Cheesteeleeshte

petak, 22.08.2008.

Ljeto

Kakve osjećaje pruža ljeto koje nam upravo curi, u gradu i van grada, teško je sažeti. Ima onaj cliche koji i ja guštam, kako je Zagreb divan ljeti, kada neki neodređeni spleen zahvati prazne sunčane ulice u podne.

Posebno kada ti tvoje Svete Staze Biciklističke Revolucije nisu obremenjene "limenim ljubimcima" spodoba koje ih inače shvaćaju kao dodatni parking prostor (na slici)



a ulice gdje u kišna proljeća zbog automobila koji već godinama po dekadentnom iz palca isisanom običajnom "pravu" prešutno odobrenom od policije parkiraju na sred ceste (na slici) riskiraš glavu i Nasljednikov život na dječjoj sjedalici, gurajući se sa obijesnim automobilima u preostaloj traci



postaju sablasno, ali sa dozom sigurnog blaženstva, prazne....

Posebno je dobar osjećaj kada si neopterećen obvezama ili kada Njegovo Radoznalstvo po prvi puta izbiva iz obiteljskog gnijezda na nekoliko dana kod punice & punca na vikendici.

Doduše
Isprva pomisliš: baka servis nakon skoro 3 godine + godišnji FTW! Iz različitih objektivnih razloga isti nismo do sada koristili i moram Vam onako zavidnički, sitnoduševno i malomišćanski reći, dragi (ne)zaposleni roditelji sa stalnim baka servisima - lako vama tako pametovati! Ja bih već okupio malonogometnu momčad Nasljednika da sam na vašem mjestu :P I doduše, da imam adekvatnu štalicu za uskladištiti te potomke smijeh

No - ne samo to što već drugi dan počinju nedostajati svi ti slapovi pitanja i izjavnih rečenica, uz nemirno malo tijelo koje ti se penje po glavi ali koje se zavuklo i duboko pod kožu (svaka čast onim raspuštenim roditeljima koji bezbrižno storpediraju dijete na 2 mjeseca na more) - već se suočiš i sa sasvim drugim, vlastitim egzistencijalnim pitanjima: i KAJ sad?

I da sam tinejdžerska duša, izlasci u milijunskom gradu Zagrebu ljetom ne postoje. Društva su na moru ili u deželskoj samoizolaciji, poput ljupkog Ugarina.
Kultura? Forget it. Retrospektivne izložbe od 12-14 u Gliptoteci.
Kina. Poluproizvodi s hollywoodske tvorničke trake, uz pokoji (tj. jedan, sjajni "In Bruges") proplamsaj koji smo odmah iskorsitili.
Kazalište?
Ima. U dragom našem belom milijunskom gradu - jedna (brojkom, 1) kazališna predstava na otvorenom,"Zagrebački orkestar". Tipično histrionsko preglumljeno kokodakanje o napadu cajki na lepi naš Agram, kvalitete osrednjeg koncerta baš tih cajki. I gužva na tribinama i umirovljenici koji po treći put idu na istu predstavu, tek da čuju kak bu jedan od glumaca opsoval u javnosti, hihihihihihihihihihi rolleyes
Naš veliki Grandma Service provod.

Eh da, prvi dan povrataka na posao sretoh i Šerifa Bandya u gradu. Prošlo ljeto smo se Nasljednik i ja sudarili sa Sanaderom. Mala država za veliki odmor. Šećka onako nervozno Zrinjevcem, s otvorenja jednog gradilišta na drugo. I lijepo mi klikne da bih mu mogao presresti put biciklom i to učinih. Ne imajući na umu da ima pažnju kolibrića i da zapravo od silnih mojih opaski o Zagrebu i nemam neko konkretno pitanje. Ali ga ipak domislih, te umjesto pitanja većih od života poput "a što je sa građevinskom mafijom/imam rješenje za promet u Zagrebu/ne gradite nogometne stadione na kojima ne bu nikog bilo na uštrb vrtića", ja sebično priupitah svoju staru žalopojku s bloga:
-"Gospon Bandić, ja bih jedno pitanje kao zainteresirani građanin"
Žmirkanje, zastajkivanje, osmijeh, gledanje na sat i onako javnoslužbeničko kao da sam nazvao 988
- "Recite, recite".
- "Baš sad idem s posla, pa me zanima hoće li u ovom gradu biti placa popodne i za nas, platežno najsposobnije radne ljude, kad su već privilegirani nezaposleni i umirovljenici koji jedini mogu ujutro i...."
Ne da Mile dalje i prekine me usred rečenice. Vrijeme je novac.
- "Razumio, razumio. Evo, jel' može Branimirac, a?"
Doslovce. Sad vidim zašto je uspješan lokalni službenik. Nema tu dubioznog razmišljanja ili daljeg elaboriranja, gazda rješava odmah. Ipak je tema plac, pa ćemo na placovski način i rješiti.
- "mislio sam reći...doduše, meni osobno paše jer sam blizu, ali..."
- "...ma onda može, Branimirac ću vam dat'. Jel'l može do šest popodne? Do kad je nekada radio? Do pet, do šest?"
- "...ja..."
- "Evo, Branimirac, Branimirac, hvala na pitanju, ri-ješeno..." I otetura dalje brzim štep koračićima uz odmah rukom...kojom mi je osobno podijelio Branimirovu tržnicu.

Ne zafrkavam se niti preuveličavam riječi, pače citirah. Dakle, ozbiljna preporuka, dragi Zagrepčani. Vrebajte gradonačelnika po pločnicima našeg grada i on će očito riješiti vaše probleme - osobno on i to u hodu. Čemu da se mučite formalnostima.....

No, prije svih tih ZG ljetnih čuda - bješe 10 dana obligatornog češko-slovačkog mora našeg kvarnerskog....

Prije samog mora: uljepšavanje. Tako to od svih nas strogo traže modni časopisi.



A ovaj budući vaterpolo reprezentativac neće prokockati olimpijske medalje, kao neki zubo





I sa prošlogodišnjeg šeretskog zavođenja uz pommes frites, ove godine je prešao na žešće galebarske ulete "daj da te operem i namažem kremom" naughty



Uz to, prepredenost, primjetni cinizam u već uspostavljenom izričaju (citiram: "Oooo bok tatice, kupio si si novine? Sada ćeš čitati? Bravo, tata, bravo...ajde ti oboji ovu lokomotivu") dosegli su točku kada je već sposoban predvidjeti naše reakcije ("Ne! Ne može više na trampolin, to ti je već peti puta!"), pa je na upravo na moru usavršio kako jednostavno preskočiti momente koji bi značili svađu i odmah ući u bit željene stvari. Tako me je na plaži zatražio da mu dam ruku, u nju je stavio svoj skvrčeni dlan, koji je tamo i držao neko vrijeme. Just in case. I potom hladno rekao
- "Sad sam ti dao novac, možemo na trampolin".
zubo

Jedino što more naše jedino Adriansko i sve te aktivnosti & podvale iscrpljuju i uzrokuju, nakon sto godina od iznurenih roditelja također jedva dočekano, popodnevno komatozno stanje u svim pozama







A kako u večernjem izlasku, uz Obščehiperaktivnejšego Jeinorođenščego Derišče popiti barem kavu na miru? Nabavite laptop i pustite Tomicu i prijatelje. Rođeni smo pedagozi... party



I ljetni offtopic:

kako bi nazvali nekoliko plaža rezerviranih samo za kupače-pušače?



i kako bi smanjili troškove za poštanski kaslić na svojoj kvarnerskoj povremenoj vikendici, ako već imate popucala ulazna vrata?



Ali, kao što bi rekao Arsen, "ostala je samo prazna kuća, malo stvari ljetovanja našeg/ na stolu novine još leže/sa nekim datumima jula....".
Kao i svake godine, gomila zaostalog posla na stolu već me guši, biciklističke staze se pune autima, počeo sam čitati čak i vijesti iz dnevne politike mouthwash, a Dinamo je već na pola puta do ispadanja iz Europe.
Jesen stiže dunjo moja.

