Ateizam

ponedjeljak, 13.02.2006.

Kome smetaju vegetarijanci?

Image Hosted by ImageShack.usU svijetu kršćana postoji nelogična averzija prema vegetarijanskom načinu prehrane. Uobičajeni argumenti za to naleze se u propagiranju vegetarijanstva kod nekih religija sa dalekog istoka. Kako su religije te koje veličaju razlike, a ne sličnosti, to je dovoljno da većina kršćana u tome vidi nešto loše.
Vegetarijanstvo bi po svemu sudeći trebalo gledati kao civilizacijski odmak od divljaštva, jer moderni čovjek, za razliku od naših predaka, ima mogućnost izbora. Čudimo se svijetu u kojem se stalno iznova prolijeva krv i vode ratovi, a nismo pritom svjesni da se puštanje krvi duboko proželo kroz naš način življenja – i nismo ga spremni odbaciti. Čovijek bi trebao odbaciti tradicionalni način gledanja na život, jer život postoji u bezbroj oblika, a neki od njih su neodoljivo slični ljudskom. Sve životinje koje koljemo imaju 4 uda, srce, pluća i želudac, dišu zrak, piju vodu, pare se i odgajaju potomstvo, a mi u tom klanju ne vidimo bezdušno ubojstvo. Ubijamo zato što znamo da nećemo biti kažnjeni, i zato što ubijaju i drugi. Ubijamo zato što to dozvoljava ljudski zakon, a kunemo se u božji. Iz istog razloga idemo u ratove, a tvrdimo da nismo ubojice.
Osobno nisam vegetarijanac, iako bih želio biti. Čak sam nekoliko mjeseci pokušavao – koja laž! To je isto kao i pokušati prestati pušiti i «ne uspijeti».
Smatram da je jedina nada civilizacije u promjenama, a ne u tradiciji, pa bi stoga trebali u ovom bogatstvu različitih kultura pronaći ideje za nove poglede na svijet i imati snage priznati drugome da je bolji od nas. Trebali bi u različitostima vidjeti bogatstvo ideja, a ne prijetnju vlastitoj zatucanosti, jer ako naša majka jede meso to ne znači da je to plemenito. Trebali bi prihvaćati nove puteve, jer njihovo je odbacivanje pobjeda našeg ega.
Tradicionalno je u duhu kršćanstva biti milostiv, a za to nam ne trabaju jači i bolji, već jadniji i slabiji. Iz tog razloga je kršćanstvo dobra platforma za taštinu i osjećaj moći. Ipak, želimo li spoznatii istinske vrijednosti, moramo biti dovoljno realni da priznamo sebi da smo mi ti kojima je potrebna pomoć.
Za kraj bih rekao da ne postoji niti jedan podatak da je Isus Krist ikada jeo meso, ali on je za razliku od nas bio milostiv. Krist vam se nije ukazao da mu se divite i prolijevate krv u njegovo ime, već da živite kao što je živio on!

- 20:37 - Komentari (34) - Isprintaj - #