Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

bakin "jež"

bakin "jež"
Odkud je moja baka iskopala ovo jelo, samo nebo zna! No jednostavno i vrlo ukusno.
Odležano meso samljeti, posoliti i popapriti, dodati jaje, namoćenu u mlijeku i ocijeđenu žemlju, tek lagano proprijani luk, nasjeckani peršin, nasjeckani češnjak i crvenu papriku. U sve umiješati malo nasjeckane mesnatije slanine i nasjeckanog sušenog mesa. Sve dobro izmješati. Na dasci oblikovati četverokutnu plohu, po sredini uzdužno poslagati cijela kuhana i oljuštena jaja (da se međusobno dodiruju). Meso i jaja uvijemo u ravnomjeran savitak. Sada ga nabodemo štapićima masnije slanine od cca 3 cm tako da nam negdje 1 cm viri van tvoreći bodlju ježa. Dok bodemo ježa ne smijemo oštetiti jaja. Stavimo ga u lagano namašćeni lim, zalijemo ne preškrto vrućim uljem i pečemo na cca 180 C dok se ne ispeče, zalijevajući ga vlastitim sokom da ostane saftan. Izvadimo protvanj, pričekamo koju minutu i narežemo ježa. Zalijemo ga kiselim vrhnjem koje će samo po sebi procuriti između šnita ježa i pomiješati se sa sokom od pečenja radeći odličan umak. Razne salate, krumpir, pogotovo pire i crno vino!
(1/2-3/4 kg mljevene goveđe vratine, sol, papar, jaje, 1.5 žemlje, 1/2 dcl mlijeka, 2 dag luka, peršin, 2 režnja češnjaka, žličica crvene paprike,4 dag mesnatije slanine, 6 dag suhe vratine, 10-15-tak štapića od 2.5-3 cm slanine, 3 tvrdo kuh. jaja, ulje,1 dcl vrhnja)


Post je objavljen 10.03.2007. u 23:56 sati.