bogatstvo ,sreca i zdravlje

09.04.2012., ponedjeljak

NJEGA NOVOROĐENCETA

NJEGA NOVOROĐENCETA

Odmah nakon što je izašlo iz majčine utrobe, dijete prvi put udiše zrak svojim plućima. Do tada su mu pluća bila prazna. U majčinoj utrobi, dječji ustroj cirkulacije krvi bio je pupkovinom spojen s majčinim optokom krvi. Prvim udisajem plućima u djeteta započinje samostalan optok krvi. Cim se pupkovina presiječe, dijete je fiziološki postalo samostalno biće. Uz tu prvu i najvažniju promjenu slijede i druge promjene koje su važne za budući život djeteta. U prvim danima života, dijete iz svojih crijeva izlučuje žilavu cmozelenu tvar koja se naziva dječjom smolom. Ona prestaje nakon 3 do 4 dana, a zbog hrane dobiva žutu i kašastu stolicu. Svako novorođenče prvih dana izgubi 200 do 250 g od svoje težine. To nije bolesna pojava nego, uglavnom, posljedica toga što dijete u prvim danima prima neznatne količine hrane.
U prvim danima života od posebnog je značaja da zacijeli ostatak pupkovine. Ako je pupkovina pažljivo i ispravno presječena, ostatak se jednostavno osuši i nakon nekoliko dana otpada, uglavnom nakon 4 do 5 dana. Ako se nije pažljivo presjekla, ostatak pupkovine može se zagnojiti. U tom slučaju potrebno je što prije spriječiti daljnju infekciju i čim prije izliječiti ranu. Gotovo u sve novorođene djece, bez obzira radi li se o muškoj ili ženskoj, nabreknu prsa nekoliko dana poslije poroda. Uzrok tome je što se u prsima stvara neka tekućina nalik mlijeku, koja gdjekad sama procuri, a naziva se »vilinim mlijekom«. Nabrekline same od sebe nestaju. Pri tome naglašavamo da je svaki pritisak ili istiski-vanje tekućine najstrože zabranjeno, jer se u protivnom lako može pojaviti upala i gnoj.
Dječju kožu potrebno je posebno njegovati. Kupati ih svaki dan jer to pospješuje i potpomaže tjelesne funkcije. Temperatura vode za kupku uvijek mora biti oko 35'C, što se uvijek nadgleda toplo-mjerom. Stari običaj da se voda oproba rukom ili laktom potrebno je odbaciti jer, zbog krive procjene, dijete može oboljeti. Naime, gruba ruka, naučena na teški rad, ne može s punim osjećajem mje-riti toplinu vode.
U prvim danima dijete je potrebno prati samo mekanim ručni-kom i bez sapuna, vodeći računa da se ne ošteti njegova nježna kožica. Poslije se upotrebljava specijalni dječji sapun. Za vrijeme dok se dijete kupa, prostorija mora biti topla. Odrnah pošto se okupa, dijete je potrebno posušiti. Posebnu pažnju posvetiti tome da se dijete ne nahladi. Kad je okupano i posušeno, dječjim pra-hom posuti sve dijelove tijela gdje se nalaze kožni nabori, kao što su vrat, ispod ruku, spolovila i sl. Neka djeca imaju jako osjetljivu kožu te je u tom slučaju potrebno naborana mjesta namazati tankim slojem vazelina i tek onda posuti prahom. Poslije izvjesnog vreme-na, dijete kupati svaki drugi dan. Kad djeca odrastu, postupno mo-žete smanjivati toplinu vode. ali od Ijeta, da se djeca ne nahlade. Osim toga, nakon svake nužde, dijete je potrebno očistiti i iznova previti. Ukoliko dijete izvrši nuždu za vrijeme sna, valja pričekati dok se probudi. Ne smije se buditi iz sna jer će se naglo trgnuti i dulje vremena plakati.
Ishrani djeteta potrebno je posvetiti punu pažnju. Prirodnu hranu dijete dobiva iz majčinih prsa. Majčino mlijeko po svojem je sastavu najsavršenija hrana za djetetov organizam. Od majke doji-Ije u mnogome zavisi kako će njezino čedo napredovati. Promjene koje nastaju u majčinom organizmu u mnogome utječu na sastav mlijeka i njegovo djelovanje na dijete. Majčina nervoza odmah se odražava na djetetu. Ono postaje nernirno i plačljivo, iako nije bo-lesno. Dakle, ako je majka nervozna ili uzrujana, ne smije dojiti dijete. Slična stvar događa se za vrijeme menstruacije, iako žene dok doje obično nemaju menstruacije. Djetetu to toliko smeta da se odbija od prsa jer mu mlijeko ne prija. S druge strane, ishrana majke također djeluje na dijete.
Određena jela i napici mijenjaju sastav mlijeka, tako da je u nekim slučajevima, nepodnošljivo i stvara mu smetnje u probavi. U tu hranu ubrajamo sva jela koja nadimaju: kelj, repa, mahnnarke svi začini. crveni i bijeli luk, slani sir, kisela jela, riba i rakovi. Majke dojilje treba da nzimaju krepku i tečnu hranu, s time da vode računa da djetetu hrana ne škodi. Najvise preporučamo rasku-hanu zelen i sto više svježih voćnih sokova. Majka dojilja mora biti svjesna da svako odstupanje od prirodnog načina života može naško-diti djetetu.
Posebno je važno da majka ne puši i ne uživa alkoholna pića. Jer, tragovi alkohola i nikotina prelaze u mlijeko i škode djetetu, jer mu truju živčani sistem. Pogrešno je mišljenje da pivo pospje-šuje količine mlijeka. Zacijelo, pivo sadrži manje količine alkohola, ali, ukoliko se uživa u većoj mjeri, ima isti učinak kao i druga alkoholna pića. Dakle, odbaciti duhan i alkohol!
2eđ mogu tažiti mlijekom, juhom, svježim voćnim sokovima i bezalkoholnim napicima. Time će koristiti i sebi i djetetu. Pri tome valja uvijek imati na umu da je alkohol najopasniji otrov za živce. U djeteta su živčane stanice jako nježne i neotpome pa ih alkohol nemilosrdno uništava. Djeca kojih majke dojilje uživaju alkohol trpe od grčeva. Čim majke prestanu s nživanjem alkohola, prestaju i grčevi u djeteta.
Djetetu i majci dojilji potrebno je što više čistog i svježeg zraka. Zato će svaka razumna majka nastojati da iskoristi svaki slobodan trenutak za šetnju s djetetom na čistom zraku.
Dojilja ne smije jesti premasnu hranu jer uzrokuje manje ko-ličine mlijeka. Istu stvar mogu uzrokovati promjene u načinu ishrane. Zbog toga je najbolje ne mijenjati način ishrane nakon poroda.
Dogodi li se da ponestane dovoljnih količina mlijeka preporu-čamo čaj od mješavine trava:
20 g cvjetova zovine
20 g cvjetova lipe
20 g stabljike konjogriza
20 g listova šumskih jagoda
20 g stabljike vrijeska
20 g korijena bijeloga sljeza
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 2 1/2 g mješavine (čajna žlica) i kuhati poklopljeno 1/2 minute, te ohladiti poklopljeno.
Dnevno se pije do 1 litre — medom zaslađen. Uz to jesti svježe voće: jabuke, kruške, šljive i sl. Umjesto svježeg voća može se uzimati kompot zaslađen medom. U ishrani imati što više crvenoga luka i ječma (geršla). S kuhanirn ječmom jesti mlijeko i krumpir. Kad prilike dopuštaju, nekoliko puta uz obrok uzimati pečeni crveni luk i zelenu papriku s dodatkom malo svježeg crvenog luka.
Međutim, ukoliko organske smetnje u majke uzrokuju nedovoljne količine mlijeka, dijete se hrani umjetnom hranom. To se čini kad se dijete želi odbiti od prsa. To je potrebno učiniti u 8. ili 9. mjesecu. U to se doba u djeteta počnu razvijati zubi i pro-bavni sokovi. U prvim mjesecima želudac i crijeva prilagođeni su samo probavi mlijeka, a tek u šestom mjesecu mogu i drugu hranu probaviti. Valja imati u vidu da suviše dugo dojenje loše djeluje na inajčino zdravlje. lako mnoge žene ne trpe izravno od toga, ipak u njih nastaju određene smetnje 1 klonulost.
Dijete se odbija od majčinih prsa tako da mu se uz majčino mlijeko naizmjenično daje i druga hrana. Postoje dva načina odbi-janja od prsa. Jedan je brzi, koji se provodi u nekoliko dana, a drugi polaganiji, pri čemu se proces odbijanja provodi postupno — uz majčino mlijeko najprije se uvodi jedan, zatim drugi obrok hrane i tako dok ne izostane majčino mlijeko. Važno je napome-nuti da mnoga djeca bolje podnose naglo (brzo) odbijanje. Kravlje mlijeko, koje uglavnom sačinjava glavni dio umjetne ishrane valja u početku miješati s prokuhanom vodom i sladorom, s time da se na dva dijela mlijeka dodaje jedan dio vode, a poslije čisto mlijeko.
U slučaju da je majka izgubila mlijeko već u samom početku života djeteta, prvi mjesec uzima se 1 dio kravljeg mlijeka i 3 dijela prokuhane vode, u drugom mjesecu odnos je 1:2, u trećem 1:1 (dakle, jednake količine), a tek u šestom mjesecu daje se čisto kravlje mlijeko. Suvremena proizvodnja hrane i napitaka za djecu u mnogome olakšava umjetnu ishranu djece. Pri toj ishrani posebnu pažnju valja posvetiti čistoći. Posuda za mlijeko, ruke i nokti uvijek moraju biti besprijekorno čisti.
U dobi od 8 mjeseci djetetu se može davati miješana hrana ali mlijeko i dalje ostaje glavnom hranom. Bez bojazni može mu se davati malo juhe od mesa sa žumancem, raskuhano i usitnjeno varivo od špinata i mrkve, a od voća kaša od jabuka i zaslađeni sok od naranče. Djeca rado jedu griz na mlijeku i kašu od krumpira. Danas postoje već gotovi preparati kojima se uspješno može zamijeniti kako majčino mlijeko tako i druge namimice u dječjoj ishrani.
Već koncem prve godine života, uz mlijeko i mliječna jela djeci se može davati nešto lakša tjestenina, lako probavljivo varivo, voće te malo mesa i jaja. U drugoj — trećoj godini hrana može biti miješana, ali glavni sastojak ishrane ipak bi trebalo biti varivo.

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (25)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (85)
Veljača 2013 (10)
Siječanj 2013 (24)
Prosinac 2012 (62)
Studeni 2012 (1)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (28)
Lipanj 2012 (14)
Travanj 2012 (105)
Ožujak 2012 (30)
Veljača 2012 (103)
Svibanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

S LJUBAVLJU ZA LJUBAV ULJE LAVANDE

Linkovi

Prestanite pušit

Brojač