Borgman's cube

ponedjeljak, 08.04.2019.

5G, što je to??!


Raspucala se ekipa iz svih oružja, priča se naveliko o tehnologiji, koja realno postoji od "davne" 2013.e . S jedne su strane oni koji bi je zabranili, zajedno sa Wi Fi tehnikom u školama, i sa druge, oni koji bi je prvi stavili do svoje glave, željni novih brzina, i mogućnosti dijeljenja sličica na Instagramu.
Pošto sam prilično dobro upućen u tehnologiju, a i posao i hobi su mi dugo vremena bile telekomunikacije, tema me potakla, najprije na malo Googlanja, a onda i na pisanje.
Omiljena Wiki će za frekventni spektar, frekvencije na kojima ta tehnologija radi, napisati ovo.

Extremely high frequency
EHF 30–300 GHz
10–1 mm Radio astronomy, high-frequency microwave radio relay, microwave remote sensing, amateur radio, directed-energy weapon, millimeter wave scanner, wireless LAN (802.11ad)

To što će čak i oni koji kao znaju nešto o tehnologiji (ali ne baš o borbenoj i najnovijoj vojnoj) primijetiti, je vojna primjena. Za razliku od nišanskih radara za projektile protuzračne obrane , u čije vas polje nitko normalan ne bi stavljao, postoje i druge vojne primjene i spadaju u napredna oružja za nesmrtonosno djelovanje. Dometi su za te frekvencije značajni, snage povelike, a efekti nevjerojatni. Napredne vojske tehnologiju na tim frekvencijama koriste za suzbijanje demonstracija, zaštitu vojnika od snajpera, i slične, nesmrtonosne mjere. Zašto su nesmrtonosne? Pa namijenjene su prvenstveno protiv civilnih nereda, gdje nevjerojatan osjećaj vrućine i kuhanja na živo, pokoleba i najtvrdokornijeg studenta na demonstracijama.

https://www.youtube.com/watch?v=jT9-Z_p84b0

Sve to već postoji i u upotrebi je u svijetu. Pogotovo tamo gdje su mirovne misije zapadnih vojski, koje su i najnaprednije u naoružanju. Pitajte za iskustva američke studente i somalijske pirate.
Jesu li bazne stanice toliko jake da proizvedu takve efekte? NISU!. Iako ljudima koji žive u Hrvatskoj kratice nisu ušle u krv, razlika postoji između GW, MW, kW...i mW.

Ovo je najčešći odgovor tehnički educiranog, mirotvorno raspoloženog "naprednjaka", koji sanja o svakom novom gadgetu.
Snaga koju sustav izrači je obrnuto proporcionalna sa kvadratom udaljenosti. Trebate biti ekstremno blizu uređajima da bi ozbiljnije djelovali na Vas! To je drugi dio odgovora.
Oba su točna, ali sada ću Vas iznenaditi, ja tu tehnologiju ne podržavam. Ne još.

Prva velika razlika između 4G tehnologije i 5G tehnologije je u antenama. Kako su antene za milimetarske valove fizički jako male, prvi put u povijesti je moguće postaviti antenski sustav koji se samonamiješta u malo kućište. Na taj način bazna stanica može osigurati prijenos podataka, AKTIVNO fokusirajući energiju prema vama. I dalje je to neznatna energija prema borbenom sustavu, slažem se sa "znalcima", ali je...konstantna. A i možete se naći u više snopova odjednom, kojih tu nije bilo.
Moram još jednu malu digresiju napraviti. Kada se izuzme efekt mikrovalne pećnice (koja ima 600W na 10 cm od antene sa usmjerenim zračenjem), na tim frekvencijama, glavni efekt kojega ćete osjetiti je intenzivno zagrijavanje koje dolazi...iznutra. Do sada nije utvrđeno kumulativno djelovanje, ali ne vjerujem da je ikoga stavilo u mikrovalku za ljude i "kuhalo" na tihoj vatri, danima, mjesecima ili godinama.

Drugi dio priče je domet. Zašto vidite sve više baznih stanica? Jer se tehnologija približava! 2G koji je omogućio SMS i razgovor, može imati stanicu i na 20 kilometara od Vas, i osigurati vezu, ali internet...e to je malo drugačija priča. Što je brzina veća, treba joj više frekvencija, a tih slobodnih frekvencija, nema. Više frekvencije "idu" pravocrtno, svaki im k.... smeta, pa imaju kraći domet.I teleoperateri su išli naviše, sa 1 GHz na 2GHz, pa na 3 GHz, i naposlijetku nagazili na "zlatno polje" frekvencija koje u većini zemalja još nisu raspodijeljene u potpunosti, i gdje mogu zaobići sve zakone koji ih sputavaju, jer će biti dovoljno visoke frekvencije, širokog kanala za informacije, kratkog dometa, i radi toga skoro pa slobodne. O kako dobra riječ, imamo potražnju, imamo ponudu, i imamo mogućnost Monopola. Pogotovo ako ljudima izbijemo želju za kućnim mrežama koje koriste samostalno, umjesto da ovise o "nama" za svaki preneseni byte informacija. Jedna od temeljnih ideja je fuziranje 5G tehnologije sa WiFi mrežama, jeftinijom opremom, koja bi trebala zaobići skupo postavljanje optike, a donijeti neograničeno širenje, bez ograde...za koga? Teleoperatere naravno
.
Pa što bi se tome bunili? reći će "naprednjaci". Pa ako ste spremni sa svojim operaterima podijeliti baš sve, to je baš za vas. Već su sada algoritmi za proučavanje navika i osobnosti jako napredni, tako da vas ne iznenadi grijanje po trbuhu kada je UI prepoznao vaše vrijeme za večeru. Zvuči paranoidno, ali nedavno je jedan od naših dobro izvezenih studenata dobio nagradu za jako dobar način bežičnog prijenosa energije na daljinama i frekvencijama upravo 5G mreže. Prije otprilike 3 godine.
Dakle 5G mreža, maksimalni domet 500-tinjak metara. (Wiki kaže, "kvart") Ako vam je netko ispričao o 100% pokrivenosti teritorija Lijepe Naše, 5G mrežom, to je...LOL čina. Čak ni sa okljaštrenom 5G tehnologijom do bijednih 5GHz bilo bi preskupo pokriti išta osim gusto naseljenih područja, i možda, oko autoceste. Sve ostalo, kao i u Americi, čekaj da to netko i plati. Teleoperateri, NEĆE.

E sada dolazimo do štetnosti.

Definitivno vrijede ova pravila. Vaš presveti Smartphone kojega tako rado držite uz glavu, emitira signal maksimalne snage 2W, ima neekonomičnu antenu, i nema 5G napredni antenski sustav. Držite ga blizu tijela, i to je NAJJAČI izvor mikrovalne energije. Ima veze sa kvadratom udaljenosti naravno.
Sadašnji WiFi sustavi ( noviji modemi) već koriste okljaštrenu i početnu 5G tehnologiju, (ali nemaju napredne antene) o njoj vas nitko nije specijalno obavijestio, jer očekuje od svjesnog i odgovornog pojedinca da progoogla što piše u "direktivi 802.11-nešto). Iako je 5G na modemu znak da radi sa mrežama na 5GHz, to je i prvo područje okljaštrene 5G tehnologije. Snaga sustava u modemu, i uobičajeno skupom routeru (koji nije pojačalo snage!) mjeri se u miliWattima (preko 25mW jako rijetko). 100 PUTA slabije od mobitela kojega držite uz uho. Mana? Je li 100% bezopasan? Zapravo, ne zna se. Medicinska mjera za rentgensko zračenje kojim vas slikaju u bolnici, se promijenila, za pojam "dozvoljeno", u 60 godina, samo na 10 000 puta manje zračenje. Što će medicina imati reći o sadašnjem "bumu" tehnologije, to nema niti jedna staklena ni kristalna kugla. Možete vjerovati teleoperaterima kako oni jako brinu za vas, poklanjaju vam sve i svašta, nisu kompanija dužna svojim vlasnicima da donose profit...ili se čuvati sami! Jer će svaka žalba biti pokrivena klauzulom sličnom kao i za brzinu interneta (prema trenutnim saznanjima, i u maniri dobrog gospodarenja!)...koju ste potpisali u ugovoru, na onih 5 stranica (kao za kredit).

Treći izvori su bežični telefoni (zar se netko sjeća žičnih), laptopi, tableti...i sl, uključujući najnježnijeg predstavnika Blue tooth uređaje, koji se jadničci, iako koriste visoke frekvencije jedva "dobace" iza zida ili kroz dvoja vrata. Bezazlena braća. Stvarno.
Dakle, ako pričamo o tehnologiji, od razvoja na stolu do sada je prošlo nekih 5-7 godina. Ispitivanja dugoročnog djelovanja mikrovalnih odašiljača milimetarskih valova, u cjelodnevnom i konstantnom okruženju,kroz 10 godina, jednostavno nisu ni mogla biti provedena. Te frekvencije i snage se prije nisu mogle proizvesti dovoljno jeftino. Vojska vjerojatno zna.

Ako pričamo o gadgetima, trebalo bi biti ludilo. U milisekundi možete, brže od svih, svima pokazati kako ste se crveno osuli nakon interesantnog "sudara", sa zgodnom trgovačkom predstavnicom. Na nezgodnom mjestu.

Ako vas nije briga, vjerujete tehnologiji, kako je ona najvažniji napredak ljudskog roda, to je Vaša stvar, imate na to pravo, ali ne ispred kuće onih koji to ne žele.

Ukoliko ste zagovornik dobre stare, optičke veze, u pravu ste. Ona najbolje osigurava i Vašu privatnost, i sigurnost po bilo kojem području, pa čak i zračenja.

A prije svega, nemojte biti toliko naivni pa i pomisliti kako pametan manager u kompaniji neće iskoristiti svaku "rupu" u zakonu, nesposobnost provođenja zakona ili kontrolu istih, da sebi poveća godišnji bonus. Ukoliko želite onesposobiti gradnju odašiljača koji će vas promatrati sa krova susjedove kuće, hrvatski zakoni su kao rođeni za Vas, građevinska, komunalna, GUP, općina, županija, svaki uhljeb za svojim stolom koji ne radi ništa, svaki pečat, svaki pijanac koji parkira na šahti telekomunikacija...svi oni RADE ZA VAS.
Sretni i veseli bili.

08.04.2019. u 20:07 • 2 KomentaraPrint#

subota, 06.04.2019.

Je li Pernar klaun? Ili ga treba klonirati?Hrvatski Sabor, mjesto Uljudbe i Pomirbe, gdje se ženama govorilo kako su za madraca a ne mudraca, a svima sa neispravnom krvnom slikom na genskom nivou.... nudilo svašta, ali ništa ugodno.

Kuća mudraca, koja prikazuju presjek društva koje ih je izabralo, koji nas više nego uspješno vode u nove zajednice, dugove i kredite, uspješno se rješavajući tereta vlasništva i upravljanja.

Ups, da, upotrijebio sam riječ izabrani, ne baš točno, mnogi od njih su Zamjenici, jer su Izabrani odlučili otići na mjesta koja su ugodnija. Zamjenici su oni koji zapravo odrađuju obvezni igrokaz većine i manjine, davanja glasa i važnosti samima sebi. Uostalom, kako moj prijatelj kaže (a time se slažem u potpunosti) : Sve sabornike/vladu/ otpustiti i dovesti tri inženjera managera iz Hyundaia. Tri, ne radi obima posla, nego da imaju s kime pričati, jer, oni koji uspješno vode korporaciju na par kontinenata, imaju proračune veličine ove zemlje, sigurno mogu voditi i zemlju politički i poslovno nepismenih i zbunjenih. Jedno inženjersko, nezavisno "kresanje" radnih mjesta, u smislu jednostavnosti, učinkovitosti i cijene, bi ovoj državi stvarno dobro došlo.

Uljudba koju sam spomenuo, nas je dovela tamo gdje jesmo. Nigdje. Na neprekinuti put prema dnu. Uljudno pričanje, samozadovoljstvo svojim poetskim izričajem, inteligentnim upadicama i floskulama, govorništvo Demostena...koje je pred publikom desetak nesretnih "samostalnih zastupnika" ili slučajno prikupljene "glasačke mašine" ispred kamera kojima kamermani već poodavno zijevaju, a sve to gledaju samo starčići koji misle kako će samim činom gledanja biti Informirani. Živa publika, najčešće je još i cijepljena protiv cinizma i sarkazma, samozadovoljena badanjem po smartphone-ima gdje se pojavljuju poruke iz "središnjice" sa vremenom kada trebaju pritisnuti dugme jedan ili dva.

U tom svijetu, eto jedan "Živi zid" egzistira. Stalno smeta, provocira, izaziva vraga i zaštitare. Priča o chemtrailsima, ljudima gmazovima i svjetskoj depopulaciji, cjepivima. Stalno prozivaju nekoga. Engleska složenica "Pain in the ass!"

Što je to Pernar/Sinčić/Bunjac?

Zastupnici kao i drugi, realno, jednako nestručni, čak i dosta sposobniji u socijalnom kontaktu, otjelovljenje prosvjedničkog pokreta. S njima se možete slagati i ne slagati, ali ne zaboravite, oni pričaju ono što njihovi glasači žele čuti, a svi ostali, u tom našem presvjetlom hramu inteligencije i Uljudbe, kriju svoja mišljenja (ako ih imaju), jer su u strahu anateme i neprihvaćanja onoga što bi najradije izrekli, kao i od odricanja svete Majke Stranke.

Pernar kojega iznose iz prostora, koji se batrga i viče... pa s njime se može poistovjetiti svaki koji je bio na utakmici kada je kordon policajaca krenio u lov na bacača bengalke. Pernar koji proziva nekoga o kome su novine pune... je zastupnik koji kopa po onome što bi ostali najradije zatrpali ispod tapeta. Je li on Uljuđen? Nije. Je li Tih, Pravedan, Radišan (kao što bi deklarativno roditelji rekli kako odgajaju svoju djecu)...nije. To je pobunjenik koji je od pobune učinio platformu, pa Pokret, pa Stranku.

Imaju li nekakvu budućnost ti prosvjednici? Jesu li korisni? "Odnose" li nekome glasove?

Budimo realni. "Odnošenje" glasova je patentirano puno prije postojanja Republike Hrvatske, a mastering drži HDZ. Nekada pokret, sada stranka je do sada toliko toga asimilirao i odbacio da se može s lakoćom stvoriti za potrebe izbora nekakva strančica i liderčić, samo da sruši predizborne pragove ozbiljnijim protivnicima, i spriječi nova gladna usta na državnom proračunu. Uzgred, razočarane glasače pacificira, sterilizira, i pošalje u gledalište osmijehom i rečenicom "Ako se ne baviš Politikom, ona se bavi tobom!"
Dakle, prosvjednici burkaju vodu, točnije žabokrečinu. Zakon o zastupnicima i preferencijalnim glasovima (kao da ga je Marx pisao, zasnovan na pojmu etički i pošteni, osobno hrabri Hrvatski Političar ), osigurava mogućnost nekažnjenog prijenosa mandata i sebe onome tko bolje plati. Možda je trebao biti tu za zaštitu prava na suprostavljanje Stranci, ali zapravo je samo "licenca za samopromociju i samoprodaju"...a došao je na krilima Majke Stranke. Sezona lova na "popularne političare" (i njihovog preuvjeravanja) je zakonski stalno otvorena, i realno izjednačila sve stranke u istu boju

I sada nakon silnih objašnjenja, evo malo PRO & CONTRA:

Nisu uljudni, nisu blistavo pametni, ne bi im dao da upravljaju bez strogog savjetodavnog tijela (kao ni iti jednom drugom saborniku, bez obzira na "stručnost" i "diplomu").
Čisti su populisti, teme koje otvaraju izazivaju podsmijeh, blamiraju se.
ALI
za razliku od cijelog ostalog ešalona su "u svom filmu", stvarno i aktivno glasno zastupaju misli i interese svojih birača, cijelo vrijeme su u prostoru i vidi ih se. Suprotno od ostalih tamo. Pri tome uopće nije bitno je li imaju i neki sasvim osobni cilj (kroz samopromociju, ili eventualno plaću u Saboru)
Možda i ne bi bilo dobro da dobiju Vlast, možda je ovo krajnji domet onoga što bi u Demokraciji trebao donijeti populizam tog tipa, ali oni su JEDINA oporba koja je još uvijek artikulirana. Jedini koji u Prostor Zamjenika donose priče i pitanja iz stvarnog svijeta. Internetska bespuća su puna stranputica.
I što onda?
Ako "Pametnima" smeta antiznanstveno djelovanje, izvolite se spustiti među ljude, sa svojih diploma, i pojasnite svoje stanovište, onima koji ne govore "vaš" učeni jezik.
Ako "Mostu" smetaju, a smetaju, usporedite platforme, i kada ogulite glatku retoriku i oratorstvo naučeno na crkvenom solfeđu, otkriti ćete kako pričate o istim temama, a vještina govorništva Vas ne čini boljim ni izborom ni Ljudima.
HDZ/SDP/HNS/HSLS/HSS/HSP... ako želite ukloniti bukače, spustite se među ljude, možda otkrijete koliko štete su napravile vaše "koalicije"
Svi ostali, nezavisni i zavisni, probajte stvoriti bilo što, to i održati neko vrijeme, i platite cijenu života ovdje.
Odgovor na pitanje sa vrha... da Pernara bi trebalo multiplicirati barem nekoliko puta, pa da barem neugodom razdrma već ukorijenjene guze. I to što prije!

06.04.2019. u 14:45 • 25 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< travanj, 2019 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Moja kocka putuje svemirom, zakačena na naš mali planet. Pozorno gledam, proučavam i snimam uokolo, a rezultat se vidi ovdje.

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr

Asimilirano:

_OVOONO_
_ATEIZAM_
_SPOOKIE_
[

POSADA Kocke 16344 MkII:

_BORG QUEEN_
_EARTH-LINK_
Dva veterana:
_FIGHTER COMMAND_
_GROUND COMMAND_
Tvrdoglavi logističar:
_FERENGI JUNIOR_
(*-*)
_TRUTH DEPT_
_SCOUT UNIT_
_BEGOMLAT_(bego+zrakomlat)
_SUMSKA_VILA_
_SCOUT UNIT1_
_PRED-RADILICA_

BORGMAN's CREW

Mail to borgman9@gmail.com ili Skype borgman99999

Priča će nastaviti svoj život na ovom blogu.
Sve ono DRUGO... što se do sada skrivalo
u Nexusu Kocke možete pronaći na:
BORGMAN CUBE NEXUS