ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJANEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

utorak, 16.06.2009.

Depresija iz analize krvi


Depresiju je moguće dijagnosticirati pomoću novog testa krvi, pokazuju istraživanja. Stručnjaci se slažu da je depresija najbolnije životno iskustvo s kojim se možete suočiti.

Pomoću novog testa krvi mogu se dijagnosticirati i psihičke bolesti, poput depresije, pokazuje novo medicinsko otkriće danskih znanstvenika. Sve se obavlja brzo i jednostavno.

Depresija nije samo jedna od najranije opisanih bolesti u povijesti medicine, već je i među najčešćim psihičkim poremećajima današnjice.

"U slučaju depresije pogođen je određeni broj gena koji postaju "lijeni", a novom metodom se mogu izmjeriti", rekao je Peter Hongard Andersen, potpredsjednik istraživačkog centra Lundbektaju.

Pacijenti smatraju da je ova metoda pravi način da se bolest otkrije u ranoj fazi.

"Da mi je napravljen test krvi i rečeno da imam depresiju, bila bih mnogo ranije liječena i imala bih potpuno drugačiju predstavu o bolesti", objasnila je pacijentica Roza Naduk Egede.

Većina stručnjaka se slaže da je depresija najbolnije životno iskustvo sa kojim se može suočiti.

Jes Gerlah, konsultant u Fondu za mentalno zdravlje kaže da liječnici sada imaju mogućnost da postave dijagnozu, ali ne misli da se ovom metodom mogu utvrditi svi tipovi bolesti.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati drugi zdravstveni problem na planeti.

Izvor: stetoskop.info
Objavljeno: 30.05.2009
prilagodba hrvatskom jeziku by Renči

O čemu dalje želite čitati?

...

- 14:57 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

ponedjeljak, 08.06.2009.

Potrošnja antidepresiva nije u porastu, već je u padu


Ponukani napisima u medijima da je u veljači 2009. potrošnja antidepresiva u Republici Hrvatskoj porasla za 30% te da takav porast ukazuje na alarmantno psihičko stanje nacije, istražili smo je li objavljena informacija vjerodostojna ili se radi o još jednom senzacionalističkom članku kojeg su bez provjere činjenica prenjeli mediji.

O lijekovima

S obzirom da se u objavljenom članku spominju pojmovi - antidepresivi, lijekovi za smirenje, anksiolitici i dr. donosimo nekoliko kratkih informacija o lijekovima koji se upotrebljavaju u liječenju psihičkih poremećaja.

Antipsihotici su lijekovi čiji se najvažniji učinak očituje u otklanjanju sumanutih ideja i halucinacija, reorganizaciji psihičkih funkcija i omogućavanju povratka psihotičnog bolesnika u stvarnost.

Anksiolitici su lijekovi koji otklanjaju napetost, tjeskobu, strepnju i strah.

Hipnotici olakšavaju uspavljivanje i omogućavaju spavanje, a primjenjuju se u liječenju nesanice.

Psihostimulansi stimuliraju središnji živčani sustav povećavajući razinu budnosti i psihomotoričku aktivnost, dok na periferiji živčanog sustava izazivaju simpatikomimetičke učinke.

Antidepresivi su lijekovi vrlo različite kemijske strukture s raznovrsnim mehanizmima djelovanja i kliničkim učincima, a zajedničko im je da otklanjaju simptome depresije.

Podaci o prodaji lijekova

Prema podacima dobivenim od tvrtke IMS Helath - IMS Adriatic d.o.o. prodaja antidepresiva, antipsihotika, anksiolitika te hipnotika i sedativa u Republici Hrvatskoj se u proteklih pet mjeseci kretala kako slijedi:

Antidepresivi:

* listopad 2008. - 149.618 pakovanja
* studeni 2008. - 138.013 pakovanja
* prosinac 2008. - 160.648 pakovanja
* siječanj 2009. - 138.475 pakovanja
* veljača 2009. - 127.366 pakovanja

Antipsihotici:

* listopad 2008. - 137.804 pakovanja
* studeni 2008. - 120.406 pakovanja
* prosinac 2008. - 143.395 pakovanja
* siječanj 2009. - 130.396 pakovanja
* veljača 2009. - 108.436 pakovanja

Anksiolitici:

* listopad 2008. - 713.930 pakovanja
* studeni 2008. - 583.897 pakovanja
* prosinac 2008. - 781.284 pakovanja
* siječanj 2009. - 584.230 pakovanja
* veljača 2009. - 550.402 pakovanja

Hipnotici i sedativi:

* listopad 2008. - 144.948 pakovanja
* studeni 2008. - 122.431 pakovanja
* prosinac 2008. - 151.709 pakovanja
* siječanj 2009. - 113.565 pakovanja
* veljača 2009. - 114.684 pakovanja

Zaključak

Iz navedenih podataka vidljivo je da je u svim skupinama lijekova koji se koriste u liječenju psihičkih poremećaja zabilježen pad prodaje u siječnju i veljači 2009. u odnosu na posljednja tri mjeseca u 2008. te se ne može govoriti o povećanju potrošnje antidepresiva ili anksiolitika, a kamoli o porastu od 30%.

Rečenice poput "Ljekarne u Hrvatskoj posljednjih tjedana bilježe porast izdavanja lijekova za smirenje za više od 30%! Taj alarmantni podatak potvrdili su u nekoliko ljekarni u Zagrebu i Rijeci, gdje kažu da su Hrvati, sudeći po potrošnji antidepresiva i sličnih preparata, psihički bolesna nacija" same po sebi najbolje oslikavaju izvještavanje o zdravstvu u hrvatskim medijima.

Naime, na temelju povećane potrošnje psihofarmaka u nekoliko ljekarni u Zagrebu i Rijeci ne mogu se izvoditi senzacionalistički zaključci o sveukupnoj potrošnji psihofarmaka u Hrvatskoj, ne misleći pri tome na bolesnike koji pate od psihičkih poremećaja te da ih se takvim natpisima još više stigmatizira.

Nadam se da će ovaj članak unijeti više odgovornosti u način pisanja o temama iz područja zdravstva.

10.02.2009.
Mr. sc. Dean Delić, dr.med.
Glavni urednik zdravstvenog portala Psihonet
Izvor: plivazdravlje.hr

O čemu dalje želite čitati?

...

- 01:17 - Komentiraj/Vidi komentare (2) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

srijeda, 03.06.2009.

Probiotici ublažuju anksioznost


Studija na 39 ispitanika s kroničnim sindromom umora otkriva da unos probiotika putem suplemenata može umanjiti simptome anksioznosti. Pri tome se najuspješnija pokazala probiotička bakterija Lactobacillus casei.

Mehanizam djelovanja nije još poznat, zbog čega su nužne daljne studije kako bi se razumio točan utjecaj probiotika na anksioznost, ističu autori studije.

Izvor: Gut PathogensAbeceda zdravlja - istina o probioticima

Zbog niza prednosti dobre bakterije, drugim imenom probiotici, danas se dodaju u brojne prehrambene proizvode - mlijeko, sir, jogurt, acidofil, kefir. Neke od njih, primjerice iz sojeva Lactobacillus, dokazano čuvaju naše zdravlje ako ih u organizam unesemo hranom ili dodacima prehrani..

Na prste jedne ruke možemo nabrojati osobe koje vole tmurne jesenske dane i zimsku hladnoću. I to ne samo zbog sve kraćih dana i duljeg zadržavanja u zatvorenom prostoru, zbog čega nam, htjeli ili ne, pada raspoloženje, nego i zbog raznih infekcija koje nose sa sobom. No, tvrde znanstvenici, i tome možemo doskočiti podizanjem tjelesne obrane na najvišu razinu, tj. osposobljavanjem i jačanjem organizma za borbu protiv nepoželjnih mikroorganizama iz okoliša - parazita, virusa, loših bakterija. Ono što je najbolje u cijeloj priči jest da nam dobre bakterije mogu olakšati zadatak. Evo i zašto.

Naša tjelesna obrana posljedica je složene međuigre različitih organa, stanica i molekula koji zajednički djeluju protiv raznih čimbenika koje naš imuni sustav prepoznaje kao strane. Pritom limfni organi i limfne stanice čine temelj našega obrambenog sustava, čiji je važan dio probavni sustav, posebno crijeva. Mnogi navode da su crijeva čovjekov najveći organ imunološkog sustava, koji ima presudnu ulogu u imunitetu stečenom tijekom života.
Crijeva su domaćin brojnim bakterijama. Prema podacima, u njima se nalazi više stotina milijardi živih bakterija. Mnoge među njima su tzv. korisne ili dobre bakterije, koje nam pomažu da iz pojedenog obroka dobijemo sve potrebne hranjive tvari i energiju, a odgovorne su i za sintezu vitamina K i nekih vitamina B skupine. I ne samo to. Zaustavljaju umnožavanje tzv. loših bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje, što pomaže očuvanju ravnoteže mikroflore u crijevima, pospješuje rad imunološkog sustava i čuva nas od bolesti.

Goleme moći LGG-a

Zbog niza prednosti dobre bakterije, drugim imenom probiotici, danas se dodaju u brojne prehrambene proizvode - mlijeko, sir, jogurt, acidofil, kefir... Neke od njih, primjerice iz sojeva Lactobacillus , dokazano čuvaju naše zdravlje ako ih u organizam unesemo hranom ili dodacima prehrani. Najviše pozitivnih svojstava pripisuje se probiotiku Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Brojna istraživanja pokazuju da on na nekoliko načina pomaže našem zdravlju:

# Potiče obrambeni odgovor povećavanjem broja antitijela u organizmu i djelovanjem specifičnih obrambenih stanica, primjerice T limfocita, antiupalnih posrednika citokina i specifičnih antitijela (IgA).

# Sudjeluje u uklanjanju otrova iz tijela, vanjskih i unutarnjih, uključivši i potencijalne karcinogene
.
# Zaustavlja rast patogenih organizama, npr. Clostridium difficile , čime smanjuje nastanak i skraćuje trajanje nekih proljeva
.
# Sudjeluje u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje služe kao hrana stanicama sluznice crijeva, pa osigurava cjelovitost sluznice.

# Utječe na sniženje lošeg kolesterola, ali i odražavanje ravnoteže između njega i dobrog kolesterola.

# Sudjeluje u sintezi vitamina i rapoređivanju esencijalnih aminokiselina u organizmu.

# Poboljšava iskorištavanje kalcija i utječe na njegov metabolizam pa pomaže u sprječavanju osteoporoze.

Proljev, alergija, kolitis, rak

Kad se naruši ravnoteža mikroflore u crijevima pa nadvladaju loše, patogene bakterije, može nas mučiti proljev ili može posrnuti naš imunološki sustav. Tada se pojavljuje niz oboljenja, od najblažih infekcija sve do prijelaza bakterija kroz stijenku crijeva i razvoja teških sustavnih upalnih komplikacija. Neravnoteža crijevne mikroflore može biti krivac i za nastanak autoimunih bolesti, alergija, čak i raka.

Pobjedničkom pohodu patogenih bakterija najviše pridonose stres, neuravnotežena prehrana, povišena tjelesna temperatura i neki lijekovi, posebice antibiotici.

S druge strane, redovito i dugotrajno uzimanje mliječnih proizvoda s probiotikom LGG-om dokazano održava ravnotežu dobrih i loših bakterija u sluznici crijeva i pomaže ne samo u sprječavanju nego i liječenju raznih poremećaja. Osim jačanja imunološkog sustava, smanjuju i simptome alergija, osobito kod djece.
U medicini se ovi proizvodi koriste i za "obnavljanje" sluznice crijeva koja je bila izložena stresu, pa čak i medicinskim terapijskim postupcima, primjerice zračenju, antibioticima... Ne iznenađuje ni činjenica da redovito uzimanje proizvoda s LGG-om kontrolira naseljavanje bakterije Helicobacter pylori na sluznicu želuca. Upravo je ona jedan od najčešćih uzročnika vrijeda (čira) dvanaesnika i želuca, a povezana je i s nastankom raka želuca.

Još se istražuje uloga probiotika u sprječavanju upalnih bolesti crijeva, ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, ali i karcinogeneze. Sve više radova dovodi u vezu kontinuirano uzimanje probiotika i sniženje pojave raka debelog crijeva, te sniženje rizika od raka dojke

Organizam pod opsadom

Naš je imunološki sustav oslabljen kad različiti mikroorganizmi iz okoliša uspiju nadvladati obrambene mehanizme pa u organizmu uzrokuju različite poremećaje, prije svega upale.

Dodatno naše tjelesne obrambene snage ugrožavaju:
- stres
- tjelesni napori
- psihička opterećenja
- loša prehrana
- gladovanje
- pušenje
- alkohol

Novo ime u prehrambenom rječniku

Priča o probioticima nije potpuna bez prebiotika. Iako ih razlikuje samo jedno slovo, riječ je o dva različita svijeta.

Prebiotici nisu živi organizmi nego neprobavljivi sastojci hrane - biljna vlakna, inulin, fruktooligosaharidi, te ostaci nakon razgradnje stanica.

Osim što su hrana dobrim bakterijama u debelom crijevu, prebiotici poboljšavaju preživljavanje probiotoka dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava, omogućuju njihovo naseljavanje i po potrebi rast i aktivaciju u mikroflori debelog crijeva. Pokazala su to istraživanja provedena prije gotovo desetak godina. Zbog svega toga, možemo reći da prebiotici posredno poboljšavaju naše zdravlje.

Fruktooligosaharidi se nalaze u 36.000 biljnih vrsta diljem svijeta. Budući da ih enzimi gornjeg dijela probavnog sustava ne mogu probaviti, a jedan gram frukotooligosaharida ima samo 1,6 kcal, često se koriste kao niskokalorični i protukarijesni zaslađivači. Posebno su dobri za oboljele od šećerne bolesti jer ne potiču izlučivanje inzulina. Osim toga, pomažu odražavanju ravnoteže mikroflore crijeva, sniženju ukupnog kolesterola i lipida u krvi, te poboljšavaju omjer dobrog i lošeg kolesterola. Brojne studije pokazuju da fruktooligosaharidi povećavaju apsorpciju minerala u organizmu, osobito kalcija i magnezija.
Stoga, nikoga nije začudila ideja o sjedinjenju probiotika i prebiotika kako bi se postigla što veća sinergijska moć, veća od zbroja njihovih pojedinačnih učinaka. Tako je i skovan pojam sinbiotik, koji se odnosi na istodobnu primjenu probiotika i prebiotika i kojeg bi trebalo uvrstiti u dnevni žargon, a proizvode koji ga sadrže u svakodnevnu uporabu.

dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., spec. gastroenterolog
Objavljeno u časopisu Vaše zdravlje, broj 39 (12/04)

O čemu dalje želite čitati?

...

- 14:37 - Komentiraj/Vidi komentare (1) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

utorak, 02.06.2009.

Kako pobijediti napadaj panike?


Srce vam počinje jako lupati, puls se ubrzava, znojite se, drhtite i osjećate strah? Sve se događa iznenada i bezrazložno? Iskusili ste napadaj panike. Postoji li pomoć?

Irena (25) iz Sesveta bila je studentica kad joj je prvi put pozlilo. - Dok sam putovala autobusom na fakultet, iznenada mi je počelo tući srce, dlanovi su mi se oznojli, a disanje mi se ubrzalo. Izašla sam na idućoj stanici i pješice otišla kući, kaže. Vozeći preko zagrebačkog Mosta slobode prije četiri godine, 32-godišnju je Sabinu spopao neobuzdan strah da će izgubiti kontrolu nad vozilom i sletjeti s mosta.

* Zaustavila sam auto uz ogradu i nazvala prijatelja da me odveze kući. Nakon tog iskustva više se ne usuđujem sjesti za upravljač - tumači. Obje žene pate od paničnog poremećaja. On pogađa između tri i pet posto stanovnika industrijaliziranih država, a dvaput češće žene nego muškarace. Obično se javlja u trećem i četvrtom desetljeću života, kod muškaraca nešto ranije nego kod žena.

Prvi napadaj lako je pobrkati sa srčanim udarom jer tjelesni simptomi uključuju ubrzani puls i disanje, gušenje, bol u prsima, nalete vrućine ili groznice, znojenje, vrtoglavicu i drhtavicu. Te doživljaje često prati osjećaj intenzivnog straha, strepnje, čak i gubljenja razuma. Nepostojanje stvarne prijetnje razlikuje napadaje pri paničnom poremećaju od naleta panike u doista opasnim situacijama kao što su požar, potres ili nasilje.

POKVARENI ALARM

* Zamislimo automobilski alarm koji se povremeno uključuje sam od sebe - tumači dr. Thomas Wernersson iz Bolničkog kliničkog centra u Goeteborgu. I čovjek je opremljen alarmnim uređajem, centrom za stres, koji obuhvaća hipotalamus i amigdalu, strukture u mozgu. Kod nekih se ljudi centar za stres aktivira spontano i uzrokuje simptome paničnog napadaja.

Kod drugih se žrtava panični napadaj javlja kad se suoče sa situacijom koje se jako boje, primjerice, sa skupinom nepoznatih ljudi, obavezom javnog. Kako i zašto nastaje panični poremećaj? Sigurno je da u nastupu panike sudjeluju stresni hormoni poput adrenalina, koji se kod zdravih ljudi luče samo prilikom stvarnih opasnosti. Kod “paničara” postoji kvar u stresnom mehanizmu koji uključuje bez vidljivoga vanjskog uzroka ili od malih vanjskih podražaja.

PMS POGORŠAVA PANIKU

Taj bi kvar mogao biti nasljedan, kao što je pokazalo istraživanje na Medicinskom fakultetu u Richmondu, u Virginiji. Od 2163 para blizankinja, u 35 posto slučajeva obje su sestre imale poremećaj, što je sedam puta više od uobičajenog postotka žena koje obole u životu. Nasljedni faktor vjerojatno je samo dio priče jer je 80 posto dijagnosticiranih “paničara” uoči nastanka poremećaja pretrpjelo ozbiljniji stres kao što su nesreća, razvod, gubitak bliske osobe, problemi na poslu ili sudski proces.

Neke žene obole od paničnog poremećaja pod utjecajem hormonalnih promjena, primjerice, za trudnoće ili odmah nakon poroda. Od dva do tri tjedna nakon mjesečnice mnoge se “paničarke” osjećaju dobro, a napadaji im više prijete u tjednu prije iduće menstruacije. Znanstvenici pretpostavljaju da s time veze ima hormon progesteron i njegova veza s ugljikovim dioksidom u tijelu. Kad se količina progesterona smanji, kao nakon poroda i uoči menstruacije, raste razina ugljikova dioksida koji u osjetljivih žena izaziva lažan alarm da se guše.

RIJEČ STRUČNJAKA: VJEŽBANJE, TERAPIJA, PA I VJERA

Dobra je vijest da i kod panike možemo primijeniti izreku da jedna lasta ne čini proljeće. Jedan panični napadaj ne znači uvijek panični poremećaj, koji je kronična bolest. Međutim, tko trpi od uzastopnih paničnih ataka, ima na raspolaganju tri vrste terapija, koje se mogu provoditi istodobno. Od lijekova s učinkom na živčani sustav, koriste se antidepresivi s djelovanjem na serotoninski sustav. Oni ostvaruju terapijski učinak postepeno, ali temeljito te ne izazivaju ovisnost. Uz njih se mogu prema potrebi uzimati sredstva za smirenje. Drugi je oblik terapije redovna tjelesna aktivnost. Njena je svrha pružiti pacijentu sigurnost da je u stanju podnositi tjelesne napore i da je s njegovim organizmom sve u redu. Učinka imaju i psihoterapijske tehnike, ponajviše kognitivnobihevioralna. Uz to valja napomenuti da nekima pomaže i vjera i sve ono što im daje naslutiti zaštićenost iz nekog višeg izvora. (Dr. Robert Torre, psihijatar KB Sestre milosrdnice)

Izvor: mojhej.com

Vezani članci:
Panični poremećaj
Panične atake i panični poremećaj
Panični napad

O čemu dalje želite čitati?

...

- 00:48 - Komentiraj/Vidi komentare (1) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresijaoglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor