nedjelja 25.06.2006. u 23:30

piju nam krv svakodnevno, a mi smo nemoćni

OSIJEK - »Ove godine možemo očekivati veću najezdu komaraca nego ikad. Povijesno visoki vodostaji Drave i Dunava, osim velikih šteta, pogodovali su i velikom razmnožavanju komaraca«, istaknuo je u četvrtak osječki gradonačelnik Anto Đapić dodavši kako je ove godine Osijek potpuno spreman za borbu protiv komaraca, ali i da je ishod »borbe« potpuno neizvjestan.
Prepoznavši problem komaraca u Osijeku i okolici, u njihovo rješavanje ove se godine uključila i Vlada, pa je gradu doznačen znatan novac koji bi, ako se njihovo uništavanje bude obavljalo u skladu s monitoringom, uz novac iz proračuna Grada i Osječko-baranjske županije, bio dovoljan da se ne ponove katastrofalne najezde kao prethodnih godina.
Iako je prag tolerancije 15 uboda u 15 minuta, Osječani i stanovnici prigradskih naselja prošle su godine u 15 minuta na svojoj koži mogli osjetiti više od 1100 uboda! Budući da je ova godina zbog poplava još plodnija za razmnožavanje komaraca, ne krene li se planski u njihovo uništavanje, može se očekivati potpuno opsadno stanje.
»Do toga ne smije doći, iako će ove godine borba s komarcima biti potpuno neizvjesna. Grad je potpisao ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije o javnim uslugama kontrole komaraca. Prema tom ugovoru tretmane komaraca u Osijeku sljedećih pet godina provoditi će Hrvatski zavod za javno zdravstvo«, kazao je Đapić.
Ovaj petogodišnji ugovor vrijedan je 44,4 milijuna kuna. Prve četiri godine za tretiranje komaraca trošit će se 11 milijuna kuna, dok za petu godinu ostaje 400.000, što će biti uvećano kad za to dođe vrijeme.
»Sada u ovome problemu svatko ima svoju ulogu. Grad je dužan osigurati novac, što je i učinio. Zavod za javno zdravstvo odgovarat će za tretiranje komaraca, dok će nadzor nad tretmanima provoditi Služba za monitoring i istraživanje komaraca Odjela za biologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku«, objasnio je Đapić.
Budući da je domet komaraca čak 30 kilometara, samo tretiranje u gradu ne može donijeti dugoročnije dobre rezultate, jer oni dolaze iz drugih netretiranih područja.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Stjepan Rudan, istaknuo je da su zato dosad već tretirali 3000 hektara, a da će ove godine tretirati ukupno 32.000 hektara poplavnih područja, uglavnom uz Dravu te u Kopačkom ritu, koja su idealna za razmnožavanje komaraca.
Novost u tretiranju komaraca je larvicidni tretman koji podrazumijeva njihovo uništavanje u vrijeme dok se nalaze u stadiju ličinke, dakle još su u vodi i nisu sposobni za let. Princip je jednostavan - područja na kojima se otkriju legla komaraca tretiraju se izbacivanjem ledenih granula iz helikoptera.
Budući da Osječani na svojoj koži već dobro osjećaju ubode komaraca, kreću i aviotretmani. Zaprašivanje iz aviona već je trebalo biti gotovo početkom ovog tjedna, no za to je potrebno vrijeme bez vjetra, koji posljednjih dana uporno puše.
Maja Sajler, Vjesnik, 05.05.2006.


