MINERALNE TVARI
MINERALNE TVARI
Mnoge mineralne tvari neophodne su za izgradnju tkiva, stvaranje raznih tjelesnih sokova, fermenata i hormona, te za održavanje normalne koncentracije tekućine u tkivima. Najpotrebnije od njih su kalcij, fosfor, natrij, magnezij, bakar, kobalt, kalij, sumpor, klor i jod. Sve te minerale organizam dobiva iz miješane hrane, ali se, ipak, događa da ponestane, primjerice, željeza čime nastupa slabokrvnost. Mineralnih tvari najviše ima u biljnoj hrani, zatim mesu i jajima. Izuzetak je kuhinjska sol koja se izravno unosi u tijelo. Sol se pojačano gubi putem bubrega, želučanih sokova, suza, znoja. Bez soli, organizam ne bi mogao zadržavati u tkivima potrebnu količinu tekućine. Voda, odnosno tekućina neobično je važna za prirodan rad orga-na u čovjekovu organizmu. Njezino je veliko značenje u ishrani. Ona nema energetsko i zaštitno značenje, ali je važna jer služi kao otapalo za razne tvari i sokove. Voda (tekućina) sačinjava dvije trećine težine čovječjeg tijela. Raznim putovima, kao što su bubrezi, crijeva, znoj i suze, dnevno se izlučuje do 1 1/2 litre tekućine što se redovito mora nadoknaditi. To se vrši raznim živežnim namirnicama, čistom vodom ili drugim tekućinama, kao što su čajevi, sokovi, juhe, mlijeko i sl. Posebno naglašavamo da se izgubljena tekućina ne smije nadoknađivati alkoholnim pićima, kao što su vino i pivo i sl. Kad se pije, voda rnora biti čista i dobre kvalitete. Ukoliko postoje sumnje u njezinu čistoću, potrebno je vodu prokuhati, ohladiti i začepljenu držati u staklenim bocarna ili emajliranirn posudama. |
< | veljača, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv