STARA GODINA

31.12.2021.



slika: internet

Mnoge stare godine sam ispratila,
a svjesna ih uopće nisam bila
želim prema ovoj Staroj godini dobra biti
i pristojno je, velikodušno, ispratiti,
blagoslivljam, GODINO STARA svaki dan tvoj
dobro si vodila 365. dana život moj,
žao mi je što si ostarjela,
u tebi sam mnoga iskustva ostvarila.

Za mene si bila dobra jako
to želim naglasiti svakako
održavala si me snažnom i zdravom,
vodila me prema djelu pravom,
nadahnula si dušu moju,
držala me u ravnoteži i spokoju
u kojem je uspjeh mrežu pleo
onako kako je to i dragi Bog htio.

Podijelila si sa mnom ono što si znala
o, volim te, GODINO STARA,
novčanik si mi stalno pun držala
s obiljem blagostanja i svakakvih para,
imala sam svega zadovoljno,
svako djelo odradila sam voljno
ma, baš mi je žao što odlaziš,
ja bih htjela da me još maziš.

Hvala ti na svemu, GODINO STARA,
sa tobom sam lijep život imala
ma, znaš, GODINO STARA,
u tebi sam stvarno uživala
časno je bilo živjeti u tebi
i ni za jednu godinu mijenjala te ne bih.

Po svemu si za mene posebna
učinila si da budem sposobna
živjeti miroljubivost i radost
pod stare dane da osjećam mladost
u svakoj ćeliji u tijelu,
da osjetim svoju dušu cijelu.

Najbolja djela u tebi sam napisala
pomogla si mi najbolje što si znala
mudrost si svoju sa mnom dijelila
veličanstvena si prema meni bila.

Zahvalna sam ti zato na svakom danu,
sve negativnosti stavljam na stranu
na ono što je pozitivno gledam
protiv tebe ništa reći ne dam.

Za mene si jako dobra bila
i kroz život si me ispravno vodila
ostajem tvom postojanju dosljedna,
za mene ćeš, Stara godino,
uvijek biti vrijedna.



slika: Nenad Grbac

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic6.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem
ISBN kod NSK RH 978-953-354-018-4
Sva autorska prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

RIJEČ AUTORICE I PREDGOVOR U KNJIZI "PODSVIJEST, PANDORINA KUTIJA"

19.12.2021.


slika: digital art

Razgovaraju sin i otac.

- Znaš, tata, danas smo u školi učili o Edisonu, izumio je prvi uređaj koji govori.

- Sine, prvi uređaj koji govori izumio je Bog i ime mu je žena. Edison je izumio prvi koji se može isključiti.

Da, Bog je izumio uređaj, ženu, koja se ne da isključiti iz života, a da ne kaže poneku riječ o tome kako je život utjecao na njeno biće. Nije ovo moja zadnja riječ kad je u pitanju kreiranje svjesnijeg, savjesnijeg, istinitijeg, pravednijeg i kreativnijeg načina života. Ja nisam nikakva školovana svjetska znanstvenica, već sam obična nedovoljno školovana žena koja radoznalo istražuje svoj način življenja nastojeći ga poboljšati u svakom mogućem smislu riječi.

Sve ovo što pišem, poštovani čitatelji, plod je mog osobnog samorazvojnog puta u svjesnost misli, riječi i postupaka. Ovaj put nije znanstveno provjeren, taj put je provjeren samo mojim iskustvenim znanjem. Ovim putem me vodilo moje unutarnje vodstvo kroz snove i vizije u budnom stanju. Nije mi bila namjera putovati ovim putem, živjela sam običnim životom jedne obične žene i još tako živim. Ne mogu dokučiti otkud je došao taj unutarnji zov. Je li plod moje mašte, iskustvenog znanja ili sjećanja moje duše? Namjera mi je jedino bila, da sebi koliko-toliko olakšam bolove u tijelu i smirim emotivna previranja.

Misleći o tome kako bih to mogla postići, u mom umu su se pojavila pitanja i na ta pitanja su u mislima stizali odgovori. U prvi mah, sve mi je to pomalo i smetalo, usporavalo me u mojim svakodnevnim obvezama, a onda sam jednom prilikom zastala i počela pratiti svoju svijest. U meni se pojavila jednostavna radoznalost nevinog djeteta sa kojom sam počela otkrivati mističan način života koji bűdi poželjne impresije sretnijih iskustava moje duše.

Nisam pohađala nikakve mistične škole, da bih to postigla. Ponekad bih otišla na nekakvo ezoterijsko predavanje ili radionicu nekog iskustvenog duhovnog puta. Svoju duhovnost i pozitivnu svijest uglavnom sam razvijala sama. Ponekad bih pročitala neku knjigu, ali se nisam vezala ni za jedno ezoterijsko znanje, osim za Učenje Vatre, „Put ka zdravom Duhu i tijelu.“ To znanje me privuklo, jer sam ga sanjala mnogo prije, nego sam za njega znala u fizičkom svijetu. To je bio jedini okidač, da se ozbiljnije pozabavim Kvalitetama Duha iz ovog znanja.

Iz tog znanja intuitivno sam usvajala pozitivne osobine koje su bile pokretač moje istinske preobrazbe od neznanja u znanje o svojim mislima, riječima, djelima, sudbinskim uvjetovanjima i kako da se dovedem u ravnotežu. Ravnoteža je jedna od 12 Kvaliteta Duha:

Kvalitete Duha su: Zdravlje, Radost, Smirenost, Ljubav, Ravnoteža, Zakonitost, Progresivnost, Snalažljivost, Ispravnost, Formativnost, Pokretljivost i Mudrost, vodile su me smislenoj preobrazbi, uma i zdravijih tjelesnih funkcija. Uvjerena sam, da me znanje o pozitivnim Kvalitetama Duha velikim dijelom oslobodilo od neznanja o samoj sebi i moju svijest otvorilo za suradnju uma, duha, duše i tijela.

Svaki čovjek u sebi ima duhovno znanje sa kojim se može poslužiti u bilo kojem trenutku životnih iskušenja. Koliko god je svjetovnog znanja izvan nas, još više je duhovnog znanja u nama. Kad otkrijemo to znanje, lako se priključimo na kolektivnu svijest planeta i iz njega jednostavno uzmemo ono što nas najviše podržava na našem ljudskom razvojnom putu. Za taj čin je poželjno svoju svijest prilagoditi pozitivnom načinu mišljenja, a da bi se svoja svijest prilagodila pozitivnom načinu mišljenja, slijedi nam naučiti dovoljno pozitivnih osobina i iskustveno istražiti našu podsvijest. To se može vrlo jednostavno učiniti.

1999. godine u viziji sam to vidjela i nakon nekog vremena promišljanja o tom uvidu primijenila sam to znanje na sebi. U ovoj knjizi pokazat ću kako sam to učinila. Ono što nas sprječava, da kontroliramo svoju svijest, su sjećanja i uvjerenja koja smo nesvjesno pohranili kao znanje što nas je obilježilo kroz životna iskustva. Kad to osvijestimo, vrlo je lako upravljati svojim životom na ispravan i smislen način koji nas podržava u bilo kojem iskustvu.
Kroz ovu knjigu podijelit ću sa vama put kojim sam se ja kretala do samospoznaje. Možda nekoga od vas potakne da iskuša svoje unutarnje pohranjeno znanje.

Sretno!

Polarizacija u čovjeku i društvu počinje u dvojnosti zemaljskog svijeta. Kako je pomiriti? Polarizacija se ne može pomiriti, dok se svaki pojedinac ne pomiri sam sa sobom, a to je vrlo lako napraviti. Polarizacija se rođenjem u materijalnom svijetu začinje u svijesti svakog čovjeka. Kroz nju učimo o prihvatljivom i neprihvatljivom iskustvenom življenju. Plus i minus plešu svoj zanosni ples u svijesti svakog ljudskog bića. Da bi se polarizacija nadvladala, potrebno je ugoditi svoju svijest na stanje nirvane, a to je stanje bez misli kad samo znanje korigira samô sebe. To se jednostavno postiže kroz usvajanje pozitivnih karakternih osobina. Poanta je u tome, da ih u svijesti treba biti više, nego negativnih da bi nas naša svijest istinski podržavala i to je sve.

Svoju svijest treba znati svjesno i smisleno samostalno svakodnevno usmjeravati. Kad se svoja svijest ugodi na pozitivnost, tada se negativnosti ne daje nikakva pažnja. Sva djela, riječi i misli tada su u službi sveopćeg dobra, a emocije postaju skladne i harmonične stvarajući u ljudskim tijelima nirvanu. Duh tada usmjerava svako djelo ispravno, duša je sretna, a tijelo zdravo i to svaki čovjek može napraviti sam za sebe bez obzira na religiozno opredjeljenje, društvo u kojem živi ili obiteljsko naslijeđe.

Pitanje je samo, želimo li stvarno mijenjati svoj način nesvjesnog načina života u svjesnost? Kažu mudri ljudi, da je najteže suditi sebi. Ovdje se ne radi o osuđivanju sebe, već o ispravnom prosuđivanju svojih postupaka. Radeći na svom samorazvoju i slušajući svoje intuitivno vodstvo u ovoj knjizi podijelit ću sa vama, poštovani čitatelji, put kojim sam koračala do samoostvarenja.


iz moje nove knjige: PODSVIJEST, PANDORINA KUTIJA

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic15.php
ISBN broj: 978-953-354-280-5

moja nova knjiga "Podvijest, Pandorina kutija"

18.12.2021.




"Nova knjiga na portalu http://www.digitalne-knjige.com - "Podsvijest, Pandorina kutija", Anđe Jotanović

Angelija - Anđa Jotanović

Digitalnu knjigu "Podsvijest, Pandorina kutija", Anđe Jotanović, predstavit ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

"PODSVIJEST, PANDORINA KUTIJA", ANĐE JOTANOVIĆ

Evo, nalazimo se pred novim djelom hrvatske spisateljice Anđe Jotanović koje nosi naslov "Podsvijest, Pandorina kutija". Dakle, već je od samog imena ove knjige vidljiva i njena tematika koja je filozofska, gdje ima meditacija pa onda propitivanja života i smisla postojanja.

