UGLJIKOHIDRATI
UGLJIKOHIDRATI
Sadrže iste elernente od koji se sastoje masnoće, s time što posjeduju znatno slabiju kaloričnu vrijednost. Na primjer, dok 1 gram masnoća daje 9,3 kalorija, 1 gram ugljikohidrata daje otprilike 4,5 kalorije. Dnevne potrebe zdravog čovjeka za ugljikohidra-tima iznose otprilike 400 g, i to u obliku škroba, kao što su kruh, tjestenina, krumpir. Organizam prerađuje 200 g ugljikohidrata iz postojećih bjelančevina i masnoća. Preostalu potrebnu količinu valja unijeti u obliku hrane. Ukoliko se ugljikohidrati neredovito uzimaju, tijelo koristi vlastite bjelančevine i masnoće. Zbog toga propadaju pojedina tkiva i organi, prije svega mišići. Teški fizički radnici povećani gubitak tjelesne topline mogu nadoknaditi većim količinama ugljikohidrata i masnoća, nikako alkoholnim pićima. Jer osjećaj topline nakon što se pije alkohol samo je prolazan, čak štoviše, nakon izvjesna vrernena toplina još više pada. Gojazne osobe mogu smršaviti i bez posebnih kura za mršavljenje. Potrebno je smanjiti ugljikohidrate na najinanju moguću mjeru. Potrebno je, dakle, reducirati kruh, tjesteninu, šećer i slastice, i uspjeh je siguran. |
< | ožujak, 2013 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv