KUNG FU



Rekli su mu na SOOVP tečaju da ta riječ zapravo znači " uporna, dugotrajna praksa". I da treba naučiti držati prljave čarape podalje od čistih, koje pak treba uredno sortirati i određenim preciznim slijedom pokreta smotati u zavežljaj, da mora zapisivati telefonske brojeve u notes i što je najvažnije - svakog trena kontrolirati svoje misli te čupati van one loše i negativne.
Poput korova.
Baš su se tako izrazili.Poput korova. Zamišljao je svoje misli kao bujajuće biljke mesožderke u ekstazi probave nepreznog komarca.
I još su rekli da treba raditi bez obzira na inspiraciju i napisati napokon priču za natječaj. Naglasili su važnost toga da je se tamo i pošalje.
A to je bio tek prvi dan i prva lekcija iz samosavladavanja svega čega se grozi u programu " Novi život", na tečaju za SOOVP ( samoograničavajuće osobe visokog potencijala) na koji ga je nagovorila djevojka, anđeo koga je volio i zbog kojeg je podnio prvu vizualnu šaku u želudac kada je vidio da su voditelji dva ulizana Amerikanca, sa umjetnim zubima blještave bjeline, u kravatama uredno zataknutima u pulover na rombove i hlačama speglanima na crtu.
Cijelo vrijeme su se polaznicima obraćali tonom baptističkih svećenika, neprestano dižući ruke u zrak i stiskajući šake kao da su upravo podavili sve unutarnje mentalne sabotere i naslagali ih pod noge poput žrtava genocida.
I sada njima pokazuju trik.
Rekli su mu još da nipošto ne smije ostavljati svoje priče napisane dopola i da je nelogično, bizarno i destruktivno " puštati ih da se same pišu" i promatrati u ciktavom zadovoljstvu utjecaj urnebesnih meandara, paralelnih tokova, podzemnih voda i atmosferskih prilika na njihov tijek.
A oni su znali o čemu pričaju jer su bili svjetski uspješni autorski dvojac self- help priručnika za SOOVP.
Samoograničavajuće Osobe Visokog Potencijala.
( " Samozadovoljni Oktopusi Velikih Penisa") načrčkao je u svoj notes za zapisivanje telefonskih brojeva koji je dobio drugoga dana tečaja kao nagradu i stimulaciju što se Samo Taj Dan držao svih pravila koje je prethodnog dana naučio.
Gledao ih je sa nevinim smiješkom kada su objašnjavali drugu lekciju koja se ticala usvajanja seta uljudnih fraza za uspostavljanje uspješne socijalne interakcije nakon što su ga testom ličnosti koji su proveli na kraju prvog dana detektirali kao SOOVP sa sociopatskim poremećajem.
Misli su mu odlutale kada je po peti puta čuo da treba dizati obrve pri kraju sugovornikove priče, suosjećajno kimati glavom, nježno ga dotaknuti po nadlaktici i ponoviti zadnje tri riječi ( " Oh, your mother ?"), ako već ne zna kako ih parafrazirati.
Sjetio se biografije Roberta M. Pirsiga, autora kultne knjige : " Zen i umjetnost održavanja motocikla" koji je prema vlastitom priznanju elaboriranom u svojoj drugoj knjizi : " Lila" završio u umobolnici jer je prestao dokumentirati stvari.
Na kraju je završio pobrčkanog ideniteta u nekom atipičnom obliku likantropije u kojem je samog sebe oslovljavao imenom lika iz " Zena". Vuk.

Nakon što je svojim mentorima predao pola svoje nove priče rekli su mu da je dobro i gramatički relativno ispravno, pohvalili su ga da napreduje tapšući ga po leđima , pohvalili ga za uloženi trud i savjetovali da skrati rečenice.
Upozorili su ga na neizbježnu krizu koja će uslijediti kada prevali više od pola posla i trijumfalno zapali cigaretu koju nije taknuo tri mjeseca ( a koja nije ni pisao ).
To ga je zbog nečega sjetilo na drugog dragog loonya iz rodnog gradića.
Taj je prolupao na zadnjoj godini trećeg faksa koji je istodobno polazio kada je improvizirao cijeli seminarski rad te nakon upisane petice i kolektivnih ovacija na zamolbu da preda rad podnio - prazan papir.
Sjetio se zatim redom : Azre, Anastazije, Catme, Johnnya, Darka i Triggera.
Pokušao se ne rastužiti na uspomenu na njih.
Pokušao se ne nasmijati šeretski na sve štoseve za koje su izveli, niti osjetiti ponos zbog toga što mu se činilo da je bio živ kada su bili zajedno, zaštićeni krugom svojih internih šala i jezika koji su sami smislili kao sustav kodnih znakova sporazumijevanja.
Svakoga od njih stvarnost je naposljetku sodomizirala ne okrunivši njihovu ludost obećanjem iz Biblije da će doći dan kada će ta ludost biti shvaćena kao mudrost već su svi redom završili u nekoj ustanovi zatvorenog tipa, a on nije vidio bitnu razliku između zatvora i banke.
Bolnice i službeničkog ureda u Općini.
Neke su bile bolje isključivo zato što se u njima odumiralo brže.
Pokušao je završiti priču koja je trebala stati na dvije kartice, bez gorčine i predbacivanja da ne uspijeva napisati ništa životnije od karaoke bestsellera " Novi život".
Zvršio je priču formalno i naglo jer su mu senzorni sustav preplavili dojmovi iz noćašnjeg sna u kojem je beskrajno dugo pio vodu ne utaživši njome žeđ.
Sjećanje na san i senzorne nuspojave uzokovale su napadaj tjeskobe, a onda se sjetio vježbe Ujai disanja sa tečaja udruge " Umijeće življenja " na koji je išao kada je hodao s Asjom.
Stoički je šmrcnuo, osjetio nekakav blesav, stidljivi ponos i prisilio se napisati posljednjih šest riječi.





09.01.2008. | 16:22 |
2 K | P | # | ^


<< Arhiva >>


Listopad 2014 (5)
Rujan 2010 (1)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (5)
Rujan 2008 (9)
Kolovoz 2008 (6)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (14)
Ožujak 2008 (14)
Veljača 2008 (23)
Siječanj 2008 (32)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (29)
Listopad 2007 (20)
Rujan 2007 (36)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



da ili ne?


Opis bloga


nuclear


Linkovi


Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr



Virtualnu kavicu pijem sa:

Mirisne misli

Ska!Ska!

dakini.Lala

Mene goli kurac vodi

Vadimastok

Kalthir

Propheta Nemo

Nemanja

Pametni Zub

Pooka

Vertebrata

Kap

eho ega

Dolphina

Odmak

Sijač luda

Xiola

Inhibitor









ajfekt

kruzsok






Usvojite nova pravila komentiranja :

Udahnite duboko.
Zamolite svoje osobno božanstvo
za sposobnost pismenog izraza Uvida koji će uslijediti.
Pročistite grlo i iz abdomena izgovorite jedno duboko
: " Hmmmmmm".
Ako vam to pomaže razgolitite se
i zauzmite pozu Rodinovog
" Mislioca".
Ne igrajte se sa spolovilom.
Odselite se od roditelja ako imate više od 35 i radno ste sposobni.
Na psihofarmacima smije komentirati samo pooka.
Spremni ?






Basta!