VITAMINI
VITAMINI
Vitamini su tvari organskog porijekla što su neophodne za sve životne funkcije te za uspješno iskorištavanje bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata, tj. energetskih elemenata, i njihovu zaštitu. Pomanjkanje vitamina izaziva razna oboljenja. Avitaminozom nazivamo stanje potpunog pomanjkanja vitamina, a kada vitamini nedostaju u određenom stupnju — hipovitaminozom. Vitamini se nazivaju i obilježavaju velikim slovima abecede. Postoje vitamini A, B, C, D, E, K itd. Svaki od njih vrši posebnu zadaću u organizmu. Vitamin A utječe na rast i razvitak organizma, posebno u djece. Otkriven je 1913. godine. Vitamin A nalazi se u hrani i životinjskog i biljnog porijekla. U hrani životinjskog porijekla nalazi se čist, dok u biljnoj hrani u obliku provitamina koji organizam mora preraditi. Nalazi se u rnlijeku, maslacu, vrhnju, jajima, jetri i ribljem ulju (koje se često daje djeci za jačanje). Provitamin A nalazi se u kelju, crvenoj mrkvi, sirovom kupusu, rajčici, salati, blitvi, cvjetači (karfiolu) i žuto obojenom voću. Pomanjkanje vitamina A očituje se kad djeca počnu kašljati, a da za liječenje ne koristi nikakvo sredstvo. Kašalj je uzrokovan slabom regeneracijom stanica u gornjim dišnim putovima, čime slabi njihov rad u zadržavanju prašine i raznih bakterija. Sluznica koja je oslabila, ne pruža dovoljnu zaštitu. Klice se zadržavaju na sluznici, te se razvijaju, nadražuju i izazivaju kašalj. Drugi znak pomanjkanja A vitamina očituje se slabljenjem vida u sumrak (tzv. kokošje sljepilo). Tkivo u očima slabo se regenerira. Isto tako, pomanjkanjern toga vitamina organizam je manje otporan na zarazne bolesti. Vitamin B otkriven je za vrijeme istraživanja teške bolesti beri--beri, raširene u zemljama na Dalekom istoku. Bolest se javljala zbog toga što su stanovnici jeli pretežno oljuštenu rižu, a upravo u toj Ijusci nalazi se taj vitamin. Danas su poznate varijacije vitamina B, od B1 do B12. Vitamin B nalazi se u zelenorn povrću, jetri, mesu, jajima, Ijuskama žitarica, mekinjama, crnom kruhu i cije-lom zrnu pšenice. Pomanjkanje vitamina B očituje se na otvorenim otkrivenim dijelovima kože, kao što su lice, vrat, noge i ruke. Dolazi, također, i do živčanih smetnji i malokrvnosti. Avitaminoza se pojavljuje, uglavnom, u Ijudi koji se hrane kukuruznim brašnom. Vitamin C u većim količinama nalazi se u svježem voću i povrću. Kuhanjem voća i povrća vitamin se djelomice uništava. No pri kuhanju ostaje u mlijeku, krumpiru i čaju od šipurike. Pomanj-kanje C vitamina izaziva krvarenje i gnojenje zubnog mesa, pot-kožno krvarenje i krvarenje iz probavnog trakta. Avitaminoza vita-mina C poznata je pod nazivom skorbut. Hipovitaminoza pojavIjuje se uglavnom u proljetnim mjesecima zbog nedostatka svježeg povrća, voća i zeleni. Vitamin D vrši određenu funkciju u okoštavanju u djece, koje počinje u majčinoj utrobi a nastavlja se nakon poroda do kraja dječje dobi. Vitamina D ima malo u hrani — mlijeku, maslacu i jajima, ali se obilato stvara u koži iz jednog provitamina koji se djelovanjem sunčevih zraka pretvara u vitamin D. Ukoliko hrana oskudijeva vitaminom D i mineralnim tvarima — kalcijem i fosforom — koje se nalaze u crnom kruhu, mlijeku, siru itd., hrskavični dijelovi kostiju ostaju mekani čime nastupaju deformacije kostiju nogu i ruku, grudnog koša, glave, i druge smetnje, odnosno bolest koja je poznata pod imenom rahitis. Zbog toga majke moraju iznositi svoju djecu na sunce, ali oprezno i uz postupno navikavanje, da ne bi došlo do oštećenja zbog prenaglog sunčanja. |
< | veljača, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv