borut

29.03.2005., utorak

BLOGOCASCE

Papa pred Zidom placa Vesnin i moj posjet Betlehemu je urodio plodom! Nakon nekoliko telefonskih razgovora na relaciji Izrael - Hrvatska i Izrael - Palestina, Drago i Ibrahim su se dogovorili: U SVIBNJU CE HRVATSKI HODOCASNICI BORAVITI PET DANA U BETLEHEMU!!!

Pozivaju me da im budem gost i da predlozim sto jos pogledati u Izraelu osim svetih mjesta na koja ce voditi i mise predvoditi fra Petar Lubina. Cekam da mi jave tocan program, a sutra u sluzbi dogovaram dopust za negdje u svibnju, pa ako se posreci, bit ce to moje (i blog.hr-ovo) prvo BLOGOCACSCE.


- 20:38 - Komentari (12) - Isprintaj - #

28.03.2005., ponedjeljak

Afrika je "dosla" meni

Etiopljani Ma, bas sam mislio napraviti "most" od Purima i Uskrsa pa sve do Pesaha i "zakopati" pero, kad eto vec nakon tri dana upozorenje. Niljenica pise: "što ne obnavljate blog češće?" I sta mogu!? Jednom davno sam vec po njenoj narudzbi cak htio napisati pricu, i nije me bas islo. Zato neka mi Mala iz Grada oprosti sto cu se za sada suzdrzat od ispunjenja njenog trazenja da pricam o Mirjam. Ali, ovdje se radi samo o obnavljanju bloga, pa si mogu dopustiti sto god zelim, a kako sam se upravo razveselio jer se Afrika ponovo javio, evo fotografije koju sam snimio vozeci se na posao



Naime, Afrika je "dosla" meni i to zahvaljujuci zidovskom kralju Solomonu koji je, kazu volio zensko drustvo, a glavom mu je zavrtila kraljica od Sabe, crna ljepotica, pa mu je i izrodila potomke. Njihov sin Menelik se vratio u Etiopiju (o tome je svojedobno pisao i Afrika) i tamo do danasnjih dana zivi skupina crnoputih Zidova.
Godine 1991. u operaciji "Solomon" u jednom danu je prevezeno 35.000 etiopskih Zidova u Izrael.



Njihova asimilacija u moderno izraelsko drustvo je izuzetno teska, jer je nemoguce u nekoliko godina prevazici razlike koje se stvarane stoljecima. Mladjem narastaju u tome pomaze obvezna sluzba u vojsci,



a kako je ovo post koji pisem samo da bih nekome udovoljio i obnovio blog, on moze biti i bez zavrsetka, zar ne ...?

- 20:53 - Komentari (7) - Isprintaj - #

25.03.2005., petak

Purim je

Megilat Ester za razliku od vecine zidovskih blagdana, prepun veselja i radosti. O Purimu pise u Tanahu na kraju, izmedju "Pet svitaka". Prica ide u vrijeme perzijskog vladara Ahasverosa kojega je napustila supruga Vasti. Vladar odluci da mu dovedu najljepse djevojke iz carevine medju kojima ce odabrati caricu. Medju djevojkama koje trebaju doci na dvor bila je i zidovka Ester, usvojena necakinja Mordehaja, koji je zaduzio cara jer mu je svojevremeno otkrio i prijavio zavjeru protiv njega. Medjutim, prvi carev doglavnik Haman je ishodio dozvolu od cara da pogubi Mordehaja iz osobnih razloga. Haman je to odobrenje pretvorio u naredbu da se ubiju svi Zidovi u carstvu. Trebalo je zdrijebom (pur, na ondasnjem jeziku Perzije; purim u mnozini) odluciti dan izvrsenja kazne. Mordehaj moli Esteru da od cara moli milost za zidovski narod, ali ova ne moze nepozvana pred cara. Zato ona posti pred dvorom tri dana i na kraju priredju gozbu na koju car dolazi. Tu mu otkriva i svoje porijeklo i rodbinske veze s Mordehajom i Hamanove nakane. Haman biva ubijen sa njegovim sljedbenicima, a Mordehaj postaje carski namjesnika. Ester postaje carica i nalaze zidovskom narodu da taj dan slave kao oslobodjenje u radosti i veselju. Do danasnjih dana maskiranje i pravljenje galame simboliziraju nastojanje da Hamanovi spijuni ne otkriju Esterinu nakanu.



Ova godina zidovskog kalendara ima 13 mjeseci, pa se Purim poklapa sa Uskrsom, a ne kako bi to "trebala" biti Pasha, a o tome lijepo pise Rimljanka.

- 14:31 - Komentari (15) - Isprintaj - #

24.03.2005., četvrtak

Sretan Uskrs


- 22:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.03.2005., srijeda

P u r i m

kovrdje 25-tog ozujka je Purim, ali zabave su pocele vec sredinom mjeseca. Na poslu smo se dogovorili da danas dodjemo raditi pod maskama. Stavio sam si na glavu onoga cega mi nedostaje, a onda su me oko marende zvali s donjeg kata da dodjem, jer da je dosao klijent koji neodoljivo podsjeca na mene. Susret je ovjekovjecen, a poslije radnog vremena pocela su stizati i djeca radnika



pa je organizirana kostimirana zabava u jednoj od dvorana.


- 18:06 - Komentari (9) - Isprintaj - #

22.03.2005., utorak

Dupini u luci

Dupini u Haifi

Jutros oko 6,00 sati u haifansku luku uslo je 40-tak dupina. Obalna straza je svojim brodovima pokusla udaljiti dupine iz luke, ali se je ovima svidila ta igra pa su se do malo prije zabavljali ometajuci redovno poslovanje luke (Haifa i Asdod su dvije izraelske luke otvorene za medjunarodni promet na Sredozemnom moru, a u Akapskom zalivu je jos luka Eilat /velika fotografija je iz Akapskog zaliva/).


- 17:14 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Pijani miljunasi...

Europa ...je jedini MOJ komenatar na tekst pod naslovom

Hrvatska zaboravila uzeti novac EU za zapošljavanje

"Hrvatska je trebala donijeti odluku o sudjelovanju u programima za jednakost spolova, socijalnu inkluziju, antidiskriminaciju i poticanje zapošljavanja do 15. ožujka. Slovenija je primjerice iz PHARE programa za 2003. za informatičko opismenjavanje nezaposlenih dobila 5,6 milijuna eura."



X 5.600.000,oo

- 04:12 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.03.2005., ponedjeljak

Ovako se to radi

Mimoze

Danas je Vesna otisla rano u sluzbu i ponijela sobom fotoaparat, znacajno me pogledavsi na rastanku, kao da ce mi reci "vidis, ovako se to radi kada zelis pokazati da je stiglo proljece!"




- 19:54 - Komentari (8) - Isprintaj - #

19.03.2005., subota

Proljece

Uredjivanje balkona Ovaj put proljece bez znaka pitanja! Pa ako moze Bugenvilija vec, tamo negdje u unutrasnjosti Europe sredjivati dragoljube mogu i ja izaci na balkon ovdje pod levantskim sunce i malo prebirati zemlju. Vesna je ponosno snimila i djardinjere na kojima je radila prije dva, tri tjedna.



Maciju se nije svidjela ideja o radu na balkonu pa se je demonstrativno popeo na stol, kao da zeli reci da je njemu dovoljno rezano cvijece u vazama!




- 08:40 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.03.2005., petak

Ukradeni stihovi

Idora Hegel Noc nije odnijela glavobolju! Trebalo je posegnuti za medikamentima! Skocio sam malo i do bazena - pomoglo je. Poslijepodne sam proveo uz klizacice i bodrio nasu Idoru, a i sutra cu biti uz nju ne bi li se plasirala medju prvih 10. Pokusao sam pripremiti kosulje za naredni tjedan, ali ne ide mi od ruke. Jos sam neke poslove htio odraditi danas, ali ovo nije moj dan. No, ipak cu na kraju obaviti nesto kako valja, jer odlucih "ukrasti" stih:

"Cvatu mi u oku polja lavande.
Ja mogu biti i zena i sjena,
rijec i tisina...
Duboko u tebe utisnuta,
na prste se propinjem,
zvijezde premjestam,
horizonte ljubim."



- 23:12 - Komentari (9) - Isprintaj - #

17.03.2005., četvrtak

Torta "Makarana"

Torta Gosti su otisli i ostala je tisina koju remeti samo zujanje u mojoj glavi. Brojim prazne limenke pive i sve mi je jasno, a pogotovo da mi je nuzan dugacak i miran san. Ali Vesna je neumoljiva! Kad nam se Makarani vec javljaju, kaze, trebas napisati kako se ovdje branila nasa i njihova cast! I to odmah, sada!!! Vesna je vec sve pripremila. Fotografirala je casopis, a i tekst je smislila, pa ce mi na brzinu objasniti. O, ne! Necemo tako, rekoh! Ako imas tekst, sjedni pored mene i govori (malo polaganije nego li ti je navika), a ja cu pisati! I krene prica:

""Javih se na telefon. Televizija Izrael prvi program, emisija Okusi. Kulinarsko turisticka emisija. Pripremaju emisiju o Hrvatskoj. Bi li htjela sudjelovati? Zasto ne, dapace, vrlo rado. E, a sad moji jadi. Trebam pripremiti neko specificno hrvatsko jelo. A sto je tipicnije nego nase srdele. Bar za mene. Kod moje none je uvijek bilo srdela u marinadi. Jednostavno za pripremu, ukusno za jelo. Ali treba pripremiti i nesto slatko. Netko kome mama pravi prvoklasn kolace, kome su susjede bile Branka, Marica, Jadranka, Emilija..., koje su se “takmicile” u vrlini pripremanja kolaca; ja zapravo nikada i nisam trebala ukljuciti pecicu. Kolaca je uvijek bilo u kuci. Ali, radi se o "obrazu nacije". Potrazim i nadjem gospodju iz Bosne, vrsnu kuharicu i zamolim ju da mi pomogne. Pa telefoniram Bozeni. Molim upute za pripremu Torte "Makarane", jer zelim da se i o gradu iz kojega sam dosla govori. Kako mi je rekla ja zapisala i pripremila pod budnim okom strucne osobe.

I tako ja sam bila negdje u stanu kad cujem: "Gospodja Vesna kipi vam torta!" Da kipi torta, to jos nikad nisam cula. Brzo telefon u Makarsku. "Bozena sto je naopako", pitam? Ispricam sto i kako, a ona: ajme nisi trebala “tuci” jaja, a sto da se radi sredicemo nekako. I sredilo se nekako po sistemu “pljuni pa zalipi” ali moja mi Bosanka sredila tortu. Prelila ju sa nekim lijepim, bijelim prelivom, kao snijeg. Bijela torta Makarana!!! Moj talent za dekoraciju ipak je spasio stvar. Posto je naglasak na bajamima i tortu sam ukrasila kao sa cvjeticima. U studiju su svi bili zadovoljni, a ja sam bila sretna da me ne gledaju gdja Tonka, gdja Ivica i druge vrle Makaranke. Kad eto ti ga. Prvi se javio Edi iz Jeruzalema, jer da su ga, odusevljene i dirnute, zvale njegove tete, rodjene Makaranke, sestre Albahari, ciji su roditelji imali u Makrskoj ducan metrazne robe. Imala sam tih dana vise telefonskih poziva nego sto se zamisliti moze. Na svakom koraku su me nepoznati ljudi zaustavljali i trazili detaljnije upute pripremu torte. Clanak je objavljen i u zenkoj reviji "TI", a emisija na televiziji se jos uvijek ponavlja.""



Eto, to je Vesnina prica o nastupu Torte "Makarane" na izraelskoj televiziji! A sada, odista, laka noc svima!


- 23:50 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Intimni dnevnici Makarana na internetu

MK Pod tim naslovom Makarska Kronika je objavila tekst Borisa Sisarica o fenomenu bloga. Kako casopis nema arhiv na webu, odlucih ovdje prenijeti kompletan tekst kako bi mi ostao dostupan:

"Još donedavno su pisci dnevnika svoje intimne pisanije skrivali u malenim bilježnicama koje su zaključavali u ladice svojih radnih stolova i ljubomorno ih čuvali od oka ostalih ljudi. Danas, pak, pisci blogova, svojevrsnih web dnevnika, svoje misli dijele s milijunima čitatelja na Internetu.

Osobni web dnevnici, web logovi, skraćeno blogovi, nastaju praktički onda kada se Internet, prvotno utočište informatičkih zanesenjaka (ili ako hoćete – čudaka), okreće i širem sloju korisnika, te se tako formira kao medij u pravom smislu riječi. Već tada je svatko, doduše uz poznavanje određenih programa, mogao svoje misli prenijeti na Mrežu. No, prava blog lavina krenula je početkom novog tisućljeća, da bi nam se do hrvatske web doline dokotrljala tek sredinom prošle godine i to nakon što su na stranicama www.blog.hr i www.mojblog.hr domaći blog entuzijasti pokrenuli servise pomoću kojih svatko, bez imalo informatičkog znanja, može pokrenuti svoj osobni mrežni dnevnik.
I kako u cijeloj toj blog priči stoji jedina nam i vječna Makarska rivijera? U mukotrpnoj pretrazi dvaju blog servisa više sreće imali smo na onom blog.hr. Tu smo nakon puno potrošenih impulsa, u moru, kako se procjenjuje dvadesetak tisuća hr-blogova, pronašli nekoliko dnevnika lokalno-intimne tematike.

Xantipa s dva bloga
Na adresi http://xantipa.blog.hr/ pronaći ćete intimna razmišljanja jedne blogerice s krajnjeg zapadnog ruba rivijere. U svojim dnevničkim zapisima pod zbirnim naslovom «Medin diktat toka svijesti» ova maturantica sama sa sobom i ostalim tisućama čitatelja u zanimljivim i duhovitim tekstovima razlaže gotovo sve: od slučaja Gotovina, EU (ne)integracijama, pa sve do sudbonosne odluke gdje studirati. Naime, još nije načistu bi li išla u Split za koji je veže ljubav ili možda u Zagreb na toliko željenu arhitekturu. Ista ova blogerica ima i drugi izuzetno informativan blog http://xantipasport.blog.hr/ na kojemu se orijentirala isključivo na komentare sportskih događaja, posebno baluna sa specijalnim osvrtom na Hajduk.

