"BOJE MOGA NEBA" - MOJA NOVA ZBIRKA POEZIJE

15.02.2018.


Image and video hosting by TinyPic
slika: Nenad Grbac

ISBN kod NSK RH 978-953-354-098-6

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic10.php


Nova knjiga na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

Zbirku poezije "Boje moga neba", Anđe Jotanović, predstavit ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:



OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "BOJE MOGA NEBA", ANĐE JOTANOVIĆ


Dubokim poniranjem u samu sebe, introspekcijom koja zadivljuje i putom kojim svaka osoba želi koračati, zaroniti i odvojiti se od ove stvarnosti, da bi se negdje pronašla, gdje sfere postojanosti ne dopiru, u taj svijet nas Anđa vodi, svijet radosti za životom, ali i tužnim trenucima zdvojnosti kad se mistika vjere još nije objavila.

Mistika vjere je posebna za svako živo biće koje joj pokloni svoj život i svakome se manifestira na drugačiji način.

Osjetljivim očima duše pažljivo se krećemo u tom astralu reagirajući pulsarom na svaku intervenciju izvana, na svaki duši neprirodan ljudski čin kojim nas zatrpavaju od najranije dobi.

Bez jeke i bez glasa duša priča svoju priču, reagira svojim reakcijama i vrlo sigurno vodi čovjeka koji se odazove njenom pozivu, a Anđa vrlo sigurno plovi tim neistraženim morem, daruje nas velikom iskrenošću svojih riječi i dubinom svojih poruka potvrđujući ovim riječima prisutnost božanskog daha pa se život na ovoj lijepoj planeti mijenja iz dana u dan čistom spoznajom ljudi, da jedino uz istinu imaju sposobnost ostvariti svoje samokreacije, ono naličje koje je Bog napravio "na svoju sliku i priliku".

Jadranka Varga, pjesnikinja,
Zagreb, 29.01.2018.





OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "BOJE MOGA NEBA" HRVATSKE PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ


Nalazimo se pred još jednom zbirkom poezije hrvatske pjesnikinje Anđe Jotanović. To je jedna zbirka koja u vidu ima prije svega pjesnički opis najveće ljudske vrijednosti, a to je sloboda. Ponekad naša pjesnikinja kaže "igra" ili je pak riječ o "nebu" obasjanom svjetlošću sunca ili zvijezda. No, u svakom od tih slučajeva riječ je zapravo o jednoj velikoj potrazi na najvećom ljudskom vrijednošću, a to je ljudsko dostojanstvo i sloboda i ovo pjesništvo, baš zato jer je takvo, razlikuje se od istraživanja na primjer koje na čovjeku otkriva iznenadujuće stvari, ali ne može doprijeti do cjeline čovjekova bića i njegove sudbine.

Čovjek je uvijek nešto više od onoga što on zapravo zna o sebi. Čovjekovu slobodu nije moguće jednostavno predmetno pokazati poput drugih predmeta, ona je dapače i posve sporna, dvojbena veličina, jer je nije moguće znanstveno utvrditi ili dokazati, ali je svaki čovjek svjestan svoje slobode. Možemo je zapažati u našoj nutrini. To da smo slobodne osobe ne govori nam nikakav izvanjski dokaz slobode, nego naše vlastito unutrašnje iskustvo slobode, iskustvo ne mišljenja, nego djelovanja.

U realizaciji uvijek mogu iznova neposredno iskusiti svoju vlastiti slobodu, iskustvo ne samo djelovanja, nego i nedjelovanja, zakazivanja, krivnje. U realizaciji mogu neposredno iskusiti, da nisam to učinio, ali da sam trebao učiniti, da sam dao obećanje, ali ga nisam održao ili pak da tvrdimo kako smo krivi i priznajemo svoju krivicu i molimo za oproštenje, ali zahtijevamo da i drugi priznaju svoju krivicu i da mole za oproštenje, što bi dakle bila moralnost bez odgovornosti, a odgovornost bez slobode.

Mi smo naprosto osuđeni na slobodu, čovjek je slobodan, ali on nije slobodan, da bude slobodan. Čovjek se mora kladiti, u tome nije slobodan pa bio čovjek osuđen na slobodu ili pak pozvan na nju, on je svagda onakav kakav on već jest, jedno biće puno protuslovlja, slabosti, ali i snage, biće koje udivljuje, ali i koje ponižava, biće koje gleda, ali koje također i ne želi vidjeti. Onaj tko ne želi vidjeti nije indiferentan, nego je slijep i u ovoj najjednostavnijoj istini očituje se ljepota pjesništva Anđe Jotanović kojoj smo zahvalni na još jednom lijepom prilogu suvremenoj hrvatskoj lirici.

Dr Zlatan Gavrilović Kovač,
Adelaide 30.01.2018.



Image and video hosting by TinyPic


Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:



http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic10.php


te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php



Image and video hosting by TinyPic



Image and video hosting by TinyPic
slika: digital art

BOJE MOGA NEBA

Bojim svoje nebo
najljepšim bojama duge
iscrtanim u komorama srca
i protkanim osjećajem duše
sa najljepšim nitima
ljudskih doživljaja.

Velebna iskustva duše
pretačem iz misli u riječi,
da opišem život
koji truje i liječi
prosipajući doživljaje svoje
u najljepše dugine boje.

Zvjezdano nebo iznad sebe
pod svoje nebo spuštam
i ništa slučajnosti ne prepuštam,
već se prisjećam života
viđenog očima duše
i življenog naučenog znanja.

Povezujem niti svjetla
vidljivog i nevidljivog svijeta,
pretačem ih u čaroliju srca
pa neka ono pjesmom priča
iskustva ljudske duše
u veličanstvenim bojama
kristalnog sjaja iskre srca,
što sve ljude u ljubavi spaja.


Image and video hosting by TinyPic

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.