Autorica je, dakle, krenula od starogrčke mitologije, jer je Pandora bila mitska žena Titana Epimeteja koja je na svijet donijela zlo i patnju.Kako bi kaznio ljude Zeus je naredio bogovima da kao dar ljudima načine ženu i da joj svatko od bogova podari neki dar. Pandorino ime u prijevodu znači "svime obdarena", jer njeno ime potječe od riječi "pan" što znači "sve" i riječi "doron" što znači "dar". Tako je Hefest načinio ženu od gline i dao joj oblik, Atena je obukla, a Afrodita joj podarila ljepotu. Apolon joj je dao glazbeni talent i iscjeliteljske moći.

Demetra ju je naučila obrađivati povrće, Posejdon joj je dao bisernu ogrlicu i mogućnost da se nikada ne udavi. Hermes joj je podario lukavost, hrabrost i šarm. Zeus je učinio lijenom i nemirnom, a Hera je učinila znatiželjnom. Hermes joj je, međutim, podario najvažniji od svih darova, a to je bila kutija ili ćup.

Titan Epimetej se zaljubio u Pandoru kad su je bogovi poslali na zemlju. Hermes ga je upozorio da je ona dar od boga Zeusa i da ne dira Pandorinu kutiju koja je bila njen miraz. Epimetej je to rekao i Pandori čija je znatiželja bila prevelika i ona nije mogla odoljeti pa je otvorila kutiju. U tom trenutku svo je zlo izašlo iz kutije i na bezbrižno čovječanstvo sručila se kuga, tuga, siromaštvo, glad, očaj, prevara, zločin, starost, bolest, pohlepa, strah. Pandora je brzo zatvorila kutiju u kojoj je bila preostala još samo nada. Ona je tada vidjela, da je svijet bez nade vrlo hladan pa je opet otvorila kutiju i iz nje je izašla u svijet i nada. Tako je čovječanstvo sa svim zlom dobilo i nadu.

Tako nekako i počinje autorica ovu knjigu riječima:
"Da Bog je izumio uređaj, ženu, koja se ne da isključiti iz života, a da ne kaže poneku riječ o tome kako je život utjecao na njeno biće. Nije ovo moja zadnja riječ kad je u pitanju kreiranje svjesnijeg, savjesnijeg, istinitijeg, pravednijeg i kreativnijeg načina života. Ja nisam nekakva školovana svjetska znanstvenica već sam obična nedovoljno školovana žena koja radoznalo istražuje svoj način življenja nastojeći ga poboljšati u svakom mogućem smislu riječi." (Riječ autorice)

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik, Adelaide, 14.11.2021.




Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:
http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic15.php
te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu http://www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.
Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav,
Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com
"

PRIJATELJICA

16.12.2021.



slika: digital artist

Prijateljica
nema dva lica
ona ima samo jedno lice
lice prave istinske drugarice
sa kojom se dijele sve tajne,
a provedene minute bajne
dugo se pamte.

Kad znaš da netko diše za te,
netko tko te voli i štiti
i tko će uvijek
kad ga trebaš sa tobom biti
dijeliti vrijeme svoje,
da bi slušao priče tvoje.

Lijepo je biti prijateljica
kao marljiva pčelica
koja uvijek pri ruci stoji
i koja za sve prilike postoji
zajedničkog suživota
sa prijateljicom je družiti se divota.

Od slobodnog druženja
i bilo kojeg okruženja
prijateljica je oslonac pravi
kad se tuguje i kad se slavi.

Volim prijateljicu svoju
u tuzi i spokoju
svoje vrijeme sa njom dijelim
svojim bićem cijelim.



http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN kod NSK RH 978-953-8054-87-7 ISBN kod NSK RH 978-953-8054-88-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

LJUBAV

05.12.2021.



slika: digital art


Ne, ne volim ja zato što mi se voli,
nego volim zato što me ljubav zajahala
kao gorska vila rasnu ždrebicu
pa me tjera na brzi galop,
da vidim sve ljepote ovog svijeta.

Podsjeti me ljubav na zvjezdano nebo,
sunčevu zraku i mjesečevu sjenu,
promjenu godišnjih doba,
zvijezdu padalicu sa neba
i onu što mi umiljato iz zviježđa namiguje
pa tako ljubav sa mnom vlada
kako god joj se „ćefne“.

Dala mi disanje da postojim,
mozak da mislim,
oči da vidim,
srce da osjećam,
jezik da govorim
i tijelo da me dvori
pa vija sa mnom
kao zima mećavom,
goni me sad tamo, sad 'amo,
da zadovoljim svoje osjećaje,
sva čula i jezik.

Hoću-neću,
ljubav sa mnom vlada
kako se njoj prohtije
kao voljeni ljubavnik
i tek rođeno čedo na grudima,
mami me da joj udovoljim
u svakom pogledu,
a ja se samo smiješim
i volim, volim…

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.