A ja se pitam kada će se vidjeti rezultati? Za nekoliko godina kad svi poludimo? Jer ovo više nije normalno! Nije humano. Ne znam stvarno ko tu laže...gdje nestaju novci za tretiranje komaraca? Imam bolju ideju... da na Osijek bace ogromnu mrežu protiv komaraca! Jer svi koji žive u Osijeku i okolici znaju o čemu govorim. A oni koji ne žive ovdje, ne mogu vjerovati pričama. Da... to su te stvari koje ne možeš objasniti ljudima, to treba doživjeti! Pita me prijatelj iz Zagreba: "Pa jel to tak stvarno grozno?" Samo sam ga pogledala i rekla "Dođi i osjeti čari!" Mislim da se ne može ni usporediti njegovih pet uboda tijekom ljeta sa mojih desetak tijekom prolaska kroz dio parka koji je u hladu (a koji traje otprilike tri minute). Uopće ne mogu ni zamisliti šetnju promenadom ili ispijanje kave u predvečer bez komaraca. Nekako su postali dio svih nas (da, jer i kradu dio nas - našu krv!) Da, Osijek više nije nepokoreni grad, nego grad komaraca. Sad ni sama ne znam jel to smiješno ili tužno? Smiješno mi je kad pišem o tome u svojoj sobi, koja je "zaštićena" sa mrežicom na prozoru i kad pomislim kako sam jučer mahala rukama i nogama i glavom i kosom i skakutala po gradu braneći se od napasnika (moja susjeda za golubove kaže da su leteći štakori...razmišljam šta bi rekla za ove krvopije!). A što je najbolje od svega, ove današnje komarce ne smeta ni sunce (prije je bilo - pobjegni iz hlada na sunce - tamo ih nema) niti ih čuješ... ne, nema zujanja... samo osjetiš ubod kad je ionako krv popijena (i onda počinje odvratni svrab), a ništa drugo ti onda ne preostaje nego ga otjerati ili razljepiti to malo krvi po sebi. A valjda od svega najviše vole se prikrasti i ugristi za dio tijela koji ne možeš ni počešati ko čovjek! Da, to su zglobovi na nozi, prsti na nogama... najdraža mi je peta! Ali nama je još lako. Šta reći o maloj djeci koja se igraju u pijesku u parku ili su na kupanju na bazenima? Ni sami ne znaju što ih spopada... i ne izgledaju nimalo slatko sa tim crvenim ubodima po cijelom tijelu. A pogotovo kad ih ugrizu za kapak, pa to sve natekne... ni okice ne mogu otvoriti... prestrašno... (dodajem još tomu kratku priču o strahu liječnice u ambulanti za hitne slučajeve koja se nije usudila pomoći djetetu, jer su ipak oči u pitanju, nego hladno poslala na dežurstvo očnog odjela - bio je neradni dan... a tamo dočekat pregled - isto kao i čekanje Godota!)
Osijek nazivaju "grad slučaj", a ja bi rekla da je to zbog komaraca! Ali ima veze i s politikom, naravno, u sve se ona umiješala. Sjećam se razdoblja prije rata odnosno do prije 5-6 godina. Aviotretiranja komaraca su značila uništavanje istih i uvijek su se upozoravali pčelari da maknu pčele u zatovreno, na sigurno. Nakon toga komaraca nije bilo, usudila bih se reći, tjednima. Muhe, pčele, bubamare i ostale bube i bubice, sve su pokrepavale od toga. A sada otkad su navodno osječki zeleni ili tko već (ne bi sad ulazila u tu temu) zabranili aviotretiranje (u okolici Osijeka) zbog otrova (zagađivač okoliša), sada se isto vrši nekim kamionima koji rasipaju još veći otrov po ulicama. A što je najgore od svega, taj njihov "otrov" ništa ne pomaže. Dim koji raspršuju je malo bijel, malo siv, a ponekad se i zacrni. Ne želim ni napisati šta sve miješaju s tim otrovom da se više dimi. Ne... to uopće ne zagađuje okoliš! A komarci i dalje ostaju živi, samo polude od tog otrova i još više napadaju i grizu.
Kremice i sprejeve protiv komaraca koje gledamo na reklamama neću previše ni spominjati... dokaz da ne treba vjerovati u reklame!
Sad sam se upravo sjetila da sam ove godine čak jednom vidjela aviotretiranje, ali samo na području grada Osijeka, a ne tamo gdje bi trebali! Znači, okolica Osijeka, a ponajviše Kopački rit, odakle i dolaze. Da, mogu putovati 30 km... i taman ih dočekamo u gradu kao pravi domaćini! Ponekad razmišljam kako uopće izgleda "normalan" život bez komaraca? Ne, to ne mogu ni zamisliti. Ali čim otputujem, zaboravim na njih... Ono loše uvijek najbrže zaboraviš, ali isto tako čim se vratiš, dovoljan je jedan ubod i sjetiš se u kojem mjestu živiš! Mislim da glavni razlog osječana koji idu na godišnji odmor na more ili negdje drugdje, neće biti da se odmore od posla, da promjene okolinu, nego da odmore živce i pobjegnu od komaraca! A ako bude još gore (iako je ovo sada neizdrživo), počet ću razmišljati o stalnom odlasku iz ovog grada... Iako već sada imam dosta razloga za "bijeg" odavde, komarci će biti jedan od onih razloga pri vrhu!