21st century shizoid girl
Blog http://shizofrenicarka.blog.hr/ pod naslovom «Tri u jednoj» vodi jedna cura u čijem tijelu, kako ona kaže, žive tri druge cure: Anabella koja je dobra curica, stalno u planovima za faks, želi imati dečka i izgledati kao supermodel, zatim Magdalena svetica, filozof, zanimaju je samo teme o Bogu i višim silama, ništa ovozemaljsko, te Monika koja je otkačena, perverzna, pije, puši, kad god joj se pruži prilika zabrije s nekim. I tako se te tri cure svađaju, ponekad nadopunjuju, ali uglavnom je to jedan sasvim pristojan suživot. Ima ovdje i vrlo zanimljivih tekstova, a jedan od najduhovitijih je kratki esej o wc papiru i zahodu općenito. Cura(e) je(su) inače iz jednog mjesta s najljepšim spomenikom na rivijeri, a po blogu sudeći, dnevnik je(su) počela(e) pisati upravo u rodnom mjestu za koje kaže(u) kako od njega ima(ju) fobije.

Dadine zanimljivosti
Blog http://zanimljivosti.blog.hr/ još jednog makarskog maturanta pod imenom Dado T. Blog je započet još u svibnju prošle godine, ali je autor jako rijetko na njega stavljao nove sadržaje. Ono što ovaj blog čini doista zanimljivim jest dnevnik s maturalnog putovanja u Prag, ali ovoga puta iz pera jednog od profesora koji su vodili cijelu «ekspediciju».
Ono što veže ovaj blog i http://hladnopivo.blog.hr/ su rijetka obnavljanja s novim tekstovima, ali i posebni osvrti na manjak prostora za mlade u gradu Makarskoj. No, autor ovog drugog bloga pod nazivom «Punk i metal blog», u svoj dnevnik unio je i biografije Hladnog piva, Metallice i Psihomodo popa, ali nakon toga više ništa.

Ko mrzi kurvu?
Ali zato ovdje ima svega: http://thekurva.blog.hr/ donosi vam super zanimljive zapise momka kojeg je ostavila cura i to mu je dalo glavnu motivaciju da piše blog znakovita naslova «Zašto mrzim kurvu?». Početna mržnja prema kurvi, kako je dobro primjetio jedan od komentatora na blogu, kod njega se, polako ali sigurno, pretapa u ljubav prema opijatima. Na kraju antijunak iz naše male sredine odlazi u velegrad, ali blog se ipak nastavlja. Ova serija tekstova je nešto što se ne propušta, a iako nigdje izrjekom ne spominje Makarsku rivijeru, u njegovom opisivanju gradskih simbola i urbanih mitova lako ćete prepoznati ono što nas okružuje. Po nekom osobnom izboru ovo je vjerojatno najbolje od bloga s rivijere.
Pri samom vrhu bila bi i «Nigdjezemska, između sna i jave» na adresi http://cycy.blog.hr/. Ovdje ćete između ostalih postova pronaći i detaljnu analizu ljetnog i zimskog noćnog života grada. I ovdje je, poput i «kurve», glavna deviza «seks, balun, piva i malo dima», a u oči nam je upao i jedan simpatičan naslov «Gradonačelniče, ajte u kurac!». Tipa je, naime, pogodila odluka gradskih vlasti da se s plaže maknu beach barovi. I ovaj student-bloger živi na relaciji MA-ZG pa često u njegovim tekstovima prevladava, štono bi rekli, nostalgija za rodnim zavičajem.

Kockar ili zločin i kazna
Preko Nigdjezemske smo došli i na http://erox.blog.hr/ i još jednog našeg MA-ZG blogera s blogom «Zločin i kazna». Ako se već hvatao Dostojevskog, naziv koji bi mu puno bolje pasao je «Kockar» budući momak koji ovo piše ne taji, uz neke druge, i ovu ovisnost. I njemu je kao i nekim prethodnim slučajevima povod za pokretanje bloga bila nesretna ljubav. I iako kažu da su sve prave ljubavi tužne, ovdje definitivno ima i malo zajebancije.
Slijedeći linkove došli smo i do kolege prethodne trojke, u blog svijetu poznatijeg pod nazivom «Man from pivnica», na adresi http://pijanidrogas.blog.hr/. On nema izražene literarne sklonosti kao njegovi prethodnici, ali u kratkim i izravnim komentarima uvijek vjerno ocrta maglovita stanja u kojima se on i ekipa nalaze. No, ipak najbolji opis, nažalost samo jedne, dogodovštine iz pivnice možete pronaći na ovoj adresi: http://pd.blog.hr/. I vjerujte mi na riječ, ovo zaista vrijedi pročitati.

Elitni balunjerski klub
Jedna druga ekipa također ima svoj blog. Ovdje se radi o SRK «Trk» iliti vam ga Sportsko rekreativnom klubu Trk iz Makarske. U opisu djelatnosti piše: Bavljenje raznorodnim sportskim, rekreativnim i društvenim aktivnostima koje obogaćuju duh i tijelo samih članova, a pridonose širenju pozitivnih vibracija prema užoj i široj okolini. Članstvo u ovom elitnom klubu je birano i ograničeno, a potencijalni novi članovi podliježu strogim provjerama psihofizičke izdržljivosti. Sve to i mnogo više imate na stranici http://srktrk.blog.hr/. Osim svih malonogometnih rezultata kluba, te iscrpnih i visprenih izvještaja s utakmica koje čine okosnicu bloga, ovdje ćete pronaći i mnogobrojne druge aktivnosti kojima se klub bavi poput marendina, buća i gradelavanja, a posebno su upečatljivi zapisi s putovanja na europsko prvenstvo u Portugalu u ljeto prošle godine na koje su otišli neki članovi kluba.

Rockatanski blog
Svoj blog na adresi http://sickofitall.blog.hr/ ima i stanoviti V.R., turistički djelatnik i novinar koji svoje slobodno vrijeme najviše voli provoditi u najelitnijem makarskom kafiću, Rockyju. U svom dnevniku ovaj entuzijast prenosi razgovore i dogodovštine osoba koje zalaze u ovaj caffe bar, a moramo napomenuti da je objavljivanje pojedinih informacija na blogu, već na početku uzdrmalo same temelje ove ugledne makarske institucije.
Jedan autor s blogom na adresi http://gradac.blog.hr/ imao je dobru ideju da na jednom mjestu objedini sva događanja, ćakule i fjabe iz središta najjužnije općine rivijere, Gradca. Uz vidljiv entuzijazam na samom početku, blog je zaživio tek nešto više od mjesec dana, do sredine prosinca prošle godine, a autor se nakon toga, nažalost, više nije oglašavao.

Ženski udar na blog
Jedna mlada Makarka u blogu pod dvosmislenim imenom «Sve je dobro što se svrši vanka» na adresi http://cukre.blog.hr/, donosi svoja intimna promišanja, najviše o ljubavi, ali i svemu onome što je okružuje. Posebno je zanimljiv njen abecedarij i tekst pod naslovom “Things that make you go Mmmmm”. Još jedan definitivni «must see» makarskog bloga.
Blogerica s adrese http://goge.blog.hr/ živi u malom mjestu u kojem joj je vrlo dosadno. Ovaj tipični osnovnoškolski blog pod nazivom «Angels With Dirty Faces» obiluje gramatičkim greškama koje mu daju jednu dozu prepoznatljivosti i stila. Našu Gogu uglavnom more brige šta upisati poslije osnovne škole i gdje će njen razred na proslavu male mature, a najviše je ljute nastavnici iz njemačkog i fizike.

Pisma iz Izraela
Na adresi http://borut.blog.hr/ svoj blog piše jedan bivši Makaranin, koji je odselio u Izrael i tamo, zajedno sa suprugom danas živi i radi. Kroz ovaj blog upoznat ćete najatraktivnija turistička odredišta Izraela, njihovu kulturu, ali i politička događanja iz tog nemirnog dijela svijeta. Uz dobre fotografije ovaj blog krasi i doza nostalgije, tako da pisac ovog popularnog bloga u svojim komentarima kao reference često uzima Hrvatsku i ovdašnje događaje.
Sve u svemu, na blogu, kao i na ostatku Interneta, možete pronaći i zanimljivih, ali i dozlaboga dosadnih stvari. No, ako se odlučite pisati svoj blog, kako je rekla jedna američka medijska analitičarka, dobro promislite, jer se vrlo lako može dogoditi da postanete medijska zvijezda.



- 21:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.03.2005., srijeda

Makarska

Makarska Vice je obecao da ce danas Makarska Kronika objaviti tekst o blogerima sa Makarske Riviere, autora Borisa Sisarica. Jos nema Makarske Kronike na webu, ali evo sta sam, dok cekam, nasao o Makarskoj na jednom drugom blogu:
"Pod današnjim imenom Makarska se prvi put spominje 1502.g. u dokumentu fočanskog kadije Muhameda Musina. U to doba Makarska je bila središte nahije Primorje i u njoj su Turci držali vojnu i svog predstavnika emina. Najveću pozornost posvećivali su održavanju skele preko koje se obavljali trgovina Turske sa zemljama na Jadranu."

Uz post je objavljena razglednica stara pedeset godina



- 15:46 - Komentari (13) - Isprintaj - #

14.03.2005., ponedjeljak

Ketuba (bracni ugovor)

Bracni ugovor (ketuba) Po Juliji Kos, "Alef bet zidovstva", "Tisak" Zagreb, 1999:


"...tri (su) drevna pravna postupka stjecanja supruge: pologom novca, pisanim ugovorom i spolnim odnosajem. U praksi, novcem je znacilo da je muskarac mogao dobiti suprugu uz polog u mladenkina oca odredjenog iznosa kojim bi se supruga uzdrzavala nakon mogucega razvoda ili u vrijeme udovistva, a sam je obicaj nastao na temelju novcane odstete za gubitak radne snage sto je obitelji mladenke isplacivana prigodom njene udaje. (Takav se obicaj cesto netocno tumaci kao kupnja zene). Pisanim ugovorom znacilo je da brak moze biti sklopljen u okviru dviju ravnopravnih strana, uz pisani dokument o medjusobnim pravima i obvezama. Rijeci spolnim odnosajem oznacavale su mogucnost naknadnoga prihvacanja vec (milom ili - cesce - silom) ostvarenog spolnoga odnosaja kao valjanog temelja za sklapanje braka, uz dva nazocna svjedoka i zenin pristanak. Simbolicni tragovi svih ovih triju pravnih osnova za sklapanje braka sve do danasnjeg dana sacuvani su u obredu zaruka i vjencanja. Nekadasnji novcani iznos pretvorio se u zarucnicki prsten sto ga mladozenja daje mladenki. Bracni je ugovor i danas obvezan, a sklapa se izravno izmedju buducih mladenaca.



Pravno poimanje prema kojemu je spolni odnosaj zapravo potvrda bracnoga stanja simbolicno je ocuvano pri kraju vjencanoga obreda, kada mladenci nekoliko trenutaka provode nasamo, sto simbolicki predstavlja spolni odnosaj koji ce brak uciniti valjanim.

Od svih triju obicaja, samo je bracni ugovor izravno opstao tijekom vremena, jer tako sklopljnei brak uklapa se u nacela razvijenih etnickih drustvenih odnosa. U vrijeme ranoga Srednjeg vijeka poceo se bracni ugovor, ketuba, sklapati u pisanome obliku. Njegov tekst je propisan, pisan aramejskim jezikom, a obvezno nabraja sve osobne i pravne okolnosti na koje obje strane pristaju glede zajednickog bracnog zivota i nepozeljenoga ali mogucega razvoda. Ketube su donedavno obvezno bile rukom ispisivane i iluminirane na pergameni, a stariji su primjerci znacajnim spomenikom zidovske likovne umjetnosti. Danas se vecinom tiskaju i jednostavno dopunjuju imenima mladenaca, svjedoka i rabina, ali ukrasni oblik starih ketuba je zadrzan."


- 21:12 - Komentari (12) - Isprintaj - #

13.03.2005., nedjelja

Vjencanje

Hala Kolegica iz sluzbe Zoslin me je danas pozvala na vjencanje njenog sina Sarona koji je novinar na vrlo popularnom TV programu "10"! Medju tisucu ili tisucu i dvije stotine uzvanika mene nitko nije primjetio, a i ja jedva da sam zamijetio neke od ovdasnjih celebriteta. Jedino je sigurno da je mlada bila izuzetno drazesna dok je cekala



da dodje u bijelo odjeveni zenik pracen svojim i njezinim ocem i s neizbjeznim muzicarima koje je predvodio korpulentni bubnjar.



Do vjencanog baldehina se bilo tesko pribliziti, a vrhunac ceremonijala bilo je citanje zenidbenog ugovora ispod molitvenog sala



Nakon sto je zenik nogom razbio casu, simbolizirajuci da nikad nece zaboravit da je jeruzalemski hram srusen, pocela je igranka, dakako, onim paravanom u sredini podija odvojeno za muskarce od zena; svak je igrao svoje plesove. Onda su novopeceni supruznici i mama Zoslin obisli dvoranu od stola do stola, a meni je vec trebalo ici doma!






- 23:50 - Komentari (9) - Isprintaj - #

12.03.2005., subota

Kako prolazi rodjendan?

Na brdu Gilboa

Dakle, ujutro su dosli Nican i Bartul i odveli nas na planinu Gilboa (treba znati da u Izraelu najcesce ono sto se naziva planinom nije planina, kao sto ni rijeka nije rijeka itd.), ono isto brdo iz Starog Zavjeta na kojem se je David sakrio ispred Saulovog progona u pecinu ciji ulaz je pauk brzo zatvorio tananom mrezom koja je vojnike odvratila od pretrage unutra. Na tom brdu danas postoji restoran u planinarskom stilu sa zvucnim imenom "Farma zacina". Unutrasnjost je vrlo ugodna, a najrazlicitijih zacina ima u svakom kutku, pa cak i pod krovom u posebnim drvenim plitkim sanducima.



Jelo je bilo vise nego ukusno, a atmosfera izvanredna, pa smo se zadrzali jako dugo, cemu je doprinio i dobro hladjeni Johannisberg Riesling sa golanskih vinograda flasiran u kacrinskim podrumima. Vesna je dobila poklone tvrdeci da je sasvim zadovoljna.
Jos je zazelila da se popnemo na vrh brda gdje je crni iris (kazu da je endemski) trebao vec pokazati svoju ljepotu. I jeste:



Povratak nije bio tako brz, jer su vec bili poceli metezi u prometu uzrokovani povratkom i svih ostalih izletnika kucama. Vesna je odmah sjela za racunar procitati tko joj je sve cestitao i sjaji od zadovoljstva, dok sam ja uspio odgledati samo kraj dramaticne pobjede Francuza u Dublinu.
U svakom slucaju Bugenvilija je u pravu "U zraku je miris prolijeca..."


- 19:18 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Sretan rodjendan

SunceKad je ugašen mrak, svjetlost se okupala u vodama i ostavila sliku ljepote stvaranja”. NN.

Tako je pocelo dvanaestog dana jednog od proslih ozujaka i trajalo do onog ljeta kada sam ukrao njezinu toplinu htijuci da od tada grije samo mene.

Sretan ti rodjendan Vesna!!!


- 05:59 - Komentari (15) - Isprintaj - #

10.03.2005., četvrtak

Plavi Fiat

Fiat Punto Najnovije vijesti iz Rijeke "osvojile" su ekran mog racunara. Vozni park povecan je za plavog Fiat-Punta i evo zadovoljnog vlasnika kako se dici novim kupeom. Zadovoljniji od njega mogu bit samo roditelji!!!












- 18:54 - Komentari (8) - Isprintaj - #

09.03.2005., srijeda

Mimoze

Mimoze Katya je u prigodnom postu za Dan zena donijela Vesni mimoze, a ja najavio da ce ih uskoro biti i kod nas. Nisam ocekivao da ce tako rano cjetati, pa sam se ne malo iznenadio kad sam za vrijeme popodnevne voznje prema Haifi morao brzo aktivirati fotoaparat da bih Katjy uzvratio dar.




Na vidikovcu pred ulaskom u Haifu sam zaustavio i iskusao se u snimanju zalaska sunca i dobio sam malo drukciji rezultat od ocekivanog.


- 20:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #

08.03.2005., utorak

Dan zena

Cvijece Ima li sto prigodnije za Dan zena od cvijeca! I to ravno iz pustinje, koja se je ovog proljeca potrudila ukrasiti kao prava dama. S ukusom i ne pretjerano; tek tu i tamo po koji cvijetak da se lovac na fotografije mora pomuciti kako bi napravio nisku koju poklanja svim predstavnicama ljepseg spola!




Kad bih samo znao imena svakom od ovih darova prirode. Ovako neka to budu jedan do drugog, poput bisera u ogrilici






- 16:16 - Komentari (9) - Isprintaj - #

07.03.2005., ponedjeljak

Statusni sendvici

Cavtat Susret je bio sasvim slucajan. U Cavtatu proslogodisnjeg proljeca! I pala je odluka da se ode u Cilipe pogledat nastup folklorne grupe, jer bila je nedjelja. Priredba je vec bila zavrsavala i posljednji automobili su napustali parkiraliste. Osoblje prodavaonice je pozurivalo zakasnjele kupce koji su odlucili zatomiti glad na velkom kamenom stolu ispred crkve. Uz kupljene prsut i jos neke sitnice, iz studentske torbe izvadjeni su ogromni, jos kod kuce pripremljeni, sendvici od parizera! Obrok je zapoceo uz uobicajene uctivosti glede dobrog teka, ali svak je jeo svoje! Jedan je uzivao u pravom, dobro prosusenom dalmatinskom prsutu, a drugi je uporno odbijao preci statusnu granicu i prihvatiti nudenu delikatesu. Zadovoljno je zvakao svoj parizer u vec pomalo sasusenoj trecini kruha.



Javljaju, da je danas onaj sa parizerom stigao u Padovu gdje ce odslusati i zavrsiti, to se zna, posljednji semestar na Filozofiji, koju je do sada pohadjao u Zagrebu. Ali se ne zna sto ce tamo u stranom svijetu stavljati u kruh da se zasiti!

Uspjesno mu bilo!!!


- 22:17 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.03.2005., nedjelja

B e t l e h e m

Duga u Betlehemu Ima ih koji kazu "ovdje je sve pocelo"! Isus se rodio negdje pored Betlehema i milioni krscana posjecuju taj grad da bi osjetili bozansku blizinu. Na zalost, vec cetvrtu godinu hodocasnicima nije moguce uci u palestinske gradove, ali ovih dana pocele su pristizati organizirane grupe koje slobodno ulaze u betlehemska svetista i tamo odrzavaju misna slavlja.



I nama se svidjelo pogledati malo prirodu, malo kulturne znamenitosti, ali prvi dojam na nas ostavio je pogled na zid, kojega smo navikli gledati sa izraelske strane, ovaj put izunutra



Na "obracune" koji su se ovdje vodili prije 3-4 godine podsjeca nas srusena policijska stanica, cija obnova jos nije pocela



ali zato evo ulaza novoizgradjene univerzitetske zgrade u kojoj se izmedju ostaloga uci i Hebrejski jezik. Ako se dvije strane budu bolje razumjele na srodnim jezicima Arapskom i Hebrejskom, valjda ce i suradnja biti bolja nego li je bila u vrijeme kada su se naoruzavale policijske snage, a razgovaralo preko nisana.



I hoteli su obnovljeni i spremni za prijem turista, pa nas evo pred ulazom u hotel ciji vlasnici ocekuju da im i iz Hrvatske stignu gosti.



Kako se na Orjentu nista ne moze obaviti bez uobicajene procedure koja ukljucuje i obavezan obrok, evo mladih supruznika kako uz bogat izbor salata (nabrojao sam ih 15) cekaju na glavno jelo i da im se pridruzimo.



- 18:02 - Komentari (12) - Isprintaj - #

05.03.2005., subota

Za Svedjanku

U vadiju Nisam mogao odoliti Edijevom pozivu da vidim stijenu koja je na 10 minuta hoda od njegove kuce. Na povratku iz Betlehema (o tome drugom zgodom) svratismo do Edije i dok su dame ugodno caskale u zimskoj sobi, nas dvoje smo skoknuli do 10 minuta udaljene stijene. Tih deset minuta je trajalo barem pola sata, ali se isplatilo . Usli smo u Vadi "Frula" (ime je dobio po brojnim malim spiljama koje se poredane jedna do druge kao rupe na fruli) koji je u ovo doba godine prepun svakojakog bilja i cvrkuta ptica, te odgledali izlazak iz stjene posljednjeg penjaca. Napravili smo zajednicku snimku ispred jedne od "frulinih rupa" i pohitali natrag da nas ne bi uhvatio mrak.
Uz kavu i dobar kolac pogledali smo sto nam pise Svedjanka, te joj Edi, salje pozdrav!




- 22:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

04.03.2005., petak

Z m i j e

Zmija

Ovih dana Smuel Braunstajn, hvatac zmija iz Krajot pored Haife, ima puno posla. Toplo vrijeme razlogom je da se zmije prerano bude iz zimskog sna i pocinju potragu za hranom. Nerjetki su i njihovi susreti sa ljudima, jer zmije su nenacitane, pa ne znaju da bi se trebale plasiti covjeka i pobjeci nekamo u brda ili neobradjena polja. Tako su ucestali pozivi Smuelu koji onda zuri od dvorista do dvorista, kako bi domacine rijesio od nepozvanih gostiju.




- 01:34 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.03.2005., četvrtak

E U R O V I Z I J A

Siri Majmon SIRI MAJMON je nocas gotovo jednoglasno izabrana da predstavlja Izrael u Kijevu na ovogodisnjem eurovizijskom pjevackom natjecanju.
Samo u dva grada nije osvojila 12 poena (Jeruzalem i Kirijat Smona su joj dodijelili po 10), ali oni koji su gledali kazu da je prava zvijezda nocasnjeg programa bila MORAN ATIJAS koju je izraelska televizija pozvala iz Italije (tamo je Moran napravila TV karijeru) da nas poduci kako se to radi.


- 05:26 - Komentari (10) - Isprintaj - #

02.03.2005., srijeda

Stijena

penjacki pojas Evo je Edi nanjusio da volim brda, pa mi salje fotografiju penjalista koje je 10-tak minuta od njegove kuce u Jeruzalemu. Ali, Edi, treba doc do Jeruzalema!



- 19:32 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.03.2005., utorak

Alergolog

U stijeni Moj dermatolog me odlucio poslati alergologu i kaze najbolji je u Haifi! Krenio ja poslije posla za Haifu i vidim u daljini s desne strane krave kako pasu. Nista to ne bi bilo cudno da to nije u zakonom zasticenom prirodnom rezervatu. Nekad sam u crvenoj stijeni mogao slobodno penjati subotom pred izlaz sunca, ali vec godinama je tamo tabla sa zabranom ulaska penjacima. Koga uhvate slijedi mu kazna, a opremu mu zaplijene! Sve je i ogradjeno bodljikavim zicama pa ne moze covjek uci - krave mogu. Odmah uz cestu gdje je nekad bilo parkiraliste za izletnike, netko je napravio plantazu kaktusa i pokrio je crnom mrezom! I to u parku prirode! Dok sam se priblizavao pripremio sam fotoaparat, otvorio prozor i ne usporavajuci "uhvatio" i kravice i mrezu i stijenu.



Sa sjetom sam se prisjecao svojih uranaka u toj stijeni, a na alergologa tko vise i misli. Pomogao mi je kao i svi do sada. A tko ne pati od malo osipa tu i tamo po tijelu?

- 21:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V