Cheesteeleeshte

petak, 29.02.2008.

Ovu hoću gledati na naslovnicama!

Zabole me lijevi rub palca za činjenicom s kime se Ivanišević smucao i preljubljivao po stanovima, tko će sudjelovati u "Farmi" ili se spoticati na podiju sa zvijezdama, tuku li se još Dikan i Dikanka, je li 'Erceg još diša 'Ajduka ili Mamić straši malu djecu u gaćama, s kim su Fani Stipković ili Lana Klingor ili Mica Trofrtaljka bile na špici u subotu i je li suludom Gadafiju Prezident uručio zeleni samokres ili čak dva....

Ove curke ili njezinih sudrugova nema nit' će je biti na naslovnicama i prvim minutama Dnevnika, a još manje na sponzorskim i novčanim listama u ovoj zemlji površnosti - a barem 10 puta je interesantnija, pametnija, ako baš hoćete i ljepša od gornjenavedenih medijskih parazita (koji ne da nikada neće bit na putu da liječe rak poput nje, nego jedino da ga eventualno uzrokuju) :

Image Hosted by ImageShack.us


http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3022616/index.do

..............Marijana Hranjec, mlada znanstvena novakinja na Fakultetu za kemijsko inženjerstvo u Zagrebu, koja je u posljednje dvije godine sintetizirala čak 29 novih kemijskih spojeva. A jedan od njih, inače ciklični derivat benzimidazola, pokazao je jako antitumorsko djelovanje. Posebice kad je posrijedi rak debelog crijeva i gušterače, ali i dojke te grlića maternice.
...........
Znanstvena novakinja Marijana Hranjec spojeve sintetizira šest godina. I to u nemogućim uvjetima, u sobičku na trećem katu svog fakulteta. Nemaju opremu ni ventilaciju, ali rade vrhunsku kemiju.
...........
Jedina je prepreka koja bi mogla usporiti istraživanja, kao i uvijek u nas, novac.
Samo patent, koji je M. Hranjec za svoje otkriće i prijavila, u Hrvatskoj stoji oko pet tisuća kuna, a u zemljama Europske unije i po četiri do pet tisuća eura. Osim toga, patente treba i održavati. No s druge strane, ako je vjerovati stručnjacima, nijedna potrošena kuna, kad je posrijedi ovo istraživanje, ne može biti bačena...........


Sto puta sam čitao kako se, ovdje i u dalekom svijetu, naši dragi i rijetko na svjetlo dana izneseni sugrađani iz svijeta znanosti muče, pokušavaju, rade i uspijevaju.
Po istom pitanju je npr. skupina znanstvenika pod vodstvom Hrvata dr. Domagoja Vučića iz američke kompanije Genentech otkrila novi, u prestižnim znanstvenim časopisima citirani, pristup u tretmanu raka.

Taj čovjek i mnogi našoj javnosti potpuno otajstveni junaci i znanstvenici još imaju i sreću raditi u inozemstvu, pa biti barem donekle adekvatno financirani. Da ne velim poštivani.
Ajd' uz gornjeg, barem ovdje, a u inat i sramotu svim našim birokratima u Ministarstvu znanosti i šire, nabrojati tek random izbor nekolicine takvih sretnika, npr.
- moj apsolutni favorit Marin Soljačić koji je u SAD sa svojim timom otkrio fakat senzacionalni način bežičnog prijenosa električne energije čije se svjetski značajne posljedice tek čekaju kad učinkovito proradi)
- Nenad Ban iz Zuericha koji je sa svojim timom otkrio novu bazu za lijekove
- Ivan Krstić (21), kog sam upoznao, a koji je još student na Harvardu, no i jedan od direktora svjetski uspješnog UN projekta „Laptop za svako dijete“ – „One Laptop Per Child” (OLPC), ili
- (barem po svađi s Primorcem poznati) Đikić
itd..........

Svi oni, uz MNOGE druge, pa i onim manje sretne koji su zaglavili ovdje pa ipak proizvode output ( npr. onaj (kontroverznog prezimena) ludi forenzički genetičar Domazet-Lošo s Ruđera), mukotrpno pokušavaju nastaviti niz hrvatskih svjetski odzvanjajućih znanstvenika, od Fausta Vrančića, Kotruljevića, Getaldića, Boškovića, Preloga, Tesle, Ružičke, Požara..... no ne znam baš i do kada će to uspjevati, barem ovaj reliquie reliquiarum u Hrvatskoj.

Jer još u "mračnom" srednjem vijeku takve su ljude pod normalno primjećivale i pod skute uvlačile različite mecene - ali NE i danas. Danas se moraš natjecat na Dori. I pijani Ševa i Malnar su cjenjeniji u ovom našem kokošarniku.

Znanstveni talenti koji ovdje tavore u tavanskim sobičcima (znam ih osobno ne jednog!) nikad neće dobiti velikodušnu donaciju Zdravka Mamića, neće ih se sjetiti nijedan organ vlasti pa da se pretoči višak novca iz budžeta. NE ono što se sada odvaja za znanost, niti "pravedna" raspodjela postojećeg novca... Nee, priznajem samo čistu nepravdu prema svemu ostalom, mogućem i nemogućem, što financiramo...uzet' odasvud, stvoriti tako višak i dati znanosti toliko da im bude previše, neka grcaju u novcu i financiraju 10 propalih projekata a da jedan uspije, samo da ih netko barem jednom u ovoj državi tetoši.

Najmanje će nažalost takve tetošiti mediji... ajde de, ako baš nešto senzacionalno otkrije (u samoj hrvatskoj, jedino čudom ravnim svadbi u Kani) ili ima nade da to bude senzacionalno (a polupismenim trogloditima novinarima naravno to netko prije toga šapne u uho) - posvetit će mu velikodušnu minutu u dnevniku ili podnaslov na petoj strani novina na jedan dan i gotovo. Zato ni niste čuli za većinu gornjih imena, osim ako nisu bili u političkom skandalu.

Što čekaš npr. Bandiću sa svojim prioritetima - da napraviš stadion od zilijun zilijuna drahmi na kojem će NK Šibenik nabijat bodove za Intertoto? Gdje ste megdandžije hvalisave i dobročiniteljske, svi biznismeni i političari... nakon koliko izlokanih butelja vina bi vas se dalo nagovoriti da cepnete koju banku iz getašle za taj posljednji očajnički pokušaj da se te ljude pokuša zaustaviti da po Zuerichima i Massachussetessima grade svoj alternativni život?
Posebno se samospalite svi kolektivno, dragi i sve nepismeniji i pohlepniji medijski djelatnici, koji ste već uspjeli Hrvate pretvoriti u gljive.

Al' ne daj se, Marijana. Čista (naša) sreća da ti i slični sve ovo kopate i tražite iz vlastitog gušta.

- 00:45 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.