- (16) - - -

petak 23.06.2006. u 20:20

opis slike PMS nije menstruacija, to je PREDmenstrualni SINDROM, koji se javlja vrlo često - prečesto bi rekla... i traje dugo, dugo... Nekad prije, nekad poslije, nekad cijeli mjesec. Ponekad imam osjećaj da žene NEMAJU pms samo nekoliko dana u mjesecu...i ti dani bi se trebali zvati "onim danima u mjesecu". Kad su žene zadovoljne sa sobom, sigurne u sve, sretne blabla. Naravno, postoje neke "taktike" kako se boriti sa pms-om, i neki recepti koje bi trebale isprobavati čim osjete da se bliži taj famozni sindrom. Ali nekad se ne stigne, pa se mnoge prepuštaju tom osjećaju "mrzim sve". E takvo ženino stanje bi trebalo zakonom zabraniti na javnim mjestima. Ili barem označiti nekom trakicom žene koje šetaju uokolo gradom i bijesne na svako živo i neživo biće. Jer nisu dobre za okolinu - a najgore su same za sebe. Ne znaju šta žele, a drugi su im uvijek krivci za sve... A ti drugi nisu uvijek muškarci, nego i žene bez pms-a.
Vidjeti nervoznu i neljubaznu ženu npr. na šalteru u banci nije lijepo, ali vjerojatno pomislite kako je nervozna zbog posla na ovim vrućinama, zbog velike gužve na poslu, ali možda samo ima pms. Da, SAMO pms. Samo se nasmješite bez pretjerane priče (iako će se i onda vjerojatno pitati: "A šta se sad ovaj kreten smješka?"). Ili vidjeti mamu kako pere (čitaj: "baca po sudoperu") suđe, i mrmlja sebi nešto u bradu - to nije zato što joj se ne pere suđe (jer tko ikad uživa u toj radnji?), nego zato što možda ima pms. Samo ju probajte nešto pitati... u najgorem slučaju ako se ponudite i oprati to suđe umjesto nje, dobit ćete odgovor: "Šta ti misliš da ja nisam sposobna ni suđe oprati?".
Uglavnom, htjela sam reći kako NEMA pretjerane pomoći za žene koje gadno dere pms, nego ih samo treba ostaviti da se same bore s tim, jer što god rekli, napravili, nema koristi, jer im ništa ne odgovara. A opet, koja lijepa riječ i malo više pažnje čini čuda. Ah... ko bi znao? Jer ni one same ne znaju.
Samo vrte neke filmove po glavi, nesigurnost i ljubomoru da ne spominjem. U jednom trenu su presretne, a u drugom zbog istog razloga jako tužne. Imaju volje za sve, dok u isto vrijeme ta volja nestane i povuku se u sebe. Sjede u sobi same i nemirne, dok im se neda nigdje izaći van.
Hm, sad se postavlja pitanje kako si pomoći? (jer naravno ovo zadnje sam pisala o sebi) Prepustiti se trenutku i čekati da prođe. Raditi ono što nam u tom trenutku odgovara i što mislimo da bi nas činilo sretnima. Pogledati romantični ljubavni film, isplakati se... zavaliti se u kadu i zapaliti nekoliko mirisnih svijeća... otići kod dečka i reći mu da želite cijelu večer ležati zagrljeni u krevetu...

Ali vjerojatno i onda ne bi bila skroz zadovoljna, jer bi mi smetala njegova preteška desna ruka i dah na vratu. Zaključak: Teško je udovoljiti PMS-ovki.

- (12) - - -

subota 17.06.2006. u 10:30

Depeche Mode, Ljubljana, 14.06.2006.

Nema se šta puno reći... bilo je fenomenalno, ali malo tko će shvatiti taj osjećaj sve dok ne ode na koncert obožavane grupe.
Nakon ukupno pet sati putovanja vlakom, stigli smo u Ljubljanu, jako lijep gradić, koji me njegov stari dio - centar - podsjetio na Veneciju...zapravo rekla bi da je Ljubljana mješavina Zagreba, Venecije i nekog našeg grada na moru... Imala sam osjećaj da će iza ugla neke uličice izbiti pogled na more, ali naravno ništa od toga. Nakon prekratkog šetanja po gradu, uputili smo se prema stadionu, i bili među prvima koji su tamo stigli, iako smo tek vaučere mogli zamijeniti od 17.00 sati.. a otkad su i trebali puštati na stadion. No međutim, tek su se nešto prije 19.00 "odlučili" da puštaju ljude unutra - koji su se morali poredati u red po dvoje ljudi, što me podsjetilo na dane od 1. do 4. razreda osnovne škole prije nastave hehe. Tako da smo negdje dva do tri sata imali ovakav pogled wink



Kad smo ušli, naravno, odmah smo zauzeli mjesta...treći, četvrti red i onda je slijedilo čekanje. Opet! Ali nema veze...stigli smo malo sjest i odmoriti...što nam je bilo itekako potrebno za iduće višesatno skakanje...



Činilo mi se da je stage bio veći nego u Zagrebu, ili je to bilo zbog veće bizine njemu hehe ne znam, ali bila sam oduševljena veličinom, a i ogromnim zvučnicima. I taman kad me je najveća nervoza uhvatila zbog "aaaa ne mogu više dočekati da počne", Placebo su, kao posebni gosti, odjednom počeli svirati i svi su se počeli ustajati i skakati, tako da su nas iz četvrtog reda malo izgurali iza... ali nema veze... i dalje smo bili dovoljno blizu. Iako Placebo ne slušam baš, jako su mi se svidjeli, a posebno pjevač hehe Zanimljivo je bilo to što je poslije svake pjesme uzimao novu gitaru?! To baš nisam shvaćala, ali nema veze wink



Nakon njihove svirke, koja je trajala nešto malo više od pola sata... uslijedilo je opet čekanje! Namještanje stagea... puštali su onu muziku - ne znam šta je to, ali to sam čula i u Zagrebu mislim... prvo tiho, a onda kak se približavalo 21.00 sve glasnije i glasnije... I opet to iščekivanje... Ali sve se isplatilo kad su izašli na stage i kad je počela pjesma "A paint that I'm used to". Totalna ludnica... nakon prve pjesme sam bila sva mokra, nisam se mogla previše ni micati zbog gužve, slikanje i snimanje s mobitelom da ni ne spominjem (pravi izazov wink)



Nakon početke euforije, rulja se malo smirila uz "Walking in my shoes", "Stripped" i "Home", a nakon toga sam ja pala u trans wink kad je počela pjesma "In your room". Samo sam uzela mobitel u ruke, počela snimati i uživala, uživala...



Iza toga su počeli svirati niz najpoznatijih pjesama ("I feel you", "World in my eyes", "Personal jesus"...) i onda su se svi totalno raspametili, a i ja zajedno sa njima. Iako sam bila na izmaku snage, u tim trenucima dobiješ neku nadnaravnu wink i uspiješ i skakati i pjevati iz sveg glasa...





Činjenica da sam bila toliko blizu stageu, i onom jednom dijelu - mostu... još ne mogu vjerovati, vjerojatno nisam svjesna nekih stvari wink Ah, taj Dave wink Jedna cura u publici je imala majicu sa natpisom "Reach out and touch Dave", oooo daaaaaa wink



Nažalost, koncert je prebrzo završio, i kad su se ljudi počeli razilaziti, onda sam shvatila da je stadion bio pun... Polako smo se uputili u Orto bar, gdje je bio after party. Ha! Šta napisati u vezi toga? U donjem dijelu kluba su puštali metalce i malo žešće stvari, dok na katu isključivo Depeche Mode i Placebo, i poneku stvar iz 80tih. Smjestili smo se, naravno, pored šanka i prvu cugu sam ispila u deset minuta... valjda sam već bila na granici dehidracije wink Atmosfera je bila odlična, snaga mi je dolazila u fazama... Ali uspjela sam još stajati i plesati negdje do 3 sata kad smo otišli na kolodvor i sjeli u prvi vlak za Zagreb. Naravno, čim smo sjeli, zaspali smo i tako cijelim putem. Bilo je lijepo sanjati koncert na putu do kuće yes koji je trajao sve do 3 sata popodne... Ali unatoč premorenosti i ukupno 6 sati spavanja u ta dva dana, i 12 sati putovanja, žuljevima, bolovima u nogama i svim dijelovima tijela, provod je bio fenomenalan i opet bi prevalila takav (a i dulji) put radi odlične dvosatne svirke omiljene grupe wink

- (11) - - -

again, again, again...





