borut

31.10.2004., nedjelja

Valovi

Ponukala me Sedamnest da pronadjem fotografiju iz sijecnja o.g. snimljenu u jutro nakon sto su cijelu noc valovi od 8 metara razarali sve sta im je bilo na dohvat. Stotine vozaca su se spustili do akvadukta, koji je ostao postedjen, ali tragovi u zemlji su ostali,



a to sto i Galeb donosi valove, to je sasvim slucajno (i za oko lijepo).

Psssst: onaj prvi dio teksta pod nazivom "Razocaran" - povlacim!

- 22:01 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Razocaran

Ovaj blog me je poceo malo ljutiti! Upravo sam ga poceo opremati linkovima i velikim slikama, a imao namjera nauciti i jos po nesto, kad on poceo meni vracati niskim udarcima. E, spor! E, ne pokazuje fotografije!E, brise komentare koje saljem! Pa dokle ce to tako? Onda kazem sam sebi: ako mi to ne pricinjava zadovoljstvo, pa iz bilo kojeg razloga, bilo da nisam sposoban se nositi sa problematikom koju mi namece blog, bilo zbog mana na Blog.hr (u sto ne vjerujem, jer svima drugima sve klapa kako treba), odoh se ja sat vremena dnevno baviti filatelijom (to sam uvijek volio) umjesto da se nerviram zbog "glupog" kompjutora!

Onako usput, moja "spijunska" sluba opet ulovila mail upucen Vesni i tamo pise: ''Vas Blog redovito pratim i moram priznati da je super zabavan i zanimljiv! Zainteresirale su me i slike iz Rima vase prijateljice - znate da je Rim moja "tiha patnja". Tamo sam provela sedam divnih godina, a moj mladji sin /...../ i dalje tamo zivi (studira i radi).'' Dakle, Rimljanko,svi te citaju!!!!!!



- 15:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

30.10.2004., subota

Na plazi ...

... smo bili dosta rano, pa je bilo vruce. Pa smo se htjeli okupat, ali kako na kucici cuvara plaze pise (svak se moze uvjerit - velika su slova) da sluzba spasavanja ne radi ,nismo se usudili. A i kucica mu cudno izgleda nakon sto su proteklih zima valovi od 8 metara visine odnijeli metar pijeska s njenih temelja.



Pa smo sjeli u restaurant na plazi, jer smo htjeli popit kavu, ali bila je guzva: tri-cetiri stola gostiju (!), a ona (konobarica) sama, pa smo se skupili doma i nismo napravili kavu, nego otvorili veliku crnu bezalkoholnu pivu. S puno pjene, mljac!!

- 17:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Trgovanje

Judit Izvukla me Vesna iz kuce, jer da treba kupiti neke sitnice. Najprije smo isli u trgovinu koju Vesna u mailu necakinji (sasvim slucajno mail zalutao i kod mene, he, he, he…) opisuje ovako:

"... to ti je neka mala radnjica stara "sto" godina u kojoj se od pocetka pa do danas nista nije mijenjalo. Drvene police kao "kod Sunde" nekada u Makarskoj, a vlasnici isto takvi. Slatki starci, bracni par koji su vjerovatno kao jednojacani blizanci. Cijeli zivot zive i rade i nerazdvojni su i misle isto i sve tako to. Obozavaju Boruta, (kojega inace cijela Hadera pozna, pa kad prolazim sa njime gradom osijecam se kao u Makarskoj) i sve dobije puno jeftinije. A dvije suknje su klasicne kafena i neka sivkasta boja (ako ne narastem, moci cu ih nositi...u skladu sa radnjom i vlasnicima), a jedna je na cvjetove kakve su se ove godine ovdje nosile, a jos cu je nositi bar jos ovaj mjesec."

Tri suknje 160 sekela, ali gospodin i gospodja Friedman ne poznaju kreditne kartice, pa kazu da cu platit kad se drugi put sretnemo u gradu, ili kako ja vec hocu, samo neka uzmemo i nosimo robu sobom. Zamolili mi da nas roba ceka u ducanu (jer zasto bi teglili stvari sobom, a i tako se vracamo istim putom) i skoknuli do prvog bankomata. Opskrbljeni gotovinom odosmo u jos jednu trgovinu u kojoj se radi samo sa zivim novcem, ali nema pogadjanja o cijeni, gdja. Judit svakog kupca u naprijed upozorava. Ali Vesninom sarmu gospodja nije odolila; umjesto popusta dobila je mali poklon ("regalo", rekli bi talijani).

- 08:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.10.2004., petak

Rimljanka

Pred Koloseumom Jucer sam se dobrano namucio i vec razmisljao kako cu "objesit kopacke o klin" i posvetit se drugim hobijima (ima zivota i nakon bloga), kad se javi Rimljanka i dobrim savjetom me odgovori od nauma. Kad opet prodjem Vjecnim Gradom, vazi poziv na kavu, a moze i neki slatkis slican onima iz Bruxelles-a ..., jer, gdje je moja slijedeca destinacija? Tel Aviv ili Haifa. Gdje bih ja isao? U Rimmmmmmm

- 20:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

28.10.2004., četvrtak

K i s a

PALA JE PRVA KISA! Cekali smo je od travnja i padala je punih pola sata. Pravi ljetnji dazd! I kada je padao? Poceo je kada sam u 19,30 izisao s posla i prestao kada sam u 20,00 usao u kucu!!! Ma nisam se dobrano ni smocio. Sve skupa dva puta je zagrmilo i gotovo! Nisam napravio niti jednu fotografiju! Sta da snimim? Mokru cestu, mokro lisce ... ?Ali kisa vise ne pada, nema smisla. Potrazit cu fotografiju, ne znam je li to "My Dream" kapetana Cabrica ili neki drugi, ali evo jednoga kako se zaustavlja na mokroj pisti na Krku, kamo ce uskoro prevesti i osoblje kojemu je vec dosta Konavala!


Fotografiju sam nasao, ali je (ma onu malu od 200x150 piksela koju stavljam uz svaki zapis) Blog.hr ne prihvaca (a kako sam ih prekjucer samo hvalio). A bas bi slika pristajala uz danasnje otvaranje TERMINALA 3 telavivskog aerodroma.

A sada jos mali (za mene velik kao Francuska revolucija) pokus po uputama Rimljanke

http://www.imageuploader.net/images/274756avion.jpg


- 21:06 - Komentari (7) - Isprintaj - #

27.10.2004., srijeda

Arhiv

Ciscenje arhiva Danas me slomilo na poslu. Sat vremena na kraju radnog dana bio sam u podrumu gdje je trebalo rascistiti police na koje sam godinama odlagao svakojake papire. Banka prelazi na novi sistem arhiviranja dokumentacije! Konacno! Hrpa po koju ce doci iz tvornice papira kako bi stari papir reciklirali, a uz put pazili i na tajnost podataka ima sigurno 2-3 tone materijala, a ja jedva cekam da na TV zavrsi prenos ceremonijala obiljezavanja 9-te obljetnice (po zidovskom kalendaru) ubojstva Ichaka Rabina, pa da se odem okupati.
Krajickom oka gledam pogram i sve mi se cini nekako drugacije nego li ranijih godina! Kao da novi atentat visi u zraku! A tek jucer je u Knesetu (naziv za izraelski jednodomni parlament kojeg cine 120 clanova) premjer Arik Saron uspio provuci prijedlog Vlade o "razdvajanju" (citaj: napustanju Gaze, a kasnije i drugih djelova okupiranih podrucja) i nadmudriti cetvoricu ministara (medju kojima bivsi premjer Natanijau /sada ministar financija/ i Salom, ministar vanjskih poslova) koji su mu spremili prljavi trik (sat vremena prije glasanja se uputili u premjerov ured kako bi mu predali ultimatum), a Arik Saron "pobjegao" minut ranije i sjedio sam u praznoj dvorani Kneseta gdje mu nisu mogli uruciti nista, tako da su "buntovnici" na kraju glasovali ZA prijedlog. Jedini ministar, koji je glasovao protiv, Uzi Landau vec je primio pismo kojim ga je Saron razrijesio duznosti. Cetrnaest dana ostaje za razrjesenje sukoba izmedju "cetvorke" i premjera (solucije su: 1. referendum o "razdvajanju" ili 2. izbori), a ja se odoh iz ovih stopa okupati ...

