKI.
... mnogo je suma na svijetu. neke su zaista posebne i u njima se nalaze izuzetna mjesta. drevna suma tra-
muntane na otoku cresu jedna je od takvih...

"I u kamenu zivot se krije,
usanjen, ali tu je.
Lupi ga i cuti ces
Kako mu srce bije!"

Andro Vid Mihicic, pjesnik iz Belog na otoku Cresu.

preporucio bih vam da kupite taj casopis, od 58. str.
sa velikim interesom procitao sam 36. u ovom tekstu
trezubor se susrece s patuljcima tramuntane.
-----------------------------------------
Goran Susic , Beli, Otok Cres

Bok,

Hvala ti na lijepom pismu. Cuo sam tvoju pricu o
susretu s patuljkom, kad si gostovao na TV, ali
ovako napisana puno ljepse zvuci. Moj prijatelj
Bonk (Trzezbor) jedva ceka da se upoznate,
razveselilo ga je da su ljudi zapazili njegov
clanak.

Srdacno,
Goran

----------------------------------------
[mailto:borivojbukva@yahoo.com]
Sent: Tuesday, February 15, 2005 5:40 PM
Subject: Moj susret sa patuljkom

gorane bok!

u zadnjem br. svjetlosti procitao sam o tramuntani i
patuljcima. jednom kad dodjem na beli, upoznat ces
me sa gospodinom koji ih srece. eto i mog slucaja,
dolje ispisano.

lp boro.


-----------------------------------------

Razor sharp
Zvezda Nostalgije
http://www.nostalgija.com/ > forum
,an broj: 50
Pridru?io: 26 Dec 2003
Poruke: 3346
Lokacija: All around the world my compania
Poslao: Ned Feb 13, 2005 15:37 Naslov:
------------------------------------------

Kako sam postao mozda Kralj

Juni.

Mjesec.

Topl-pl-pl-o. Toplo.

C-c-c cokcem.

Autobus.

Pa tisina.

Zaluzine.

Lutka spava.

Kraj pomrcine.

More lezi vani.

Preliva se.

Nijansama plave.

Ja sanjam

Patuljka.

Druga sto silazi.

Spiralnim

Stepenicama.
_________________

Borivoj Bukva

- 08:11 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!