Arhangel

20.10.2008., ponedjeljak

Presuda

Mediji upravo objaviše vijest da je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno na 32 godine zatvora osuđen Luka Pezelj, ubojica mlade djevojke Kristine Šušnjare iz Trilja. Pezelj je osuđen za zločin koje se dogodio početkom tekuće godine. Bit će zanimljivo osluškivati reakcije javnosti i čuti i pročitati medijske komantare na ovu presudu.
Presuda od 32 godine zatvora, premda je još uvijek nepravomoćna, daje naslutiti da je pravosuđe odlučilo pokazati zube pravde i okrutan zločin kazniti vjerojatno maksimalnom mogućom kaznom. Na prvi pogled se čini da čovjek na spomen tako velike kazne za tako okrutno ubojstvo osjeća određenu satisfakciju. Takav je osjećaj potpuno razumljiv u društvu u kojemu se ubojice, kriminalci i pripadnici mafijaških klanova praktički bez posljedica izvlače ispod sječiva najtežih optužbi i „najsigurnijih“ optužnica. U tom smislu kazna za Luku Pezelja dođe kao određena vrsta melema za ranu koje su i društvu i pojedincu nanijele nepravde korumpiranog pravosudnog sustava. Pa ipak, jesmo li zaista zadovoljni i je li pravda konačno došla na svoje ili je ovdje tek riječ o iznimci u moru slučajeva koji nikad nisu dobili sudski epliog ili je on bio toliko licemjeran da je vrijedan prijezira i našeg zgražanja!?
U slučaju ubojstva Kristine Šušnjare dakako da je pravda zadovoljena. Ishodom suđenja s pravom najzadovoljnija može biti obitelj pokojne Kristine jer je nejzin ubojica kažnjen s preko 30 godina zatvora. Koliko će od toga zaista odslužiti, ostaje za vidjeti. Obitelji Šušnjara nitko ne može vratiti njihovo dijete, ali sada ipak imaju kakavu-takvu satisfakciju, duševnu zadovoljštinu što je ubojica njihove kćeri kažnjen.
Ipak, kao da se nad presudu Luki Pezelju nadvilo zlokobno pitanje je li ovdje tek riječ o mladiću bolesne svijeti i savjesti nad kojim je država i pravosuđe treniralo strogoću, ili je zaista riječ o pravednoj kazni razmjernoj počinjenom zločinu!? Skloni smo vjerovati mišljenju psihijatrijskih vještaka koji su Pezelja proglasili uračunljivim s obzirom na počinjenje zločina i sudski postupak kojemu je bio podvrgnut. Ipak, s obzirom na sve okolnosti zločina kao i na jalovo stanje u našem pravosuđu, nije li broj od 32 godine izrečene kazne svojevrsna zadovoljština javnosti za sve neuspjehe, blamaže i dvolične postupke našeg pravosuđa u nizu slučajeva u kojima je mater Pravda izvukla deblji kraj!?
Zapitajmo se što bi bilo da Luka Pezelj kojim slučajem nije bio siromašni mladić iz socijalno ugrožene obitelji iz okolice Trilja, zamislimo da je to sin dobrostojeće, tajkunske obitelji iz nekog drugog kraja čiji bi roditelji bili bliski nekoj od vladajućih stranaka i izdašni donatori njhovih predizbornih kampanja... Zamislimo samo; bi li i tada Luka Pezelj prošao isto!? Bi li i tada Luka Pezelj također bio osuđen na 32 godine zatvora i obilježen kao monstrum kriv za sva zla s kojima naš pravosudni sustav nije mogao (ili nije htio!) obračunati!? Kad je sin lokalnog moćnika u Makarskoj prije nekoliko godina divljački vozeći bez vozačke dozvole na zebri pregazio dvije djevojčice, isto je pravosuđe koje je Pezelja osudilo na 32 godine zatvora, makarskom ubojici dalo smiješno malenu kaznicu uz službeno obrazloženje da taj momak „potječe iz ugledne obitelji“. Zatim je taj isti tip poslan na školovanje u Austriju. Njegove su žrtve poslane u grob.
Da i Luka Pezelj „potječe iz uglerdne obitelji“, bi li bio osuđen na kaznu koja mu je danas izrečena!? Ili bi i on bio poslan na školovanje u neku stranu zemlju i bi li majčica Pravda opet izvukla deblji kraj kao toliko puta do sada kada je o našem pravosuđu riječ!?

<< Arhiva >>