(mogu oni i bez mene)

- 16:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

26.10.2004., utorak

Proslave i jubileji

Freethinker in Fairyland
Velikim brojkama se ovih dana dici BLOG.HR:

- 20.000 jedinstvenih posjeta dnevno
- 130.000 učitavanja
- 315.000 jedinstvenih posjeta u rujnu
- 2,2 milijuna učitanih stranica
- 65.000 tekstova do sada, na koje je ostavljeno 220.000 komentara.

Eto i ja cestitam na svim tim dostignucima, a i desetisucitoj blogerici
http://freethinker.blog.hr/, dok je moj brojac posjeta danas presao tek skromnih 2000 ucitavanja od kada sam uspio savladati vjestinu postavljanja
"statistike" na blog.

10-tog svibnja sam zabiljezio moj prvi zapis, a tog je datuma i Blog.hr sluzbeno krenuo, pa iako cemo "rodjendane" slaviti zajedno, ja se tek danas mogu pohvaliti PRVIM linkom kojega sam instalirao na blog ("pokusni kunic" mi je bio, a tko drugi nego GALEB, koji me je izvukao iz anonimnosti 21.07.).
Mozda naucim jos stogod ....


- 16:14 - Komentari (6) - Isprintaj - #

25.10.2004., ponedjeljak

Humus (slanutak)

Humus kod Hamudija U Hederi , u samom centru gdje su poslovnice svih vecih izraelskih banaka, u malom prolazu koji izlazi iz ulice Herbert Samuel i nosi zvucno ime Orenstein, nalazi se mala "humusija". Vodi je Asi sa svojom bracom. Ima unutra pet stolova sa po dvije sjedalice, a za niskim pultom mogu sjediti jos sestorica. Asi vjesto sluzi goste, dok otraga u kuhinji njegova tri brata pripremaju narucena jela. Oni su arapi i muslimani, ali ne zatvaraju lokal za vrijeme Ramadana (mjesec u kojem im je dozvoljeno jesti tek nakonzalaska sunca). Uglavnom se jede humus (u rijecniku engleskog jezika nadjoh: "chickpea dish"). Narucio sam danas za vrijeme podnevnog odmora humus sa sjeckanim purecim i jagnjecim mesom, preliven maslinovima uljem i uz dodatak nekoliko salata, te zalio sokom od grejpfruta (muslimani ne rabe alkohol). Sve skupa 32 sekela (oko 5,50 EUR-a) ukljuciv i tople, malo zagorene lepinje. Kava je bila na racun kuce.

- 20:02 - Komentari (8) - Isprintaj - #

24.10.2004., nedjelja

Dobro Vam jutro gospodjo Jasenka

Za Jasenku Znam da brojite jutra, koliko Vam ih je jos ostalo do susreta sa Vasim "curicama".Odmorite se i ne zaboravite da dok se vi odmarate ja nastavljam pisati.
Neka Vam je dobro svako jutro sa Morning glory.

- 06:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

23.10.2004., subota

Umorni igraci Cestitanje nakon susreta!

- 11:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Del Vechio - Maestro 0:3 (1:6,1:6,2:6)

Tenis Konacno je dosao i taj ocekivani dan, kada se nas Veleposlanik okusao u vjestini tenisa sa splitskim (gotovo) profesionalcem. Dakako da smo bili na strani gosta iz nase Dalmacije, pa je bez dovoljne podrske iz publike gosp. Del Vechio polozio reket pred raspolozenim gosp. Maestrom.



Iako su vidjena samo tri asa, bila je to dinamicna igra na asfaltnoj podlozi, a izmjenjivali su se jaki udarci. Del Vechio je pokazao citavu lepezu iz svog repertoara udaraca, ali ga nije sluzio smech, pa je propustio realizirati nekoliko sigurnih gemova. Ni njegove povratne lopte, iako je izvanrednom okretnoscu i lakocom stizao na vecinu lopti koje su bile slane u kutove igralista, nisu bile najbolje, jer i pored velike brzine kojom su uzvracane stizale su ravno na Maestra.




Ovaj je pak, koristeci se uglavnom beckhandom, uvjek odabirao drugi ugao od onog odakle je stizala lopta, pa ni Del Vechiova brzina i upornost nisu pomagale. Razlika u kvaliteti (Splicanin se uz dugogodisnji igracki staz krasi i trenerskom diplomom) je posebno dolazila do izrazaja u rezanim loptama, kojima se Maestro sluzio tijekom citavog meca, dok je Del Vechio uspio uspjesno skratiti samo dvije lopte.
Na kraju bilo je prigovora iz sluzbenih krugova da se je Maestro sluzio nedozvoljenim stimulativnim sredstvima, ali analize su pokazale da sredstva kojima je bio tretiran za vrijeme igre, nisu na indexu!
Suci nisu bili na razini zadatka, jer su gubili kontrolu, ali izrazitim fer-playem obojice igraca sprijeceni su svi eventualni incidenti!



Publika je jos jednom pokazala da nije dorasla pritiscima velicine i znacenja meca, jer su preranim pljeskom i upadicama odobravanja ometali igrace.



- 10:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.10.2004., četvrtak

Jelacica plac

Umorne i gladne Evo kako su tri osobe zenskog spola s kojima sam pocetkom mjeseca "zario i palio" Zagrebom zatomile glad i zed, dok umorne sjede pod banovim konjem!

- 20:22 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.10.2004., srijeda

Magla

Magla u Orot Rijetko, ali desi se da ujutro ustanem i pogled kroz prozor mi zatvara
magla. Prava gusta magla. Noci su vec dugacke, temperatura se spusti na 20-22 stupnja, za razliku od dnevnih 30. Vlaznost je velika i valjda je to razlogom danasnoj magli, koja se nije razisla niti kada sam izisao na cestu cekati prevoz do moje banke!

- 21:26 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Knjige

Knjige za djecu Citam tako ( http://xvii.blog.hr/ ) da veliki brod "Doulos " obilazi svijet i za sitan novac prodaje knjige, a u mojoj banci jutros osvanuo ormarcic na kojeg radnici istranke donose djecje knjige, za djecu zeljnu citanja, a bez novca da si knjige kupe!

- 17:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.10.2004., utorak

Pamuk

Polje pamuka Sezona berbe pamuka je na vrhuncu. Kombajni zuje poljima, traktori vuku prepune prikolice, tlacilice formiraju velike kvadratne bale koje ce se za koji dan prenositi na daljnu obradu.
Do nedavno su stotine hektara obradive izraelske zemlje bile zasijanje pamukom. Nedostatak vode razlogom je da se proizvadnja iz godine u godinu smanjaje. Nekada su to bila citava bijela mora, a danas tu i tamo po koje "bijelo jezero". Poljoprivrednici s nostalgijom govore o "vremenima pamuka" i s velikom ljubavlju se odnose prema povrsinama na kojima uzgajaju pamuk. Njezna, krhka, osjetljiva na nametnike i pohlepna za vodom biljka, u vrijeme trodnevnog razdoblja cvjetanja svaki dan mijenja boju latica (tri dana - tri boje), da bi na kraju dala prirodnu sirovinu za nase tkanine.

- 16:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.10.2004., ponedjeljak

Happy Birthday

Gilad SRETAN TI RODJENDAN, SINE!


- 00:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.10.2004., nedjelja

Osuncani Jeruzalem (iliti zvizdan)

S u n c a n o Ma ima tome vec nekoliko dana da se u postovima koje stignem procitati osjeca nekakvo sivilo, valjda u skladu s vremenskim prilikama u (uglavnom) Dalmaciji. Neki blogeri vise nedaju od sebe niti glasa. Svima za utjehu evo malo atmosfere iz Jeruzalema gdje izletnici jos uvijek ne izlaze bez kape, marame preko ramena, a ima i suncobrana. Bez boce vode u ruci nitko se ne usudjuje na duzu setnju! Pravi zvizdan!

- 21:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Lijecnici

Dr. Nahshoni U sarolikoj lepezi lijecnika koji brinu o nasem zdravlju, jedan je bio voljan pozirati za moj blog. Ruku na srce druge nisam ni pitao, ali dr. Nahshoni je bio najprimjereniji za moju svrhu, jer on je jedan od onih koji tvrde da odrzavanju dusevnog zdravlja uvelike doprinosi vodjenje dnevnika.

- 17:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.10.2004., subota

Jeruzalem

Pogled sa Talpiot Sa setnice Talpiot pruza se panoramski pogled na stari dio Jeruzalema. Ukupan dojam kvare brojne novogradnje koje su arapski stanovnici podigli ispod starog grada u dolini Kidron. Svojim sjajem istice se u pozadini zlatna kupola Omarove dzamije, ako moze doci do izrazaja pored dvije gracije koje su pratile Silvija i mene na nasem izletu u Jeruzalem.

- 22:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

15.10.2004., petak

Mjesec RAMADAN

Policija u pripremi I muslimani imaju svoj kalendar! Danas je poceo mjesec Ramadan! Citav mjesec tijekom dana zabranjeno je jelo, ali sa zalaskom sunca pocinju gozbe. Neradni dan kod muslimana je petak i tog dana u podne je glavna molitva. Buduci da je to i pocetak Ramadana na Brdu Morija (nekadasnjem hramskom prostoru) gdje su sada Omarova dzamija zlatne kupole i dzamija Al-Aksa, okupilo se danas 90 tisuca vjernika koji su klanjali Alahu. Razisli su se bez ikakvih nereda, ali za svaki slucaj pred kapijama cekale su jake policijske snage (zlu ne trebalo!).

- 19:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.10.2004., četvrtak

Deset Bozjih Zapovjedi

DESET BOZJIH ZAPOVIJEDI A F R I K A
"Kada saznate da se na samo 150 km od vas nalaze dvije kamene ploce na kojima je Bog napisao Deset Zapovjedi sto drugo uraditi neg' otici i vidjeti to mjesto. Znao sam da nije moguce vidjeti ploce, no svejedno je dobro zvucalo da cu obici grad gdje se cuvaju.
Kaze se da je sin Kralja Solomona (Izrael) i Kraljice Shebe ( Axum) donio Zavjetnu skrinju sa Deset Bozijih Zapovjedi u Axum.
Skrinja se cuva u kapelici koja je napravljena za vrijeme Haile Sellassiea 1965 u sklopu manastira Sv.Marije.
Odredjen je jedan svecenik koji smije uci u kapelicu i vidjeti Skrinju, a prije svoje smrti on je taj koji ce odrediti svoga nasljednika na duznost cuvara Skrinje.
Axum je cuven po svojim Obeliskima, kraljevskim nadgrobnim spomenicima izgradjenim od kamena iz jednog komada teskima i preko 500t - visokima preko 20m
Uz pomoc slonova ovi kameni spomenici su dovlaceni sa udaljenosti oko 10 km a nacin na koji su ti masivni spomenici mogli biti uspravljeni i do dana danas je nerazjasnjen.
Najveci spomenik nazivaju Stela 3 i jedini je koji jos uvijek stoji uspravno. Visok je 20 m ....." (a tko zeli vidjeti nastavak zanimljivog posta s jos zanimljivijim fotografijama: http://dbilos.blog.hr/)

- 21:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

JESEN 2 ili BALKON POSLIJE VJETRA

Balkon poslije vjetra Kod N. pronadjoh tekst:"Pesimista se zali na vjetar, optimista ceka da vjetar promjeni smjer dok realista namjesta jedra..." (Nicolas Sebastien), a evo sto je jutros zabiljezeno na mom balkonu nakon svih tih vjetrova!

- 07:58 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.10.2004., srijeda

Jesen

Jos uvijek je toplo, ali jesen vec od sebe nagovjestaj daje. Tako je barem suditi po hrpi koju je jutros Vesna sakupila na balkonu! Ili je to samo vjetar pohodio nase cvijece?

- 17:06 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.10.2004., utorak

Tezacke kucice ... a ovo su tezacke kucice

- 19:44 - Komentari (5) - Isprintaj - #

KUCICE

Kucice Nakon svakog povratka iz Hrvatske, nasa komoda je bogatija za barem jednu kucicu. Vesna ih pazljivo odabire i gradi naselje sebi po mjeri, ljubomorna valjda na one koji za dalmatinski dozivljaj trebaju samo izaci iz kuce i prosetati lijevo ili desno prema moru. Ipak, kap koja je prelila casu, dolio je Galeb prikazom maketa stare jezgre Splita.

- 17:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.10.2004., ponedjeljak

Popravak

Popravak Voda uskuhala u hladnjaku. Otvorili haubu, dolili malo vode, upalili i strc!!! Rupa na gumenoj cijevi izmedju hladnjaka i glave motora! Sreca da je Edi bio dovitljiv pa je zamotao plasticnom vrecicom, ja privezao i ucvrstio obicnom spagom, a Bartul kriomice snimio.

- 20:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.10.2004., nedjelja

Pogreb

Poslije pogreba Pogreb je bio u 15,00. Okupilo se 5-6 tisuca ljudi iz citavog Izraela! Obitelj, prijatelji, susjedi, znanci, sumjestani. Mnoga poznata lica s politicke scene, kulturnog zivota, poslovni ljudi. I mnogo, mnogo, bezimenih koji su dosli ispratiti jos jednu nevinu zrtvu terora. Izmjenjuju se govornici, njih desetak. Svak zeli reci nesto o Roiu. Bezbrizno djetinjstvo, srednjoskolski dani u Singapuru gdje mu je sluzbovao otac, blistava vojnicka karijera, potovanja po Juznoj Americi i Africi, studij Prava i priprema za odvjetnicku karijeru, Malvina. A Malvina stoji pored odra na kojem je covjek s kojim je provela zadnje tri godine, i suti. Okruzuju je prijatelji, ali sama je. Majka joj stize tek nocas iz Splita. Ono malo Dalmatinaca koji smo u Izraelu smo tu: Vesna, Lucijano, Edi, Bartul. Dosle su Zeni i Hani, Danijel i Malivninini kolege s posla u Veleposlanstvu. Ne, ne mozemo joj dati toplinu koju ocekuje. Posljednji govori pokojnikov mladji brat i zavrsava zapovjednim glasom da svi trebaju prestati plakati, "nabaciti" osmjeh i ponjeti Roia na posljednji pocinak. Slijede molitve rabina. Tijelo se zasipa zemljom. Na grob se polazu vijenci i cvijece. Do u sumrak narod prolazi oko svjeze humke i polaze kamicke. Ja sam u torbi imao jedan s naseg, dalmatinskog zala.

- 21:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.10.2004., subota

Kadis (za Roia)


Magnified and sanctified be His great name. In the world wich He has created according to His will. May His kingdom be setablished in your lifetime and during your days, and in the lifetime of all the house of Israel, speedily and at a near time, and say ye, Amen. May His great name be blessed for ever and ever. Blessed, praised and glorified, exalted, extolled and honoured, magnifed and lauded, be the name of the Holy One, bleseed be He. For above all the blessing and hymns, praises and consolations that are spoken in the world, and say ye, Amen. May there be abundant peace from heaven and life upon us and upon all Israel, and say ye, Amen. He who make peace in His hight places, may He make peace upon us and upon all Israel, and say ye, Amen.

- 09:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.10.2004., petak

Kaos

Tri eksplozije u turistickim naseljima na Sinaju (Taba, Nueba i Ras el Satan) uzrokovale su kaos o kojem nocas slusamo i gledamo na svim radio i TV stanicama. Egipatske vlasti su najprije javile da se radi o eksploziji plinske boce, ali se javlja da se radi o kamionu punom eksploziva koji je demolirao hotel Hilton u Tabi. Kako se radi o podrucju koje je omiljeno stjeciste izraelskih turista, ministar vanjskih poslova Izraela je od egipatskog ministarstva ishodio odobrenje za otvaranje granice Egipat-Izrael. Helikopteri sa specijalnim jedinicama i opremom za pomoc, te autobusi za evakuaciju odmah su krenuli, a hoteli u Eilatu otvaraju vrata za sve koji pristizu.
Nasa Malvina je sa drustvom u vrijeme eksplozije bila na plazi ispred hotela. Upravo je odgovorila na mobitel - ziva i zdrava vratila se u Izrael.

- 01:09 - Komentari (59) - Isprintaj - #

07.10.2004., četvrtak

SIMHAT TORA

Radost Tore Danas zavrsva praznik sjenica - SUKOT. Obiljezava se srecom i radoscu naroda kojemu je Svevisnji dao Toru (Petoknjizje). Blagdan se zove SIMHAT TORA (Radost Tore), neradni je dan, a nakon molitve iz sinagoge u nasem naselju vjernici ce iznijeti svitak Tore, te ga, pjevajuci i plesuci nositi ulicama. A mi spremamo sendvice, pa na kupanje (ovdje je 27 stupnjeva C /u hladu/).

- 11:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.10.2004., srijeda

Dva Boruta na Bledu ...

Dva Boruta ... uzivaju u prirodi dok slovenski politicari sade lipe po Hrvatskoj, a hrvatske novinarke uzvracaju sadnicama lovora.


- 14:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

05.10.2004., utorak

Veleposlanik

Veleposlanik Iztok Jarc Od 9. rujna gospodin Iztok Jarc je veleposlanik Republike Slovenije u Izraelu, a u proslu nedjelju su u Sloveniji bili parlamentrani izbori. Taj dan odabrao je Veleposlanik da se okupimo u njegovoj rezidenciji. Uz dobar gulas i poticu, nazdravili smo trpkim teranom, ne obaziruci se hoce li izbornu pobjedu odnijeti Jansa ili Rop. Ipak, pogledi Veleposlanika i njegovog sina skretali su prema televizoru na kojem je bio prigodni slovenski program s on-line prebrojavanjem glasova.

- 19:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.10.2004., ponedjeljak

Sv. Foska

Crkva Sv. Foske Jos dok smo polovinom rujna boravili na jugu Hrvatske, u Cavtatu, culi smo za cudotvorna zracenja u crkvi Sv. Foske pored Barbarige. Kako nas je put vodio Istrom, skrenusmo prema Fazani i jedan kilometer ispred Barbarige odvojismo se makadamskim putem 2-3 kilometra do velikog proplanka u makiji na kojem je sagradjena crkva Sv. Foske. Bocna vrata su bila otvorena, jer se crkva uredjuje izunutra. Usli smo tiho da ne smetamo radnike u poslu. Ja sam se postavio izmedju sredisnjeg i manjeg lijevog oltara, malo podigao ruke s dlanovima okrenutim prema dole i zatvorenih ociju skoncentrirao ocekujuci to "cudo". I, odista, istog trena osjetih vibracije u vrscima prstiju. Stajah tako dvadesetak minuta, razmisljajuci kakve su to sile i na sto uticu? Mogu li imati cudesnu moc ozdravljenja kako je tvrdila gdja. Jasenka u Cavtatu kada nam je pricala da je njenon suprugu nestala izraslina na vratu za cije odstranjenje je vec bila dogovorena operacija, a eto, bio je samo pola sata pored glavnog oltara u Sv. Foski i rjesio se nevolje? Je su li ta zracenja mozda i opasna po zdravlje, jer, kazu, ne smijes biti unutra vise od pola sata? Bilo kako bilo, uvjerih se da neke snage tamo zrace, a tko ne vjeruje – na put!

- 19:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.10.2004., subota

SUKOT

Suka 30-tog rujna (petnaestog dana mjeseca tisrija) poceo je praznik sjenica – SUKOT. Praznik traje sedam dana i obiljezava zetvu, kada se prinose darovi. Osim toga praznik podsjeca na 40 godina lutanja Sinajskom pustinjom i nacin zivota u tim uvjetima. Grade se privremene kucice (suke, sjenice) u kojima obitelji obitavaju preko dana. Materijal za gradnju zidova su, najcesce, daske i platnene ili plasticne trake, a na krov se stavljaju palmine grane. Takvu jednu sjenicu sagradise djeca na parkiralistu nase zgrade i proboravise tamo citavu proteklu noc. Nikakva upozorenja nisu pomogla – spavali smo vrlo kratko.

- 20:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Sve sto je lijepo, kratko traje...

Zalaz sunca u Cavtatu ... i evo nas doma, spremamo se prosetat uz more i gledat zalaz sunca, a samo prije petnaest dana u Cavtatu, to je, uz kapucin, bilo kao u prici.

- 16:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< listopad, 2004 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V