UPALA POREBRICE (PLEURITIS)
UPALA POREBRICE (PLEURITIS)
Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutamja strana rebara i oba plućna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upa-lom porebrice ili pleuritis. Bolest se javlja u 2 oblika: kao suha i kao tekuća (vlažna) upala. Najčešći joj je uzrok prehlada, ali može preći i sa susjednih organa, osrčja i pluća. Isto tako, upalu porebrice mogu izazvati razne zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah, reumatizam zglobova, difterija, tuberkuloza i sl. Upala porebrice skoro uvijek počinje osjećajem nelagodnosti i umora. Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Poslije toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluća. Kašalj je suh i mučan, a izlučevine teške i ras-težljive. SUHA UPALA POREBRICE Suha upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Sum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, međusobno trljaju i dodiruju. Liječenje Piti čaj od jedne mješavine trava. Sastav čaja (1): 50 g stabljike bijele gorčice 50 g listova gaveza 30 g stabljike preslice 30 g listova i cvjetova podbijela 30 g listova i cvjetova kunice 20 g stabljike komorača 20 g listova muške bokvice 10 g stabljike timijana Sastav čaja (2): 20 g listova gaveza 20 g žila koprive 20 g listova i sjemena komorača 20 g korijena konjogriza 20 g stabljike preslice 20 g stabljike timijana 20 g žila zečjeg tma 20 g listova peršuna Pripremanje i primjena čajeva: Trave jako usitniti i smiješati zajedno. U 1 1/2 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatina preliti u bocu i piti zaslađen medom ili šećerom 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Ostatak popiti između obroka mnjesto vode. Jesti čorbastu hranu sa što više divljeg zelja (tušta). Hrana treba da bude kalorična i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenoga i bijeloga luka. Obroci češći, a količinom manji. Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon čega se posušuje toplim ručnikom. Zatim namazati mlakim kantarion uljem ili neslanom svinjskom mašću. Utopliti pamučnim krpama i leći. Kada se tijelo masira, valja paziti na ujednačenost toplote tijela, prostorije i sredstava za masi-ranje. Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne na-pitke. VODENA UPALA POREBRICE Liječenje vodene upale porebrice provodi se istom mješavinom trava kao i za liječenje snhe porebrice. Ćaj se priprema na isd način, samo što u toku dana treba popiti 4 dcl čaja u osam navra^a po 1/2 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Umje&to vode piti umjereno pripremljen čaj od jednako smiješanih količina listova peršuna, korijena iđirota i puzave paprike. Caj se pije ohlađen na sobnu temperaturu s malo svježe ocijeđena limunovog soka. Neslanorn svinjskom rnašću namazati donju polovicu grudnog koša i ispod rebara te utopljen ležati u toploj prostoriji. Jesti bolju hranu s manje tečnosti. Odbaciti cigarete, alkohol, slanu hranu i hladne napitke. GNOJNA UPALA PLUĆA Bolest je koja obično slijedi kao nastavak zapuštene vlažne (vodene) upale porebrice kod koje se pored vodene iscjedine pojav-Ijuje i gnoj. Međutim, gnojna upala pluća može nastati i putem krvi, kada oboli neki drugi organ. Uzročnici bolesti mogu kolanjem krvi stići u pluća i izazvati gnojnu upalu. Do gnojne upale pluća često dolazi kada čovjeku u usta uleti neki strani, i najmanji pred-met. To se najčešće događa u besvjesnom stanju, posebno pri po-vraćanju, pri čemu se sadržina slijeva u dušnik pa u pluća. Isplju-vak iz zagnojenog dijela pluća jako zaudara. Bolest se, inače, liječi antibioticima. Liječenje Sastav čaja: 30 g stabljike timijana 30 g stabljike majčine dušice 30 g stabljike preslice 20 g stabljike rosopasa 20 g listova muške i ženske bokvice 20 g cvjetova zovine 20 g korijena koprive 10 g listova kadulje 10 g listova pelina Prtpremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno na tihoj vatri 2 minute. Hladiti poklopljeno, zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Kuhati kompot od suhih šljiva, smokava i dunja. Tečnost iz kompota piti umjesto vode. Kompot zasladiti medom. Ishrana, posebna njega i zabrane kao i kod liječenja porebrice. |
< | veljača, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv