AbOvo

25.09.2014., četvrtak

SVI ZA jedan RERENDUM, jedan referendum ZA SVE - DEKLARACIJA O PRAVIMA HRVATSKIH DRŽAVLJANA NA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT I ZAŠTITU NACIONALNOG BOGATSVA

JESTE LI ZA DA TO DA:

POSTOJEĆA PRAVA NA REFERENDUM I DEKLARACIJA O PRAVIMA HRVATSKIH DRŽAVLJANA, NA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT I ZAŠTITU NACIONALNOG BOGATSTVA, UĐU U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE KAKO SLIJEDI:

1.Pravo na referendum odnosno neposredno odlučivanje građana ne može se zakonom ograničiti.
Državljani Republike Hrvatske neposrednim izjašnjavanjem odlučuju o građanskim, socijalnim i nacionalnim pravima te o prodaji značajnije državne imovine, ili davanju koncesija na stratešku infrastrukturu i prirodna bogatstva, davanju jamstava temeljem nabrojane imovine i prava odnosno zaduživanju Države,Državljani Republike Hrvatske neposrednim izjašnjavanjem odlučuju i o svim drugim važnim pitanjima koja mogu utjecati na imovinu, rirodna bogatstva i teritorij RH te na njihova građanska, socijalna i nacionalna prava. Sabor i Vlada Republike Hrvatske radi toga dužni su o tim pitanjima raspisati referendum.
Građani odlučuju referendumom i o drugim pitanjima ako to zatraži 10 posto birača u Republici Hrvatskoj, a odluka se donosi većinom glasova onih koji su na referendum izišli (kao i do sada).
2. Hrvatski državljani suvlasnici su u jednakim idealnim dijelovima, cjelokupne imovine i prirodnih bogatstava Republike Hrvatske!
3. Svaki državljan RH, koji živi na teritoriju RH, temeljem prihoda od te državne imovine i prirodnih bogatstava, bez obzira na vrijednost vlastite imovine i redovna primanja, ako to zatraži, na teret budžeta RH, ima pravo na:
a) Mjesečni novčanu isplatu u iznosu koji se prema podacima DZS računa kao granica siromaštva.
b) Besplatno zdravstveno osiguranje te osnovno i srednje školovanje s uklučenim udžbenicima i prijevozom za do najbliže škole.
b) Minimalnu dnevnu količinu vode (neophodne za piće hranu i osobnu higijenu) prema zdravstvenim standardima (ako u mjestu ili prostoru kojem živi nema vodovoda, može ostvariti mjesečnu novčanu naknadu u protuvrijednosti iste količine vode prema cijeni najbližeg distributera). U tome smislu ovlašteni distributeri građanima (domaćinstvima) zbog neplaćenih računa mogu ograničiti protok odnosno količinu, ali ne i prekinuti snabdijevanje vodom.
c) Električnu energiju dnevno potrebnu za minimanu rasvjetu i sredstva informiranja i komunikacije. Ako u mjestu ili prostoru kojem živi nema priključka, može ostvariri mjesečnu novčanu naknadu u protuvrijednosti iste električne energije prema cijeni ovlaštenog distributera. U tome smislu ovlašteni distributeri zbog neplaćenih računa mogu građanima (domaćinstvima) ograničiti angažiranu snagu i potrošnju električne energije, ali ne i potpuno prekinuti isporuku.
d) Ovlašteni distributeri zbog neplaćenih obveza mogu građanima (domaćinstvima) ograničiti na zakonom utvrđeni minimum dnevnu potrošnju prirodnog plina, tople vode, pare ili drugog energenta odnosno medija za isporuku topline, ali ne i potpuno prekinuti isporuku.
4. Sabor i Vlada Republike Hrvatske dužni su u najkraćem roku donijeti zakonsku regulativu kojom se ova prava ostvaruju.
5. Ova su prava neotuđiva i njih se građanin ne može odreći u korist druge osobe i ona ne mogu biti predmetom jamstva odnosno ovrhe.
6. U cilju zaštite prava na dostojanstven život, predmetom ovrhe ne može biti niti dio plaće odnosno drugog primanja u mjesečnom netto iznosu najmanje plaće u RH te pokretna imovina hrvatskih državljana koja im je nužna za dostojanstven život. Ako se ovrha provodi nad nekretninom koja je jedini stambeni prostor u kojem državljanin Hepublike Hrvatske živi sam, ili s obitelji, ovršenik odnosno stanar i članovi njegove obitelji zadržavaju pravo stanovanja u istoj nekretnini te stječu status zaštićenog najmoprimca."
7. Ako građanin iskoristi sva ili neka nabrojana prava, ona koja je iskoristio ulaze mu u mjesečni prihod odnosno u osnovicu poreza na dohodak.
- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Rujan 2017 (1)
Travanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Listopad 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (2)

Opis bloga

Linkovi