/* FB like and share nakon posta */

Tragedija u Slavoniji: Domaćica za Božić ispekla samo 4 (četiri) vrste kolača

četvrtak , 24.12.2015.

Priču donosi naša ekipa koja je posjetila mjesto događaja.

Sinoć je čitavu Hrvatsku potresla nezapamćena tragedija. Priča dolazi iz jednog slavonskog sela i čitanje se ne preporučuje onima sa slabijim srcem i umom.

Domaćica Mara K. (47) za Božić je pripremila samo 4 vrste kolača! Drsku, lijenu i bezobzirnu ženu policiji je prijavio sin student, Darko K. (27). Naime, kada je došao u kuhinju na doručak oko 16 sati zatekao je majku kako sjedi za stolom i gleda u 4 kutije u kojima su se nalazili kolači. Na pitanje koliko će biti vrsta za Božić, Mara je tiho odgovorila da je to sve i da je umorna. Darko je pokušao uvjeriti majku da to nije normalno i da će se morati crveniti pred ljudima, jer što će selo reći ako saznaju da su imali samo četiri vrste kolača za Božić, ali Mara je ostala neumoljiva. Kada je shvatio da se majka ne šali žurno je otrčao po telefon i o svemu obavijestio policiju. Policija je hitnom intervencijom spriječila još veću tragediju jer je poludjela žena neke kolače počela i jesti. Mara je u trenutku pisanja ovoga teksta hospitalizirana na psihijatrijskom odjelu Opće bolnice „Dr. Drago Rubala“ i u teškome je psihičkom stanju. Navodno ne prestaje vikati nešto o tome kako će ispeći tortu sa tri kore.

„Mara K. od djetinjstva je bila problematično dijete.“ Priču nam počinje prva susjeda i ujedno svjedokinja nemilog događaja. „Ta vam knjigu iz ruke nije ispuštala. Dabogdami krmača crkne ako lažem. Evo jezik mi se osušio ako ne govorim istinu. Da, da, dragi gospodine, knjiga je stalno bila u Marinim rukama.“ Gospođa je potresena i u vidnom šoku. „Čak je, čak je i mene, šta samo mene, svu djecu u selu koja su s njom odrastala pokušala nagovoriti da pročitamo pojedine odlomke kojima se oduševila. Pa čak i cijele knjige!“ Uzbuđeno nastavlja: „Posebno nas je naganjala kada je pročitala nekakvo Zlatarevo zlato! Prijateljice i ja morale smo uši poklapati rukama i bježati od nje jer nam je dijelove čitala na glas! Zamislite samo, nekakvu knjigu o bogaćenju i planu Židova da zavladaju svijetom!“ „To je očito vražje djelo.“, dodaje suprug naše sugovornice, snažni muškarac u četrdesetima, zabrinuto odmahujući glavom. „Cijelo selo zna za Maru. Ma i premalo sam rekao. Cijela okolica! Zbog nje je naše selo na lošem glasu i susjedi nam se smiju. Nije vam ta ni redovito u Crkvu išla! Nije vjerovala da je On stvorio svijet u sedam dana kako piše u Bibliji! Komunist i antikrist je to. Čudakinja, vrag je odnio prokletu!“, u jednom dahu nam prepričava svjedokinjin suprug. „Nikako to nije moglo dobro završiti, ne, ne...“ riječ ponovno preuzima susjeda. „Znate samo kada je ona jučer ustala? U 7 sati! Dok smo svi mi već na nogama i radimo, dama vam spava! Muž ju je i predugo trpio! On vam je stvarno valjan i čestit čovjek, predobar. Valjda je Maru zato i uzeo, ne vidim vam ja drugog razloga.“, nešto tiše dodaje.

Ostavljamo prve susjede i prilazimo kući u kojoj se dogodila tragedija. U prizemlju velike katnice susrećemo muškarca, procjenjujemo odoka, u ranima šezdesetima. Predstavlja se kao Josip K. (52), suprug počiniteljice. Poziva nas u topli dnevni boravak gdje sjedi mladić, njihov sin i ujedno osoba koja je incident prijavila policiji. Čestitamo mladiću na hrabrosti. Polako otpuhujući dim cigarete zahvaljuje i tužno nam se povjerava: „Stara mi je oduvijek luda. Svi to znaju. Bilo je vrijeme da se netko tim ludilom pozabavi.“ Suprug polako kima glavom i potvrđuje sinove riječi. „Čuo sam priče o njezinom ludilu i prije nego smo se mi uzeli. Ma da vam pravo kažem, ne bi ja nju, ali ostala je trudna. Najgora žena u selu i sa mnom ostane trudna. Eto, takva vam je moja sreća. A pokušao sam, stvarno sam pokušao popraviti je.“ „Podbacio sam kao muž!“, sakriva rukama lice. Sin ga grli i tješi. „Krivi smo obojica, stari. Previše smo joj pustili na volju. Sjećaš se da je prestala kuhati dva puta dnevno i da nismo reagirali? Sjećaš se da nije više triput tjedno pravila torte i kolače? Kako je počela biti bahata i bezobrazna? Kao da i mi ponekad počistimo. Operemo suđe... fuj, mučno mi je samo kad se sjetim svih tih prljavština iz njezinih usta. Linčina prokleta! Ove godine ni na klanju nije sudjelovala! Prefina da pere crijeva... A večeru koju je napravila tek... Katastrofa. Opća katastrofa. Samo juha, pečeno meso sa sosom od paradajza, pečena jetrica, sarma i orehnjača. Gosti nisu mogli vjerovati koliko je malo sljedova jela bilo! Negdje smo morali povući crtu!“ Otac, koji se malo sabrao, preuzima riječ. „Božić je najveseliji katolički blagdan! I ona nam ga je nakanila pokvariti! Namjerno je to napravila, znam, znam! To je sigurno zato što sam joj rekao da se napokon negdje zaposli. Ne raste meni novac na drveću. Mukotrpno radim po cijele dane na naplatnim kućicama, izložen sam stalnom stresu i pritiscima. Auti stalno dolaze i treba im naplatiti cestarinu, znate?“ Tužna priča ove dvojice muškaraca i nas je duboko dirnula. Uz rakiju koja se u nekom trenutku našla na stolu, polako se okrećemo veselijim temama. Slažemo top 10 listu ljepotica hrvatske estrade. Osokoljeni rakijom zašli smo i u svijet top modela. To su prave žene, na kraju zaključujemo.

Napuštamo kuću. Naše molitve su uz ta dva nesretna čovjeka. Jednog vrijednog radnika i jednog marljivog studenta, sadašnji i budući stup našega društva. Nitko nije zaslužio takve tužne blagdane. Nitko! Naučimo nešto iz ove tragedije i ne dajmo da se više ikada ponovi!


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>