UTAKMICA ŽIVOTA

03.12.2017.



slika: digital artist

Utakmica života igra se između dvije suprostavljene ekipe na najvećem zemaljskom stadionu i najvažnija je utakmica ove sezone, skupila je u gledalište sedam milijardi duša, ori se stadion od njihovog navijanja.

Dva velika rivala ekipa „Zmijske svijesti“ i ekipa „Spoznaje života“izlaze na teren, svatko na svoj kraj stadiona.

Lijevi dio stadiona ljutito zauzima ekipa „Zmijske svijesti“,

na golu je Mržnja;
u obrani su: Neznanje, Zavist, Rastresenost i Ludost;
bekovi; Nesreća i Tjeskoba,
vezni red: Nezadovoljstvo, Nepravda, Lijenost i Smušenost;
centarfor je Slabost, a na njihovoj strani stadiona nalazi se potpora navijača; otrov zmijskih ugriza.

Dostojanstveno iz svlačionice izlazi ekipa „Spoznaje života“ i zauzima položaj na desnoj strani igrališta.

Na golu svoje mjesto zauzima Ljubav;
u obrani su Stabilnost, Znanje, Cjelovitost i Mudrost;
bekovi; Sreća i Zadovoljstvo;
vezni red: Ravnoteža, Pravičnost, Samodisciplina i Snalažljivost;
u napadu je Snaga, a na strani stadiona „Spoznaje života“ nalaze se navijači: Istine i Ispravnosti.

Utakmica samo što nije počela, ori se stadion neprepoznatljivim vibracijama uzavrelog gladališta.

Na centru igrališta svoje mjesto zauzima sudac Život, oko vrata mu je obješena zviždaljka, a u ruci novčić odluke. Dvije strane novčića: Žudnja i Humanost tek su sudionici izbora dvije sukobljene ekipe.

Kome će pripasti pravo prvog ispucavanja lopte, Žudnji ili Humanosti? Centarfori, Slabost i Snaga, pažljivo biraju stranu novčića, promatraju ruku u kojoj se nalazi odlučujuća presuda za početak utakmice. Loptu, na žalost Humanosti, a na radost Žudnje, osvaja Slabost za svoju ekipu. Zvižduk sučeve zviždaljke određuje početak utakmice, eho iz gledališta se smiruje i nastaje tajac, povremeno se čuje samo glas spikera Neizvjesnosti i Očekivanja.

Vrijeme trajanja utakmice prvog poluvremena je ograničen broj godina ljudskog života, do devedeset godina, a drugo poluvrijeme je neograničen broj godina ljudskog iskustvenog življenja.

Sudac Život najradije bi proglasio utakmicu završenom prije neograničenog kraja tog vremena. Razlog? U prvom poluvremenu utakmice ostalo je malo igrača „Spoznaje života“ u igralištu. Sudac presuđuje, da nemaju izgleda za pobjedu, još nisu zabili gol na utakmici, a primili su bezbroj golova od „Zmijske svijesti“. Subjektivno gledajući, sudac zaključuje: ekipa „Spoznaje Života“ je uspavana ili otrovana ugrizima „Zmijske svijesti“. Objektivno, sudac Život, zbunjeno promatra novonastalu situaciju. Ima li ekipa „Spoznaje života“ znanje kako bi mogla povratiti ravnotežu u igri, nije mu potpuno jasno. Njegova odgovornost suca nalazi se na velikoj kušnji. Je li njegova odluka ispravna? Možda bi bilo dobro, da sačeka drugo poluvrijeme utakmice, moguće je da se uspavani igrači probude.

Hoće li se gledalište, Istina i Ispravno djelovanje, umiješati svojim navijanjem i probuditi moć svoje ekipe? Gledalište zna vrijednost svojih igrača, imaju oni veliko Znanje, bit će da samo iskušavaju moć ekipe „Zmijske svijesti“.

Uzvišeni navijači ekipe „Spoznaje života“, hoćete li se pridružiti buđenju Znanja i sposobnosti kod svoje ekipe ili ćete dići ruke i proglasiti utakmicu izgubljenom.

Ta odluka ovisi o kvaliteti vaše svjesnosti.



slika: Nenad Grbac

https://www.digitalne-knjige.com/p345.php

ISBN kod NSK 978-953-354-040-5

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.