Komentari

ateizam.blog.hr

Dodaj komentar (34)

Marketing


  • Pseudoblog

    eh vidis na mene je majka dobro utjecala... oboje ne jedemo meso, zato nas ostatak obitelji malo čudno gleda.. posebno religiozna baka :D

    avatar

    13.02.2006. (21:25)    -   -   -   -  

  • durica

    A zakaj ti nije uspijelo postati vegetarijanac? Jel zato kaj voliš jesti meso ili zato kaj uživaš u klanju nedužnih životinjica i proljevanju njihove krvi?

    avatar

    13.02.2006. (21:30)    -   -   -   -  

  • shosannadreyfus

    Vegetarijanstvo nije izum ni odkriće modernog čovjeka, naprotiv ono je prisutno od naših prapočetaka, pa je tako npr. Pitagora koji je živio u 6. stoljeću p.n.e. bio vegetarijanac. I sama rječ vegetarijanac (lat. hom vegetus), označava zdravu osobu. A kako sam ja vjernik, to sam na ovu temu slobodna posuditi neke misli iz Sarog zavjeta, pa tako u Knjizi Postanka, kad je Bog stvorio čovjeka stvorio je i biljke za koje mu sugerira da ih koristi u prehrambene svrhe; a istovremeno mu prepušta gospodarenje svim životinjskim svijetom. Kad je čovječanstvo u svom hodu počelo s konzumiranjem mesa, nije mi poznato i o tome ne bih ni govorila. Vjerovatno se to dogodilo iz potrebe za promjenom prehrambenih navika iz ovog ili onog razloga. Današnje civilizacije u većini konzumiraju meso (i ja pripadam onima koji jedu), rijetko se pitamo da li je to zdravo i činimo li nekom živom biću zlo uzgajajući ga za hranu. A ako se baš to i zapitamo: evo ja pitam sebe i tebe nisu li i biljke žive i nemaju li i one životne cikluse, pa ako je pozitivan odgovor, onda te pitam da li i one osjećaju bol?

    avatar

    13.02.2006. (21:37)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Zanimljiv tekst, to si prepisao od nekud?

    avatar

    13.02.2006. (21:56)    -   -   -   -  

  • Ateizam

    @ Dorice, zato što sam slab, ali ojačat ću. @feby, ja ne vjerujem u Adama i Evu, pa smatram da je čovjek oduvijek jeo meso. Što se tiče Biblije, tamo štošta piše što vjernici ne prakticiraju. @Bugenvilija, to što ti kažeš da ti je zanimljivo, u stvari nema nikakvu težinu.

    avatar

    13.02.2006. (22:07)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Nema ni tvoj tekst baš neku težinu, pa si ga unatoč tome napisao.

    avatar

    13.02.2006. (22:55)    -   -   -   -  

  • mačjimonolozi

    Opet me evo :) . Ispravka majušna: nije istina da u kršćanstvu postoji averzija prema vegetarijanstvu. Službeni stav je po ovom pitanju neutralan, i tvrdi da vegetarijanstvo samo po sebi nije niti dobro niti loše. @feby, uzmemo li i zapovijed " ne ubij" u malo širem smislu, plus mirnu i vegetarijansku prirodu Raja, nalazimo se stvarno na skliskom terenu što se tiče SZ. Nigdje ne piše striktno" Ne ubij čovjeka". @Ateizam, čovjek nije oduvijek jeo meso, bez obzira na Adama i Evu. Prešao je na mesožderstvo u trenutku kada je to odigralo važnu ulogu za spuštanje grkljana i oblikovanje govornih organa. Da nije toga, možda bismo se danas sporazumijevali mimikom i neartikulirano. Ne mogu reći da bi to u svim slučajevima bilo na štetu :) . No to je bilo tada- nekada smo i hodali na sve četiri, pa ne znači da i sada trebamo puzati. Kao čistokrvna katolkinja, moram se pohvaliti da sam vegetarijanka već 6( slovima: šest:) mjeseci! Aha! :) Nitko mi od vrlog svećenstva nije to spočitnuo, niti uvažio na ispovijedi, niti govorio protiv toga. Poznato je ipak da je Krist jeo ribu. Stoga blaženi NZ miče religiozne porive kršćanskog vegetarijanstva. Oni su čisto humani. No nikako ne podrazumijevaju averziju, iako nama vegetarijanstvo nije nikada bilo izričito i eksplicitno propovijedano. Ma, kršćanstvo je baš super :)

    avatar

    14.02.2006. (00:57)    -   -   -   -  

  • Ateizam

    Wiskas, to da vegetarijanstvo nije niti dobro niti loše, je dokaz zagovaranja tradicije pod svaku cijenu. Tašta katoliočka crkva ne želi priznati plemenitost izvan nje same. Vegetarijanstvo je plemenito i ti si samim tim plemenita. Što se pak tiče Isusa, on je sa tim ribama nahranio druge, ali nigdje ne stoji da ih je sam jeo. @Bugenvilija, pročitaj svoja dva komentara, a onda se vrati na prvi - takvu sam te vidio i kad sam nabasao na tvoj blog. Akcija - ego - reakcija. Napisao ili prepisao? Zanimljivo ili dosadno? Što te to tjera da čitaš ono što ti draži živce? Da li je to možda potreba za izbacivanjem frustracije nastale viškom muških hormona kod tebe, a manjkom kod supruga ili je to genetski?

    avatar

    14.02.2006. (06:12)    -   -   -   -  

  • celestar

    Da, biti vegeterijanac je jako plemenito i dobr. No, kako onda doći do nekih mesanih bjelančevina koje su navodno čovijeku kao svejedu potrebne? možda bi odgovor bio u biotehnologiji npr. kloniranju mišićnog tkiva nekih životinja. Izvuče se par stanica koje se stave na neku hranjivu podlogu, stanice se u povoljnim uvijetima razmnožavaju svakih 15 min. Kad dosegnu veličinu odreska stavimo ih u tavu i mljac. Naravno ostavimo par stanica i za idući odrezak. Neznam da li je to još moguće ali mi se to čini kao dobra alternativa klanju, jer tako je vuk sit i koza cijela.

    avatar

    14.02.2006. (07:11)    -   -   -   -  

  • celestar

    Eh, da zaboravio sam . Sviđa mi se tvoj blog pa sam si ga stavio u favoritese. Na osnovu onoga što sam pročitao čini mi se da imamo slična razmišljanja.

    avatar

    14.02.2006. (07:15)    -   -   -   -  

  • Pseudoblog

    @celestar - soja je dovoljna ;-) trust me

    avatar

    14.02.2006. (12:29)    -   -   -   -  

  • mačjimonolozi

    @Ateizam, nije sve baš tako jednostavno. Vegetarijanstvo može imati razne motive, i biti itekako povezano s vjerom u reinkarnaciju, što je protivno uskrsnuću, pa se ne može dočekati baš raširenih ruku. Nema to veze s taštinom. Dok mi( kršćani)postavljamo čovjeka kao vrhunac stvaranja, i dajemo mu najveću vrijednost kao stvorenju, nije svugdje tako. I opravdano se( u našoj filozofiji) postavlja pitanje: ako se odričemo tolikog gušta i luksuza kojeg imamo u okusu mesa kako bi životinja mogla živjeti, koliko se žrtvujemo i brinemo da bi živio čovjek? Jesmo li jedine životinje koje prednost daju drugoj vrsti naspram svoje? A to nije u kršćanskom duhu. Plemenitost je puno širi pojam od vegetarijanstva. Po pitanju Krista smo ipak u pat- poziciji, jer u prvom stoljeću se nisu vodili blogići, i on nije sastavio svoj jelovnik. No prosto je teško vjerovati da bi jedan tako važan stav ostao nedorečen, i da bi Krist suprotno svojim uvjerenjima dijelio ribice, jer hej, koje ubojstvo više manje, kao da je bitno. To što ne piše da je jeo meso ne može biti argument. Jer ne piše niti da je hodao na dvije noge, pa nitko nije zaključio da kršćani trebaju skakutati po ulicama na samo jednoj.

    avatar

    14.02.2006. (12:37)    -   -   -   -  

  • Alomnezija

    "Da li je to možda potreba za izbacivanjem frustracije nastale viškom muških hormona kod tebe, a manjkom kod supruga ili je to genetski?" LOL, skidam kapu, majstore :)

    avatar

    14.02.2006. (12:47)    -   -   -   -  

  • teatar apsurda

    whiskas i celestar niste upuceni.kao prvo sve hranjive tvari mesa postoje u biljkama pa tako i bjelancevine.samo treba malo pogledat u nutricionisticki prirucnik neke vrste. kao drugo isus krist je nahranio druge s ribom i kruhom jer je to sve sto je imao a moralno je opravdano jesti meso onda kad ti prijeti umrijeti od gladi tj. kad moras birati izmedju sebe i neke zivotinje.u danasnjem svijetu nemamo to moralno opravdanje.jos je manje sto postoje i vitamini u bocicama. dakle whiskas nemas argument.ni celestar. stvar u suzdrzanom stavu je ta da je crkveno ucenje to da zivotinja nema dusu pa nije u sferi u kojoj se moze primijeniti milosrdje no kako bi se danas cinilo nehumano imati antivegeterijanski stav koji bi podrazumijevao krvolocnost onda su suzdrzani.a uostalom tu je i mesna industrija. covjek je svejed ali vecinu mesa crijeva tesko ili nikako ne probavljaju. mogao bi jos o tome al o ovoj temi vise zna moja najbolja prijateljica... mir s vama

    avatar

    14.02.2006. (18:17)    -   -   -   -  

  • zgdnevnik

    Ja sam čuo da ljudima trebaju neke aminokiseline koje nisu biljnog porjekla pa...

    avatar

    14.02.2006. (18:48)    -   -   -   -  

  • hemp

    Kako nisi uspio? Možda nisi pronašao dovoljno dobri substitut. Uzmi si neki vege kuharicu, ima jako dobrih stvari ili možda onu od sljedbenika Krishne, imaju jako dobru hranu.

    avatar

    14.02.2006. (20:08)    -   -   -   -  

  • mačjimonolozi

    @orwell, pa prosvijetli :) me ako nisam upućena. Nije li Krist pomogao jednom apostolu u lovu na ribice malene, i rekao mu na koju stranu da baci mrežu? Nije li u košarici u kojoj su bile dvije ribe bilo i pet kruhova? Pa kako onda nije imao s čime, nego samo s ribom? Nije li pisano da je grijeh ono što iz usta izlazi, a ne ono što u njih ulazi? ( bez perverznih insinuacija :) ( Mt, 15, 11- 12, 17- 20) . Ne kažem da imam argument za mesnu prehranu, kažem da ne priznajem argument vegetarijanstvu u ime Krista. Što se tiče duše kod životinja, da, tako je- ne smatra se da imaju dušu. Svaki način prehrane ima svoje prednosti i nedostatke. Činjenica jest da možemo preživjeti bez mesa, i da životinje osjećaju bol. Dovoljan razlog za mene da jedem krumpir.

    avatar

    14.02.2006. (20:25)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    ljudskom tijelu je meso potrebno, i točka. Meni je jako žao zbog tog svog klanja, ali ne želim se razboliti. Kad tehnologija opisana u komentarima bude komercijalizirana, prijeći ću na takvo meso. Do tada, jedem miješanu hranu, kako je najzdravije. Pitajte bilo kojeg biokemičara, isto će vam reći.

    avatar

    14.02.2006. (21:52)    -   -   -   -  

  • Ateizam

    Wiskas, pa to i govorim. Ja smatram da nitko nema dušu - niti životinje, niti ljudi. Uopće, što se tiče ove teme, nemam ti što reći, već se pokriti ušima. Djela su mnogo bitnija od riječi, a tvoja djela govore za sebe. @Endi, nisi u pravu. Svi mogući zdravstveni problemi dolaze od životinjskih masnoća i visokih temperatura spravljanja hrane, a toga kod vegetarijanstva nema. Ipak, ako jedeš bezmesnu hranu, moraš paziti da sakupiš sve potrebne sastojke, jer kod mesa ih je skupila životinja koju ti jedeš. Takvi smo samo zato što je lakše žderat nego jesti.

    avatar

    15.02.2006. (06:28)    -   -   -   -  

  • Christinnaa

    svaka čast na razmišljanju, ja sam inače ateist

    avatar

    15.02.2006. (11:05)    -   -   -   -  

  • mačjimonolozi

    @Ateizam, ma jesi siguran? Pa ne može biti da se slažemo. Negdje smo se sigurno zabunili :) .

    avatar

    15.02.2006. (11:21)    -   -   -   -  

  • teatar apsurda

    a cuj bibiliju su pisali ljudi i to stotinjak godina nakon krista .. a uostalom price su alegoricne ... cisto sumnjam da je onda bilo vegeterijanaca jer su ionako ljudi cesto bili gladni ...onaj citat s ustima se odnosi na cinjenicu da je zidovima zabranjeno jest neku hranu pa je to jedna od jasnih distinkcija izmedju dvije religije ...eto ..mesojedima preporucam knjigu od petera singera "oslobodjenje zivotinja" ... a i drugima

    avatar

    15.02.2006. (12:14)    -   -   -   -  

  • crnakošulja

    Jebem ti mater komunističku!

    avatar

    15.02.2006. (21:29)    -   -   -   -  

  • OzzY

    Priroda nas je stvorila, odnosno evolucija da smo svejedi, jel vi očekujete od tigra da bude vegetarijanac? On ima takav prehrambeni organizam da ne može konzumirati ništa osim mesa! Jel sad on loš što ne može preživjeti a da ne ubije životinju. Dakako priroda nas je stvorila i da se znamo braniti, ali odabrala je krivo biće za najpamet (Čovjek). Npr. mnoge lovine ovih mesojeda su ili brže od njih itd. ali i ovi imaju sposobnosti lovljenja, pa tu se radi i ko je mudriji! Nego, priroda nas je stvorila da možemo jesti meso, onda ga jedimo, jer kao što znate meso ima proteina i još nekih stvari bitnih za čovjekov razvoj. Ne vidim smisao vegetarijanstva? Dakako vi budite to kaj jeste i kaj želite biti, ali ja iznosim svoje činjenice!

    avatar

    16.02.2006. (00:47)    -   -   -   -  

  • Ateizam

    Ozzy, hrvatski tigru, ovdje uopće ne govorim o mesu, već o životinjama. Što se tiče mesa, vjerujem da ljudskog mesa ima najviše na planeti - misliš li da je i to prirodno?

    avatar

    16.02.2006. (05:36)    -   -   -   -  

učitavam...