bakin "jež"
Odkud je moja baka iskopala ovo jelo, samo nebo zna! No jednostavno i vrlo ukusno. Odležano meso samljeti, posoliti i popapriti, dodati jaje, namoćenu u mlijeku i ocijeđenu žemlju, tek lagano proprijani luk, nasjeckani peršin, nasjeckani češnjak i crvenu papriku. U sve umiješati malo nasjeckane mesnatije slanine i nasjeckanog sušenog mesa. Sve dobro izmješati. Na dasci oblikovati četverokutnu plohu, po sredini uzdužno poslagati cijela kuhana i oljuštena jaja (da se međusobno dodiruju). Meso i jaja uvijemo u ravnomjeran savitak. Sada ga nabodemo štapićima masnije slanine od cca 3 cm tako da nam negdje 1 cm viri van tvoreći bodlju ježa. Dok bodemo ježa ne smijemo oštetiti jaja. Stavimo ga u lagano namašćeni lim, zalijemo ne preškrto vrućim uljem i pečemo na cca 180 C dok se ne ispeče, zalijevajući ga vlastitim sokom da ostane saftan. Izvadimo protvanj, pričekamo koju minutu i narežemo ježa. Zalijemo ga kiselim vrhnjem koje će samo po sebi procuriti između šnita ježa i pomiješati se sa sokom od pečenja radeći odličan umak. Razne salate, krumpir, pogotovo pire i crno vino! (1/2-3/4 kg mljevene goveđe vratine, sol, papar, jaje, 1.5 žemlje, 1/2 dcl mlijeka, 2 dag luka, peršin, 2 režnja češnjaka, žličica crvene paprike,4 dag mesnatije slanine, 6 dag suhe vratine, 10-15-tak štapića od 2.5-3 cm slanine, 3 tvrdo kuh. jaja, ulje,1 dcl vrhnja) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)