borut

31.05.2006., srijeda

Kojak

Kojak Na Darkovom blogu mozete naci sve u vezi s Jeruzalemom! Gotovo sve, jer nitko nije savrsen! Tako Darko nije zabiljezio da je gradska uprava ovih dana prezauzeta u pokusaju da onemoguci Kojaku bespravno poslovanje!

Kojak je veliki zdravi muzjak koji obavlja biznis na Maslinskoj gori. Za sitnih 5 sekela on vam dozvoli da mu se uspenjete u sedlo i onda vas podigne na 2-3 metra od zemlje, napravi nekoliko koraka koliko je dovoljno da uspije barem jedna fotografija i to je to. Kojak se spusta na zemlju i vi zadovoljno silazite, jer prije vas su to napravile tisuce turista, a medju njima i brojne filmske zvijezde, muzicari ...

Svi znaju tko je Kojak, pa i gradski inspektori koji su se danas popeli tamo do crkve Ocenasa i trazili od Abu Ismaila (koji se uvijek nalazi tamo gdje i Kojak) da im pokaze odobrenje za rad. Snalazljivi Arapin je svu odgovornost prebacio na glavnog lika, koji i obavlja sve poslove (osim ubiranja novca, dakako), te predlozio inspektorima da povedu sobom Kojaka u Gradsku upravu i izdaju mu sve potrebne papire, a on, Abu Ismail, ce nastavit sjedit na svome mjestu i cekat da se Kojak vrati.

Pregovori su dugo trajali, Kojak je nastavio sa radom, a inspektori su se povukli neobavljena posla, ali cvrsto odlucivsi da ce do kolovoza uputiti pismeni poziv da se, nije sigurno tko: Kojak, Abu Ismail ili oba, pojave u Gradskoj upravi radi nastavka rasprave!

O tome je danas u sredisnjem dnevniku izvijestio popularni izraelski TV program "10"! Za kraj evo Kojakovog rodjaka kako dezura pored Cionskih vrata, kad smo se onomad susreli sa Darkom tamo!


- 01:28 - Komentari (16) - Isprintaj - #

30.05.2006., utorak

Jos nije gotovo

Lijepo smo veceras poceli sredjivati kombinacije za blog, a onda je dosao Bartul s posla i razvila se diskusija o religiji, pa je posao na blogu ostao nedovrsen! Rasprava je tako zucna da nitko ne osjeca glad! Nije se pojela ni pecena piletina koja je odlezala u odlicnoj marinadi, salatu nitko (osim mene) nije ni taknio, a sad idem likvidirat frigane krumpire da ne propadnu. Barem nesto!!!

- 00:13 - Komentari (7) - Isprintaj - #

29.05.2006., ponedjeljak

Bez panike

Nikako nemojte ulaziti u paniku zbog boja na blogu! Vesna je umorna i slatko spava, a mene je "zeznio" Tutor upucujuci na ColorBlender. Zaglibio sam duboko u podrucje mijesanja boja i sad je red na Vesni da poslozi te boje po nekim zakonitostima. Ja, eto razlikujem boje, ali svaka mi se slaze sa svakom. Molim strpljenje do veceras!!!

- 00:13 - Komentari (6) - Isprintaj - #

28.05.2006., nedjelja

Nogometna groznica

nogomet Uhvatilo je i mene! Sve je spremno za veliko otvaranje 9-tog lipnja i prvu utakmicu! Do tada zabavljam se "nogometnom burzom" na koju me je navukao Bartul i moje je trenutno stanje zadovoljavajuce. Od 10.000 zvjezdica s kojima sam poceo sada imam 200 zvjezdica vise zahvaljajuci "dobrom investiranju", ali i bonusima za tri tocna odgovora na nagradna pitanja!!!


- 16:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

27.05.2006., subota

Prolaznost

Veceras smo imali skampe na buzaru (u zivotu nisam probao bolje) i ode uz njih boca bijeloga. Umorna, i od setnje koja je prethodila, ostavi me Vesna samoga da pregledam fotografije! Biram muziku sa lista koje imam pripremljene za ovakve zgode, ali uvijek nesto nedostaje pa moram trazit i nisam zadovoljan. Ne mogu pronaci gdje sam spremio Gershona Sirotu, pa se zadovoljavam sa suvremenim tenorima i Mariom Lanzom, a iza njih ce, ako ne zaspim, doci Elvis Presley! E, u takvoj blazenoj atmosferi veoma sam kritican prema slikama koje gledam i biram samo dvije koje bi trebale docarati tisinu koja je vladala uz more. Tamo su jedra vapila za malo vjetra koji i za vecih maina zna zapuhati pred smiraj dana,



a ja "...nedam vjetru da te dira, nedam kisi da te kvasi, samo noc nek' tiho svira..." (pogadjate, mijenjam reportoar i prelazim na Olivera, "Trogir", "Subrenum"...), "...samo noc nek' tiho svira..."




- 01:01 - Komentari (11) - Isprintaj - #

26.05.2006., petak

Poslije slavlja

Nakon burne noci, pijanstva, al' ne od vina, i prospavanog jutra ostaju samo sjecanja i malo sjete;



nada da ce car rajskog cvijeta trajati duze,



da miris sa pergole nece otici tako brzo!


- 09:10 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Biljeska sedma (za Ivu)


- 03:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Biljeska sesta (za Ivu)


- 01:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Biljeska peta (za Ivu)


- 00:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2006., četvrtak

Biljeska cetvrta (za Ivu)


- 23:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Biljeska treca (za Ivu)


- 23:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Biljeska druga (za Ivu)


- 22:13 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Biljeska prva (za Ivu)


- 21:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Pjevao bih od srece

jer imam punu podrsku moje Ive u odrzavanju reda na mome stolu u mojoj sobi, a i Maci je za mene upozoravajuci me kako ce tamo gore,



gdje se izmedju grana bugenvilije upleo kaktus, nociti ljepota;



ja cu bdjeti ovu noci i samo za Ivu biljeziti iz minute u minutu!

- 19:44 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.05.2006., srijeda

Radna soba

Radna soba Pribavio sam sva potrebna odobrenja za objavljivanje fotografija prostorije u kojoj se stvara (pazi mene: stvara) borut.blog.hr, pa evo zavirite, jer to je in posljednjih dana!






- 21:23 - Komentari (16) - Isprintaj - #

23.05.2006., utorak

Kalendar

Vise puta sam citao upozorenja da ne treba pisati post kad se nema sta za reci, ali ne bih htio da mi se dogodi kao Vici kojemu se je, doduse zbog preazurnog javljanja, izjalovio plan da u u svibnju iskreira sahovnicu na kalendaru. Naime, ja sam ga odlucio potpuno pobijeliti! Kalendar, dakako! Onaj gore, desno!


- 20:07 - Komentari (8) - Isprintaj - #

22.05.2006., ponedjeljak

Vic

Cini mi se da na ovom blogu nije bilo postova s vicevima, ali kad prijatelj Sarajlija posalje nesto ovakvo, treba to podijelit s rajom!

Bosanac na samrti kaze sinu:
- Je li ti ono mater pece baklavu? Idi, donesi jednu!


Mali ode i vrati se bez baklave:
- Ne da, kaze da je sutra za dzenaze.





- 20:13 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Boje

Vesna je "otkrila" HTML color tablice i nije mi dala mira dok blog nije promijenio sve boje do kojih smo uspjeli doci, pa sad slomljen odoh spavat sa svim duginim nijansama pred ocima!

__________

- 01:05 - Komentari (9) - Isprintaj - #

21.05.2006., nedjelja

"Nekad i sad"

Pod naslovom "Nekad i sad" objavio je Objektiv fotografiju koja i mene vraca u ozujak sedamdeset i osme, te me nuka uciniti slicno!


- 05:24 - Komentari (6) - Isprintaj - #

20.05.2006., subota

... psi, pasa, psima, pse ... (nastavak)


Kada je u studenome prosle godine odrzana "parada pasa" nitko nije mislio da ce tako brzo na travnjacima Cezareje biti organizirana nova priredba posvecena psima! Publika je ispunila prostor ispred pozornice i

i pocelo je predstavljanje pasa svih vrsta i mjesavina!



Danas su djeca trebala pokazati koliko su na kruzocima, koje su posjecivali proteklih mjeseci, naucili o dresuri pasa i sta psi mogu raditi na njihovu zapovjed! Evo, Gauco pruza sapu,



a Asuad prolazi izmedju nogu



Trebalo je strpljivo cekati na priliku za izlazak na binu, a psima srpljenja ne nedostaje,



kao ni ljudima koji su s njima dosli!



A, koliko ovdje ima ljubavi i paznje?



Mozda uskoro i ovaj crni ljepotan dobije nekoga tko ce mu "podragati tu (...) dlaku meksu od barsuna"!



I na kraju opet jedan tuzan, zeljan njeznosti, pogled ili se to, opet, meni samo cinilo tako?!


- 14:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.05.2006., petak

Sam

Macak i cesma Sinoc, kad sam dosao kuci nje nije bilo. Vratila se kasno. Iz Zihron Jakova. "Skini fotografije s digitalca i divi se!" - rekla je, otprilike. Rano jutrom otisla je u Tel Aviv. Ima se tamo susresti s nekim. A ja sam SAM! Pa, hajd' da se divim kako tamo neki macak zihronjakovski pije vodu sa fontane!


- 09:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

18.05.2006., četvrtak

Zelja

Lucija je tek pocela koracati ovim zivotom i mora puno, puno stvari naucit! Tako je otisla i u crkvu da iz bliza osjeti sta je to religija. Postavljala je mnoga pitanja, a odgovori nisu uvijek bili najbolje odabrani.

Tako je na pitanje "a zasto ljudi mole?" dobila odgovor "pa da im se ispune zelje"! Kada su izasli na ulicu Lucija je odmah upitala "Kad cemo u Gardaland?"
_________________________________

- 19:27 - Komentari (7) - Isprintaj - #

17.05.2006., srijeda

Majstor (?)

Icik je bio u WC-eu i zaglavila su mu se vrata. Trazili su pomoc i od mene, ali sam im odgovorio da sam se davno prekvalificirao s provalnicke branse na manje stresne poslove. Pozvali su majstora! Kakvog majstora, pitao sam se? Kad su najavili njegov dolazak potrcao sam prema toaletu i stigao taman kada je majstor zavrsio posao sa odvrtacem



i gurnio nesto drugo (cini mi se prelomljenu magnetnu karticu) izmedju vrata i okvira i sve je bilo gotovo!



Zamolio je da trecu fotografiju ne pravim, jer ne voli da njegove slike kruze naokolo!

- 19:21 - Komentari (9) - Isprintaj - #

16.05.2006., utorak

V a t r o m e t

Vatromet Danas je velikim vatrometom u Tel Avivu poceo Tjedan francuske kulture. Francuzi su dopremili 100 tona iliti 15.000 raketa (ne iz Francuske, nego iz Kine) i, sa za to pripremljenog pontona ispred telavivskih plaza, dvadesetipet minuta ih ispaljivali zadivljujuci 150 tisuca promatraca koji su se okupili uz more vidjeti najveci vatromet ikad napravljen u Izraelu.

Scena je bila pracena simfonijom sa mocnog razglasa, a kada je predstava zavrsila publika je jos dugo u tisini cekala sta ce se jos dogoditi.

Sve gradske ulice su bile zakrcene automobilima i doslo je do zastoja u prometu i izvan grada.

"Kisa vatrometa" nad Tel Avivom!!!











Mnogi nisu stigli na vrijeme, pa se nisu mogli pribliziti obali i oni su vatromet vidjeli otprilike ovako,

a profesionalci Yneta ovako!


- 22:17 - Komentari (15) - Isprintaj - #

15.05.2006., ponedjeljak

Sudar svjetova

A sta su jucerasnji susreti s prolaznicima u Bnei Braku, prema jutrosnjem prizoru staroga Etiopljanina koji si je kamenom povisio sjediste pod stablom na plocniku cekajuci tko zna sta i proucavajuci kako radi njegova ura koja mu, siguran sam, ne znaci previse u zivotu!


- 19:42 - Komentari (10) - Isprintaj - #

14.05.2006., nedjelja

Bnei Brak

Jutro nas je docekalo sa maglom i to je znacilo da ce bit lijep dan (he, he, he, kao da prethodnih tridesetak nisu bili sve jedan ljepsi od drugoga),



pa smo jednoglasno odlucili da idemo poslije posla u Bnei Brak (ma nije da smo odlucili, nego smo morali, ali to je duga prica, pa mozda drugom zgodom)! A Bnei Brak je grad pored Tel Aviva (ili je bolje reci da Bnei Brak zajedno s Tel Avivom, Jafom, Bat Jamom, Givataimom, Ramat Avivom, Petah Tikvom, Holonom i jos nekima cini megalopololis od 2 - 2,5 milijuna stanovnika) koji kao i svaki drugi grad ima ulice, semafore, automobile ...



... ali sasvim drukcije prolaznike s drukcijim navikama, koji nekamo zure



zaokupljeni poslom, mozda igrom;



ili mislima!



I sinagoge su drukcije: vece, momumentalnije; a i ima vise nego li po drugim gradovima!



A ako ogladnjeli prolaznik pozeli falafel ili pohane tikvice



cim pridje sanku, potrazit ce pogledom koser potvrdu i, u ovo vrijeme poslije Pashe, uvjerenje da je vlasnik prodao kvasac!


- 21:21 - Komentari (10) - Isprintaj - #

13.05.2006., subota

Tri zelje

Svakakvih insekata ima na svijetu, a danas mi je prijatelj pricao o jednoj posebnoj bubi, vrlo lijenoj bubi! Buba zivi na grebenima pored mora, hrani se onime sta valovi izbace i sanja o velikim putovanjima. Poslije jednog nevremena, za vrijeme kojega je buba bila duboko u svojoj rupi, na suhome se je, blizu toj rupi, nasla cudotvorna ribica, ali bespomocna ako nije u vodi.



Oko podne, kad je vec bila sigurna da je oluja prosla, a sunce odskocilo, buba izadje vani da se ogrije i potraziti nesto za jelo. Ugodno se iznenadi nabasavsi na cudotvornu ribicu koja je bila na izmaku snaga. Buba je razmisljala kako pojesti toliki komad, kad ribica (kao i u svim slicim pricama) tiho progovori: -"Vrati me u more i ispunit cu ti tri zelje!" Buba je pogledala oko sebe i vidjevsi da, i ako odustane od obilatog obroka ispred sebe, ima dovoljno hrane, uzvrati bez imalo okljevanja: -"Hocu konja, jer zelim putovat; ljestve, da se ovako mala mogu popet na konja; iiiiiiii ...i zabu!"

-"Nista lakse, ali ipak mi reci sta ce ti zaba?"

-"Pa da, kad se popnem i udobno smjestim, netko konju ckne jezikom c c c c!", odgovori prijateljeva lijena buba i gurne cudotvornu ribu natrag u more.


- 19:19 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.05.2006., petak

"Izlet" u Europu

Zastave U prvom redu vila uz more u Hercliji Pituah je rezidencija Veleposlanika Republike Slovenije! Iz njemu poznatih razloga pozvao nas je danas k sebi i dobro smo se proveli.





Ne bih o jelu, jer bez toga (i dobra pica) se ni kod Slovenaca ne dogadja nista



nego o susretima s ljudima koje rijetko vidjas. Evo Vesne s prijateljem koji je davno, davno stigao iz Murske Sobote u Nahariju i tamo podigao dom u kojem zivi sa suprugom i petero djece!



Obicno, braca nalice jedan drugome, a ova trojica, iako nisu jednojajcani kao oni o kojima je nedavno ovdje bilo rijeci, su se rodili vrlo kratko jedan za drugim!


- 21:14 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Josi Banai

Josi Banai U kibucu Givat Slosa, u krugu najuze obitelji, bez posmrtnih govora, upravo pokapaju jednog od najvecih izraelskih umjetnika. Bio je glumac, a zahvaljujuci ugodnom glasu i konferansje u mnogim prigodama i programima. Nagovorili su ga, iako nije bio muzicki nadaren, i da pjeva! Njegove interpracije ostat ce nezaboravne. Danas nema nekrologa, ali radio od jutros salje u eter glas Josija Banaja, a televizija emitira njegove najuspjesnije role!

- 10:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.05.2006., četvrtak

Sedam i dvadeset...

Sat ... je bilo na velikome satu kada smo se morali okupiti na drugom katu poslovnice. Zasto tako rano, nisu nam rekli, a uobicajeno vrijeme dolaska je osam sati, dok se za klijenturu poslovnica otvara u osam sati i trideset minuta. Dakle dosli smo, posjedali na uokrug postavljene sjedalice, koljenima prigrlili bubnjeve koji su nas tamo cekali i za zagrijavanje osjecaja zajednistva se malo drzali za ruke!



Tako zagrijani poceli smo u ritmu kojega je odredjivala voditeljica seanse (vidi jeens na gornjoj slicu) lupajuci po bubnjevima izmisljati svak po dvije recenice koje su nas trebale jos jace povezati i omoguciti da ostvarimo jos bolje poslovne rezultate!



Pa malo ruke gore,



pa malo zagrljeni lijevo, desno ..., ali zajedno, molim



i na kraju nesto kao opustanje!



E sad je valjalo zurno pripremiti sve za dolazak stranaka, a mene je neodoljiva zelja vukla da napisem molbu za prijem u ekipu tobusa koji bi ovih dana trebao proci ovim krajevima, pa neka me vozi kud god hoce, samo da ne vise lupam po bubnjevima!

(tobus moga jutrosnjega sna)


- 20:47 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Samo za Ivu (II)



Cekao sam ovu sitnu uru tek da Vlastu preduhitrim i cestitam Ivi prvi, prisjecajuci se onog posta od prosloga svibnja (jer ona ne dolazi da je slikam, a nit' mi nove slike salje):

"'>... ima i veselja, jer telefonirao sam Ivi! Htio sam i nju razvedriti i pricati kako se je snijeg sto padase onomad u veljaci vec odavno pridruzio moru, a da je i vrijema cvata bajama vec proslo, da ce domalo i ljeto sa svim svojim carolijama nadoci iza svibnja



da joj zelim zivot sretan kao sto je mirna voda na kojoj pociva lisce lopoca; kao cvijet sto se uzdize mlad, lijep i snazan! Ali samo "SRETAN TI RODJENDAN, IVO!" rekoh"'



A sada neka slatko sniva i neka joj s jutrom sunce razmakne zavjese na prozorima i pomiluje lice mjesto mene,
...a na vecer ... Na vecer cu je vec pronaci negdje i smisliti nesto za cestitku pravu!

- 00:01 - Komentari (13) - Isprintaj - #

10.05.2006., srijeda

Balkon

Danas nemam bas previse vremena! Radio sam do malo prije! Jos malo pa ce me doci pokupiti na plivanje. Nocas, izmedju 24,00 i 01,00 imam specijalni zadatak, a vec u 07,20 moram biti na nekom sastanku u sluzbi!

Ali zato sada nema nitko zadovoljniji od mene, jer upravo odoh na balkon pojesti snicele koje sam si pripremio!


- 15:50 - Komentari (9) - Isprintaj - #

09.05.2006., utorak

Bar micva

Sinoc je 13-togodisnji sin Vesninog direktora imao svecanost - Bar micva! Sve se je odigravalo u "Sumskoj kuci" kibuca Beit Oren, smjestenog na brdu Karmel (oko 400 m n/v). Prohladno, ali ugodno vrijeme nas je docekalo na parkiralistu i evo vec na ulazu gdje se docekuju gosti, Vesna i mladi Joad Bin Nun pod svjetlima kamera!



O da, Vesna se je skockala svjetski za svecanu prigodu. Dominirala je pojavom u vecernjoj toaleti, a i mene je prilagodila sebi i cvrsto me vezala kravatom u boji njezine haljine! Znala je da ce se okupiti svi koji nesto znace u svijetu ingenieringa i marketinga javne rasvjete Izraela, a i nekoliko gostiju iz inozemstva. Tako je bio uredjen i okolis "Sumske kuce" odakle su se, iz male sjenice, sirili smirujuci tonovi,



a na nekoliko stolova bila su posluzena najrazlicitija predjela, od kojih je susi, cini mi se, bio najtrazeniji!



Program u unutrasnjosti vrlo luksusno uredjene "Sumske kuce" poceo je solo nastupom Joada - video projekcija, pjesma i recital u kojem je duhovito zahvalio svima koji smo dosli na ovu njegovu drugu festu koju ce pamtiti citav zivot (jer prve, brit mila, se ne sijeca) i vec nas pozvao na narednu, trecu svecanost, ali bez naznake datuma: vjencanje!



Slijedile su jos neke tocke Joadovih prijatelja, pa disco muzika i sve se je zvrtilo u sali, a ja, netom prije silaska vijugavom cestom s vrhova Karmela, uhvatio objektivom malo podrhtavanja svjetala u izludjujucem disco ritmu!



- 18:53 - Komentari (13) - Isprintaj - #

08.05.2006., ponedjeljak

Kipa

Umoran i gladan vratih se s posla, nadajuci se nekom toplom jelu iz Vesnine knjige recepata, kad ona sjedi tamo i, pod budnim Nadrinim okom, plete Bartulu novu kapicu (kipa),



a ja se sjetih, iako predvecernje sunce jos baca po neki njezni zrak prema nasem stanu, kako bi to vidio Dragutin Tadijanovic:

Dugo u noc, u zimsku pustu noc
Moja mati bijelo platno tka.

O, majko zalosna, kazi sto to sja
U tvojim ocima

Dugo u noc, u zimsku bijelu noc?



- 15:48 - Komentari (22) - Isprintaj - #

07.05.2006., nedjelja

Olenjuk - Gombac

Duet Proteklih dana se ne odvajam od umjetnosti! Poezija, pa slikanja, a sinoc me je Vesna izvukla na koncert u Kfar Shmarijahu! Na zidu pred ulazom u "Beit Weil" vidjeli smo oznaku sa obveznim smjerom i vec sam se bio poplasio da bi i koncertiranje moglo biti sukladno kvaliteti plakata. I onda je na pozornicu izasao Mariborcanin Sasa Olenjuk sa bijelom gitarom i pokazao nam sta se sve moze iz nje izvuci.



Pridruzio mu se je Ljubljancanin Bostjan Gombac i poceli su ugodno pjevati.



No to nije dugo potrajalo, jer se je Bostjan uhvatio puhackih instrumenata (a imao ih je tamo punu torbu) i pocelo je njegovo "nadmetanje" u virtuoznosti sa Sasinom gitarom!



Vodili su nas muzikom iz njihove Slovenije preko balkanskih zemalja do Britanskih Otoka i Juzne Amerike,



te natrag do Italije gdje se, kaze Bostjan tarantella svira i na ovakvoj "patki" i to stojeci na jednoj nozi:-))


Uvjerio nas je da moze istovremeno svirati na dva instrumenta, a fotografiju kada je to napravio drzeci u ustima cigaretu ne bih savjetovao gledati, jer je jos manje estetska od ove na kojoj puse u frulicu samo jednom nozdrvom!



Svirali su za nas, prisutne, i jos jednom sam shvatio da "je muzika nesto sto ne mogu dodirnuti, ali muzika moze dirnuti mene" (Bostjan)! ... a pogotovo su svirali za zgodnu djevojku u prvom redu!



Publika je bila uvidjavna prema toj "sitnoj slabosti" i sviraci su bivali nagradjeni burnim pljeskom!



Na izlazu (iliti ulazu) smo sacekali umjetnike i jos jednom im cestitali, a na moju primjedbu da nitko, ama bas nitko osim mene nije osjetio da se radi o play-backu i da ja to necu nikome otkriti, malo je nedostajalo da slomi Vesni prste dok su se rukovali,



a ona ni kriva ni duzna - sala kojoj smo se kasnije svi smijali, uz slovenske slastice i lagana pica, bila je samo moja!


- 17:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.05.2006., subota

MAESTRO

Maestro Maestro = ... umjetnik ... (po Klaicu); i evo mene sa jucerasnjih stihova mladoga Rona, na novotkriveni talent vec zreloga S. koji je inspiriran njegovom Soltom, napravio ovo ulje i, znajuci da u nasem domu cijenimo dobar rad, donio nam ga za vrijeme onog teniskog turnira u Tel Avivu kojemu, na zalost, nismo mogli pristupiti, pa se niti susresti sa S. i njegovom Lj, tako da nas je slika cekala kod Edija. Prosudite o umjetniku; meni se svidja - nastavi S!


- 08:29 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.05.2006., petak

Ron Ben Tovim



Praznici i znacajni datumi su za nama. Skidaju se zastave i drugi ukrasi, ugasene su vatre pod rostiljima, zivot se vraca u normalu! Ali ja se moram jos jednom osvrnuti predvecerju Dana sjecanja i susretu s mladim apsolventom Filozofije i Engleske knjizevnosti koji mi je ostavio tekst o njegovom vidjenju velikog okupljanja na Trgu Rabin. Stihovima bez rime Ron koristi i ispreplice najbizarnije svakodnevne motive s najdubljim osjecajima prema djevojci i domovini, otprilike ovako:

Da se sjecam

Tek sto je telefon utihnuo
I smirujuci ton
Tvoga glasa nestao
Razbuktala se vatra medju zidovima,
Da su i podovi prokljucali
Pa izadjoh na trg.

Pjesme o bitkama
Vlaze zrak
Tel Aviva
Puneci ulice
Poput sarmi
Moje bake tren pred posluzenjem
Torte koja takodjer
Ima ime.

Potisnut sam kroz sumu lijepe mladezi
Plavusa sa razglednice ociju
Bljeskavih anemona do
Ogromnog ekrana
Dok kamera hvata modre oci
Kao laticama okruzene
Gdje gledaju prema bini
I mrmljaju pjesme sjecanja.

Narodni cvijet drzave Izrael.

Gledam u stranu i u polje crvenila
Pognutih glava, otezao od kolanja soli i krvi
Pruzam se raspuknutim podom i pozar se
Opet rasplamsava.

Ne razumijem zasto mi nisi htjela doci veceras.

Ovo je najljepse mjesto na svijetu.


A evo i originala:


- 09:25 - Komentari (9) - Isprintaj - #

04.05.2006., četvrtak

Za Zimbabve

Spijunske naprave s nedavno lansiranog satelita uocile su napredovanje u nasem smijeru cudnog autobusa s jos cudnijom ekipom!



Vesna je brzo prepoznala o kome se radi i, buduci da ima najozbiljniju namjeru uskociti u to putovanje za Zimbabve, evo sta je odluceno:

Prvo! Izgraditi posebni vozni trak za specijalno vozilo koje se priblizava, jer ovdasnje vlasti ne dozvoljaju upotrebu drzavnih cesta u te svrhe! I evo sta je do sada napravljeno



Drugo! Odmah angazirati sva dva raspoloziva radnika za nastavak radova! I evo ih vec na radnome mjestu



Trece! Uputiti u susret posebnu jedinicu radi osiguranja benzina, a kako ekipa ne bi ostala bez goriva u susjednim zemljama! I evo jedinice na zadatku



Cetvrto! Za hranu ne brinite, radje pazite na prometne znakove!

- 20:28 - Komentari (8) - Isprintaj - #

03.05.2006., srijeda

II. Susret blogera Hrvatske u Izraelu

Susret Prema najavi krenili smo za Jeruzalem na dugo ocekivani Drugi susret hrvatskih blogera u Izraelu. Kada smo se vec priblizavali Cionskim vratima javio se Ranko s isprikom da nikako ne moze stici! U Starom gradu, samo sto smo zavirili unutra, poznato lice. Kao sat tocan, Darko je bio na Kardu i Susret je poceo ugodnim razgovorom uz kavicu!



No valjalo je zuriti prema centralnom mjestu odrzavanja Susreta, kod Edija, gdje su vec poodmakle pripreme za fotografiranje vatrometa (a prema zakaznom dnevnom redu Susreta)!



Sporazumno smo svi podesili maksimalni otvor blende i brzinu od 4 sekunde, a za vrijeme vatrometa svak je mijenjao brzinu prema kvaliteti prethodne slike. Ja sam povecao brzinu na 2,2 sekunde i evo rezultata (dok je Darko smanjivao brzinu do 6 sekunda)!



Trebali smo preci na drugu tocku dnevnog reda, ali ponasanje prisutnih je izmaklo svakoj kontroli, jer je pocela guzva oko susjednog stola kojemu gotovo da se nije moglo prici,



a kad mi je to uspjelo bilo mi je jasno zbog cega i sva blogomatika je pala u zaborav!


- 07:47 - Komentari (29) - Isprintaj - #

02.05.2006., utorak

JOM ACMAUT (Dan Nezavisnosti)



I tuga se je pretocila u veselje! A evo kako su susjedi u tjednima priprema za 58-mi rodjendan drzave uredili svoje okucnice i balkone!



Osim na stablo (fikus Benjamin, cini mi se) u cijem liscu se lijepo vidi broj 58, valja obratit paznju i na susjedni grm u kojem se naslucuje pokusaj prikazivanja menore, drzavnog simbola (svijecnjaka za sedam svijeca)!



Vecina balkona ove godine okicena su lancem od sest zastava koje je u miljunskoj nakladi dala izraditi i podijeliti klijentima Banka Hapoalim!

Netko se je, pak, trebao popeti na krov poslovnice te banke u Haderi i postaviti novu zastavu,



jer premda su nasi moreplovci znali reci bandiera vecchia, onore del capitano, ovo je vec bilo pretjerano!

- 20:36 - Komentari (4) - Isprintaj - #

01.05.2006., ponedjeljak

JOM ZIKARON (Dan sjecana)



Ovako je veceras u 20,00 sati pred Zidom placa pocelo obiljezavanje Dana sjecanja na 22.123 Izraelaca poginulih za Drzavu Izrael i u teroristickim napadima. Istovremeno, u cijelom Izraelu oglasile su se sirene i odala pocast poginulima minutom sutnje.

Sutra ce se tocno u 10,00 sati opet oglasiti sirene i pocast ce se odati dvominutnom sutnjom. Jom zikaron je radni dan, a na posao (gdje je to moguce) se dolazi odjeven u bijele bluze. Nikakvi zabavni programi se ne odrzavaju. Ovaj najtuzniji dan za Izraelce ce zavrsiti tocno u 20,00 sati i preobraziti se u najveseliji dan u godini - Dan nezavisnosti. Iza zalosti dolazi radost i bez vremena za predah ove emocije razlicitog predznaka se skoro pa ispreplicu.



- 19:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V