bogatstvo ,sreca i zdravlje

19.03.2013., utorak

Čajevi

ANIS — pimpinella anisum
Prilog u boji I, sl. 3
Drugi nazivi: anason, anis, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin.
Opis biljke: aniš je jednogodišnja biljka koja izraste od 1/2 do 1 metra visine. Ima granatu, pahuljavim dlačicama pokrivenu šupIju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, srednjim — dvostruko pe-rastim, a gornjim — uskim lancetastim bijelim cvjetićima. Najdonji listovi sastoje se od 3 okruglasto urezana listica, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdijeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut, dugačak 3 do 6 mm. Boja ploda je svijetlozelenosiva.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se upotrebljava plod, odnosno zrelo sjeme što se sabire samo po suhom vremenu.
Ljekovito djelovanje: sjeme aniša djeluje protiv nadimanja, umi-ruje grčeve, jača želudac i pospješuje probavu i odvod štetnih sokova iz organizma te čisti krv i jača živce. Cisti od sluzi pluća, želudac, mjehur i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu.

CELER — apium graveolens (PERSUN TAKODJE)
Drugi nazivi: ak, čereviz, pitomi celer, celon, selen, selin, zelena.
Opis biljke: celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korijenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast.
Vrijeme cvatnje: od srpnja do rujna. Cvjeta bijelim i sivobije-lim cvjetićiina, koji su skupljeni u štit s kratkom peteljkom.
Stanište: celer raste kao divlja i kulturna biljka koja se uzgaja u povrtnjacima. Kao divlja raste na obalnom području i na vlažnim područjima gotovo cijele Evrope, a nalazi se i na drugim kontinentima. Drži se da je divlji celer otrovan te ga zato ne upotrebljavamo u liječenju Ijekovitim biljem. Za vrtni ili pitomi celer drži se da je veoma značajna Ijekovita biljka.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se koristi korijen vrtnog celera koji se kopa od sredine rujna do sredine studenoga. Svježa biljka sabire se od svibnja do konca kolovoza.
Ljekovito djelovanje: celer se koristi u liječenju vodene bolesti, reumatskih bolesti, gihta (uloga) i pretjerane gojaznosti, kroničnog katara pluća, grčeva u prsnom košu, što su povezane s osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca, pomanjkanja teka i bolesti koje su uvjetovane nedostatkom osnovnih tvari potrebnih organizmu. Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi.

MATIČNJAK — melissa officinalis (Ovo je jako dobar caj protiv grceva u zelucu)
Prilog u bojl XV, sl. 2
Drugi nazivi: čelina trava, čelinjak, limunka, maternjak, matič-nik, melisa, pitoma metvica, pčelinja Ijubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, rojevnica.
Opis biljke: matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cin. Listovi su nasuprotni. s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvjetovi su bijeli ili bijeložuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gomjih listova. Matičnjak je veoma ugodna mirisa, nalik mirisu limuna. Okus mu je aromatičan.
Vrijeme cvatnje: od kraja lipnja do kraja kolovoza. Stanište: raste u vrtovima gdje se uzgaja kao kultuma biljka, ali se kao samonikla može naći nedaleko naselja, uz ograde, živice, a gdjegdje i u šumi.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se sabiru listovi prije nego što procvjetaju, a cijela biljka s vršikama i listovima za vrijeme cvatnje. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne smije se čuvati u limenim posudama.
Ljekovito djelovanje: matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv.
Matičnjak se preporučuje u liječenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, ospbito onih koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proljeva i želučanih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, kroničnog bronhalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Osobito se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Caj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno djeluje kod nesanice izazvane premorenošću ili živčanom bolešću. Od matičnjaka priprema se rnelisašpirit koji služi za masažu ili se pije razrijeđen s vodom, pri čemu osvježava i otklanja tjelesni i duševni umor.

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (25)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (85)
Veljača 2013 (10)
Siječanj 2013 (24)
Prosinac 2012 (62)
Studeni 2012 (1)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (28)
Lipanj 2012 (14)
Travanj 2012 (105)
Ožujak 2012 (30)
Veljača 2012 (103)
Svibanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

S LJUBAVLJU ZA LJUBAV ULJE LAVANDE

Linkovi

Prestanite pušit

Brojač