bogatstvo ,sreca i zdravlje

16.04.2012., ponedjeljak

PADAVICA (EPILEPSIJA)


Padavica je teška i veoma rasprostranjena bolest. Bolest se često pojavljuje u djetinjstvu, te ponekad ostaje kroz čitav život. Zbog toga je drže kroničnom bolešću, što iziskuje dugotrajno liječenje i posebnu brigu o bolesnicima.
Uzrokuju je razne živčane i druge bolesti, ili bolesna stanja koja pogađaju veliki mozak. Zbog toga je i ne drže jednom bolešću nego »reakcijom« mozga na razna oštećenja. Napadi epilepsije mogu biti znak raznih živčanih bolesti kao što su upala ili tumor mozga, bolest krvnih žila mozga, ozljeda glave i mozga, posljedica trovanja, kroničnog alkoholizma i sl. Napadi epilepsije javljaju se i kod nekih bolesti unutrašnjih organa, kao što su bolesti bubrega, šećerna bolest, visoki tlak i sl. Kadšto se pojavljuje i kao samostalna bolest bez uočljivog i poznatog uzroka, a pri tome se sumnja da određenu ulogu vrši naslijeđena sklonost. Taj se oblik bolesti javlja u djetinj-stvu ili mlađoj dobi života.
Napadi padavice nastupaju iznenada. Ipak, manji broj bolesnika predosjeća napad. Uglavnom osjećaju promjenu raspoloženja, koja može potrajati i nekoliko sati. Neposredno prije napada, većina bolesnika osjeća neugodne znakove u želucu, zatim glavobolju, omaglicu, vrtoglavicu i sl.
Padavica se pojavljuje u obliku velikog napada, malog i psihomotornog napada. Najučestaliji je veliki napad, a počinje naglim gubitkom svijesti. Bolesnik se sruši na zemlju kao pokošen, a pri totne ponekad krikne, lice se izobliči, poplavi, mišići udova i trupa ukoče se, a dah se zaustavlja. Neposredno nakon toga, najviše 1/2 minute, popušta ukočenost mišića i počinju grčevi i trzaji tih mišića. Bolesnik diše glasno, a iz usta inu izlazi zapjenjena slina koja je ponekad krvava zbog ugriza jezika. Grčevi i trzajevi postupno se smiruju, te nakon jedne ili dvije minute prestaju. Poslije loga bolesnik leži nepomično u nesvjestici, disanje se popravlja a lice mu je blijedo. Nakon što je bolesnik došao k svijesti, osjeća se umomim i iscrpljenim. Ne sjeća se napada padavice, a žali se na glavobolju. S obzirom na nagli gubitak svijesti i pada na zemlju, može doći do teških povreda tijela.
Mali napadi epilepsije rijetki su i, uglavnom, se javljaju u djece. Kad dođe do napada, nastupa gubitak svijesti ili, na nekoliko sekundi, nastupa poremećaj svijesti, i to bez grčeva. Bolesnik se ne sjeća napada.
Psihomotorni napad uglavnorn se pojavljuje u odraslih osoba. Oćituje se jačim ili blažim pomućenjem svijesti, a čest je slučaj da isti bolesnik ima velike epileptične napade. Duševni i tjelesni znaci psihomotomog napada mijenjaju se ovisno o samom napadu, od bolova u trbuhu, nesuvislih pokreta rukama ili nogarna, mljackanja jezikom, do vidnih, slušnih i njušnih obmana, osjećaja da se nalazi u nepoznatoj sredini ili dobro poznatom mjestu, premda na njemu do tada nije bio. Nakon psihomotornog napada padavice bolesnik se ne sjeća ničega. Padavica u većini slučajeva ima odraza na duševne promjene u bolesnika, kao što su slabljenje pamćenja, shvaćanja i rasuđivanja. Bolesnici postaju eksplozivni, razdražljivi i preopširni u govoru. Duševni život općenito im postaje siromašniji.
Liječenje
Već prema dobnom uzrastu bolesnika razlikujemo preporučene lijekove:
— za djecu od 1 do 10 godina
— za djecu u dobi više od 10 godina
— za osobe u starijoj dobi
Sastav čaja 7.0. liječenje djece u dobi od 1 do 10 godina:
20 g kamilice
20 g listova pitome nane
20 g listova matičnjaka
20 g stabljike puzave pirevine
20 g korijena bijeloga sljeza
20 g stabljike plućnjaka
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1/2 litre prokuhane i ohlađene vode namočiti preko noći 2 1/2 g mješavine trava. Ujutro dodati 4 žlice meda i staviti na tihu vatru da provri i kuha 1/2 minute. Ohladiti poklopljeno, procijediti i dodati malo svježeg limunovog soka. Svaki sat u toku dana piti po 1/4 do 1/2 dcl tekućine. Uz čaj se u neograničenim količinama mogu piti svježe iscijeđeni voćni sokovi.
Jesti hranu sa što više vitamina, bez masti životinjskog porijekla. Preporuča se jesti više divljeg zelja. Soliti što manje. Iz jelovnika izbaciti zaprške i pečenje.
Dnevno obavezno popiti 1/2 dcl kiselog mlijeka sa 4 do 5 kapi iscijeđenog soka bijeloga luka (cijediti kroz dvostruku gazu). Iscijeđeni sok umiješati u kiselo mlijeko i odmah popiti.
Sastav čaja za liječenje djece u dobi vi5e od 10 godina:
50 g vrbove kore
50 g vrijeska — bijeloga cvijeta
40 g listova i cvjetova matičnjaka
40 g cvjetova kunice
20 g imele bijele
20 g listova pelina
10 g cvjetova i korijena betonike
Pnpremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati 1/2 minute poklopljeno. Ohladiti po-klopljeno, procijediti i dodati 6 jušnih žlica meda te jako umiješati. Zatim dodati jušnu žlicu svježeg limunova soka i dnevno piti 8 dcl toga čaja, i to po 1/2 dcl prije i poslije jela, a preostali dio između obroka.
Druge upute kao za malu djecu.
Sastav čaja za liječenje starijih osoba:
50 g cvjetova i listova matičnjaka
50 g cvjetova i listova kantarije muške
50 g vrbove kore
30 g listova vinove loze
30 g cvjetova i listova pelina
30 g cvjetova i listova mažurana
30 g imele bijele
20 g arnike
20 g listova hrasta
Pripremanje i primjena caja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Ohladiti poklopljeno, preliti u bocu i piti gorak čaj 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svakog napitka uzeti po 1 jušnu žlicu rafiniranog ili dornaćeg rnaslinovog ulja s time da nije jako staro i kiselo.
Ujutro i uvečer uzeti mješavinu meda (1 jušnu žlicu), limunova soka (srednja žlica) i 16 kapi svježeg soka trave uvare (čuvarkuće).
Navedena osnovna mješavina može poslužiti za pripremanje čaja koji se pije umjesto vode: u 2 litre proključale vode stavi se 5 g mješavine i kuha poklopljeno 1/2 minute. Caj se ohladi (poklopljen), pretoči u boce i drži na hladnom mjestu.
Hranu pripremati na isti način kao što je navedeno za djecu. Iz jelovnika potpuno izbaciti govedinu i sve konzervirane prerađevine. Alkohol i cigarete izbaciti, a crnu kavu piti veoma malo.
Vrijeme provoditi na čistom mjestu i u laganom radu. Potrebno je što više se kupati, ali paziti da se ne prehladi. Nakon što se bolesnik okupao, mora ostati u sobi. Prepomča se istrljati cijelo tijelo mješavinom jednakih količina vode i vinskoga octa. Isto tako, dobro je bar jedanput tjedno poslije kupanja namočiti tijelo uvarkom od trina.
Osobe koje boluju od te bolesti ne smiju upravljati nikakvim vozilom, a preporuča se da imaju stalnu pratnju.
U svim slučajevima liječenje traje neprekidno pola godine. Ako je potrebno, nakon stanke od 2 mjeseca liječenje se može ponoviti.


- 10:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (25)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (85)
Veljača 2013 (10)
Siječanj 2013 (24)
Prosinac 2012 (62)
Studeni 2012 (1)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (28)
Lipanj 2012 (14)
Travanj 2012 (105)
Ožujak 2012 (30)
Veljača 2012 (103)
Svibanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

S LJUBAVLJU ZA LJUBAV ULJE LAVANDE

Linkovi

Prestanite pušit

Brojač