GLAVOBOLJA
GLAVOBOLJA
Glavobolja zahvaća područje gornjeg dijela glave, između oka i zatiljka. Popratna je bol raznih živčanih i drugih bolesti. Kadšto je znak bolesti živčevlja u lubanjskoj šupljini, ali je mnogo učesta-lija posljedica duševnog ili tjelesnog oboljenja ili poremećaja. Uz glavobolju gdjekad se javljaju mučnina, povraćanje, vrtoglavica, smetnje vida, šum u ušima i sl. Jačina boli je različita, od blage do veoma jake. Kadšto se javlja kao simptom neke druge bolesti, kao što su povišeni krvni tlak, bolesti nosa, nosne šupljine i zuba. Isto tako, kratkovidnost ili dalekovidnost mogu biti uzrokom glavobolje. Javlja se kod povišene tjelesne temperature, te kod težih i lakših duševnih poremećaja. Vremenski može trajati kratko, nekoliko minuta, ali i nekoliko sati i dana. Liječenje Sastav čaja.(!): 80 g stucane bobe borovnice 60 g stucanih crvenih smrekovih boba 40 g listova dunje 40 g listova gaveza 30 g plućnjaka 30 g stucane cme smrekove bobe 20 g stabljike timijana Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svakog napitka uzeti po 1 srednju žlicu maslinova ulja. Dnevno 2 puta, između obroka, piti po 2 dcl umjereno pripremIjenog čaja od žila ježevine. Jesti što više crvenog luka (dnevno najmanje 2 glavice uz jelo). Jelima dodavati bijeli luk. Bolesnik ne smije biti gladan. Zbog toga je potrebno da jede češće, ali zato manje obroke. Hranu pripremati na biljnom ili maslinovom ulju sa što više zeleni i što manje soli. Jesti što više svježeg voća. Za vrijeme dok se bolesnik liječi, zabranjeno je uzimati alkohol, cigarete, kavu, hranu sa zaprškom. Izbjegavati nagle promjene temperature; ne izlaziti iz kuće poslije kupanja ili oznojen. Sastav čaja (2): 50 g stabljike kunice 50 g stabljike majčine dušice 40 g stabljike preslice 30 g stabljike dubčaca 30 g glogovih cvjetova 30 g konjogriza 20 g listova i cvjetova ruže penjačice 20 g cvjetova i listova Ijubice mirisne 20 g crvotočine 10 g stabljike ili korijena odoljena 10 g listova i cvjetova mažurana Čaj se priprema i koristi na isti način kao i prethodni. |
< | ožujak, 2013 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv