UPALA MOKRAĆNOG MJEHURA
U gotovo 80 posto slučajeva nzročnik upale rnokraćnog mjehura su koli-bacili što se nalaze u debelom crijevu, gdje razgrađuju hranu. U debelom crijevu koli-bacili su korisni, no kad prodru u mo-kraćne kanale i mokraćni mjehur, izazivaju teške upale. Dakle, u debelom crijevu su ti bacili korisni i neophodni, a u mjehuru i mo-kraćnim kanalima štetni i opasni. U normalnim je prilikama mokraćni mjehur otporan na zarazu izvana. Izlučivanjem mokraće mje-hur se ispire od prispjelih bakterija. Do zastoja u izlučivanju mokrače može doći uslijed suženja odvodne rnokraćne cijevi što nastaje poslije raznih upala ili zbog tumora u mjehuru. U starijih muškaraca do zastoja mokraće dolazi povećanjem žlijezde prostate. Upala mokraćnog mjehura učestalija je u žena nego u muška-raca zbog toga što je mokraćna cijev, kroz koju prodiru bakterije, u žena mnogo kraća. Zaraza rjeđe nastaje putem krvi ili silaznim putem iz bubrega. Upala bubrega je, inače, stalan pratilac kamenca u mjehuru. Kad nastupi bolest, najveće su poteškoće u mokrenju. Bolesnik ima stalnu potrebu da mokri, a mokraću teško ispušta. Ta se potreba javlja svakih desetak minuta, po danu i noći. Bolesnik teško počinje mokriti, nužda dugo traje a popračena je bolovima. Za nekoliko kapi bolesnik se namuči. Mokraćna cijev jako peče, a u težih upala mjehura mokraća je pri kraju krvava. Bolest ne prati povišena temperatura tijela. Ako se pojavi, to je znak da je upala zahvatila gomje mokraćne kanale sve do bubrega. Liječenje Sastav čaja: 60 g stabljike preslice 60 g stucanoga ploda šipurike 50 g listova i cvjetova kunice 20 g hrastovih listova 10 g stabljike majčine dušice Pripremanje i primfena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu, jako začepiti i držati na hladnom imnom mjestu. Piti svakih 1/2 sata po 1/2 dcl čaja. Osim toga », za vrijeine liječenja 3 puta dnevno prije jela piti 1/2 dcl bijeloga ne suviše jakog vina u kojemu je kuhan bijeli luk. Taj se napi-priprema tako da se 250 g neoguljenih česana bijeloga luka kuha u 1 litri dobroga bijeloga vina 30 minuta (poklopljeno i na tihoj vatri). Kad se ohladi, napitak procijediti u tamnu bocu, jako za~epiti i držati na sobnoj ternperaturi. Rakijom lozovačom potrebno je jako masirati slabine i područje ispod pupka, jako utrljati da rakija ishlapi i, naposljetku, previti lanenom ili pamučnom krpom. Hranu pripremati na biljnom ulju. Koristiti što više povrća i voća. Hranu jesti svježe pripremljenu. Zabranjeno je uzimati: konzervirane prerađevine, jako slano jelo, masnoću životinjskog porijekla, alkoholna pića i hladne napitke. |
< | veljača, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv