Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPicjavascript:%20void(0);


Mississippi Jones Act Lawyer
Mississippi Jones Act Lawyer Counter

Baci kocku

nedjelja, 27.04.2008.

Kromosom XX

Image and video hosting by TinyPic
Zašto osobe ženskog spola ne vole stolne igre?
Debilne li formulacije, ako mene pitate, jer ja poznajem puno cura/žena koje su međusobno vrlo različite i sve vole igrati društvene igre, ali evo, upravo oko ovog pitanja razvila se poprilično opširna diskusija na forumu www.boardgamegeek.com.
Prema uvriježenom mišljenju, žene ne igraju stolne igre, pogotovo ne posjećuju konvencije i slična događanja, posebno mrze strategije, a ako nešto već moraju igrati, onda slažu pasijans ili igraju Čovječe ne ljuti se s klincima, ili igra mora biti nešto slatko i pink poput Lovopolyja, prave barbikaste verzije Monopolyja, koji se na www.gifs.com pojavljuje na prvom mjestu top liste preporučenih igara koje možete kupiti ženskoj osobi.
Osim Lovopolyja, tamo su uglavnom verbalne igre poput Scrabblea i neke fensi-šmensi verzije šaha s pločom od ebanovine i bjelokosti i takvih stvari.
Hm?
Prvo i najlakše objašnjenje, ponuđeno i na boardgamegeek-u, jest da cure ne vole debele, masnokose, prištave geekove kakvi obično briju na stolne igre, pa iz istog razloga izbjegavaju i igre. J Činjenica je da djevojaka ima manje na konvencijama i da više vole igrati doma s prijateljima, a ne s neznancima po nekakvim turnirima, što pruža dojam da ženski fanovi stolnih igara uopće ni ne postoje. Postoje, samo briju manje «profesionalno».
Generalno objašnjenje glasi da su žene općenito manje kompetitivne nego muškarci i manje ih privlače konflikti, a većina se stolnih igara, ne nužno ratnih strategija, temelji na otvorenom konfliktu. Ta ženska nekompetitivnost nije predrasuda, žene se naprosto još uvijek tako odgajaju. L Priznajte da je veća šansa da ćete igru kupiti malom nećaku nego maloj nećakinji: uz sve one preslatke Hello Kitty stvarčice, niste valjda neki šezdesetosmaški feministički frik da joj kupujete Riziko! Cure se ne potiče na natjecanje, što ima svojih dobrih, ali i loših strana, a zlobnici bi rekli da ih se više upućuje da djeluju indirektno (dečko će drugom dečku koji mu se zamjeri razbiti nos, a cura će drugu curu namrtvo izogovarati iza leđa), što su kroz cijelu povijest i morale činiti ako su htjele išta ostvariti, jer nisu imale nikakvu stvarnu moć i legitimni utjecaj. Možda zato curke više vole neke igre s magijom, fantasy gdje čarobnjaci bacaju čini i slično?!
Image and video hosting by TinyPic
Osim toga, postoji to legendarno uvjerenje da žene imaju manje razvijenu polutku mozga zaduženu za analitičko i matematičko mišljenje, dok im je razvijenija funkcija verbalnog izražavanja. Zato žene nikada ne mogu biti dobri arhitekti i genijalni fizičari niti kako Bog zapovijeda igrati stratešku igru kao go ili šah. Ok, to s moždanim hemisferama je znanstveno dokazano. Da, i? Muškima, kao, iz neuroloških razloga slabije ide verbalna ekspresija, pa nismo primijetili da je ta znanstvena činjenica puno smetala jednom Danteu ili Shakespeareu, don't you think?
Zato kupite maloj nećakinji Hello Kitty i kupite joj Pupin komplet šminke i knjigu o Kate Moss, ali joj kupite i Blokus i Ingenious i Puerto Rico. Ima dovoljno rođendana, krizmi i sličnih poklon-prigoda da se poradi na njezinom cjelokupnom mentalnom, duhovnom i estetskom razvoju!
I još nešto. Ako ste cura i (opet) igrate sa samim dečkima i to vam već počinje ići na živce – iskoristite situaciju, preokrenite je u svoju prednost. Velika je šansa da će vam muški, prvenstveno oni koji vas ne znaju, malo gentlemanski popustiti, radije će nagaziti frenda nego vas, ili će vam se kao malo upucavati i praviti se važni, ili će vas jednostavno šovinistički prezreti i potcijeniti i neće vas shvatiti kao ozbiljnu prijetnju. Iskoristite to! Flertujte, smješkajte se i na kraju ih sve razvalite!
Jer važno je sudjelovati, ali pobijediti je zakon!!!

text by Ana

- 20:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 26.04.2008.