- (0) - - -

utorak 13.06.2006. u 23:57

think I love u



jel dovoljno reći samo hvala? cerek

- (3) - - -

ponedjeljak 12.06.2006. u 22:30

Pleši sa mnom, takva sam i gotovo :D

Opet to radim. Svjesna sam toga, ali ne mogu si pomoći. Zbrka u glavi, k. mi fali! (hahahahaha to sam upravo smislila)
Radim iste greške (ma to nisu greške) to su neke stvarčice koje te puknu s vremena na vrijeme...kad ludujem (a ovaj put nisam pila kavu!), ali bitno je da se pravim pametna kako greške, a kojih si svjestan, treba ispravljati s vremenom. Treba učiti, treba se pokušati mijenjati... da, da, to je lako reći i drugom savjetovati, ali kad ti trebaš to napraviti, onda je malo teže.
„Takva sam, uzmi ili ostavi“ valjda je moj životni moto wink Ako nekome nešto smeta, zašto ne kaže? Šutnjom se samo potvrđuje... prihvaća ono što jest. A kritike bi prihvatila. Barem mislim. Ovisi. Zapravo kritike baš i ne. Treba znati lijepo pojasniti. Ja uvijek kažem kad mi nešto smeta. I to na najbolji mogući način. A šta mogu ako tom nekom drugom taj moj način ne odgovara? Nek i to kaže. Ma šta pišem?! Pa naravno da ne kažem uvijek... ponekad kažem, ponekad prešutim... ponekad dobro prihvaćam kritike, ponekad uopće ne... ovisi o raspoloženju... da, da, tom prečesto promjenjivom raspoloženju. Ali šta mogu, kad sam takva! Protiv sebe ne možeš. Ali možeš bar pokušati promijeniti neke stvari. Npr. otvoriti se… reći… barem pokušati izgovoriti… ne znam. Za sve uvijek ima neko objašnjenje. Za svako mišljenje, za svaku reakciju, za svako ponašanje ima neki razlog. Ali teško je objasniti tako da netko može u potpunosti shvatiti. Sebe ponekad ne shvaćam, a onda bi bilo jako sebično od mene tražiti da me drugi shvate yes Ali bar se potruditi da me shvate. E to već cijenim. Ali opet sve kreće od mene same. Kako netko da me shvati, ako šutim? E sad opet, moja šutnja ovisi o osobi koja je pored mene. Ponekad razmišljam kako taj netko treba na neki način “zaslužiti” da mu se otvorim. Ne, ne, krivo sam se izrazila…taj netko treba to znati izvući iz mene wink A jebote, sad sam shvatila da ne pišem samo o sebi! Pa ja poznam i druge osobe koje su poput mene. Hm…trebala bi onda razumjeti tu šutnju…? Ili se pitati što mi ta osoba govori s tim ponašanjem? Da ja ne budem takva? Ali kako opet drugog “natjerati” da kaže ono što mu je u glavi? I ne samo to… da pojasni zašto ima takvo razmišljanje? Ali možda opet, možda ne želim čuti objašnjenje? Možda je šutnja ponekad dobra? Možda ne želim čuti to nešto. Možda želim vidjeti djela... jer bez djela, riječi ne vrijede.
Hm...ništa sad više ne znam wink Ako netko shvati ovaj post, nek se javi! wink Ovo su već preteške filozofije. Idem spavat.


- (0) - - -

subota 10.06.2006. u 19:25

vidno razočarana

fashion incubator

word ethno festival

svjetsko klupsko prvenstvo u ribolovu

urban fest osijek

osječko ljeto mladih

osječko ljeto kulture

exit

sziget festival

A da ne spominjem osječki korzo i osječku ljetnu noć (koja se održava - mislim - zadnjeg petka u srpnju i kolovozu). I sad mi pričamo kak se ništa ne događa u našem gradu (i šire)...a pogledajte ovo gore! Ludnica od zabave zijev Pogotovo za one koji ne putuju nigdje (čitaj: na more!)...i osuđeni su cijelo ljeto lutati po sparnom gradu (ili kišovitom)...

Ovako vidim ovo ljeto u gradu...



A šta se u vašem događa ovo ljeto?

- (5) - - -

ponedjeljak 05.06.2006. u 20:26

budalu i ovakve stvari vesele:D

We at Depeche Mode Message Board would like to wish you a happy birthday today! While this is an automated message, the sentiment still is true. yes



- (13) - - -

petak 02.06.2006. u 19:00

ususret koncertu :D

...kojeg već duugo očekujem, ali kao i onaj u Zagrebu, i ovaj u Ljubljani se gadno bliži wink Tek sam jučer počela biti svjesna da još ima 12 dana do koncerta, kad sam pričala s Damirom. A jedan razlog više za veselje je taj što će svirati pjesmu In your room - kojom sam postala opsjednuta, a koja se trenutno čuje na blogu. Uglavnom, kad sam ju čula na after partyju u Bestu, mislim da sam se raspametila wink a šta će tek biti u Ljubljani na koncertu...jadni oni oko mene hahah!

Inače, dobila sam "na posudbu" neke slušalice - Creative - sa dolby digital surroundom nešta-svašta-ne-razumijem-se, a taj remix "kroz njih" zvuči tako dooooobro...kao i svaki drugi njihov - totalno drugačije, tako da već dva dana po cijelo popodne sjedim za kompjuterom sa tim ogromnim slušalicama na glavi i uživam u Depeche Mode...a da ne spominjem Beastie boyse yes

A evo još jednog inače... danas sam popila kavu (koju ne pijem već nekoliko mjeseci) i postala i više nego hiperaktivna. Unatoč ovoj dosadnoj kiši, ja bi skakala i skakala...singing in the rain...sa ili bez kišobrana (a gdje je smajlić sa kišobranom?!) ...možda po krevetu? Ha, definitivno ću iskoristititaj višak energije naughty

Dodajem još i ovo: "Malo poznata skupina Nazca.Pelush sa ovih nasih prostora pustila je u javnost prvi demo, koji se zove "Bubnjichi". Radi se o drum&electroBased kontemplaciji, sa prizvukom ADF-a. Stvar je vec zazivjela na jednoj plaznoj festi, a dali vam se svidja, procijenite sami...Obavezno isprobati, 4.7 MB u download sekciji..." Aha...trebala bi i neki link staviti rofl poslušati, poslušati, ovo je skroz blesavo!

Vidi se da sam danas skroz pukla, jer sam stavila smajlića i više nego što sam smjela - jer mi se oni uopće ne sviđaju, a i zato što od planiranog posta o koncertu ispalo sasvim nešto drugo...i natrpan je sa sto informacija, al jebiga, kako se gazda osjeća, takav će i post napisati smokin a da, i tih cigareta bi se trebala ostaviti...

Aj ipak za kraj jedna slika


I just can’t get enough! šesnaest puta se ponavlja, a onda kaže (ko kaže?!) na kraju Repeat to end wink

- (8) - - -

blog web

powered by FreeFind

visitors
online


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Ne postoji put do sreće, put je sreća.

Čovjek se navikne na sve, pa tako i na samoću. No, moram priznati da me samoća iz dana u dan sve više muči. Uistinu tada poželim nekoga tko bi razumio osobu poput mene, što uopće nije lako.

Kad umrem otići ću u raj, jer sam živjela u paklu.

Najvažnija stvar na svijetu nije gdje smo, već u kojem smjeru idemo.

Ne očekuj ništa od života, pa se nećeš razočarati.

Ono što jesmo, proizvod smo vlastitog razmišljanja.

Rekao bih da sam visok stoga što cijelog života nastojim uhvatiti zvijezde.

Voljeti nekoga znači voljeti sebe kroz tu osobu.

Život je dugotrajni proces umiranja.

Možeš imati ogromno bogatstvo, čak i zlatne planine - ali, ako nisi zadovoljan, neće biti mira u tvom srcu.

Bogat si tek kad imaš nešto što nikad ne bi mogao kupiti novcem.

Život ti se pretvara u ono što misliš.

Sreća u ovome životu ovisi manje o tome što vam se događa, a više o načinu na koji to prihvaćate.

Čovjek pun duha i u potpunoj se samoći izvanredno zabavlja svojim mislima.

Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.

Svaki čovjek je dijete svojih postupaka.

U gomili ljudi pronađe se i poneki čovjek!

Kad imaš sve, ne vidiš ništa, progledaš tek kad nemaš ništa.

Ne misli da je trenutak sreće nešto maleno.
Sreća i postoji samo u kratkim trenucima.

U životu postoji pet stvari koje se ne mogu vratiti:
- Kamen kada je bačen
- Riječ nakon što je rečena
- Mogućnost nakon što je izgubljena
- Vrijeme kada je prošlo
- Ljubav za koju se ne bori.

Bila je jedna lutka od soli. Pitala se: "Što sam ja?" Sretne žirafu i pita ju: "Što sam ja?" – "Pojma nemam!" Dođe do lava: "Što sam ja?" – "Ne znam što si, lutka od soli..." I tako u potrazi dođe do oceana ogromnog i pita more: "Što sam ja?" – More se nasmiješi i kaže: "Dođi i vidi! Dođi k meni i zakorači!" I dođe i zakorači i što je više koračala – to se više topila i ostalo je samo malo glave i u onom ushitu reče: "Sad znam što sam ja."

“There are painters who transform the sun to a yellow spot, but there are others who with the help of their art and their intelligence, transform a yellow spot into the sun.”
Pablo Picasso (1881-1973)

1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati, samo ako ti govoriš.
2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.
3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe.
4. Ophodi se prema gostima u kući s puno obazrivosti. Posluži ih sa najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.
5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.
6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude bilo biljke.
7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i riječi. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na osobno izražavanje.
8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratit će ti se višestruko.
9. Svi ljudi čine pogreške. Sve pogreške mogu biti oproštene.
10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tijela i duha. Vježbaj optimizam.
11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Ona je dio naše svjetovne obitelji.
12. Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalijevaj ih sa mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesto da rastu.
13. Izbjegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov te boli će se vratiti tebi.
14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasljeđa i dosljednosti unutar ovog univerzuma.
15. Drži sebe u ravnoteži. Svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Tjelesno Ja. Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zdrava. Jačaj tijelo da ojača um. Rasti bogato u duhovnosti, da izlječiš emocionalne rane.
16. Donosi svjesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.
17. Poštuj privatnost i osobni prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije. To je zabranjeno.
18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.
19. Poštuj tuđa vjerska opredjeljenja. Ne sili druge da vjeruju u tvoje.
20. Dijeli svoju dobru sreću. Dijeli i sudjeluj u davanju milostinje

Idi smireno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini. Koliko je moguće budi u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govori svoju istinu smireno i jasno slušaj druge, čak i glupe i neuke, i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu. Ako uspoređuješ sebe sa drugima možeš postati ogorčen ili ponosan, jer uvijek će biti i većih i manjih od tebe. Raduj se svojim dostignućima kao i svojim planovima. Održi entuzijazam za svoj vlastiti poziv ma koliko on skroman bio, to je pravo blago u promjenjljivim vremenima. Budi obazriv u svojim poslovima, jer svijet je pun prevara, ali neka te to neometa da vidiš vrline koliko je ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i svuda je život pun junaštva. Budi ono što jesi (budi svoj), pogotovo nemoj glumiti ljubav i nemoj biti ciničan prema njoj jer usprkos svoj ogorčenosti i razočarenjima ona je vječna kao i trava. Spokojno primi iskustvo godina, skladno napuštajući stvari iz mladosti. Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Nemoj sam sebe žalostiti izmišljotinama, mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti. Osim održavanja samodiscipline budi blag prema sebi.Ti si dijete svemira ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo da budeš ovdje. I bilo ti jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kao što bi i trebao. Dakle budi u miru s Bogom, ma kako Ga zamišljaš i bez obzira kakav ti je posao i kakve aspiracije u bučnom komešanju života imaš, zadrži mir u svojoj duši. Pored sve prljavštine i jadikovanja ovo je divan svijet...

eXTReMe Tracker