....may the force be with you..

utorak, 29.11.2005.

Morska blitva

Duž naše jadranske obale – na pjeskovitom tlu – raste i divlja morska blitva. Od nje se koriste listovi priređeni sami ili još češće kuhani s krumpirom i začinjenim češnjakom i maslinovim uljem, a jestiv je i korijen u kojem ima dosta škroba i šećera, a može ga se kuhati ili peći poput korijena pastrnaka ili krumpira. Od divlje je blitve uzgojen također čitav niz biljaka koje sijemo u našem vrtu ili na poljima: pitoma blitva, cikla, krmna repa, ali i šećerna repa.

- 09:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.11.2005.

..........................

Blitva pod uljem
Potrebno je:


* blitva
* sol i biber
* ulje
* malo cesnjaka ( bijelog luka)



Priprema:

Blitva se opere,odreze korijenje i suvisni listovi. Pri dnu lista treba ostaviti komadicak korjencica i razrezati ga uzduz.

Blitva se stavi kuhati u obilatu kupucu vodu u dubokom lincu, jer tako ne izgubi lijepu zelenu boju.Pri kuhanju moze lonac biti otkriven. Kad provri posoli se. Kuhana blitva se ocijedi, prelije ulje ( najbolje maslinovim) zabiberi i doda sitno seckani cesnjak. Tada se pokrije i ostavi pokriveno do posluzivanja.

Blitva se sluzi kao prilog ribi ili bilo kojem drugom mesu.



- 23:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

....

Blitva s krumpirom

Sastojci

1 kg blitve
1 kg krumpira
malo soli
2-3 češnja češnjaka
1-3 žlice ulja, po želji maslinovog

Priprema

Na kocke rezani krumpir stavite kuhati u malo slane vode. U međuvremenu proberite, operite i na 1 centimetar široke rezance narežite blitvu. Kad je krumpir skoro kuhan, dodajte mu blitvu i neka sve zajedno kuha desetak minuta. Na ulju svijetlo zažutite češnjak, pa začinite blitvu i krumpir. Neka još malo prokuha. Dotjerajte okus, malo izgnječite krumpir i poslužite.
Jelo možete prirediti gušće i poslužiti kao prilog uz ribu ili kuhano meso ili rjeđe tako da se jede žlicom.


- 23:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

..........................

Blitva sa šunkom i jajima


Sastojci

1 kg blitve
20 dag šunke, vratine ili sličnog
6 jaja
1 žlica ulja
sol, papar

Priprema

Očistite i operite blitvu. Narežite je vrlo sitno. Na ulju propržite na kocke rezanu šunku, dodajte joj blitvu i malo miješajte dok ne pusti vodu. Kuhajte dok ne ispari sva voda. Dotjerajte okus. Jaja istucite u posebnoj posudi, ulijte u blitvu i miješajte dok se ne ispeku.

- 23:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>