Sferakon

25 i 26 igrali smo se na Sferakonu :Race for the Galaxy, Ultra Fight, Cesar and Cleopatra i St Petersburg.

- 11:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.04.2008.

Stolna društvena Igra po vašoj mjeri

Avanturist, propali ekonomist, sportaš iz fotelje, partijaner, kolekcionar, ovisnik o seksu, srećković, roditelj... nađite se tko ste i koja je igra za vas.Evo preporuka nekih super igara (po tri igre po kategoriji). Ukusi i potrebe su razne, al igara ima po svačijoj mjeri! Većinu ovih igara nema u Hr za kupiti pa ćete morati skoknut do Graza ili naručiti preko interneta, za one igre kojih češće ima u Hr stoji oznaka (Hr), no možda ih trenutno nema!

Za ljubitelje hororaca. Bu!: 1.Arkham Horror (Hr) 2.Fury of Dracula 3.Betrayal at House on the Hill

Za sportaše iz fotelje: 1.Ice Hockey (Hr) 2.Breaking away 3.Subbuteo (Hr)

Za knjiške moljce (igre prema književnim djelima): 1.Game of Thrones (Hr) 2.Pillars of the Earth 3.Dune

Za partijanere za one željne smijeha i one koji ne vole naprezati mozak: 1.Gift TRAP 2.Pictionary (HR) 3.Time's up

Za one sa slonovskim pamćenjem: 1.Geistertreppe 2.Sole Mio! 3.Master Thieves

Za nautičare: 1.Man O' War 2.Nautilus 3.Age of Discovery

Za one sa sindromom hrčka- kolekcionare :1.Dreamblade 2.Magic: The Gathering CCG (Hr) 3.Star Wars Miniatures

Za one koji nemaju nikad vremena (igre za do15-20 min igranja) 1.High Society 2.Blokus 3.Siam

Za Kromanjonce
(igre s predpovijesnom tematikom) : 1.Carcassonne: Hunters and Gatherers (Hr) 2.WildLife 3.Clans

Za ovisnike o seksu
koji ni stolnu igru neće igrat ako nije vezana tematski uz seks: 1. xxx enophile 2.Busen Memo 3.Pimp

Za one kojima igre trebaju vizualno izgledati ozbiljno poput šaha da im netko nemože reči da igraju igre za djecu:1. YINSH 2.Ingenious 3.GIPF (Hr)

Za one koji žele imat svoju farmu: 1.Agricola 2.Hacienda (Hr) 3.Amun-Re

Za roditelje da igraju sa svojim klincima već od njihove 4 godine: 1.Loopin' Louie (Hr) 2.Gulo Gulo 3.Chicken Cha Cha Cha

Za one koji bi htjeli biti vojskovođe: 1.Age of Napoleon 2.BattleLore(Hr) 3.Axis & Allies (Hr)

Za timske igrače: 1.Tichu 2.Mu & more 3.Tarot (Hr)

Za politične: 1.1960: The Making of the President 2.Die Macher 3.Twilight Struggle

Za sve Bob buildere: 1.Citadels (Hr) 2.Alhambra (Hr) 3.Arkadia

Za ekonomiste : 1.Puerto Rico (Hr) 2.Power Grid 3.San Juan

Za avanturiste:1.Descent: Journeys in the Dark (Hr) 2.Runebound Second Edition 3.Pirate's Cove

Za nestrpljive (one koji ne vole čekati da završi nečiji potez pa da onda tek oni igraju, već da svi igraju u isto vrijeme):1.Factory Fun 2.Ubongo
3.Boggle (Hr)

Za likove iz HŽ i Camel spotereČihu, čihu!:1.Ticket to Ride (Hr) 2.Railroad Tycoon 3Age of Steam

Za sve koji misle da su ko Sherlock Holmes ili Poirot: 1.Mystery of the Abbey 2.Werewolves of Miller's Hollow 3.Mystery Rummy: Murders in the Rue Morgue











- 15:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.04.2008.

For the very first time - like a virgin :)

Prvo igranje kluba LABIRINT- 19.4.2008 u KNJIŽEVNOM KLUBU BOOKSI u MARTIĆEVOJ 14d.
Odigrali smo ICE HOCKEY, PANDEMIC i ROBORALLY.

- 19:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.04.2008.

Yu-Gi-Oh - strip (thousand eyes idol)

Image and video hosting by TinyPic
strip by Nixa

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.04.2008.

Monopoly

Monopoly je patentirao 1935. godine Charles Darrow. Igra je zapravo neznatno izmijenjena varijanta jedne ranije igre, The Landlord's Game iz 1904. godine koju je osmislila Elizabeth J. Magie.
Igra je namijenjena za 2-8 igrača i jedna je od najpopularnijih i najprodavanijih stolnih društvenih igara, iako se na možda najutjecajnijoj ljestvici za stolne društvene igre BGG nalazi na skoro zadnjem mjestu!!!
Neupitno marketing i tradicija čuda rade pa monopoly uspijeva biti skoro najprodavanijom igrom među tisućama boljih!
Igra je jednostavna pa ju mogu igrati i klinci od 8 godina ali traje pre pre dugo za zabavu koju nudi.
Image and video hosting by TinyPic
I ja sam kao mali igrao monopoly i uživao u igranju, posebno u pokušaju da kupim sva 4 letališča (igrao sam ono slovensko izdanje igre), no kad se oprobate u stvarno zanimljivim stolnim igrama monopoly vam zvuči ko da vam neko nudi da pijete Ribara (moglo je proći kad sam imao 15 godina).
Sve uspješnice (novčane!) u filmskoj industriji dožive svoje nastavke: Rocky 31, Američki ninja 350c, Strava u Ulici brijestova 75554, ili nekad dožive reizdanja kao Charlie & The Chocolate factory, Titanic... isto je i u industriji stolnih društvenih igarama: Čovječe ne ljuti se - Pokemon verzija, Madagaskar verzija, pa Risiko Star Wars izdanje, Lord of the rings-Risiko, Narnia Risiko, Transformers Risiko... ali sve je to ništa u usporedbi sa Monopolijem!!!

U ove 73 godine koliko postoji igra, izašlo je preko 340 igara Monopolyja s različitom tematikom - dakle sve isto u igranju.
Za ljubitelje nogača tu su Monopoly-Arsenal, Monopoly - Manchester United Football Club, Monopoly - Feyenoord, Monopoly - World Cup France '98, Monopoly - Fifa World Cup 2006 Germany... ni ostali sportovi nisu zaoboravljeni Monopoly - Los Angeles Lakers, Monopoly - My NBA, Monopoly - Centennial Olympic Games, Monopoly - My NHL, Monopoly - Golf, Monopoly - NASCAR...
Što se gradova tiče, popis je divovski, od Berlina do Aachena, preko Dallasa, Glasgowa, Hong Konga, Manchestera, bla bla bla
Ima stvarno svega: Anti-Monopoly (1973) , Monopoly - Coca-Cola, Monopoly - Harley Davidson 95th Anniversary, Monopoly-Family guy, Monopoly- Disney, Monopoly-U.S Army...
I meni najčudnija ideja: Gay Monopoly (1983)
Image and video hosting by TinyPic

Za vrijeme drugog svjetskog rata britanska tajna služba je dala izraditi specijalnu ediciju za ratne zarobljenike koje su držali nacisti. Unutar igre nalazile su se skrivene mape, pravi novac, mini kompasi i druge stvari koje su im mogle pomoći za bijeg.

Tko voli Ribara ok, al ako mene pitate, ja bih pio neko drugo vino.

- 20:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 11.04.2008.

Turniri u klubu LABIRINT Image and video hosting by TinyPic

Većina pravila donesena je u svrhu raščišćavanja mogućih nesuglasica, iako se od svih članova očekuje da sami ljudski i u miru donesu rješenja problema.

Igračima za vrijeme igranja nije dozvoljeno međusobno izmjenjivanje strateških ideja za poteze i općenito savjetovanje kako igrati, osim u slučaju ako su svi igrači suglasni oko toga da razmjenjuju ideje ili ako je to dozvoljeno prema pravilima igre.

Bodovanje na turnirima: pobjedniku se dodjeljuje onoliki broj bodova koliko ima igrača + 1 bod, drugoplasiranom se dodjeljuje onoliko bodova koliko ima igrača -1 bod, trećeplasiranom se dodjeljuje onoliko bodova koliko ima igrača -2 boda, četvrtoplasiranom se dodjeljuje onoliko bodova koliko ima igrača -3 boda…


Npr: u igri za dva igrača pobjednik dobiva 3 boda, a drugi 1 bod. U igri za 4 igrača pobjednik dobiva 5 bodova, drugoplasirani 3 boda, treći 2 boda i posljednji 1 bod.

Na turnirima se mogu igrati i igre s modificiranim originalnim pravilima - ovo se mora unaprijed najaviti.

Igrači ne mogu naknadno bodovati ono što su zaboravili, osim ako im to ne dopusti suigrač (u slučaju kad igra više igrača, na naknadno bodovanje moraju pristati svi igrači).

U slučaju da ima više zainteresiranih za istu igru, a ona je namijenjena za manji broj igrača - igraju prvo oni koji su se prvi najavili za igranje putem e-maila klublabirint@net.hr

Ista kombinacija igrača ne može dva puta u jednom danu igrati turnir u istoj igri.

Varanje u igranju ili «nesportsko» ponašanje biti će sankcionirano:
-oduzimanjem dijela bodova u tijeku igre
-oduzimanjem dijela bodova na kraju igre
-oduzimanjem svih bodova na kraju igre
-oduzimanjem prava na sudjelovanje na turnirima na razdoblje koje odredi predsjednik kluba <

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.04.2008.

Scrabble adict

Image Hosted by ImageShack.us

ilustracija odobrena za objavu na blogu direkt od od autorice Debbie Ridpath Ohi - thnaks!

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 05.04.2008.

LABIRINT

Ime za klub inspirirano je filmom Labyrinth Jima Hensona, snimljenim 1986., koji je za izvršnog producenta imao Georga Lucasa, a u ulozi kralja goblina bio je David Bowie.
Ima više značenja labirinta kroz povijest, no neću sad daviti s time nego evo mali osvrt na labirinte u stolnim društvenim igrama.

Image and video hosting by TinyPic
"For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great..."

Popriličan broj stolnih društvenih igara u imenu nosi u sebi riječ labirint! Čak 23 igre, od kojih je jedna porijeklom s Krete i datira oko 1000 g.p.K. - današnja verzija ove igre zove se Minotaurov labirint, igra se bacanjem kockica i namijenjena je za 2-4 igrača. Većinu igara izdao je njemački Ravensburger, pa tako i "Labyrinth" iz 1986. (nema veze s Hensonovim filmom!) koja je namjenjena djeci od 8 godina na više (ma igraju to i manji klinci, mada ima i verzija za od 5 na više ako vam je klinac bedast:)). Igra je za 2 do 4 igrača i može se naći i kod nas u dućanima.
Image and video hosting by TinyPic
Ravensburgerov Labyrinth

Među mnogima zapela mi je za oko ova igra iz 1970. koju mislim svi znaju, a u kojoj je cilj metalnu kuglicu provesti što dalje kroz labirint pun rupa - nije baš društvena igra jer ju igrate sami, a zna i dobro naživcirati (ima je za kupiti i kod nas).
Image and video hosting by TinyPic

Među ove 23 našla se i jedna pod imenom The Lord of the rings Labyrinth - no tematski jedino što povezuje ovu igru s knjigom Tolkiena su likovi i teško da će se svidjeti fanovima ove trilogije (ili će se možda svidjeti samo njima?). Naravno i prema filmu "Labyrinth" Jima Hensona napravljena je igra Labyrinth the mystical maze game za 2-4 igrača, koju bih jakoooo rado posjedovao.
Image and video hosting by TinyPic
na kutiji se nalaze likovi: Ludo, Hoggle i Sir Didymus

U većini igara s tematikom labirinta moguće je mijenjati izgled labirinta, jer je mapa na kojoj se igra sastavljena od pločica. Tako je i u ovoj prikazanoj na slici dolje
Image and video hosting by TinyPic
Master Labyrinth (1991)

Dungeons & Dragons Computer Labyrinth Game??? Nije kompjuterska nego ima elektroničku ploču koja je osjetljiva na dodir, a zvuk koji stvara omogućuje vam da locirate gdje se nalazi zid labirinta (svakim novim igranjem mijenjaju se pozicije zidova). Igra je iz 1980. za 1-2 igrača.
Image and video hosting by TinyPic

Niti jedna od ove 23 igre nije stekla neku slavu ili veliki interes kod ljubitelja stolnih društvenih igara, što ne znači da se Ravensburgerov Labyrinth ne prodaje dobro niti da neka od njih vama ne bi bila omiljena igra, a možda i nabavim koju za klub kad se već zove LABIRINT!

- 18:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


e-mail: studiospektar@gmail.com

kontakt mob: 091-8865-918
-----------------------------------
WE DON'T STOP PLAYING BECAUSE WE GROW OLD,
WE GROW OLD BECAUSE WE STOP PLAYING