- 18:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.08.2008.

Najveći pijanci na svijetu

Vjerojatno ste već čitali, "ima jedna zemlja mala, ime joj je.... "



Obzirom da Europa od ostalih svjetskih trezvenjaka daleko najviše troši alkohol, to Forbesovo istraživanje nas ujedno čini i svjetskim prvacima cerek

Najtrezveniju Suđenicu, moju dragu anti-alkoholičarku to istraživanje nije začudilo, iako mene malo jest. Doduše, kod nas nema toliko onog iscrpljujućeg sjevernjačkog "binge drinking"-a i ne valjamo se po pločnicima vikendima, ali budimo iskreni... gotovo pa nema te socijalne situacije koja ne zahtjeva zdravicu ili dizanje čaša. Mi smo ih dobili na duge pruge i dokazali da se upornost, temeljitost i svakodnevno ponavljanje isplati na putu ka prvom mjestu.

Taj naš kult sadrži i općedruštvenu prihvatljivost svakodnevnog cirkanja. Čiji je obično element i temeljito razrađena frazeologija nagovaranja svih podvrsta "ajde jednu za društvo, u to ime nutra z njime, nećeš valjda jedini štrajkati, ajmo jednu putnu, bute si jednu popili, ma samo čašicu, tu se samo priča ništa se ne pije", a o količini i sadržaju prigodnih narodnih i inih pjesama o društvenoj funkciji alkohola u Rvata da ne pričam. U kombinaciji sa npr. zagorskom melankolijom i morbidnošu rezultira uvijek nekakvim "v črnoj zemlji gnjijeju, vinca već ne pijeju", kao ultimativnim životnim žalom.

Uostalom, svako ima i vlastiti vinogradić. Ili barem radi ili ima nekog tko mu nabavlja famoznu DOMAĆU rakiju, kvalitete baš kao i u ranom srednjem vijeku. Kraljicu teenagerskih tuluma, koja prži svaki tjelesni organ s kojim dođe u doticaj.
Općenito, taj podkult "domaćeg" zna biti naporan.
"DOMAĆA je, morate probati".
Pa jesemu, pecare alkohola iz kućne radinosti obično su bile sinonim za akutno trovanje, a najmanje garancija kvalitete, kakva se na ovim paralelama promiče.
Uvijek se iznova moramo diviti svakoj neuglednoj kiselkastoj jabučici, rahitičnoj koki otpalog perja ili dvojbeno sirovim kobasicama spremljenim u nepoznatim higijenskim uvjetima - jer, šalu na stranu, "domaće je ipak domaće". "Slavonsko". Di ćeš bolje i sadržajno temeljitije garancije od one dobivene nabrajenjem toponima. "Originalno Špišić-Bukovičko-Seget-Vranjic-Sitno-Donje-ško", iscijeđeno iz najneprobranijeg koma i tropa razbacanog u sušari, ili iz najzgužvanijeg vimena koze okupanog njenom vlastitom unikatnom domaćom mokraćom. Nyami.

To ide i do toga da se dragi uporni Knjaz blamira u TV emisiji pred vlasnikom ugledne škotske destilerije najfinijeg viskija nutkajući ga nekakvom domaćom rakiještinom. I to uz ono obvezno klišeizirano proročko naughty naughty "a, a što sad veliš" . I širok osmijeh kada stranac razrogači oči i krene u spašavanje sprženih dišnih puteva, što nutkača neopisivo zabavlja i čini ponosnim.
A Škotić na liz domaće Knjazića uljudno otpili sa "prilično rudimentarno" sretan Takve je alkoholne pripravke valjda radio u predškolskom uzrastu, za vježbu.

Da se ne izgubi poanta, koja nije zgražavanje nad činjenicom da se ođeka pije, obzirom da i ja i moje društvo sudjelujemo u sličnim aktivnostima, barem jedanput mjesečno. Naravno, ne kao neki koje znam, koji u sebe mogu utočiti i 10 pa i 20 piva tijekom večeri, ali... Upravo ovaj vikend sam proveo na vikendici kod dragog kuma Ice, gdje smo svi, osim Uzapćenice Srca i Princa, pili kombinirano vino, pa malo rakijice pa nešto piva, ovisno o kojem se dijelu dana i fazi roštiljanja govori. Ono, tek sitno obiteljsko druženje....

Rijetko tko, a tu, mea culpa, uključujem i sebe - baš u gornjim sređivateljima cijelih pivskih gajbi za jednu noć ili u mnogim (ružnijim) posljedicama koje često obaviju i prekriju alkoholne pare, vidi problem. Dapače, tko nije čuo barem jednom kako se netko, obično u mlađoj dobi, samodopadno samopohvalio sa "eee, buraz...kako smo se jučer olešili/zapili/uništili", pa onda krenu sočni detalji javne blamaže, kaskaderskih opisa i inog, koje završi detaljnim opisima povraćanja. Te hvalitelj najčešće afirmativno i uz onaj blesavi kiseli osmjeh, zapravo u toj priči od slušača bude i podržan.

Dapače, znam mnoge koji se pohvale i sa "ja sam veseli pijanac". Kao da je civilizacijski doseg ne potući se s prvim čovjekom na cesti ili ne pretući ženu kada si pijan. Samo što oni veseljaci koji preveč skrenu u tamnu stranu našeg ajmo reći običajnog drinkanja - na tom putu pogube i obitelj, a da to niti ne skuže. Kao i činjenicu da su WC školjku grlili po prilici jednako toliko vremena koliko i dijete. Da ne velim kako mnogi koji se zaigraju pogube zdravlje, ali i sam novac. Obzirom da snažno cirkanje u javnom establishmentu i u veseljačkom društvu, a to znam i iz iskustva bližeg okruženja, uzima začuđujuće velike svote novca, kada se zbroji.
Uostalom, neki od veselih pijanaca se trezvenijem sudrugu najčešće pretvaraju u nepodnošljivog udava koji mu visi na ramenu, a možeš mu doskočiti jedino ako popiješ koliko i on. U čemu sam ja npr. uskraćen, što zbog fizičkih granica otpornosti na alkohol, ali i toga da nakon 4 pive počinjem gubiti samonadzor, što kao kronično neopušteni control freak jednostavno psihološki teško podnosim. Pa onda obično kao nervozno pašče cupkam na cesti oko pijanog mi kolege.

Kumić mi Bruno, bi možda, da je na motoru, unatoč podosta alkohola u krvi, ostao živ, vjerojatno imao neku veseljačku priču o prevrtanju za stare dane.
Ali nažalost - NE čuva sve pijance Bog, da parafraziram još jedan naš domaći cliche koji istima podilazi.

Za skrivanje nekih od posljedica pod tepih, pogoduje i ona sitna hipokrizija, kada mislimo da ćemo svetost svagdanjeng nam pića ukaljati ako proglasimo cugerima neke očite primjere. To nije ograničeno samo na ovu potentno afirmativnu alkoholnu sredinu, nego sam tome svjedočio i na zapadu. U krasnoj Firenzi, na jednom međunarodnom skupu, bješe i gospođa iz EU Komisije, Finkinja, koja je imala problem uočljiv iz aviona. Na svečanom prijemu je doslovce svom svojom sredovječnom trupinom umotanom u haljinu od šuštave svile tresnula na banketni stol, a drugi dan su je, na izletu i degustaciji u nekoj toskanskoj vinariji, iz podruma iste doslovce horizontalno iznijeli van. I sve to uz one suzdržane, euro-civilizirane eufemizme "gospođi je slabo, treba joj samo malo zraka". Dok se ona u isto vrijeme cereka i namiguje mi.
M-hm da, baš kao što su se neki koje sam viđao upišanih hlača, eto, tek slučajno "polili vodom na lavabou".....

U svakom slučaju, cirkamo i cirkat ćemo. No, posljedične situacije koje se javljaju u svom tom veselom isparavanju etanola mogli bi i naučiti bolje prepoznavati.
Put do Rusije je popločan dobrim namjerama.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 22:04 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.