TUBERKULOZA PLUCA
TUBERKULOZA PLUCA
Tuberkuloza pluća najčeSći je oblik tuberkuloze. Od svih tuber-kuloznih oboljenja na tuberkulozu pluća otpada 80 posto. Uzročnik tuberkuloze je Kochov bacil i do zaraze najčešće dolazi disanjem. Bolest nastupa pritajeno i lagano se širi. Kochov bacil izaziva u plućima laku upalu samo oko mjesta do kojega je dopro. Bacili se neprestano razmnožavaju, sve dok ih organizam ne svlada. Isto tako, na mjestu u plućima do kojega su doprli Kochovi bacili dolazi do upale. Ukoliko se ta upala na vrijeme ne otkrije i ne liječi, na tom mjestu može doći do gnojenja. Bolest se širi oko tog mjesta i kad dođe u vezu s malim bronhom, sva se ta gnojna masa iskašlje i u plućima se stvara šupljina koja se naziva kavemom. Stvaranje kaverne za organizam predstavlja veliku opasnost zbog toga što se bacili šire na okolinu. Za vrijeme same upale pluća, bolesnik ne izbacuje veće količine Kochovih bacila ili ih uopće ne izbacuje. Me-đutim, kad dođe do stvaranja kaverne, bolesnik postaje izvor zara-ze. Kaverna je opasna i za samog bolesnika jer se bacili dišnim cijevima (bronhima) mogu spuštati u niže dijelove pluća te ih na taj način zaraziti. Gutajući vlastitu pljuvačku bolesnik može zaraziti i crijeva. Ako kroz kavemu prolazi neka krvna žila, bolest i nju može nagristi, pri čemu dolazi do jakog izbacivanja krvi na usta. Bolesnik uglavnom nema teka, a tjelesna toplina mu je nešto povišena (do 37,4'C), osobito poslije podne. Noću dolazi do jakog znojenja. Na razvijenom stupnju bolesti bolesnik slabi, mršavi, suši se — otuda i naziv sušica za tu bolest. U ispljuvku postoji nešto malo krvi, no bolest može buknuti i naglim krvarenjem. Nakon smi-rivanja može ponovo buknuti, što se, obično, događa u jesen. Svaki čovjek koji kašlje duže vremena mora pripaziti da nije slučajno obolio od tuberkuloze pluća i odmah zatražiti odgovarajući pregled i liječenje. Liječenje Za liječenje tuberkuloze pluća preporučujemo dva čaja od Ije-kovitog bilja. Sastav čaja (1): 30 g crvotočine 30 g korijena bijeloga sljeza 30 g stabljike vodene trbulje 30 g listova gaveza 30 g listova muške bokvice 30 g stabljike timijana 20 g stabljike piskavice 20 g stucane smrekove cme bobe 20 g listova kadulje 20 g stucana lanenog sjemena Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 2 litre proključale vode staviti 15 g mješavine trava i 30 g pšeničnih mekinja. Poklopljeno kuhati na tihoj vatri 3 minute i pri tome paziti da ne uskipi. Zatim hladiti poklopljeno, procijediti i dodati 1/2 dcl svježe iscijeđena limunovog soka i 5 jušnih žlica meda. Sve to dobro promiješati i, po moguć-nosti, u toku dana popiti svu pripremljenu tekućinu u približno jednakim vremenskim razmacima. Za idući dan pripremiti novi čaj. U toku dana pojesti 100 g kuhane pšenice i zobi. U tu skuhanu mješavinu dodati čajnu žlicu naribana hrena i 4 jušne žlice meda, po mogućnosti od kadulje. Isto tako, u toku dana grgljati grlo s umjereno pripremljenim čajem od kadulje i to 5 do 6 puta, pri čemu 1/2 gutljaja pustiti (progutati) niz grlo. Sastav čaja (2): 50 g stabljike plućnjaka 50 g listova i cvjetova kunice 50 g listova muške i ženske bokvice 40 g stabljike timijana 30 g listova divlje nane 30 g listova pelma Pripremanfe i primjena čaja: Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru prokuhane vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro staviti na tihu vatru da prokuha i kuhati 4 minute poklopljeno. Hladiti po-klopljeno. Hladnom čaju dodati 6 jušnih žlica meda i to sve dobro promiješati. Kroz cjediljku procijediti u tamnu bocu i popiti svu količinu u jednakim vremenskim razmacima po 1 dcl. Prije svih napitaka uzeti po 1 malu žlicu (kavenu) sirupa koji se priprema na slijedeći način: u 1/2 litre umjereno pripremljenog ovoga čaja dodati 7 dcl čistoga cmog vina, 150 g jako usitnjene pirevine i 250 g meda. Promiješati i staviti poklopljeno na tihu vatru dok napola ne ukuha. Zatim procijediti i kad se ohladi dodati 500 g cikorije kave (što sitnije samljevene), 250 g čistog meda, zajedno sa saćem, i 250 g svježe iscijeđena soka iz kaktusa aloja. Sve dobro umiješati i čvrsto zatvoriti. Bez obzira na to koju će recepturu bolesnik primijemti, ncop-hodno je provoditi jaču ishranu, s masnoćom životinjskog porijekla. Poželjno je da u ishrani što više bude zastupljeno divlje zelje. Sto više jesti kozje meso, a u nedostatku i ovčetinu s lojem. Uz to jesti što više crvenoga luka. U toku dana obavezno jesti bijeli luk (naj-manje 2 česna dnevno). Umjesto vode piti lagani čaj od listova kadulje i majčine dušice (površinski dio). S tim čajem ujutro i uve-čer ispirati usta i grgljati grlo. |
< | travanj, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv