borut

30.08.2006., srijeda

Za Luciju

Lucija je dobila maminu poruku sa istocnih obala, gdje valovi i vjetrovi bez prestanka mjesaju morski mulj i pustinjski pijesak praveci neiscrpne kolicine materijala za gradnju svega sta masta moze stvorit!




Pozvala je Lucija i zapitala moze li se i ona tamo poigrati kad je mama jednom bude povela sobom na put?! Dok nam ne dodje, pazit cemo da joj takmicari u gradnji pjescanih kipova, koji se sa svih strana svijeta okupise ovih dana pored hotela "Meridijan" u Haifi, ne potrose bas sav pijesak! A za utjehu dok ceka, evo joj najprije zabca kojega ona tako dobro oponasa,


pa dvoraca pred kojima covjek zanijemi dok im se divi,










jednostavnijih kucica,


pa i onih sto bi trebale biti od kolaca, cokolade ...,



te likova iz prica koje Luciji upravo citaju!









Kad nam stizes, Lucijo?

- 15:36 - Komentari (30) - Isprintaj - #

27.08.2006., nedjelja

Izlazak

Znaju oni koji su citali Stari Zavjet koje probleme je imao Mojsije da izvede svoj narod iz Egipta! Ali nista to nije prema naporima koje su moje dame ulozile da bi izasle iz Izraela nakon uspjesno obavljena posla (bile su u Bartulovim svatovima)! Doveo sam ih na vrijeme, dva sata prije uzlijetanja aviona, u zracnu luku do informacijske tocke gdje je I. dobila sve potrebne podatke!



Aerodrom poluprazan



i cekamo da se pojavi G. koji takodjer putuje!



Djevojke ulaze u trakama oznaceni prostor, gdje ce ih docekati prva sigurnosna provjera!
Ja ih cekam tamo negdje gdje bi trebale izaci nakon cekirana putnih karata! Cekam i cekam! Osjecam da nesto nije kako treba i vracam se tamo gdje sam ih ostavio. Dolazim sa osmjehom i fotografiram, ali pred objektivom se pojavi "sigurnosna" ruka, a neljubazni glas mi rece "do tu; tko si; sta si; u kakvom si odnosu sa putnicima; ...?"



Onda pocinje pojedinacno ispitivanje svake od njih tri, pa unakrsno ispitivanje. Deset minuta, petnaest minuta; vrijeme prolazi, a nervoza raste. Konacno im dokoni sigurnjaci stavljaju zute markice na prtljagu kao dozvolu da mogu ici na daljni pregled. Sigurnjaci se vracaju u ugao iz kojeg su ih moje dame izvukle, a dame odlaze na daljni pregled prtljage! Sve torbe prolaze kroz ogromni stroj i na kraju im pokazuju kamo moraju ici na jos detaljniji pregled. Kriomice fotografiram!



Sve se ponovno pregledava pod rentgenom. Jednu torbu treba otvoriti. Iz nje vade dvije boce. U jednoj je vino za I.G, a u drugoj je sabres za A.B. Nose ih nekom specijalcu koji sjedi okruzen kojekakvim uredjajima i na ogromnome ekranu, kojega i ja vidim ali se bojim fotografirati, se pokazuju obrisi boce. Pazljivo gleda, a vrijeme trci; nervoza ... Dolazi G! On je prosao sve kontrole i brine! Aktivira veze i vezice koje jos ima na telavivskom aerodromu! Jedna djevojka prilazi sigurnjacima! Oni zavrsavaju uspjesno posao - sve se moze unijeti u avion. Obrisi boce ostaju na velikome ekranu! Ali! Ali sad sve to treba poslagati u torbu koja je kod kuce s mukom zatvorena. Vrijeme leti; G. psuje! Dvojica sjedaju na torbu i konacno su bravice zatvorene! Ceking ide brzo, jer na listi putnika je samo dvadesetak osoba!



Pobjednicki usklik



samo je oznacio da treba jos brze nastaviti, jer slijedi jos pasoska kontrola i dodatni pregled rucne prtljage, a sta ih tamo ceka ne moze se predvidjeti. Od kave nema nista, a, cini mi se, ni od potrosackih uzitaka u brojnim trgovinama slobodnim od poreza!



Do vidjenja!!!

- 15:48 - Komentari (13) - Isprintaj - #

26.08.2006., subota

I to nije sve!

talit ...jer, prve subote nakon vjencanja poseban je obred u sinagogi - sabat hatan. Uputili smo se rano, odmah nakon budjenja, u Ber Sevu! Lako smo pronasli sinagogu u kojoj se vec okupilo oko 150 muskaraca ogrnutih molitvenim salovima, a iza paravana jos stotinjak zena. Dvadesetero malene djece se muvalo tamo amo izmedju klupa zabavljeno svojim vidjenjem religije, a jos toliko dojencadi je drijemalo u narucjima majki, ponekad se javljajuci kratkim placem! Fotografija nema, jer subotom je zabranjen svaki rad, pa i skljocanje fotoaparatom!

Tocno u 9,00 sati dezurni rabin (svake godine se duznost dezurnoga prenosi na drugu zasluznu osobu, ako je moguce rabina) je poceo dijeliti zaduzenja u citanju svetih tekstova. Citala se je parasa softim, o kojoj na Hrvatskom pisu Dvar Tora i Parasha! Sjedio sam pored Bartula i strpljivo pratio dogadjanja oko sebe. Sve je teklo glatko, valjda po uobicajenom redu, kao i svake godine, jer parase (komentari) se izmjenjuju jedna za drugom tijekom 52 tjedna u godini vec tisuce godina, pa nekih iznenadjenja ne bi trebalo biti!

Pred nama je molio stariji, po mojoj procjeni osamdesetogodisnji, gospodin koji je vukao moju pozornost povremenim prekidanjem molitve i odlaskom do zenskog dijela! Tamo je ostro protestirao protiv zamora koji je od tamo stalno dolazio, a nije imao nikakve veze s molitvom - tko zna o cemu su zene pricale dok su se muzevi i sinovi bavili najvaznijom djelatnoscu!? Taj je gospodin bio i jedini u citavoj dvorani kojemu su smetala djeca! A djetetu je dozvoljeno sve, pa cak i da se progura pored spomenutog gospodina (kasnije sam ustanovio da mu je prezime Koen) do svog oca vicuci da treba "kaki"! I tata se udaljio sa sincicem, ostavljajuci spomenutog g. Koena negodovati!

Bartul mi je pokazao plasticnu plocicu na kojoj je pisalo mafter, ili nesto slicno, te rekao da je sada njegov red. Ustao je i prisao sredisnjem djelu dvorane kamo su prethodno iznijeli svitak tore, te u dva navrata citao tekstove za koje je bio odredjen. Kada je zavrsio zasuli su ga sa svih strana bombonima i pocelo je cestitanje. Vratio se da mu i ja cestitam! Ceremonija je nastavljena izlaganjem pocasnog gosta mladenkine obitelji Hen. Saznao sam da ce on uskoro postati glavni rabin Ber Sheve! Stajao je ispred aron hakodes (ormara svetinje u kojem se cuva svitak tore), a oko njega se je svo vrijeme vrzmala djevojcica u suknjici koja je jedva prekrivala pelene! Nije pravila galamu, jer su joj usta bila zauzeta cuclom, pa je rabin mogao nesmetano govoriti.

Nadahnuto je isticao nuznost zajednickog zivota muskarca i zene, gradnje doma, ljubavi ... Zapoceo je cinjenicama da je tesko pronaci dvije osobe koje mogu zajedno, neprekidno boraviti u zatvorenom prostoru 24 sata, ama ni 12 sati. Cak ni dva brata blizanca, jednojajcana, rodjena u razmaku od 5 minuta, odgajana od iste majke, pod istim obicajima nisu sposobna za trajno zajednistvo. A pronaci osobu muskog roda sa dalekog sjevera ili zapada i zensku osobu sa jos daljeg juga ili istoka, odrasle pod utjecajem potpuno razlicitih kultura, sastaviti ih i uputiti da stvaraju novi, zajednicki im dom - kako, kako u tome uspjeti? Jos kad se tome doda da u hebrejskom jeziku svaka rijec, svako slovo ima svoje znacenje, pa da se i rijec is (muskarac) i isa (zena) sastoje od po tri slova od kojih su dva jednaka alef i sin te oznacavaju vatru - es, kako, kako pomiriti taj oganj koji plamti i tezi razaranju i to dvostruko, kod njega i kod nje, ispod jednog krova.

Tajna je u trecem slovu, nastavio je rabin, a to su jud od muskarac i hei od zena, koji kad se spoje oznacavaju ono sto je Stvoritelj udahnio materiji da moze ne samo postojati nego i djelovati, pomiriti suprotnosti i proizvesti nove vrijednosti! Jos je rabin nizao ucene recenice i svi su ga pazljivo slusali, osim g. Koena ispred nas koji je vec poceo negodovati zbog poduzeg izlaganja, pa je i zavrsetak govora uskoro uslijedio!

Nastavile su se molitve i konacno 13 muskaraca, racunajuci i starog gospodina o kojega sam vec spominjao, se izdvojilo i poredalo ispred ormara svetinje. Prethodno su izuli cipele i pokrili se preko glave molitvenim salovima. Ispod salova podigli su ruke pred oci, dlanova usmjerenih prema prisutnima i razmaknutim prstima (malog i prstenjaka od ostalih)! Bila je to birkat koanim (nezirejski blagoslov)!

Time je subotnji ceremonijal zavrsio! Nije trebala niti minuta da se razmaknu klupe i sjedalice, odnesu paravani koji su dijeli muskarce od zena, iznesu stolovi sa jelom i picem - mala zakuska u cast mladenaca!

- 19:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #

24.08.2006., četvrtak

V J E N C A N J E



Zvuk roga je najavio pocetak! Lital i Bartul stali su pred rabina ispod hupa (vjencani baldahin)!



Ceremonija je tekla glatko i za cas je prsten bio na mladenkinom kaziprstu, odakle ga je ona sama premjestila na prstenjak.



Preslo se na citanje ktube (bracni ugovor)



Bartul je pokrio Lital i sebe svojim novim molitvenim salom, nakon cega je pocelo nizanje sedam blagoslova sedmorice rabina!



Obred je zavrsio razbijanjem case



cije su se krhotine brzo nasle u Omikinim rukama!



Mladenci su se prikljucili slavlju



i evo ih u prvom plesu...



JOS FOTOGRAFIJA KOD EDIJA!

- 12:50 - Komentari (42) - Isprintaj - #

23.08.2006., srijeda

U medjuvremenu

izmedju hene i vjencanja bilo je puno shopping-a, setnji,



degustacija izvornih delicija,



pozdrava preko mora,



nabavke suvenira...



...a ovdje se, samo ovdje, uistinu po moru hodalo!


- 08:59 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.08.2006., utorak

HENA - fotografije

Evo malo fotografija sa jucerasnje hene:

Lital je bila neprikosnovena zvijezda veceri


svo vrijeme odjevena u prekrasan kaftan!


Bartul se je prikljucio, nakon sto je na obali mora kod Askelona izgovorio odgovarajuce psalme!


Zajedno su sjedili na pocasnom mjestu!


A onda je doslo vrijeme da se svi ogrnu tradicionalnim kaftanima!


Cula se je istocnjacka muzika sa starih instrumenata, pracena uobicajenim vokalima


i veselje je bilo neopisivo dok su se prisutni njihali u njenom ritmu!


... a zasto je i kako sredisnji dio moga dlana promijenio boju da se naslutiti, ali nemam cime argumentirati dok ne dobijem fotografije iz Ber Seve!


- 08:47 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.08.2006., ponedjeljak

Hena



Danas idemo na henu, a to je:

"Sephardic wedding rituals are some of the most exotic and ritually fascinating around. The "henna" ceremony, for example, takes place in the home of the bride on the evening before her wedding, as symbolic prevention against the "evil eye". All present on this occasion have their faces, hands and feet stained yellow or reddish-orange. As part of the ritual, a variety of figures are marked out on the skin with a needle, and the henna - which is powdered then mixed with water into a paste - is worked in and brings the design to life. In the Sephardic tradition, the families of the bride and groom exchange henna paste, which is then spread on the ring fingers and feet of the couple to signify their upcoming union and encourage fertility."(http://www.torah.org/)
Henna comes from the Arabic: hinnâ'. Henna is a cosmetic paste that is solely used for decoration, and is not connected to any health advantages. Henna comes from the leaves of the plant with the same name. These are crushed into a green powder, that is being sold in suqs all over the Arab world. To this powder, water is added, so that it becomes a dough that is put to the body. After leaving the dough on the body for some time, up to 2 hours, a deep orange color is left on the skin that will slowly fade away over a period of 2- 3 weeks. The henna is often arranged to intricate patterns, and it is the hands or the feet that are decorated.

Da tamo (a radnja ce se zbiti u Ber Shevi) ne bi isle bose tri dame su prosetale do obliznjeg mola i vratile se kuci s pet, seset, sedam ... pari cipela



- 10:59 - Komentari (7) - Isprintaj - #

20.08.2006., nedjelja

Bacir (berba, trgacina)

Jutros prije zore skrenuli smo s nase glavne teme koja nas je ovdje okupila (Bartulovo vjencanje), te prosetali do plodnih ravnica Binjamine (izraelske Provanse, rekla bi Vesna)



gdje Jair



vec nekoliko tjedana bere svoje nepregledne vinograde!



Danas je na redu sorta ARGAMAN koja se dodaje ostalim tamnim grozdjima iskljucivo da oplemeni boju vina (dobije se duboka crvena boja pomijesana s malo plave)!



U radu koristi neumornu radnu snagu iz Jiser al Zarka!



Oni su nastavili berbu, a mi se vratili rubom susjednoga, vec obranog vinograda, u kojem se jos moze pronaci pokoji grozd preslatkog CHARDONNAY-a, koji granici nekim drugim imanjem okruzenim prekrasnim bugenvilijama



taman na vrijeme da ispratimo G. prema Tel Avivu!





- 08:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.08.2006., subota

Gdje smo danas bili? (2)



Danas? Pa danas je sabat (subota) i Bartul je doma, a on se subotom odmara, pa smo mu pravili drustvo!

Da ne bi bilo zabune, Bartul i Lital ce se vjencati 23. kolovoza, pa posljednji putnici neka pozure!


- 16:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.08.2006., petak

Gdje smo danas bili?

Popila se kava na balkonu i Bartul je dobio poklone!



Prosetalo do mozaika ptica iz bizantskog razdoblja!



Odmaralo na travnjaku bazena, nakon laganog plivanja,



ali i na kamenu uz more,



gdje su se izvodile piruete!



... a s dolaskom noci, opet kava na balkonu!


- 19:38 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Docek

Razvuklo, razvuklo se cekanje na telavivskom aerodromu,



a u sitne sate trebalo je i popit kavu iz automata kakve Vesna najvise voli (medju nama: cim vidi automat trazi kovanice)!



I evo ih! Trcimo se bacit jedno drugome u zgrljaj,



a bilo je i neplaniranih susreta!



Fotka prije ukrcavanja u automobile!



Zdravica kod kuce rakijom koju je Vesna (ova sa slike) pekla

,

a na stolu kutija rafiola koji nece dugo trajat!!!


- 02:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.08.2006., srijeda

Vela Gospe na Trsate

Evo pogleda na Trsat



i sa Trsata (odakle nam sutra stize gocsa),



gdje je sinoc snimljen NOVI FILM! Autor I.B. posluzio se sestrinim digitalcem i ocekuje zasluzeno priznanje na putu do "Oscara"!

Pozelimo mu mnogo uspjeha u daljnjem radu!


- 18:35 - Komentari (8) - Isprintaj - #

15.08.2006., utorak

Primirje

Drugi dan primirja prolazi! I dok isti topli zapadnjak vijori zastave pod kojima Libanonci jos pokapaju svoje,



a Izraelci svoje mrtve,



ljudska priroda se ne mijenja. Vec opozicija, i s lijeva i s desna, trazi formiranja istrazne komisije za preispitivanje nacina vodjenja rata, a od zapovjednika Generalstaba se trazi da odmah podnese ostavku. U grijehe mu ubrajaju i da je na burzi prodao sve dionice kojima je raspolagao i to nepuna 3 sata nakon otmice dva izraelska vojnika 11. srpnja.

A primirje je klimavo. I tisuce vojnika su jos u Libanonu! I medjunarodne mirovne snage su jos daleko da bi se na njih moglo racunat! I ratna sjekira jos nije zakopana - malo treba pa da opet pocne zveckat!



U takvoj atmosferi "spijunske sluzbe" su nas uhvatile na kavici kod "Lehem Erez" gdje smo se nasli da u miru preispitamo situaciju glede doceka nasih gostiju prekosutra;



sijecate se: za skoro Bartulovo vjencanje s Lital!!!


- 20:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.08.2006., ponedjeljak

Nada





Sa suncevim izlaskom krenuo sam na posao pun nade da ce danasnji dan oznaciti kraj tridesetcetverodnevnom ratu koji je ispraznio domove juga Libanona i sjevera Izraela ogrnuvsi tisuce obitelji u crno; a sad se, pred zalazak sunca vratih i nadalje nadam




- 19:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.08.2006., nedjelja

Znak mira

Jucer je na balkonu bio kolibric, a Da_Vinci (trenutno uziva na otocima) nam prizeljkuje goluba! Vrucine su velike i golubi ne lete ovih dana nebom nase okolice, pa sam za jutros "skinio" meni najljepseg goluba, neka nagovjestava skoro primirje dok oni pravi ne stignu!

........

- 07:34 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.08.2006., subota

1701

je broj rezolucije o Libanonu koju je sinoc jednoglasno usvojilo Vijece sigurnosti UN-a, a trebala bi definitivno srediti odnose izmedju Libanona i Izraela ili ce joj sudbina biti kao i svih dosadasnjih, spomenutih u njenom clanku prvom: 425 (1978.), 426 (1978.), 520 (1982.), 1559 (2004.), 1655 (2006.), 1680 (2006.) i 1697 (2006.)!

I dok svijet ocekuje sta ce biti, a izraelske snage prodiru jos dublje, kako bi uspostavile potpunu kontrolu na podrucju juga Libanona sve do rijeke Litani, prije nego li ce Olmertova Vlada sutra odluciti o prihvacanju rezolucije, evo moga malog jutrosnjeg gosta koji se je dosao pogostiti nektarom bugenvilije na nasem balkonu. On nista ne uzima besplatno. Nagradio me je tihim cvrkutom i poziranjem za samo jednu fotogtafiju. Brzo je odletio! Valjda da jos nekoga razveseli!


- 12:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.08.2006., petak

Civilizacijski sukobi

Josi G. je povjesnicar, a paznja mu je usmjerena na svjetska kretanja u posljednja dva stoljeca. Slusao sam njegovo izlaganje, jer on je poznat kao "bolesni" optimist, u kojem je iznio da se svijet trenutno nalazi u TRECEM CIVILIZACIJSKOM SUKOBU. Prvi je, kaze Josi, bio sukob sa nacistickim i fasistickim pokretom. Drugi je bio konfrontacija naprednog svijeta s ruskim modelom socijalizma. Treci, aktualni je sukog naprednog covjecanstva sa muslimanskim fundamentalizmom, koji eskalira terorizmom i u kojem je Izrael trenutno jedan od glavnih aktera na sceni!

Josi tvrdi da u takvom svjetskom sukobu ne moze biti niti pobjednika niti porazenog. Moze se poniziti suparnika, pokusati ga istrijebiti, protjerati - ali pobjednika nema. Takticke pobjede u pojedinacnoj borbi ili kapituacija u ratu ne oznacavaju zavrsetak nekog pokreta. One mogu doprinjeti okoncanju sukoba, oznaciti njegov zavrsetak, ali jedna borba, jedan rat nikako ne moze dovesti do rjesenja situacije, a oba dvije strane u sukobu nastavljaju kasnije suzivot.

Do razrjesenja sukoba dolazi kada se nakupi potrebna historijska masa pa, kao u sukobu sa nacizmom i fasizmom izbije II. svjetski rat u kojem pobjedjuju napredne snage, a u sukobu sa ruskim socijalizmom on puca izunutra i raspada se. I u ovom, TRECEM CIVILIZACIJSKOM SUKOBU, rjesenje ce, rekao je Josi, doci tek kad se nakupi dovoljna historijska masa, a nikakav rat protiv Hizbaline gerile u Libanonu ne moze dovesti do konacnog rjesenja.

Zna li netko definiciju "potrebne historijske mase" i sta se sve jos mora izdogadjati da terorizma u svijetu nestane?

U trazenju odgovora nemam bolje fotografije od ovog malog gospodina koji isto tako trazi izlaz iz situacije u koju su ga doveli stariji zabavljeni svojim poslovima, a on sam u sredistu dvorane!


- 09:10 - Komentari (9) - Isprintaj - #

08.08.2006., utorak

Suze

Sani Svijet je sazdan cudno. Jucerasnje suze zalosti jos se nisu osusile, a radosnice vec klize niz obraz. Sani (sjecate se one djevojke na cijem vjencanju smo bili) je rodila sina!





Kazu da se u ovim krajevima za vrijeme ratova radja vise muske djece. Priroda brine za sve!
Bilo kako bilo u cetvrtak ce biti obred obrezivanja i Sanin prvorodjenac ce dobiti ime!


- 22:12 - Komentari (13) - Isprintaj - #

07.08.2006., ponedjeljak

M A V E T (smrt)...

... je usla u nase dvoriste! Dragi susjed i prijatelj, partner u sportskim aktivnostima, Gregori Aharonov poginio je u jucerasnjem raketiranju Hizbale na sjeveru Izraela, a ja jos ne pojmim da covjeka kojega sam tako rado susretao pozdravih posljednji put!

Na groblju Or Akive, kao i u svakom drugom gradu, odvojen je i posebno uredjen dio na kojem se sahranjuju vojnici.



Prebrzo se gine na Bliskom Istoku, pa je za danasnji pogreb raku trebalo iskopati na jos nepripremljenom travnjaku!



Grupa vojnika dostojanstveno je unijela mrtvacki sanduk prekriven izraelskom zastavom



i sve se je odvijalo brzo po, na zalost, dobro uigranom scenariju!



Humku su brzo prekrili vijenci i buketi cvijeca,



izmjenili su se brojni govornici u nastojanju da opisu izuzetno omiljenu osobu pokojnika, pocasni stroj je ispalio salve,



a ja cu Grisu pamtiti ovako


- 21:32 - Komentari (10) - Isprintaj - #

06.08.2006., nedjelja

Skloniste

I u mojoj poslovnoci postoji skloniste. Danas smo ga i isprobali. Mene tri kata dijele od njega. Uspio sam putem aktivirat kameru i zabiljezio kako se kolege mirno spustaju!



Pretposljednjoj od nas pedeset trebalo je 30-tak sekundi da prodje kroz vrata (otprilike to je i vrijeme potrebno raketi da iz Libanona doleti do nas), i ja za njom!



A unutra to izgleda ovako:




Na srecu nista nije palo u okolici i brzo smo se vratili na posao!

- 19:05 - Komentari (11) - Isprintaj - #

05.08.2006., subota

Osveta (?)

Osveta ili ne, javljaju ovdasnja sredstva informiranja da su nocas pripadnici specijalnih jedinica izraelske vojske upali u stan na drugom katu visekatnice u juznolibanonskom gradu Tyre (Sur) i ubili najmanje 7 pripadnika Hizbale odgovornih za lansiranje raketa srednjeg i dalekog dometa na Izrael, pa i sinocnjeg raketiranja Hadere. U akciji je ozlijedjeno deset vojnika izraelske vojske, a unisteno je i oklopno vozilo libanonske vojske pri pokusaju interveniranja. Dodaju da je to poruka Nasrali kako, u slucaju ponovnog lansiranja raketa dublje prema sredisnjem dijelu Izraela, odgovorni nece proci nekaznjeno!

(Reutersova fotografija nakon akcije)


Odmazda ili ne, danas rakete nisu padale oko nas. Cini se da upozorenje radi!

- 15:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Latinsko jedro

Ovih dana najbolje bih se osjecao na brodu. Neki mali jedrenjak (ne kao onaj Bugenvilijin) s jednim jarbolom, a jedro po mogucnosti latinsko; ovako nesto;



i konop za zastave, tek da se zna tko je na brodu (hvala Darku na ideji)!





- 11:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.08.2006., petak

Prva uzbuna

Veceras se je, prije pet minuta, u nasem gradu prvi put oglasila sirena upozoravajuci nas da treba uci u sklonista i cuvati glavu o Hizbalinih raketa. E bas necu!



... a sad javljaju na vjestima da je raketa pala u okolici Hedere! Bas blizu - v r u c e! Sad sve ostaje pitanje srece!

- 20:21 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Knedle (realizacija)

Sjecate li se kako sam neki dan pisao da je Vesna meka srca! I donio ja, dakle, krumpir kuci, ali se jucer, dok je Vesna jos bila na poslu zazelio friganih (przenih) krumpira, pa ih ocistio, narezao na kolutice, u cisto maslinovo ulje, posuo malo solju i ... ode krumpir!

E, jutros, dok sam ja jos trljao pospane oci i planirao u kakvome neradu provesti dan, odseta Vesna u supermarket i brzo se vrati sa svime sta je potrebno za moje knedle. Vidio ja da nije to samo krumpir i brasno, nego da ce tu biti posla i posla?! Pokusavao sam joj pomagati s vrelom vodom, iznosenjem lonaca, pranjem posudja, ali traljavo! I prekasno sam shvatio da samo smetam, pa sam se izgubio u pravcu bazena kako ne bi doslo do prave eksplozije!



Kad sam se vratio, stan je mirisao kako sam samo sanjat mogao! Ne bih o broju knedli koje su ostale za veceras (ako dozive vecer), ali nesto tesko sjedim i jos teze se priginjem prema kompjutoru, pa bih malo u horizontalu da se sve to izravna, a o Vesninu meku srcu - drugom zgodom, jer ne moze se o toj temi dok se jede! To je kao kad bi grickali sjemenke dok slusate Mozarta!




- 16:05 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.08.2006., četvrtak

9-ti dan mjeseca Av

molitva je poceo sinoc masovnom molitvom pred Zidom placa. Pobozni Zidovi obiljezavaju molitvama i jednodnevnim postom dan rusenja Prvog hrama 586-te godine p.n.e.,





Drugog hrama 70-te godine n.e.



i progona iz Spanjolske 1492-ge.


- 09:51 - Komentari (7) - Isprintaj - #

02.08.2006., srijeda

Knedle

Pricam ja jutros mojoj kolegici Z., a ona rodjena u Egiptu, kratko, kao apatrid, boravila u Francuskoj i prije tridesetak godina stigla u Izrael, kako sam se zazelio jesti knedle sa sljivama. Ali kako da joj objasnim sta su knedle, kad ih ovdje jos nisam vidio, niti s nekim razgovarao o njima, pa ne znam kako im se kaze niti na jednom od jezika koje ona razumije. Poceo ja kako se napravi tijesto od kuhana krumpira i brasna, pa se njime omota zrela sljiva bez kostice, ubaci u kljucalu vodu i, kad se izvadi iz vode, provalja po pripremljenoj smjesi secera, mrvica kruha i cimeta, pa servira,



a ona se mrgodi, slazuci negdje u mislima sve te okuse, te tvrdi da to ne moze biti ukusno, ali... kako nastavih o guzvama u nasoj kuhinji, nekad u Makarskoj, kad bi iza Vesne, koja se je trudila da sta brze pripremi potrebnu kolicinu (medju nama: NIKAD DOSTA), cekali Gregor, Bartul, Mala (jos jedna crna macka) i ja da "ugrabimo" vrelu knedlu i ne okljevajuci poceli odgrizati vruce zalogaje prevrcuci ih zubima i puhajuci istovremeno da se barem malo ohlade prije nego li smjesa dodirne nepca i jezik, te nadrazi osjetila okusa izazivajuci zadovoljstvo, i tako sve do sredine poslastice gdje se krila sljiva koja bi uvijek iznenadila, jer bi bila jos vrelija od tijesta koje se valjda brze hladi, pa bi hitali uzimati novu knedlu ne bi li ona vec bila bliza sobnoj temperaturi i smanjila napetost u ustima, ...to je vec nesto drugo uskliknu Z. ne krijuci zelju da ih i sama proba!

... sad hitam kupit kilo dva krumpira, a Vesna je meka srca!

- 15:29 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V